Uusi vuoropohjainen Star Wars -taktiikkapeli julkistetaan Star Wars Celebration 2025 -tapahtumassaKommentit pois päältä artikkelissa Uusi vuoropohjainen Star Wars -taktiikkapeli julkistetaan Star Wars Celebration 2025 -tapahtumassa
EA:n uusi, vielä nimeämätön Star Wars -strategiapeli julkistetaan Star Wars Celebration 2025 -tapahtumassa.
Pelin kehittäjä on Bit Reactor, studio, joka koostuu Firaxis Gamesin veteraaneista, jotka tunnetaan parhaiten työstään XCOM-pelisarjan parissa. Bit Reactor on tehnyt tiivistä yhteistyötä Star Wars Jedi -pelien kehittäjän Respawn Entertainmentin kanssa tässä uudessa projektissa, ja nyt peli on vihdoin valmis esiteltäväksi.
Ensimmäinen katsaus peliin nähdään 19. huhtikuuta suorassa paneelissa, jossa esiintyvät Bit Reactorin, Respawn Entertainmentin ja Lucasfilm Gamesin johtavat kehittäjät. Tämä paljastettiin virallisessa Star Wars Celebration 2025 -aikataulussa.
May the Fourth be with you – rakkaat lukijat! Star Wars -päivän kunniaksi päätin listata kaikki Skywalker-saagan yhdeksän episodia puhtaasti sen mukaan, mitä niistä tekee eniten mieli katsoa, ja mitä taas tulee katsottua vahvan facepalmauksen kera. Tämä ei siis ole objektiivinen totuus tai kriitikkopisteiden kooste, vaan täysin henkilökohtainen, katseluhaluun perustuva järjestys. Mikä sykähdyttää, mikä puuduttaa, ja mikä saa saa aivot räjähtämään typeryydellään.
Star Wars -elokuvat ovat olleet osa populaarikulttuurin ydintä jo yli neljä vuosikymmentä. Kyseiset filmit ovat tarjonneet suuria hetkiä, unohtumattomia hahmoja, ja välillä myös hieman hämmentävää kerrontaa. Tässä arvioin episodit I–IX kokonaisuuden ja elokuvallisen laadun perusteella, kuitenkin pienellä pilkkeellä silmäkulmassa.
1. Episode V – The Empire Strikes Back
Yksinkertaisesti sarjan mestariteos. Synkkä, vaikuttava ja tarinallisesti syvenevä jatko-osa, joka vie hahmot uusiin ulottuvuuksiin ja kasvattaa galaksin panoksia. Vaderin paljastus on yhä yksi elokuvahistorian ikonisimmista hetkistä.
2. Episode IV – A New Hope
Alkuperäinen seikkailu, joka muutti elokuvamaailman. Klassinen sankaritarina, nerokas rytmitys ja hahmot, joihin kiintyy hetkessä. Yksinkertainen mutta toimiva, juuri siksi niin tehokas.
3. Episode VI – Return of the Jedi
Vaikka Ewokit jakavat yhä mielipiteitä, elokuva sitoo alkuperäisen trilogian kauniisti yhteen. Vaderin lunastus ja keisarin kaatuminen ovat sarjan emotionaalisia kohokohtia. Hyvällä tavalla päätösosa.
4. Episode III – Revenge of the Sith
Esiosien kruunu. Anakin Skywalkerin traaginen käänne ja keisarikunnan nousu saavat kunnollisen painoarvon. Visuaalisesti näyttävä ja ajoittain jopa koskettava, dialogin kömpelyydestä huolimatta.
5. Episode VII – The Force Awakens
Energinen ja viihdyttävä paluu tuttuun galaksiin. Nojaa vahvasti alkuperäisen trilogian rakenteeseen, mutta esittelee myös uutta. Rey, Finn ja Kylo Ren lupaavat paljon, ja elokuva onnistuu Herättämään vanhan kipinän. Vaikkakin kyseessä oli vähän liiankin laskelmoitu lämmittely, herätti se silti vahvaa toivoa tulevasta. Kuinkas sitten kävikään?
6. Episode I – The Phantom Menace
Esiosatrilogian aloitus ei ole niin katastrofaalinen kuin muistetaan, mutta ei myöskään erityisen vahva. Jar Jar ja byrokraattiset juonikuvioinnit eivät palvele tarinaa, vaikka Duel of the Fates ja Qui-Gon Jinn tuovat paljon hyvää. Ja Darth Maul! (tähän sulkuihin sydänemoji)
7. Episode II – Attack of the Clones
Yksi sarjan visuaalisesti kunnianhimoisimmista osista, mutta kompastuu kömpelöön rakkaustarinaan ja CGI-ylikuormaan. Obi-Wan loistaa, mutta Anakinin ”hiekkapuhe” jää elämään aivan väärällä tavalla.
8. Episode VIII – The Last Jedi
Kunnianhimoinen ja visuaalisesti komea elokuva, joka yrittää uudistaa Star Warsin rakennetta. Lopputulos on ristiriitainen: osa katsojista näkee tuoreutta, toiset hahmojen väärinkäyttöä ja epäjohdonmukaisia valintoja. Kunnioitettava yritys, mutta kompuroi useassa kohdassa.
9. Episode IX – The Rise of Skywalker
Trilogian päätösosa hukkaa suunnan täysin. Juoni ryntää eteenpäin ilman selkeää logiikkaa, Palpatinen paluu on selittämätön, ja koko elokuva tuntuu yrittävän korjata edellisen osan ratkaisuja ilman selkeää visiota. Valitettavan hajanainen lopetus koko saagalle. Ja aivan vitun typerä….
Huhtikuussa suomalaiset uppoutuivat tiukkoihin trillereihin, sydäntä raastaviin draamoihin ja muutamaan vanhaan suosikkiin. JustWatchin suoratoistolistojen mukaan kuukauden katsotuimmat elokuvat ja sarjat tarjosivat tuhdin annoksen tunteita, toimintaa ja pohdittavaa.
Aloitetaan leffapuolelta. Huhtikuun ykkönen oli Companion, joka tuntuu osuneen suomalaisten hermoon. Elokuva sukeltaa yksinäisyyden ja läheisyyden tarpeen ytimeen scifillä maustettuna – vähän niin kuin Her, mutta pelottavammalla twistillä. Hopeasijalle nousi A Real Pain, jonka nimi ei valehtele: Jesse Eisenbergin ohjaama roadtrip-draama on täynnä rehellistä kipua, huumoria ja veljeyttä. Kolmanneksi kiri Monolith, yksinkertaisen koukuttava mysteerielokuva, jossa yksi nainen ja salaperäinen musta laatikko pitävät katsojan otteessaan alusta loppuun.
Listalla nähtiin myös James Cameronin vedenalainen klassikko Abyss – Syvyys, joka on taas noussut pintaan ehkäpä uuden remasterin myötä. Smile 2 puolestaan jatkoi edeltäjänsä hyytävää perinnettä – jos hymyilyttää, niin ihan syystä. Kotimainen Leave No Trace – Älä jätä jälkeäkään toi mukaan draamaa ja yhteiskunnallista kannanottoa, kun taas Havoc tarjoili perinteistä Tom Hardy -turpakäräjää brittiläisten mafioiden ytimessä. The Bikeriders vie meidät moottoripyöräjengin maailmaan 60-luvun Amerikassa, ja The Accountant sekä John Wick täydensivät kymmenikköä tuttuna toimintakaksikkona.
Tässä vielä huhtikuun 2025 katsotuimmat elokuvat Suomessa:
Companion
A Real Pain
Monolith
Abyss – Syvyys
Smile 2
Älä jätä jälkeäkään – Leave No Trace
Havoc
The Bikeriders
The Accountant
John Wick
Sarjapuolella kärjessä jyräsi The Last of Us, joka pitää pintansa kovana apokalyptisenä draamana – ei ihme, että se yhä koukuttaa. Toisena tuli The Rookie, jossa Nathan Fillionin esittämä myöhäisherännäinen poliisi seikkailee arjen ja rikosten ristitulessa. Kolmannella sijalla loisti The White Lotus, joka jatkaa luksuslomien ironista ruotimista kakkoskaudella.
Dystopiasta kiinnostuneet saivat tankata tuoretta Black Mirror -kautta, ja The Handmaid's Tale – Orjattaresi muistutti taas, että todellisuus voi joskus tuntua liian läheiseltä. Andor, Star Warsin synkempää päätä edustava sarja, jatkoi tasaista nousuaan, ja korealainen Moonrise toi mukaan romanssia, draamaa ja eeppisiä kohtaloita. Severance – Erotus puolestaan jäi monien mieleen kummallisena mutta kiehtovana tarinana työstä, jossa yksityiselämä todella erotetaan töistä – ehkä vähän liiankin konkreettisesti. Uusista nimistä The Bondsman ja Snowpiercer varmistivat, ettei listalta puuttunut synkkyyttä eikä lumimyrskyjä.