Uuden Dracula-sarjan alku osoittaa suurta potentiaalia, mutta viimeinen jakso vetää sen vessasta alas Kommentit pois päältä artikkelissa Uuden Dracula-sarjan alku osoittaa suurta potentiaalia, mutta viimeinen jakso vetää sen vessasta alas

Dracula

6.5 / 10
Kreivi Draculan tarina saa tuoretta verta uudessa kolmiosaisessa sarjassa. Nimiroolin näyttelee loistavan charmantti Claes Bang ja käsikirjoituksesta vastaavat mm. Sherlock ja Doctor Who -sarjoista tunnetut Mark Gatiss ja Steven Moffat.

Kolmiosainen -sarja herättää vanhan vampyyritarinan jälleen haudastaan. Idea ei ole kovin mielikuvituksellinen tai tuore, mutta ansioitunut tekijätiimi ja viettelevä traileri herättivät mielenkiinnon. Ehkä vampyyritarina olisi pitkästä aikaa oikeasti pelottava?

Ensimmäinen jakso sai tämän kauhufanin hihkumaan innostuksesta. Tarina alkaa kun luostarissa oleskeleva, melko kärsineen näköinen lakimies Jonathan Harker on pahuuden voimiin perehtyneen nunna Agathan kuulusteltavana. ”Mitä tapahtui, kun vierailit kreivi Draculan linnassa?”

Sitten palataan hetkeen, jolloin Harker on saapumassa linnaan. Kerronta vaihtelee piinaavan jännitteen seuraamana sarjan nykyhetken ja vierailun välillä. Ja toden totta, Dracula on jälleen niin pelottava ja karmiva, että karvat nousevat pystyyn. Hän on vieraanvarainen ja sivistynyt herrasmies, jolla on tarve ja himo ihmisvereen, ja melko löysä moraalikäsitys. näyttelee pääosan erinomaisesti ja todella herättää hahmon henkiin. Yksi sarjan parhaista puolista on juuri Draculan hahmo ja Bangin tulkinta.

Toinen puolitoistatuntinen ei tarjoa aivan yhtä paljon kauhua ja selkäpiitä kylmäävää pelkoa kuin ensimmäinen, mutta ei jää silti sen huonommaksi. Kutkuttavan mysteerin tunnelma pitää otteessaan ja Draculan viehätysvoima vetoaa edelleen. Myös sisar Agathaa näyttelevä loistaa kuten aiemmassakin jaksossa. Hyvät sivuhahmot tuovat oman mausteensa ja tukevat jännittävää tarinaa.

Toisen ja kolmannen jakson taitteessa tarina ottaa yllättävän käänteen, josta olisi voinut seurata paljon hyvääkin. Käsikirjoitus on riskiä ja kunnianhimoista ja jäin mielenkiinnolla odottamaan, mihin sarja etenee. Harmikseni huomasin suunnan olevan vain alaspäin. Kahden loistavan jakson jälkeen ajetaan kaasu pohjassa päin seinää ja tehdään käsikirjoituksellisia ratkaisuja, jotka voisivat saada Bram Stokerin kääntymään haudassaan ja kaivamaan itsensä syvälle helvettiin. Pisteet rohkeudesta, mutta nyt ei onnistunut. Tarina menee kasvavassa määrin sekavammaksi, mitä pidemmälle kolmas jakso etenee. Se menettää nosteensa ja lässähtää lähes täysin. Se on todella harmi, koska sarja alkoi erinomaisesti.

Dracula-sarja osoitti kahdella ensimmäisellä jaksollaan suurta potentiaalia ja tyylitajua. Draculan tarina koki arvoisensa ylösnousemuksen, mutta valitettavasti (ainakin toistaiseksi) viimeinen jakso ei tee sille kunniaa. Vielä pari päivää katsomisen jälkeenkin päähän alkaa sattua kun yrittää ymmärtää, mitä oikein tapahtui.

Kahta ensimmäistä jaksoa voin kuitenkin suositella jokaiselle, joka tuntee pienintäkään vetoa hyvän kauhun, jännittävän mysteerin ja hyytävän tunnelman suuntaan. Mutta muistakaa kolmanteen jaksoon siirtyessänne, että teitä on varoitettu.