Vaativaa vuorikiipeilyä – arvostelussa Insurmountable Kommentit pois päältä artikkelissa Vaativaa vuorikiipeilyä – arvostelussa Insurmountable

8.2 / 10
Hyvää Proseduraalinen maastonluonti takaa jokaisen nousun olevan erilainen, mielenkiintoiset satunnaistapahtumat ja mysteerit pitävät mielenkiintoa yllä kiipeilyn ohella, haaste on hyvässä balanssissa ja valintojaan joutuu miettimään. Huonoa Äänimaisema on hieman pliisu, animaatioihin saisi tulla vielä yksi nopeutusaskel lisää.

Vuorikiipeily lienee extreme-lajeista vaarallisin ja haastavin niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Silti Himalajan vuoristo houkuttelee vuosittain satoja ihmisiä koettamaan onneaan äärettömän vaarallisen Mount Everestin valloituksessa. Noin vuosi sitten julkaistu Insurmountable tuo kiipeilyn nyt kotisohville seikkailuna.

Ennen vuorelle lähtöä valitaan kiipeilijä kolmesta vaihtoehdosta: seikkailija, tiedemies tai journalisti, joilla jokaisella on omat tarinansa, lähtövarusteensa ja kykynsä, joita kokemuksen karttuessa saa roolipelimäisesti lisää. Käytössä kuluvat varusteet taas korvataan kiipeilyn edetessä vastaantulevien satunnaistapahtumien kautta. Kun sopiva hahmo on löytynyt, valikoidaan vielä vaikeusaste, kiivettävä vuori ja yksi reitti kolmesta vaihtoehdosta. Reiteistä jokainen lisää matkalle sekä haasteita että helpotuksia, kuten rankkoja lumimyrskyjä tai vakaata kivimaastoa.

Reitit suunnitellaan etappeja maastoon merkiten.

Kuljettavat maastot luodaan proseduraalisesti, mikä tekee jokaisesta retkestä ennalta-arvaamattoman. Kuvakulma seuraa pelaajaa lintuperspektiivistä, ja heksoihin jaetussa maastossa edetään hiiren voimalla etappeja merkiten. Jokaisella heksalla on omia ominaisuuksiaan kuten kivi, lumi ja jää, ja näiden vaaralliset variaatiot, mikä tulee huomioida reittiä valitessa. Reittiään voi suunnitella pitkään ja hartaasti, sillä aika pysähtyy jokaisen liikkeen jälkeen. Suunnittelu onkin tärkeää, sillä vaikeakulkuinen maasto ja vallitsevat sääolosuhteet verottavat kiipeilijää ankarasti. Liikkuminen kuluttaa energiaa, kylmyys jäytää luita ja korkeammalle noustessa hapen määrä laskee. Vaivalloinen eteneminen vaativissa olosuhteissa käy pidemmän päälle myös henkisesti raskaaksi, joten kiipeilijän mielenterveydestä huolehtiminen on myös tärkeää. Energian, hapen, ruumiinlämmön tai mielenterveyden laskeminen nollaan ei vielä tarkoita pelin päättymistä, vaan matka katkeaa vasta pelaajan elinvoiman loppuessa. Hahmo kulkee merkittyä reittiä verkkaisesti, ja vaikka peliä saakin nopeutettua pykälän, toivoin välillä hahmoni juoksevan vielä nopeampaa. Nopeutus ei vaikuta muuhun, kuin siihen miten nopeasti hahmo siirtyy paikasta toiseen – energiaa ym. kuluu silti saman verran.

Satunnaistapahtumat elävöittävät peliä.

Matkan varrelle on ripoteltu erilaisia mielenkiinnon kohteita ja satunnaistapahtumia, jotka vaihtelevat harmittomista hyvinkin vaarallisiin. Erittäin tärkeäksi itselleni muodostuivat luolat, joissa teltan puuttuessa voi levähtää myrskyltä suojassa. Harmillisesti mm. karhutkin ovat tämän tajunneet ja turvallinen ja houkutteleva suojapaikka saattaakin muuttua hetkessä surmanluukuksi. Eteen tulevat tapahtumat käydään läpi lyhyiden tekstiseikkailumaisten valintatilanteiden kautta, joista hyvän tuurin sattuessa palkkioksi voi saada joko täydennystä varusteisiin tai vaikkapa energiaa takaisin. Tehdyillä valinnoilla voi myös olla kauaskantoisia seurauksia. Kun pelaaja vihdoin saavuttaa huipun kaikkensa antaneena, lyö peli vielä kierrepallon eteen: alaskin pitäisi päästä. Maisemien ihailu jääköön toiseen kertaan – ei muuta kuin rinkka selkään ja happivajeisena etsimään nopeinta reittiä alas ennen kuin voimat ehtyvät lopullisesti.

on kelpo ajanvietettä peleistä pitäville. Kiipeily alkaa helposti, mutta vaikeutuu hyvin nopeasti, ellei reittejään ja valintojaan punnitse ajatuksella. Ensimmäisen ja helpoimman vuoren valloitettuani ja alas päästyäni olivat käteni jäätyneet täysin, mikä vaikeutti huomattavasti seuraavalle vuorelle nousemista. Huhtikuun puolenvälin tienoilla peli saa 2.0-päivityksen, jonka luvataan lisäävän mukaan mm. sivutehtäviä, uusia monipuolisempia tapahtumia, syvemmän hahmonpäivityksen ja kiipeilijätiimit, sekä varsinaisen tarinan peliin kiipeilyn ohelle.

Kommentoi

A Plague Tale: Requiem ilmestyy lokakuussa – katso 10 minuuttinen pelivideo Kommentit pois päältä artikkelissa A Plague Tale: Requiem ilmestyy lokakuussa – katso 10 minuuttinen pelivideo

A Plague Tale: Requiem

Asobon ja Focus Entertainmentin odotettu jatko-osa suositulle ja palkitulle A Plague Tale: Innocence -pelille on ilmestymässä lokakuun 18. päivä PC:lle ja uuden sukupolven konsoleille. Voit katsoa 10 minuuttisen pelivideon alta.

A Plague Tale: Requiem on jatkoa A Plague Tale: Innocence -pelille, joka julkaistiin vuonna 2019. Se esitteli pelaajille kulkutaudista ja rottalaumoista kärsivän Ranskan maaseutuineen, linnoineen ja raunioineen. Pelin keskiössä ei kuitenkaan ollut musta rutto tai kuvankauniit maisemat, vaan inkvisition vainoa pakeneva sisarkaksikko. Nyt pieni Hugo-poika ja tätä suojeleva isosisko Amicia ovat matkanneet eteenpäin ja heidän kotiseutunsa kauheudet ovat taakse jäänyttä elämää. Uudet kauheudet ja haasteet ovat kuitenkin edessä, sillä Hugon elämää määrittävä kirous ei ole hellittänyt otettaan.

Itsenäisen pelitarinan kertova A Plague Tale: Requiem on uuden sukupolven pelikonsoleille sekä PC:lle tehty toimintaseikkailu, jossa pelaaja pääsee kokemaan sydäntä riipaisevan tarinan täynnä jännitystä, tunnelmaa ja yliluonnollisia voimia. Vaikka edeltävän pelin tapahtumien kokeminen syventää jatko-osan tapahtumien ymmärtämistä ja vahvistaa tuntemuksia, aiemman pelin pelaamista ei vaadita jatko-osasta nauttimiseen.

A Plague Tale: Requiem julkaistaan sekä PlayStation 5, Series X ja S- sekä Nintendo Switch -konsoleille että PC:lle vuoden 2022 aikana.

Kommentoi

Game of Thrones digitaalinen lautapeli ja autokorjaamosimulaatio ladattavissa ilmaiseksi PC:lle Kommentit pois päältä artikkelissa Game of Thrones digitaalinen lautapeli ja autokorjaamosimulaatio ladattavissa ilmaiseksi PC:lle

Car Mechanic Simulator 2018

Games Store jakaa tällä viikolla ilmaiseksi kahta peliä: sekä Car Mechanic Simulator 2018.

on alunperin vuona 2020 ilmestynyt digitaalinen versio suositusta strategisesta lautapelistä. Pelaajien tehtävänä on levittää valtaansa läpi Westerosin strategisen suunnittelun, diplomatian sekä asevoimien avulla.

Valitse oma sukusi, valloita, solmi liittoja, kokoa kaupunkiesi asukkaat ja keplottele tiesi rautavaltaistuimelle. Voit ladata pelin täältä.

on puolestaan kaikkien autoista ja niiden korjauksesta kiinnostuneiden valinta. Tehtävänäsi on rakentaa ja laajentaa autokorjaamobisnes. Etsi klassikoita ladoista tai romuttamoilta ja entisöi ne entiseen loistoonsa.

Autoja pelistä löytyy yli 40 erilaista, työkaluja on kymmeniä ja osia yli tuhat. Lisäksi pääset korjaamaan asiakkaiden tuomia autoja. Voit ladata pelin täältä.

Kommentoi