Vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa kukaan ei kuule huutoasi – arvostelussa Atomic Heart Kommentit pois päältä artikkelissa Vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa kukaan ei kuule huutoasi – arvostelussa Atomic Heart

Atomic Heart (Xbox Series X)

7 / 10
Hyvää +Graafisesti lunastaa kovimmatkin odotukset +Maailman asetelma on kuin scifi-nörtin villeimmistä unista +Taistelumekaniikat ajavat asiansa, vaikka pientä fiilattavaa olisikin vielä ollut +Pelattava ei heti lopu Huonoa -Konseptista olisi voinut muutamia ideoita jättää hautumaan kohti parempia aikoja -Ääninäyttely ja hahmojen yksiuloitteisuus - Viholliset käyvät pidemmän päälle tylsiksi -Pientä teknistä ongelmaa siellä täällä

Mundfishin luoma ja Focus Entertainmentin julkaisema ammentaa historiasta yhdistäen toimintapeliin robottiteknologiaa ja maailmansodan jälkeisiä tunnelmia. Vuoteen 1955 sijoittuva Atomic Heart kertoo ajasta, jossa toisen maailmansodan kauheudet ovat taakse jäänyttä historiaa. Neuvostoliitto on voimissaan huipputason teknologialla, jonka keihäänkärkenä toimivat automatiikan ja robotiikan saavutukset. Utopistinen maailma on saavuttanut rauhan ihmisten ja keinoälyn yhteisvoimin. Samalla kehittynyt tekoäly on kuitenkin saanut aikaiseksi jotain paljon pahempaa ja edessä onkin todellinen atomiajan uhka.

Pelaajan ohjastama agentti P-3 selvittää tapahtumia ja joutuu konfliktien keskiöön, jonka maailma on ankara ja armoton. Vastaansa hän saa muun muassa jättimäisiä hyökkäyskoneita sekä mutatoituneita hirviöitä. Apunaan pelaajahahmolla on erikoiskykyjä sekä huippukehittyneitä aseita ja lisävarusteita. Näin kiivastempoinen taistelu pysyy jännittävänä ja palkitsevana kautta linjan. Ja kun vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa asiat alkaa menemään kirjaimellisestikin päin manalan kuuttatoistaa, ei tuolloin kukaan tule kuulemaan huutoasi.

Atomic Heart

Ensivilkaisulla peli on upean oloinen. Siis niinkin upean oloinen, että juuri samaan aikaan takapihalla valosaasteestakin huolimatta näkyvät revontulet eivät sattuneesta syystä kiinnosta enää pätkääkään. Kiehtova, utopistinen ja futuristinen maailma, kuin suoraan scifinörtin kosteista unista. Heti ensitöikseen tuleekin mieleen ajatus ”Tässä on kiintoisaa maailmaa, mitä voisi tutkia varmastikin tuntitolkulla, joko saa aloittaa?”. Atomic Heartin alkukohtaus pohjustaa pelaajan utopistiseen Neuvostoliittolaiseen kaupunkiin, joka kaiken lisäksi kelluu maan pilvien keskellä. Kun pelin intro ja pienenä tutoriaalina toimiva kävelysimulaattori on selätetty, on aika ottaa kirves kauniiseen käteen ja alkaa mäiskimään atomiajan uhkia, tässä tapauksessa siis humanoidi robotteja oikein isän kädestä. Pelin päägenre FPS-ottaa hyvin pian vallan. Ja sitten vietetäänkin aikaa paljon bunkkereiden syvyyksissä, sillä mitäpä sitä kauniissa kesäsäässä botteja mättämään.

Kohta tiedät, miltä kylmä kirves tuntuu metallisessa ahterissa

Kun ensimmäiseen bunkkeriin päästään sukeltamaan, ei sieltä kovin usein kauniiseen avoimeen maailmaan enää noustakaan. Vihollisbotteja mättäillään niin kirveellä, kuin erinäisillä tuliaseillakin. Onneksi tässä hankkeessa apuvoimana on myös päähenkilön älykäs hanska nimeltään Charles, joka tarjoaa ratkaisuja moniin pelissä eteen saapuviin kinkkisiin pulmiin. Ihmehanska osaa korjata monenmoisia teknisiä pulmia, joita puzzlejen muodossa Atomic Heartissa toisinaan eteen tulee. Tällä hanskalla kaiketi saisi pakkaspäivänä pihaan jäätyneen Ladankin käyntiin. Bunkkerit voisi helpostikin laittaa matalaksi aseita käyttäen, mutta onneksi Atomic Heart koukuttaa pelaajan käyttämään erilaisia skillsejä, joita pelissä voi unlockata sen edetessä. Turpasaunaa voi täten antaa boteille varsinkin monipuoliseen tyyliin.

Atomic Heart keskittynee suurimman osan ajasta pelkkään mättöön, mikä toisaalta tekeekin hommasta hitusen puuduttavaa ja itseään toistavaa, etenkin kun vihulaisten vaihtelu välibosseja lukuunottamatta ei ole kovin vaihtelevaa. Voisi tässä kohtaa lainatakin erästä Anssi Kelan kappaletta, jossa todetaan:

”Sama tunne aina aamuisin, taisin elää tämän päivän eilenkin”

Atomic Heart

Kontrollit ovat perus FPS-tasoa. Suurin kitinä oikeastaan tuleekin pelkästään aseiden vaihtamisesta, mikä allekirjoittaneen aivotoiminnoilla ei ainakaan selkeimmästä päästä ole. Mutta pikkuvikoja, kuten niissä kuuluissa Ladoissakin.

Kun yritetään sohia vähän sinne ja tänne…

Atomic Heartia hehkutettiin ennakkoon pitkään sen huikeasta graafisesta suorittamisesta. Nämä lupaukset se todellakin pitää ja tarjolla on erinomaista silmänkarkkia, pientä hyvin kevyttä nykimistä lukuun ottamatta. Suuressa ja mahtavassa vaihtoehtoisessa neukussa olisi takuulla kiehtovaa tutkittavaa, open worldiksihän peliä on myös ennakkoon tituleerattu. Sitä se ei kuitenkaan valitettavasti ole juuri laisinkaan, vaan enemmälti pelissä viihdytään pimeissä bunkkereissa tuon ihanan ja kauniin avoimen maailman sijasta.

Äänimaisemiltaan Atomic Heart lunastaa lupauksensa ok-tasolla. Musiikit ovat päteviä, eikä ääninäyttelyssäkään juuri vikaa ole – ei se toki parhaimmastakaan päästä ole. Päähahmot tuntuvat jenkkiversiona ehkä hitusen verran geneerisiltä. Ulosanti on suoraan b-luokan scifi-sarjoista. Harmikseen arvosteluohjeesta löysin jälkikäteen suosituksen, että peli kannattaisi pelata lävitse alkuperäiskielellään. Tuota vaihtoehtoa en valitettavasti siis läpi kerennyt kahlata.

Atomic Heartin suurimpana ongelmana on ehkä se, että se yrittääkin ottaa liikaa vaikutteita jokaisesta esikuvastaan Bioschockista lähtien. Omalaatuiselta ennakkoon vaikuttava idea kuitenkin nopeasti näyttää sen, että Atomic Heart yrittää sohia jokaiseen mahdolliseen muurahaispesään mitä se löytää, ja täten erittäin kiehtovasta asetelmasta huolimatta se hukkaa oman persoonansa varsin nopeaa.

Kokardi voidaan silti nostaa päästä, sillä kyseessä on venäläisen (sittemmin kirjansa Kyprokselle satuneesta syystä kirjansa muuttaneen) -studion ensimmäinen peli. Atomic Heartia voidaan sanoa onnistuneeksi tekeleeksi, mutta kun se yrittää olla suuri jokaisella mahdollisella osa-alueellaan, jossakin vaiheessa kyykätään pakostakin. Intohimo pelin kehityksessä näkyy jälkikäteen ja toive onkin, että tätä kiehtovaa vaihtoehtoista Neuvostoliittolaista maailmaa tultaisiin ammentamaan tulevaisuudessakin. Jatko-osaa toki varmaankin pukkailee, mutta olisiko tässä universumissa tilaa jollekin toisenlaiselle lähestymistavallekin? Atomic Heartin ympäristö yhdistettynä avoimen maailman roolipeliin – kyllä kiitos!

”Rakensin sen koko ihmiskuntaa varten. Ihminen on aamunkoitteessa
suurten löytöjen kynnyksellä. Jonain päivänä pääsemme tähtiin!” -Sechenov

Atomic Heart ilmestyi aiemmin tällä viikolla PlayStation 5, Xbox Series X ja S, PlayStation 4 ja Xbox One -pelikonsoleille että PC:lle. Uuden sukupolven pelikoneiden lisäksi peli on optimoitu toimimaan myös PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsoleilla ja kannettavalla Steam Deck -pelilaitteella.

Arvostelu: Jaakko Nygård

Assassin’s Creed Shadows herättää henkiin poistetun Assassin’s Creed 3 -animaation Kommentit pois päältä artikkelissa Assassin’s Creed Shadows herättää henkiin poistetun Assassin’s Creed 3 -animaation

on herättänyt henkiin viime näkemättömästä Assassin's Creed 3 -esittelyversiosta tutun eliminointianimaation tulevaa Japanissa sijoittuvaa Assassin's Creed Shadowsia varten.

Tämän yksityiskohdan havaitsi Reddit-käyttäjä BrunoHM, joka huomasi vastaavan liikkeen Shadows-pelin tuoreessa trailerissa verrattuna vuoden 2012 PAX East -messuilla esiteltyyn Assassin's Creed 3 -esittelyversioon. Animaatiossa hahmo hyppää vihollisen selkään, iskee tätä ja kierähtää sitten eteenpäin säilyttääkseen vauhtinsa.

Tätä Assassin's Creed 3 -animaatiota ei koskaan julkaistu yleisölle, vaan sitä näytettiin vain lehdistölle ja alan sisäpiirille PAX East -messuilla. YouTube-kanava Kuriatsu julkaisi kuitenkin videota, jossa nähtiin tämä animaatio.

Vaikka kyseessä ei teknisesti ole uudelleenkäytetty animaatio, koska sitä ei ollut lopullisessa Assassin's Creed 3 -pelissä, fanit ovat silti innoissaan nähdessään tämän poistetun liikkeen palaavan Assassin's Creed Shadowsiin, joka sijoittuu Japaniin.

Assassin's Creed Shadowsin pääosissa nähdään kaksi hahmoa: hiivittelevä shinobi Naoe ja historiallinen hahmo Yasuke, joka oli tosielämän afrikkalainen soturi japanilaisen sotaherran palveluksessa. Peli on määrä julkaista 12. marraskuuta 2024 erikoisversiot ostaneille, ja perusversio seuraa perässä 15. marraskuuta Peli saapuu , , Xbox Series ja alustoille.

The Crew Motorfestin neljännellä kaudella kustomoidut autot valtaavat pelimaailman Kommentit pois päältä artikkelissa The Crew Motorfestin neljännellä kaudella kustomoidut autot valtaavat pelimaailman

The Crew Motorfest

tuo suositun -ajopelin avoimeen pelimaailmaan matalat lowriderit, donkit ja muita kustomoituja kaaroja. Neljännellä pelikaudella tutustutaan upeasti tuunattuihin kilpa-autoihin ja näillä tehtäviin temppuihin. Kausi sisältää myös uusia autoja ja lisää kisoja.

Kustomointi on avainasemassa

Autojen tuunaus, kustomointi, räätälöinti ja hienosäätö on taitoa ja ymmärrystä vaativaa hommaa. Osaavissa käsissä vähemmän erikoisestakin kisarassista saa upean kilpurin tai ainakin esittelyyn kelpaavan kaaran. Kustomointi onkin pääosassa The Crew Motorfestin neljännellä pelikaudella.

Kauden ensimmäisen kuukauden aikana viikkoteemoina ovat muun muassa Lowrider Custom- ja Drag & Donk Custom -autot, jotka taatusti kääntävät katseita. Tämän aiheen ympärillä otetaan myös mittaa eri autojen ominaisuuksista, niin ajaen kuin temppuillenkin. Kenen auto keulii eniten ja kuka kurvaa koleimmin? Vain kisoihin osallistumalla siitä voidaan ottaa selvää.

Erilaisia tyylejä ja teemoja

Elokuussa pelikaudella nähdään restomod-teemoja, kuten Lasting Legacy ja RingBrothers Makeover, joiden parissa keskitytään autojen palauttamiseen niin sanottuun tehdaskuntoon alkuperäisosia käyttäen. Nämä ovat kuin siirtymiä aikaan, kun nämä autot olivat uusia ja loivat aikansa trendejä. Lisäksi teemoina on kuratoitu valikoima BMW-mallien parissa puuhaamista ja RingBrothers Dodge CHARGER Tusk -komistus, joka voitti vuoden 2023 SEMA-näyttelyn.

Syyskuussa siirrytään toisenlaisen tuunauksen pariin, kun Yiannimize- ja Creators Mastery Works -teemat alkavat. Silloin keskitytään renkaiden ja vaihteistojen sijasta teippauksiin ja muihin tuunauksiin, myös omia luomuksia loihtien. Tästä onkin hyvä aika siirtyä lokakuiseen ajamiseen, jolloin vuorossa on japanilaisen autokulttuurin helmiä: Japanese Custom Vol. 2 ja Spooktacular. Nämä ovat kuin vastakohtia amerikkalaiselle kustomoinnille ja kisaamiselle, kun mukana ovat driftauskisat ja japanilaistyyliset tuunaukset.

Uusia autoja ja haasteita

Teemaviikkojen lisäksi joka kuukausi on tarjolla uusia erikoisautoja. Autovalikoimat ovatkin linjassa itse teemaviikkojen kanssa. Teemojen ympärillä on myös erilaisia kisahaasteita, joista palkitaan uusilla autoilla. Myös erilaiset erikoishaasteet ja muut pienemmät lisäykset tuovat kiehtovia lisäyksiä jo entuudestaan kattavaan pelimaailmaan.

The Crew Motorfest on saatavilla , , ja -konsoleille sekä :lle. PC-versio on saatavana myös Ubisoft+ -pelipalvelussa. Pelin ikäraja on PEGI 12.