Uusi taittuvanäyttöisten kuningas on saapunut – testissä OnePlus Open Kommentit pois päältä artikkelissa Uusi taittuvanäyttöisten kuningas on saapunut – testissä OnePlus Open

Open on uudenlainen taittuvanäyttöinen puhelin, joka yhdistelee teollista minimalismia eleganttiin tyyliin. Se on yhtiön ensimmäinen lanseeraus taittuvanäyttöisten älypuhelinten maailmaan, ja se vannoo pistävänsä taittuvanäyttöisten skenen heti kerralla uusiksi, tarjoamalla sulavan ja nopean käyttökokemuksen.

OnePlus Openin ensivaikutelma on erinomainen. Se on yllättävän kevyt ja kompakti, mikä tekee siitä helposti käsiteltävän. Vaikka sen saranat saattavat aluksi vaikuttaa jäykiltä, saranat ottavat yllättävänkin nopeaan ”öljyä” itseensä ja turha jäykkyys on muistoja vain. Puhelin on elegantti ja tyylikäs, ja se kerää huomiota ympärillään, erityisesti kun sen päänäyttö avataan ihmisten ilmoilla täyteen loistoonsa.

Vilkaise alkuun, miltä näyttää uunituoreena laatikosta, ja mitä sen myyntipakkaus sisältää:

Puhelin on hämmästyttävän kevyt, painaen ainoastaan 245 grammaa. Kun se on kokoontaitettuna, sen paksuus on vielä maltilliset 11.7mm ja avattuna sen paksuus on 5.8mm. Tämä kompakti koko tekee OnePlus Openista käytännöllisen, ja se mahtuu yllättävänkin helposti vielä housujen taskuun.

Puhelimessa on kaksi upeaa näyttöä. Kansi näytössä on 6,31 tuuman 2K 120 Hz Fluid AMOLED -näyttö, joka tarjoaa erinomaisen kontrastin ja väririkkauden. Sen huippuvalovoimakkuus on 2800 nittiä, ja se takaa kirkkaan ja sulavan kuvan kaikissa tilanteissa. Se itsessään on jo sen verta laadukas, että aina ei välttämättä tarpeelliseksi näe, itse päänäytön aukaisua. Tuo avautuva näyttöhän on vieläkin suurempi, 7,82 tuumaa, ja tukee myös 2K-resoluutiota ja 120 Hz virkistystaajuutta. Sen 89,6 % näyttö-kotelosuhde tekee siitä yhden suurimmista markkinoilla olevista sisänäytöistä. Tämä tekee puhelimesta tavallaan Pro-tason tabletin, mutta mitä käyttöä sille keksii, ja missä, on tietenkin aina hyvä kysymys.

OnePlus Openin päänäyttö hyötykäytössä Ylivieskalaisella kuntosalilla. Puhelin toimii erinomaisesti Pro-tason tablettina, jolloin sen käyttöä voi miettiä viihteen parissa, tai vaikkapa työelämässä tarvittavissa projekteissa tabletin sijaisena.

OnePlus Open on myös ensimmäinen taittuva älypuhelin, joka tukee LTPO 3.0:aa kahdella näytöllä. LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide) 3.0 -teknologia voi älykkäästi vähentää virrankulutusta tarjoamalla silti silkinsileän visuaalisen laadun, jota tarvitaan kaikenlaisten viihteen täysimääräiseen nauttimiseen.

OnePlus Open tarjoaa tehokkaan suorituskyvyn, joka riittää päivittäisiin tehtäviin ja vaativiin sovelluksiin. Se tukee monia sovelluksia yhtä aikaa ja mahdollistaa monia tehtäviä samanaikaisesti. Puhelimen sydämessä sykkii Snapdragon® 8 Gen 2, jota tukee 16 Gt RAM ja 512 Gt tallennustilaa.

OnePlus Open käyttää OxygenOS 13.2 -käyttöjärjestelmää, joka on suunniteltu erityisesti taittuvan näytön hyödyntämiseen. Käyttöjärjestelmä toimii saumattomasti ja tarjoaa sujuvan käyttökokemuksen, joten sen puolesta ei valittamista juurikaan ole.

OnePlus Open käyttää OxygenOS 13.2 -käyttöjärjestelmää, joka on suunniteltu erityisesti taittuvan näytön hyödyntämiseen.

Valmistaja on myös ratkaissut akun latausongelman nopealla 67 watin pikalaturilla, joka lataa puhelimen nopeasti, eli noin kolmessa vartissa. Akun kestävyys testattiin aktiivisessa käytössä olevan noin 14-15 tuntia, mikä on varsin hyvä luku tällaiselta puhelimelta.

Valitettavasi OnePlus Openiin ei ole saatavilla langatonta latausta, joka saattaa jollekin käyttäjäryhmälle olla suuri miinus, etenkin, kun ajatellaan noin 1800 euron hintaluokkaa, jossa puhelin tällä hetkellä puhaltelee.

Ei herkkua mahan täydeltä

OnePlus Openin kameraominaisuudet ovat vaikuttavat ja monipuoliset, mutta priimasta sen kohdalla on kuitenkin jouduttu tinkimään. Älkää siis suotta odottako täyttä lippulaivakokemusta kameroiden kuvanlaadun kohdalla.

Pääkamerassa hyödynnetään laadukasta 48 megapikselin Sony LYT-T808 -sensoria, joka mahdollistaa suhteellisen tarkat ja yksityiskohtaiset kuvat. Kyseisen sensorin on väitetty täsmäävän esimerkiksi Samsungin Galaxy S23 Ultrassa käytettävää Sonyn IMX989-mallia.

Lisäksi puhelimessa on 64 megapikselin periskooppiteleobjektiivi, joka tarjoaa mahdollisuuden zoomata lähemmäksi kuvattavaa kohdetta säilyttäen silti kuvanlaadun siedettävällä tasolla. Ja se yllättää laadullaan varsin positiivisesti.

Ultralaajakulmakamera laajentaa kuvakulmaa, mikä mahdollistaa laajojen maisemien ja ryhmäkuvien tallentamisen vaivattomasti. Se tarjoaa mahdollisuuden luoda vaikuttavia ja visuaalisesti kiehtovia kuvien ottamisen. Ja taittuvanäyttöisenä puhelimella Openilla on se etu, että sitä voi oman uskalluksen mukaan käyttää myös ns. kolmijalkana, esimerkiksi tähtitaivasta tai maisemaa kuvatessaan, kun tarvitaan pitkää valotusaikaa.

Hasselblad Portrait Mode puolestaan on ominaisuus, joka tuo ammattimaisen potrettitilan tavallisten käyttäjien ulottuville. Se mahdollistaa taidokkaan taustan sumennuksen ja tuo esiin kohteen kauneuden ja yksityiskohdat, tarjoten ammattimaisen potrettitunnelman kuviin. Tämä lisää luovuuttasi ja mahdollistaa upeiden potrettikuvien ottamisen ilman ammattilaistason kameroita tai muokkausohjelmia.

Ota tästä haltuun pieni testigalleria, mihin Openin kamera oikein taittuukaan.

OnePlus Openilla onnistuu myös laadukkaiden 4K-tasoisten videoiden kuvaus 30 FPS:n nopeudella. Testasimme kameraa lyhyesti Timelapse-käytössä.

Voit ottaa testivideon haltuun alta:

Hankkiako taittuvanäyttöisen puhelimen?

Tällä hetkellä OnePlus Open on myynnissä noin 1800 euron hinnalla, joka on kieltämättä kova hinta puhelimesta. Mutta puolustukseksi sanottakoon, että puhelimen laadukkuuden vuoksi, se ainakin osittain on tällä hetkellä perusteltu hintalappunen. Kyseessä ei kuitenkaan ole kieltäminen, etteikö kyseessä olisi tällä hetkellä uusi taittuvanäyttöisten kuningas.

Se, mihin taittuvanäyttöistä puhelinta tulet tällä hetkellä itse tarvitsemaan, on takuulla jokaisen oman mieltymyksen mukaan. Jos olet taittuvanäyttöisen puhelimen perään, ja olet valmis sijoittamaan siihen suuren määrän rahaa, on OnePlus Open tällä hetkellä yksi parhaimmista vaihtoehdoista markkinoilla.

OnePlus Open

8.5 / 10
Hyvää Kompakti. Upeat näytöt. Tehokkuus. Monipuolinen käyttötarkoitus. IPX4-vedenpitävyys. Mainio akunkesto ja nopea lataus. Kohtuulliset kamerat. Huonoa Hinta. Myyntipakkaukseen kaipaisi kunnon suojakoteloa näinkin arvokkaan puhelimen ylläpitämiseen. Yhteenveto OnePlus Openin ensivaikutelma on erinomainen. Se on yllättävän kevyt ja kompakti, mikä tekee siitä helposti käsiteltävän. Se, mihin taittuvanäyttöistä puhelinta tulet tällä hetkellä itse tarvitsemaan, on takuulla jokaisen oman mieltymyksen mukaan. Jos olet taittuvanäyttöisen puhelimen perään, ja olet valmis sijoittamaan siihen suuren määrän rahaa, on OnePlus Open tällä hetkellä yksi parhaimmista vaihtoehdoista markkinoilla.

Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro Kommentit pois päältä artikkelissa Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

8.5 / 10
Hyvää Laadukas kokonaisuus, mukava kirjoitustuntuma, retroileva tyylikkyys, erillinen säätöpainike, muokattavuus ja ohjelmoitavuus Huonoa Hidas langaton yhteys, paino saattaa olla joillekkin kynnyskysymys, näppäinhatut eivät läpäise valoa, jyrkkä ja korkea kirjoituskulma ei ole kaikkien makuun Laadukas kokonaisuus muokattavuutta arvostaville.

Android-puhelimistaan tunnettu kiinalainen yllätti aiemmin tänä vuonna hyppäämällä -oheislaitteiden markkinoille julkaisemalla mekaanisen Keyboard 81 Pro -näppäimistön.

Varsin hintava näppäimistö perustuu vahvasti suosittujen kustomoitavien näppäimistöjen valmistajan Keychronin Q1 Pro -malliin. Mutta mitä tuohon yli 250 euron hintalapulle saa vastineeksi ja miten se eroaa Keychronin versiosta? Tutustutaampa laitteeseen tarkemmin.

OnePlus Keyboard 81 Pro
OnePlus Keyboard 81 Pro on järkelemäinen ilmestys. Painoakin kertyy lähes 2 kiloa.

Ensimmäinen huomio näppäimistössä on sen massiivinen koko. 75% näppäinasettelua raamittaa jyhkeä metallinen reunus. Korkeutta on lähes 4 sentin verran jalustan ollessa alhaalla ja lähes 5 senttiä sen ollessa yläasennossa. Tuo metallinen jalusta onkin yksi ominaisuuksista, joka erottaa 81 Pron Keychronin vastaavasta. Painoa tälle järkälemäiselle tekeleelle kertyy lähes kaksi kiloa, joten laneille se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Toinen erottava tekijä on näppäinhatut, jotka ovat klassisen sylinterinmalliset, kun taas Q1 Prossa ne ovat varustettu pallomaisella KSA-profiililla. Väriltään ne ovat tyylillään retroilevat valko-harmaa-punaisen sävyiset. Malliltaan hatut ovat “double-shot” tyyppiä, eli niisä on käytetty kahta eri muovikerrosta. Toista näppäimen pohjalle ja toista näppäimen tekstille. Tietylle käyttäjäkunnalle harmillisesti valaistus ei näy näppäinten läpi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Kokoero korostuu kun näppäimistö asetetaan Keychronin matalaprofiilisen K7 -näppäimistön vierelle.

81 Pro on erityisen mukava käyttää ja näppäintuntuma on sopivan napakka, mutta ei kuitenkaan liian mekaaninen. Tämä johtuu sen erityisestä tuplatiivisterakenteesta, jossa kytkimet on eroteltu metallisesta rakenteesta silikonilevyllä. Näppäimistön oikeaa ylänurkkaa hallitsee pyörivä säätönappi, jonka voi ohjemoida haluamaansa toimintoon, kuten vaikkapa äänentason säätöön tai zoomausta varten.

Säätönapin lisäksi kaikki näppäimistön painikkeet ovat ohjelmoitavissa ja QMK-firmwaren ja VIA-ominaisuuden avulla. VIA mahdollistaa näppäimistön näppäinten komentojen vaihdon ilman firmwaren päivitystä.

Näppäimistö on saatavilla kahdella eri kytkinvaihtoehdolla ja kaikkien näppäimien kytkimet ovat vaihdettavissa lennosta. Kytkimet ovat kehitetty yhteistyössä Keychronin kanssa. Punaiset Winter Bonfire kytkimet tarjoavat palautteen keskivaimealla äänellä ja 0,5 mm aktivointipisteellä. Summer Breeze kytkimet ovat puolestaan kalliimman version täysin lineaariset kytkimet.

Yhteys näppäimistöön onnistuu langattomasti Bluetooth yhteyden avulla tai USB-C -kaapelin avulla. Langaton yhteys on rajoitettu valitettavasti 90 hz:n, joten ainakaan langattomana näppäimistö ei ihan nopeimpaan pelaamiseen välttämättä sovellu. Näppäimistön takaa löytyy USB-C -liittiminen lisäksi kytkin, josta voi vaihtaa Windows ja Mac käyttöjärjestelmän välillä sekä virtakytkin, jonka avulla valitaan myös yhteyden tyyppi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Näppäimistö on RGB-taustavalaistu ja erilaisia dynaamisia valaistuvaihtoehtoja on lukuisia. Tässä näppäimistön Errorin värimaailmassa.

Yhteyden voi muodostaa samanaikaisesti kolmen eri laitteen välillä ja vaihtaminen onnistuu kätevästi näppäinyhdistelmien avulla. Näppäimistöstä löytyy RGB-taustavalaistus, johon on ennalta ohjelmoitu lukuisia eri liikkeitä. Akun kestoksi luvataan 100 tuntia valaistuksen alhaisinta tasoa käytettäessä. Luonnollisesti tämä pitenee huomattavasti, jos valoja ei pidetä päällä.

OnePlus Keyboard 81 Pro tarjoaa laadukkaan ja näyttävän kokonaisuuden koti- ja työkäyttöön sekä kevyeen pelaamiseen. Hintaluokka saattaa olla monille liian korkea, mutta jos tarve on vahvasti muokattavalle mekaaniselle näppäimistölle, on Keyboard 81 Pro siihen oiva valinta.

Keskihintainen uutuuspuhelin osoittautui valokuvaajan rakkaaksi kesäkaveriksi – testissä OnePlus Nord 3 Kommentit pois päältä artikkelissa Keskihintainen uutuuspuhelin osoittautui valokuvaajan rakkaaksi kesäkaveriksi – testissä OnePlus Nord 3

OnePlus Nord 3

8.5 / 10
Hyvää Premium-tasoa keskihinnalla. Mainio pääkamera, joka antaa anteeksi muiden kameroiden kehnouden. Hillitty muotoilu. Pikalataus on todellakin pikalataus. Näyttö on ensiluokkainen. IP54-luokitus Huonoa Ei erillistä korttipaikkaa. Kehno macro. siinä missä muuhun on panostettu, äänentoistosta on riisuttu paljon. Yhteenveto Puhelin tarjoaa lippulaivan-tasoa keskihintaan. Sen pääkamera osoittautui erittäin mainioksi tapaukseksi. Kuvausharrastajille, jotka eivät halua tuhlata suuria summia pätevälle kamerapuhelimelle, on OnePlus Nord 3 erittäin varteenotettava vaihtoehto.

Nord-sarja on OnePlussan keskihintainen puhelinsarja, ja Nord 3 on viimeisin tämän sarjan malli, joka julkaistiin heinäkuussa 2023. Keskihintaluokan älypuhelin on varustettu huippupuhelinten teknologialla ja se tarjoaa käyttäjilleen lähes kaiken, mitä puhelimelta voi toivoa. on kaikkien aikojen tehokkain Nord-sarjan puhelin, jossa yhdistyy huikean nopea suorituskyky, häikäisevä valokuvaus ja kaunis ja ajaton -tyyli.

Aikaisemmin testikäyttöömme päätynyt OnePlus Nord CE 3 Lite oli mali, joka oli esimakua, mitä kyseisen sarjan pian saapuvalta kuningasmallilta olisi mahdollista odottaakaan. Tuo pitkä titteli on nyt karsittu mielistämme ja pöydälle on saapunut uusi kuningas, Nord 3. Ennen puhelimen virallista julkistusta, aiemmin tänä kesänä, me Errorilla saimme kunnian tehdä sosiaalisen median käyttöön tarkoitetun kevyen unboxauksen puhelimesta, vielä paljastamatta sen suurempia saloja. Videon voit ottaa haltuun tästä alta:

Muotoilu ja näyttö

OnePlus Nord 3:n muotoilu noudattaa yksinkertaista, mutta samalla hillityn tyylikästä linjaa, joka ei turhia ammu yli. Toisille se voi olla jopa liian perus, mutta omaan, yksinkertaisen miehen makuun, hillitty linja on silmälle oikein passeli. Mikä tärkeintä kuitenkin, puhelin tuntuu mukavalta kädessä. Tempest Gray -mallissa on intensiivinen 2.8D-silkkilasikansi, jossa on himmeä, häikäisemätön ja sormenjälkiä hylkivä pinta, kun taas Misty Green -mallissa on hienovarainen, kiiltävä seladonlasiviimeistely. Silokonisen suojakuoren hankkiminen on vähintäänkin suositeltavaa tuolloin. Tempest Gray-mallimme ei testiaikana tuntunut naarmuuntuvan helposti, mikä on plussaa.

Puhelimessa on siisti ja hillitty muotoilu ja IP54-luokitus, joka on Nord-sarjaan varsin tervetullut uudistus eikä kyseistä luokitusta muutoinkaan halvemman pään puhelimissa tavata kovinkaan usein.

OnePlus Nord 3 älypuhelin taustanaan luontomaisema

Puhelimen etuosassa on 6,74 tuuman 120 Hz Super Fluid AMOLED -näyttö, joka takaa sulavan ja miellyttävän käyttäjäkokemuksen silmille. 1450 nitin kirkkaus saa sisällön näyttämään upealta. Näyttöä ympäröivät kehykset ovat erittäin kapeat, ja näyttörunko -suhde on 93,5 %. 10-bittinen värisyvyys ja tuki HDR10+:lle sai suoratoiston (tässä tapauksessa Netflix) näyttämään miellyttävältä.

Kuva: OnePlus

Suorituskyky ja akunkesto

Nord 3:ssa on tehokas suoritin ja riittävästi RAM-muistia, mikä takaa sulavan käyttökokemuksen ja nopeat sovellusten latausajat. Puhelin pärjää hyvin päivittäisissä tehtävissä ja kevyemmissä peleissä. Vakavia hyytymisiä ei juurikaan esiintynyt. Generaattorina puhelimessa toimii 5000 mAh:n akku, jolla porskutti aktiivisen käytön (kuvauksen) verran noin vuorokauden verran. Tähänkin toki vaikuttavat paljon puhelimen taustaprosessit, kuten kirkkaudet ja taustaprosessit, jotka syövät akkua samalla. Kehut tulevat erityisesti tässä kohtaa 80W:n teholla jyskyttävälle Supervooc-laturille, joka antoi tehoa päivään uskomattoman nopeassa ajassa samalla kun aamulla juot rauhassa kahvia ja valmistaudut päivän askareisiin.

Puhelimen muut kamerat eivät pääse loistamaan, mutta pääkamera antaa kaikki synnit anteeksi

50 megapikselin Sony IMX890 kamerasensori OnePlus Nord 3 5G:ssä on sama, jota yhtiö käyttää myös yhtiönsä kovan tason lippulaivoissa, kuten esimerkiksi aiemmin tänä vuonna julkaistussa OnePlus 11-mallissa. Pääkamera sisältää myös kuvanvakaimen, joka on mainio. Tämän lisäksi matkassa on 4 cm:n makro-objektiivi, joka on tasoa 2MP (aukko f/2.4) – sekä 112° ultralaajakulmakamera, joka taasen porskuttaa 8 Megapikselin voimalla ja  f/2,2-aukolla. Videokuvausta laitteella pystyi suorittamaan 4K 60 fps, 1080p 30 / 60 fps -spekseillä.

Sonyn pääkamera suoritti mainiosti niin valoisissa tilanteissa, kuin myös pimeässäkin. AI-tilaa käyttäessä värit saattoivat välissä mennä omaan makuun hieman ”ylikylläisiksi”, mutta makunsa toki kullakin. Kohinaltahan tunnetusti pimeässä ei voida välttyä käsivaralta kuvatessa, mutta kovin häiritseväksi se ei osoittautunut lopulta.

Makro-objektiivit harvoin, etenkään tämän hintaluokan puhelimissa ovat varsinaista kuninkuusluokkaa, ja poikkeuksia ei tapahdu Nord 3:nkaan kohdalla. Samaa voidaan sanoa myös laajakulmasta. Onneksi 50 mm:n pääkamera tasokkuudellaan antaa paljon anteeksi.

Alla muutama mallikuva esimerkkinä pääkameran suoritustasosta:

50 megapikselin Sony IMX890 kamerasensori luonnonhelmassa. Kuva: Jaakko Nygård

Pääkameran väritoisto osoittautui mainioksi, vaikka AI-tilassa korostukset toisinaan hieman yliampuivat. Kuva: Tiia Mällinen

Pimeäkuvaus osoittautui tehokkaaksi, myös väritoistoltaankin. Kuva: Jaakko Nygård
Macro ei laadullaan juurikaan hurraile. Kuva :Jaakko Nygård

Tutustu testikuviin laajemmin alla olevasta galleriasta

Lopputuomio

OnePlussan Nord-sarja on osoittautunut laadukkaaksi keskihintaisen älypuhelimen valinnaksi, ja uusin tulokas, OnePlus Nord 3, vahvistaa tämän. Sarja jatkaa yksinkertaista ja tyylikästä muotoilulinjaa, joka ei yritä liikaa. Puhelin tarjoaa lippulaivan-tasoa keskihintaan, joka on tällä kirjoitushetkellä vaatimattomat 499€. Puhelimen pääkamera osoittautui erittäin mainioksi tapaukseksi ja siitä tulikin varsin mieluisa kesäkaveri harrastajalle. Kuvausharrastajille, jotka eivät halua tuhlata suuria summia pätevälle kamerapuhelimelle, on OnePlus Nord 3 erittäin varteenotettava vaihtoehto.