Vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa kukaan ei kuule huutoasi – arvostelussa Atomic Heart Kommentit pois päältä artikkelissa Vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa kukaan ei kuule huutoasi – arvostelussa Atomic Heart

Atomic Heart (Xbox Series X)

7 / 10
Hyvää +Graafisesti lunastaa kovimmatkin odotukset +Maailman asetelma on kuin scifi-nörtin villeimmistä unista +Taistelumekaniikat ajavat asiansa, vaikka pientä fiilattavaa olisikin vielä ollut +Pelattava ei heti lopu Huonoa -Konseptista olisi voinut muutamia ideoita jättää hautumaan kohti parempia aikoja -Ääninäyttely ja hahmojen yksiuloitteisuus - Viholliset käyvät pidemmän päälle tylsiksi -Pientä teknistä ongelmaa siellä täällä

Mundfishin luoma ja Focus Entertainmentin julkaisema ammentaa historiasta yhdistäen toimintapeliin robottiteknologiaa ja maailmansodan jälkeisiä tunnelmia. Vuoteen 1955 sijoittuva Atomic Heart kertoo ajasta, jossa toisen maailmansodan kauheudet ovat taakse jäänyttä historiaa. Neuvostoliitto on voimissaan huipputason teknologialla, jonka keihäänkärkenä toimivat automatiikan ja robotiikan saavutukset. Utopistinen maailma on saavuttanut rauhan ihmisten ja keinoälyn yhteisvoimin. Samalla kehittynyt tekoäly on kuitenkin saanut aikaiseksi jotain paljon pahempaa ja edessä onkin todellinen atomiajan uhka.

Pelaajan ohjastama agentti P-3 selvittää tapahtumia ja joutuu konfliktien keskiöön, jonka maailma on ankara ja armoton. Vastaansa hän saa muun muassa jättimäisiä hyökkäyskoneita sekä mutatoituneita hirviöitä. Apunaan pelaajahahmolla on erikoiskykyjä sekä huippukehittyneitä aseita ja lisävarusteita. Näin kiivastempoinen taistelu pysyy jännittävänä ja palkitsevana kautta linjan. Ja kun vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa asiat alkaa menemään kirjaimellisestikin päin manalan kuuttatoistaa, ei tuolloin kukaan tule kuulemaan huutoasi.

Atomic Heart

Ensivilkaisulla peli on upean oloinen. Siis niinkin upean oloinen, että juuri samaan aikaan takapihalla valosaasteestakin huolimatta näkyvät revontulet eivät sattuneesta syystä kiinnosta enää pätkääkään. Kiehtova, utopistinen ja futuristinen maailma, kuin suoraan scifinörtin kosteista unista. Heti ensitöikseen tuleekin mieleen ajatus ”Tässä on kiintoisaa maailmaa, mitä voisi tutkia varmastikin tuntitolkulla, joko saa aloittaa?”. Atomic Heartin alkukohtaus pohjustaa pelaajan utopistiseen Neuvostoliittolaiseen kaupunkiin, joka kaiken lisäksi kelluu maan pilvien keskellä. Kun pelin intro ja pienenä tutoriaalina toimiva kävelysimulaattori on selätetty, on aika ottaa kirves kauniiseen käteen ja alkaa mäiskimään atomiajan uhkia, tässä tapauksessa siis humanoidi robotteja oikein isän kädestä. Pelin päägenre FPS-ottaa hyvin pian vallan. Ja sitten vietetäänkin aikaa paljon bunkkereiden syvyyksissä, sillä mitäpä sitä kauniissa kesäsäässä botteja mättämään.

Kohta tiedät, miltä kylmä kirves tuntuu metallisessa ahterissa

Kun ensimmäiseen bunkkeriin päästään sukeltamaan, ei sieltä kovin usein kauniiseen avoimeen maailmaan enää noustakaan. Vihollisbotteja mättäillään niin kirveellä, kuin erinäisillä tuliaseillakin. Onneksi tässä hankkeessa apuvoimana on myös päähenkilön älykäs hanska nimeltään Charles, joka tarjoaa ratkaisuja moniin pelissä eteen saapuviin kinkkisiin pulmiin. Ihmehanska osaa korjata monenmoisia teknisiä pulmia, joita puzzlejen muodossa Atomic Heartissa toisinaan eteen tulee. Tällä hanskalla kaiketi saisi pakkaspäivänä pihaan jäätyneen Ladankin käyntiin. Bunkkerit voisi helpostikin laittaa matalaksi aseita käyttäen, mutta onneksi Atomic Heart koukuttaa pelaajan käyttämään erilaisia skillsejä, joita pelissä voi unlockata sen edetessä. Turpasaunaa voi täten antaa boteille varsinkin monipuoliseen tyyliin.

Atomic Heart keskittynee suurimman osan ajasta pelkkään mättöön, mikä toisaalta tekeekin hommasta hitusen puuduttavaa ja itseään toistavaa, etenkin kun vihulaisten vaihtelu välibosseja lukuunottamatta ei ole kovin vaihtelevaa. Voisi tässä kohtaa lainatakin erästä Anssi Kelan kappaletta, jossa todetaan:

”Sama tunne aina aamuisin, taisin elää tämän päivän eilenkin”

Atomic Heart

Kontrollit ovat perus FPS-tasoa. Suurin kitinä oikeastaan tuleekin pelkästään aseiden vaihtamisesta, mikä allekirjoittaneen aivotoiminnoilla ei ainakaan selkeimmästä päästä ole. Mutta pikkuvikoja, kuten niissä kuuluissa Ladoissakin.

Kun yritetään sohia vähän sinne ja tänne…

Atomic Heartia hehkutettiin ennakkoon pitkään sen huikeasta graafisesta suorittamisesta. Nämä lupaukset se todellakin pitää ja tarjolla on erinomaista silmänkarkkia, pientä hyvin kevyttä nykimistä lukuun ottamatta. Suuressa ja mahtavassa vaihtoehtoisessa neukussa olisi takuulla kiehtovaa tutkittavaa, open worldiksihän peliä on myös ennakkoon tituleerattu. Sitä se ei kuitenkaan valitettavasti ole juuri laisinkaan, vaan enemmälti pelissä viihdytään pimeissä bunkkereissa tuon ihanan ja kauniin avoimen maailman sijasta.

Äänimaisemiltaan Atomic Heart lunastaa lupauksensa ok-tasolla. Musiikit ovat päteviä, eikä ääninäyttelyssäkään juuri vikaa ole – ei se toki parhaimmastakaan päästä ole. Päähahmot tuntuvat jenkkiversiona ehkä hitusen verran geneerisiltä. Ulosanti on suoraan b-luokan scifi-sarjoista. Harmikseen arvosteluohjeesta löysin jälkikäteen suosituksen, että peli kannattaisi pelata lävitse alkuperäiskielellään. Tuota vaihtoehtoa en valitettavasti siis läpi kerennyt kahlata.

Atomic Heartin suurimpana ongelmana on ehkä se, että se yrittääkin ottaa liikaa vaikutteita jokaisesta esikuvastaan Bioschockista lähtien. Omalaatuiselta ennakkoon vaikuttava idea kuitenkin nopeasti näyttää sen, että Atomic Heart yrittää sohia jokaiseen mahdolliseen muurahaispesään mitä se löytää, ja täten erittäin kiehtovasta asetelmasta huolimatta se hukkaa oman persoonansa varsin nopeaa.

Kokardi voidaan silti nostaa päästä, sillä kyseessä on venäläisen (sittemmin kirjansa Kyprokselle satuneesta syystä kirjansa muuttaneen) -studion ensimmäinen peli. Atomic Heartia voidaan sanoa onnistuneeksi tekeleeksi, mutta kun se yrittää olla suuri jokaisella mahdollisella osa-alueellaan, jossakin vaiheessa kyykätään pakostakin. Intohimo pelin kehityksessä näkyy jälkikäteen ja toive onkin, että tätä kiehtovaa vaihtoehtoista Neuvostoliittolaista maailmaa tultaisiin ammentamaan tulevaisuudessakin. Jatko-osaa toki varmaankin pukkailee, mutta olisiko tässä universumissa tilaa jollekin toisenlaiselle lähestymistavallekin? Atomic Heartin ympäristö yhdistettynä avoimen maailman roolipeliin – kyllä kiitos!

”Rakensin sen koko ihmiskuntaa varten. Ihminen on aamunkoitteessa
suurten löytöjen kynnyksellä. Jonain päivänä pääsemme tähtiin!” -Sechenov

Atomic Heart ilmestyi aiemmin tällä viikolla PlayStation 5, Xbox Series X ja S, PlayStation 4 ja Xbox One -pelikonsoleille että PC:lle. Uuden sukupolven pelikoneiden lisäksi peli on optimoitu toimimaan myös PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsoleilla ja kannettavalla Steam Deck -pelilaitteella.

Arvostelu: Jaakko Nygård

Prince of Persia: The Lost Crown saa uusia haastavia pomotaisteluita Kommentit pois päältä artikkelissa Prince of Persia: The Lost Crown saa uusia haastavia pomotaisteluita

Prince of Persia: The Lost Crown

on tuonut : The Lost Crown -peliin jännittäviä ominaisuuksia, jotka tarjoavat pelaajille uusia haasteita ja elämyksiä. Päivityksen kohokohtana on Boss Attack -tila, jossa pelaajat voivat kohdata pelin pomovastuksia uudelleen ja valita heille sopivan vaikeustason sekä varusteet.

Boss Attack -tilassa pelaajat voivat valita taistelevansa pomoja vastaan helposta huippuvaikeaan tasoon. He voivat myös valita, millä varusteilla ja ominaisuuksilla taistelevat. Pelaajat palkitaan suorituksestaan ainutlaatuisella sinetillä, joka perustuu heidän suoritusaikaansa.

Kostoteemaisten uusintakertojen ohella pelaajat voivat haastaa itsensä Boss Rush -pelitilassa, jossa heidän on nujerrettava kaikki pelin pomovastukset yhdellä kertaa. Tämä pelitila sopii kokeneemmille pelaajille ja tarjoaa todellisen haasteen.

Päivitys tuo peliin myös muita parannuksia, jotka tekevät pelikokemuksesta sujuvamman ja nautinnollisemman.

Prince of Persia: The Lost Crown on perinteinen sivuttain rullaava toimintaseikkailu, jossa yhdistyvät vauhdikkaat tasohyppelykohtaukset vimmaiseen taisteluun ja upeaan mytologiseen maailmaan täynnä pieniä pulmia ja kiehtovia viholliskohtaamisia.

Prince of Persia: The Lost Crown on saatavilla , , sekä S, ja Nintendo -pelikonsoleille, että :lle. Lisäksi peli on pelattavissa Ubisoft+-tilauksella. Pelin ikäraja on PEGI 16.

Call of Duty: Modern Warfare 3 ja Warzone – Kauden 4 sisällöt paljastettiin Kommentit pois päältä artikkelissa Call of Duty: Modern Warfare 3 ja Warzone – Kauden 4 sisällöt paljastettiin

Call of Duty: Modern Warfare III:n ja Warzonen kauden 4 sisällöt on virallisesti julkistettu! Activision lupaa ”runsaan valikoiman ilmaista sisältöä tapahtumineen, haasteisiin ja avattaviin camoihin.” Voit katsoa julkaisutrailerin alapuolelta.

Uusi tietokortti sisältää lisätietoa aiemmin vihjatusta Gundam-yhteistyöstä, jossa nähdään alkuperäinen RX-78-2, Charin Zaku ja Witch From Mercury’n Aerial. Lisäksi Activision vihjaa salaperäisestä yhteistyöstä, joka saa fanit jo spekuloimaan mahdollisuuksista.

Todellinen vetonaula on kuitenkin Soap, joka (tavoillaan) tekee paluun Activisionin sanojen mukaan ”kunnioittaakseen hänen perintöään.” Neljän kauden taistelupassi sisältää kahden uuden operaattorin, Hammerin ja Voidin, lisäksi kaksi erillistä Soap-asua, joista toisen saa heti oston yhteydessä.

Vaikka Soap on rakastettu hahmo, suhtautuvat jotkut fanit hänen sisällyttämiseensä kauden 4 taistelupassiin ristiriitaisesti.

”Jälleen kerran Call of Duty herättää henkiin objektiivisesti kuolleen hahmon vain myydäkseen hänelle skinejä”, kirjoittaa YouTube-käyttäjä HiddenXperia. ”Soapia ammuttiin kirjaimellisesti päähän MWIII:n (hirveässä) kampanjassa, nyt hän on taianomaisesti elossa. Olen niin iloinen, että kasvoin pelaamalla CoD:ia ennen kuin aggressiivinen live-palvelu pilasi sen.”

Välillä on kuitenkin paljon uutta sisältöä kahlattavaksi läpi. Modern Warfare III saa kolme aivan uutta 6v6-ydinkarttaa, joista yksi sijoittuu Tokioon. Uusi kausi sisältää myös Demolition-, Hyper Cranked- ja Havoc-pelitiloja, uusia killstreak-sarjoja ja muita lisäyksiä.

Warzonen puolella kausi 4 sisältää päivityksiä Urzikstanin bunkkeriin ja Gulagiin sekä uuden Polaris RZR -ajoneuvon. Taktisen sprintin saappaat ovat herättäneet keskustelua fanien keskuudessa, sillä ne tarjoavat ”rajoittamattoman nopeudenlisäyksen taktiseen sprinttiin ja vähentävät putoamisvahinkoa.”

Call of Duty: Modern Warfare III:n ja Warzonen kauden 4 on suunniteltu julkaistavaksi 29. toukokuuta.