Vaativaa vuorikiipeilyä – arvostelussa Insurmountable Kommentit pois päältä artikkelissa Vaativaa vuorikiipeilyä – arvostelussa Insurmountable

8.2 / 10
Hyvää Proseduraalinen maastonluonti takaa jokaisen nousun olevan erilainen, mielenkiintoiset satunnaistapahtumat ja mysteerit pitävät mielenkiintoa yllä kiipeilyn ohella, haaste on hyvässä balanssissa ja valintojaan joutuu miettimään. Huonoa Äänimaisema on hieman pliisu, animaatioihin saisi tulla vielä yksi nopeutusaskel lisää.

Vuorikiipeily lienee extreme-lajeista vaarallisin ja haastavin niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Silti Himalajan vuoristo houkuttelee vuosittain satoja ihmisiä koettamaan onneaan äärettömän vaarallisen Mount Everestin valloituksessa. Noin vuosi sitten julkaistu Insurmountable tuo kiipeilyn nyt kotisohville seikkailuna.

Ennen vuorelle lähtöä valitaan kiipeilijä kolmesta vaihtoehdosta: seikkailija, tiedemies tai journalisti, joilla jokaisella on omat tarinansa, lähtövarusteensa ja kykynsä, joita kokemuksen karttuessa saa roolipelimäisesti lisää. Käytössä kuluvat varusteet taas korvataan kiipeilyn edetessä vastaantulevien satunnaistapahtumien kautta. Kun sopiva hahmo on löytynyt, valikoidaan vielä vaikeusaste, kiivettävä vuori ja yksi reitti kolmesta vaihtoehdosta. Reiteistä jokainen lisää matkalle sekä haasteita että helpotuksia, kuten rankkoja lumimyrskyjä tai vakaata kivimaastoa.

Reitit suunnitellaan etappeja maastoon merkiten.

Kuljettavat maastot luodaan proseduraalisesti, mikä tekee jokaisesta retkestä ennalta-arvaamattoman. Kuvakulma seuraa pelaajaa lintuperspektiivistä, ja heksoihin jaetussa maastossa edetään hiiren voimalla etappeja merkiten. Jokaisella heksalla on omia ominaisuuksiaan kuten kivi, lumi ja jää, ja näiden vaaralliset variaatiot, mikä tulee huomioida reittiä valitessa. Reittiään voi suunnitella pitkään ja hartaasti, sillä aika pysähtyy jokaisen liikkeen jälkeen. Suunnittelu onkin tärkeää, sillä vaikeakulkuinen maasto ja vallitsevat sääolosuhteet verottavat kiipeilijää ankarasti. Liikkuminen kuluttaa energiaa, kylmyys jäytää luita ja korkeammalle noustessa hapen määrä laskee. Vaivalloinen eteneminen vaativissa olosuhteissa käy pidemmän päälle myös henkisesti raskaaksi, joten kiipeilijän mielenterveydestä huolehtiminen on myös tärkeää. Energian, hapen, ruumiinlämmön tai mielenterveyden laskeminen nollaan ei vielä tarkoita pelin päättymistä, vaan matka katkeaa vasta pelaajan elinvoiman loppuessa. Hahmo kulkee merkittyä reittiä verkkaisesti, ja vaikka peliä saakin nopeutettua pykälän, toivoin välillä hahmoni juoksevan vielä nopeampaa. Nopeutus ei vaikuta muuhun, kuin siihen miten nopeasti hahmo siirtyy paikasta toiseen – energiaa ym. kuluu silti saman verran.

Satunnaistapahtumat elävöittävät peliä.

Matkan varrelle on ripoteltu erilaisia mielenkiinnon kohteita ja satunnaistapahtumia, jotka vaihtelevat harmittomista hyvinkin vaarallisiin. Erittäin tärkeäksi itselleni muodostuivat luolat, joissa teltan puuttuessa voi levähtää myrskyltä suojassa. Harmillisesti mm. karhutkin ovat tämän tajunneet ja turvallinen ja houkutteleva suojapaikka saattaakin muuttua hetkessä surmanluukuksi. Eteen tulevat tapahtumat käydään läpi lyhyiden tekstiseikkailumaisten valintatilanteiden kautta, joista hyvän tuurin sattuessa palkkioksi voi saada joko täydennystä varusteisiin tai vaikkapa energiaa takaisin. Tehdyillä valinnoilla voi myös olla kauaskantoisia seurauksia. Kun pelaaja vihdoin saavuttaa huipun kaikkensa antaneena, lyö peli vielä kierrepallon eteen: alaskin pitäisi päästä. Maisemien ihailu jääköön toiseen kertaan – ei muuta kuin rinkka selkään ja happivajeisena etsimään nopeinta reittiä alas ennen kuin voimat ehtyvät lopullisesti.

Insurmountable on kelpo ajanvietettä peleistä pitäville. Kiipeily alkaa helposti, mutta vaikeutuu hyvin nopeasti, ellei reittejään ja valintojaan punnitse ajatuksella. Ensimmäisen ja helpoimman vuoren valloitettuani ja alas päästyäni olivat käteni jäätyneet täysin, mikä vaikeutti huomattavasti seuraavalle vuorelle nousemista. Huhtikuun puolenvälin tienoilla peli saa 2.0-päivityksen, jonka luvataan lisäävän mukaan mm. sivutehtäviä, uusia monipuolisempia tapahtumia, syvemmän hahmonpäivityksen ja kiipeilijätiimit, sekä varsinaisen tarinan peliin kiipeilyn ohelle.

Kommentoi

Rainbow Six Siege -verkkopelin odotettu suurturnaus pelataan huhtikuussa Tanskassa Kommentit pois päältä artikkelissa Rainbow Six Siege -verkkopelin odotettu suurturnaus pelataan huhtikuussa Tanskassa

Rainbow Six Siege Blast R6 Major

Ubisoft kokoaa 24 maailman parasta Siege -tiimiä Kööpenhaminan BLAST R6 Major -pelitapahtumaan.

Kööpenhaminassa 24. huhtikuuta ja 7. toukokuuta välisenä aikana pelattava peliturnaus on uuden BLAST R6 -ekosysteemin ensimmäinen tapahtuma. Ubisoftin ja BLASTin yhteistyössä järjestämä peliturnaus on samalla uuden pelivuoden ensimmäinen R6 Major -tapahtuma, jossa nähdään maailman huippuluokan tiimit ottamassa mittaa toisistaan.

Uusi kisamuoto toivottaa myös yleisön paikan päälle tervetulleeksi katsomaan turnauksen loppuotteluita. Tapahtuma järjestetään Forum Copenhagen -tapahtumakeskuksessa Kööpenhaminassa, joten paikan päälle saapuminen on tehty helpoksi myös ulkomaisille vierailijoille.

Turnaus on jaettu kolmeen eri vaiheeseen, joista kaksi ensimmäistä pelataan ilman yleisöä. Ensimmäinen vaihe käydään läpi 24.–27. huhtikuuta ja toinen vaihe 29. huhtikuuta ja 3. toukokuuta välisenä aikana. Tapahtuma huipentuu yleisölle avoimeen päätökseen 5.–7. toukokuuta.

Turnauksen esikarsinnat ovat jo meneillään ja joukkueet kisaavatkin mukaan pääsystä yhdeksällä eri alueella. Näistä mukaan valitaan 24 parasta joukkuetta, jotka kisaavat peräti 750 000 dollarin palkintopotista. Lisäksi joukkueet palkitaan kisamenestyksestä pisteillä, jotka ratkaisevat vuoden 2024 Six Invitational -mestaruuskisoihin pääsyn Brasiliassa.

Tanska tunnetaan vahvana Siege -kilpapelaamiseen maana, joka on aiemmin tuonut maailmalle muun muassa lajin kaksinkertaisen maailmanmestarin, Niclas ‘Pengu’ Mouritzenin, sekä tuoreen Six Invitational -voittajan ja kisojen parhaana pelaajan palkitun kisaajan, Benjamin ‘Benjamaster’ Derelin.

BLAST R6 Major on yksi kilpaurheilun suurimmista kansainvälisistä tapahtumista tänä vuonna ja samalla Kööpenhaminan ensimmäinen isomman kokoluokan Siege-pelitapahtuma. Vuoden 2023 toinen BLAST R6 Major -pelitapahtuma järjestään marraskuussa Yhdysvalloissa. Lisätietoa tapahtumasta löytyy täältä.

Siege on saatavilla PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X ja S sekä Xbox One -konsoleille, että PC:lle. Lisäksi peli on saatavana myös Ubisoftin Uplay+ -tilauspalvelusta.

Kommentoi

Vapise The Sims – Life By You -elämäsimulaatio ilmestyy syyskuussa Kommentit pois päältä artikkelissa Vapise The Sims – Life By You -elämäsimulaatio ilmestyy syyskuussa

Life By You

on julkaisemassa varteenotettavaa kilpailijaa suositulle The Sims -elämäsimulaatiolle. Uusi peli kantaa nimeä ja sen kehityksestä vastaa entinen The Sims pomo Rod Humble ja Second Life luoja Linden Lab.

Peli tulee kehittäjän mukaan olemaan mahdollisimman modattavissa oleva ja avoin elämäsimulaatio. Pelaajat voivat luoda omat hahmonsa ja elää elämäänsä vapaasti rakentaen kotiaan, käyden töissä ja luoden uraansa. Pelissä voi myös käydä vapaasti oikeita keskusteluita muiden pelihahmojen kanssa.

ilmestyy :lle Steam ja Storen kautta Early Access tilassa syyskuun 12. päivä.

Kommentoi