Vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa kukaan ei kuule huutoasi – arvostelussa Atomic Heart Kommentit pois päältä artikkelissa Vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa kukaan ei kuule huutoasi – arvostelussa Atomic Heart

Atomic Heart (Xbox Series X)

7 / 10
Hyvää +Graafisesti lunastaa kovimmatkin odotukset +Maailman asetelma on kuin scifi-nörtin villeimmistä unista +Taistelumekaniikat ajavat asiansa, vaikka pientä fiilattavaa olisikin vielä ollut +Pelattava ei heti lopu Huonoa -Konseptista olisi voinut muutamia ideoita jättää hautumaan kohti parempia aikoja -Ääninäyttely ja hahmojen yksiuloitteisuus - Viholliset käyvät pidemmän päälle tylsiksi -Pientä teknistä ongelmaa siellä täällä

Mundfishin luoma ja Focus Entertainmentin julkaisema ammentaa historiasta yhdistäen toimintapeliin robottiteknologiaa ja maailmansodan jälkeisiä tunnelmia. Vuoteen 1955 sijoittuva Atomic Heart kertoo ajasta, jossa toisen maailmansodan kauheudet ovat taakse jäänyttä historiaa. Neuvostoliitto on voimissaan huipputason teknologialla, jonka keihäänkärkenä toimivat automatiikan ja robotiikan saavutukset. Utopistinen maailma on saavuttanut rauhan ihmisten ja keinoälyn yhteisvoimin. Samalla kehittynyt tekoäly on kuitenkin saanut aikaiseksi jotain paljon pahempaa ja edessä onkin todellinen atomiajan uhka.

Pelaajan ohjastama agentti P-3 selvittää tapahtumia ja joutuu konfliktien keskiöön, jonka maailma on ankara ja armoton. Vastaansa hän saa muun muassa jättimäisiä hyökkäyskoneita sekä mutatoituneita hirviöitä. Apunaan pelaajahahmolla on erikoiskykyjä sekä huippukehittyneitä aseita ja lisävarusteita. Näin kiivastempoinen taistelu pysyy jännittävänä ja palkitsevana kautta linjan. Ja kun vaihtoehtoisessa Neuvostoliitossa asiat alkaa menemään kirjaimellisestikin päin manalan kuuttatoistaa, ei tuolloin kukaan tule kuulemaan huutoasi.

Atomic Heart

Ensivilkaisulla peli on upean oloinen. Siis niinkin upean oloinen, että juuri samaan aikaan takapihalla valosaasteestakin huolimatta näkyvät revontulet eivät sattuneesta syystä kiinnosta enää pätkääkään. Kiehtova, utopistinen ja futuristinen maailma, kuin suoraan scifinörtin kosteista unista. Heti ensitöikseen tuleekin mieleen ajatus ”Tässä on kiintoisaa maailmaa, mitä voisi tutkia varmastikin tuntitolkulla, joko saa aloittaa?”. Atomic Heartin alkukohtaus pohjustaa pelaajan utopistiseen Neuvostoliittolaiseen kaupunkiin, joka kaiken lisäksi kelluu maan pilvien keskellä. Kun pelin intro ja pienenä tutoriaalina toimiva kävelysimulaattori on selätetty, on aika ottaa kirves kauniiseen käteen ja alkaa mäiskimään atomiajan uhkia, tässä tapauksessa siis humanoidi robotteja oikein isän kädestä. Pelin päägenre FPS-ottaa hyvin pian vallan. Ja sitten vietetäänkin aikaa paljon bunkkereiden syvyyksissä, sillä mitäpä sitä kauniissa kesäsäässä botteja mättämään.

Kohta tiedät, miltä kylmä kirves tuntuu metallisessa ahterissa

Kun ensimmäiseen bunkkeriin päästään sukeltamaan, ei sieltä kovin usein kauniiseen avoimeen maailmaan enää noustakaan. Vihollisbotteja mättäillään niin kirveellä, kuin erinäisillä tuliaseillakin. Onneksi tässä hankkeessa apuvoimana on myös päähenkilön älykäs hanska nimeltään Charles, joka tarjoaa ratkaisuja moniin pelissä eteen saapuviin kinkkisiin pulmiin. Ihmehanska osaa korjata monenmoisia teknisiä pulmia, joita puzzlejen muodossa Atomic Heartissa toisinaan eteen tulee. Tällä hanskalla kaiketi saisi pakkaspäivänä pihaan jäätyneen Ladankin käyntiin. Bunkkerit voisi helpostikin laittaa matalaksi aseita käyttäen, mutta onneksi koukuttaa pelaajan käyttämään erilaisia skillsejä, joita pelissä voi unlockata sen edetessä. Turpasaunaa voi täten antaa boteille varsinkin monipuoliseen tyyliin.

keskittynee suurimman osan ajasta pelkkään mättöön, mikä toisaalta tekeekin hommasta hitusen puuduttavaa ja itseään toistavaa, etenkin kun vihulaisten vaihtelu välibosseja lukuunottamatta ei ole kovin vaihtelevaa. Voisi tässä kohtaa lainatakin erästä Anssi Kelan kappaletta, jossa todetaan:

”Sama tunne aina aamuisin, taisin elää tämän päivän eilenkin”

Atomic Heart

Kontrollit ovat perus FPS-tasoa. Suurin kitinä oikeastaan tuleekin pelkästään aseiden vaihtamisesta, mikä allekirjoittaneen aivotoiminnoilla ei ainakaan selkeimmästä päästä ole. Mutta pikkuvikoja, kuten niissä kuuluissa Ladoissakin.

Kun yritetään sohia vähän sinne ja tänne…

Atomic Heartia hehkutettiin ennakkoon pitkään sen huikeasta graafisesta suorittamisesta. Nämä lupaukset se todellakin pitää ja tarjolla on erinomaista silmänkarkkia, pientä hyvin kevyttä nykimistä lukuun ottamatta. Suuressa ja mahtavassa vaihtoehtoisessa neukussa olisi takuulla kiehtovaa tutkittavaa, open worldiksihän peliä on myös ennakkoon tituleerattu. Sitä se ei kuitenkaan valitettavasti ole juuri laisinkaan, vaan enemmälti pelissä viihdytään pimeissä bunkkereissa tuon ihanan ja kauniin avoimen maailman sijasta.

Äänimaisemiltaan lunastaa lupauksensa ok-tasolla. Musiikit ovat päteviä, eikä ääninäyttelyssäkään juuri vikaa ole – ei se toki parhaimmastakaan päästä ole. Päähahmot tuntuvat jenkkiversiona ehkä hitusen verran geneerisiltä. Ulosanti on suoraan b-luokan scifi-sarjoista. Harmikseen arvosteluohjeesta löysin jälkikäteen suosituksen, että peli kannattaisi pelata lävitse alkuperäiskielellään. Tuota vaihtoehtoa en valitettavasti siis läpi kerennyt kahlata.

Atomic Heartin suurimpana ongelmana on ehkä se, että se yrittääkin ottaa liikaa vaikutteita jokaisesta esikuvastaan Bioschockista lähtien. Omalaatuiselta ennakkoon vaikuttava idea kuitenkin nopeasti näyttää sen, että yrittää sohia jokaiseen mahdolliseen muurahaispesään mitä se löytää, ja täten erittäin kiehtovasta asetelmasta huolimatta se hukkaa oman persoonansa varsin nopeaa.

Kokardi voidaan silti nostaa päästä, sillä kyseessä on venäläisen (sittemmin kirjansa Kyprokselle satuneesta syystä kirjansa muuttaneen) Mundfish-studion ensimmäinen peli. Atomic Heartia voidaan sanoa onnistuneeksi tekeleeksi, mutta kun se yrittää olla suuri jokaisella mahdollisella osa-alueellaan, jossakin vaiheessa kyykätään pakostakin. Intohimo pelin kehityksessä näkyy jälkikäteen ja toive onkin, että tätä kiehtovaa vaihtoehtoista Neuvostoliittolaista maailmaa tultaisiin ammentamaan tulevaisuudessakin. Jatko-osaa toki varmaankin pukkailee, mutta olisiko tässä universumissa tilaa jollekin toisenlaiselle lähestymistavallekin? Atomic Heartin ympäristö yhdistettynä avoimen maailman roolipeliin – kyllä kiitos!

”Rakensin sen koko ihmiskuntaa varten. Ihminen on aamunkoitteessa
suurten löytöjen kynnyksellä. Jonain päivänä pääsemme tähtiin!” -Sechenov

Atomic Heart ilmestyi aiemmin tällä viikolla PlayStation 5, Xbox Series X ja S, PlayStation 4 ja Xbox One -pelikonsoleille että PC:lle. Uuden sukupolven pelikoneiden lisäksi peli on optimoitu toimimaan myös PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsoleilla ja kannettavalla Steam Deck -pelilaitteella.

Arvostelu: Jaakko Nygård

Kommentoi

Blood Bowl 3 -fantasiapalloilu päivittyi – ilmainen kausipassi tarjolla Kommentit pois päältä artikkelissa Blood Bowl 3 -fantasiapalloilu päivittyi – ilmainen kausipassi tarjolla

Finlandin jakelema ja NACONin julkaisema fantasiaurheilupeli päivittyi muun muassa peliyhteisöltä saadun palautteen perusteella.

Helmikuussa julkaistu Bowl 3 ja sitä kehittänyt Cyanide-pelistudio eivät ole jääneet lepäämään laakereillaan, vaan peliä on ahkerasti sekä korjattu että päivitetty heti julkaisun myötä. Pelintekijät ovatkin seuranneet tarkasti peliyhteisöltä saatua palautetta ja reagoineet pelin teknisiin ongelmiin sekä huoliin pelin mikromaksujärjestelmästä. Peliin työstetään tällä hetkellä iso määrä erilaisia päivitystoimenpiteitä, joilla pelistä tehdään aiempaa nautittavampi ja parempi kokemus.

Bowl 3 -fantasiapalloilu on suunniteltu alusta alkaen pitkäkestoiseksi ja alati kehittyväksi urheilupeliksi, johon tuodaan tasaisin väliajoin uusia ominaisuuksia ja erilaisia sisältöpäivityksiä jatkokehityksen myötä. Pelintekijät tiedostavat, että pelin rungon ja keskeisten ominaisuuksien täytyy olla kunnossa, jotta pelaajat voivat nauttia vauhdikkaasta ja tapahtumarikkaasta pelistä heti alusta alkaen.

Tänään julkaistu pelipäivitys korjaa yhden yleisimmistä mikromaksukysymyksistä. Nyt pelissä ostetut tai ansaitut common-, rare- tai -tason varusteet ovat käytössä rajoittamattomasti eri joukkueissa saman pelipaikan pelaajilla. Tämän myötä erillisiä kypäriä tai olkasuojauksia ei tarvitse ostaa erikseen saman pelipaikan muille pelaajille. Tähän jo rahaansa käyttäneille pelaajille ostosumma hyvitetään palauttamalla näille pelin sisäistä Warpstone-valuuttaa.

Lisäksi pelintekijät päivittävät pelin mekaniikoita ja toimintoja ahkerasti turnausta edeltävän esikauden aikana. Päivityksissä huomioidaan erityisesti pelaajayhteisöltä saatu palaute, joiden myötä peliin voidaan tehdä tärkeitä muutoksia ennen kisakauden alkamista. Erityistä huomiota kiinnitetään kisakauden toimintoihin, kuten rankkausjärjestelmään, otteluparien löytämiseen ja ylläpitotyökaluihin. Ensimmäinen kisakausi alkaa toukokuussa, joten hienosäätöihin ja korjauksiin ehditään reagoida hyvissä ajoin.

Pelistudio haluaa myös palkita pelin pelaajat kärsivällisyydestään tarjoamalla näille ilmaiseksi pelin ensimmäisen kisakauden kausikortin. Se sisältää uuden joukkuetyypin, tukun lisäominaisuuksia ja 50 palkintotasoa.

Samalla pelintekijät haluavat kiittää pelaajia saamastaan palautteesta, tuesta ja kärsivällisyydestä pelin kehittämisen ja korjausten kanssa.

Bowl 3 on saatavilla PlayStation 5, PlayStation 4, ja S, Xbox One -konsoleille että :lle.

Kommentoi

Taru sormusten herrasta -tarinoiden Klonkku aloittaa uudet seikkailunsa toukokuussa Kommentit pois päältä artikkelissa Taru sormusten herrasta -tarinoiden Klonkku aloittaa uudet seikkailunsa toukokuussa

The Lord of the Rings: Gollum

PAN Visionin jakelemaa ja NACONin toukokuussa julkaisemaa The Lord of the Rings: Gollum -toimintaseikkailua esitellään tuoreella videolla pelimekaniikoiden kautta.

Maailman tunnetuin ja merkittävin fantasiakirja Taru sormusten herrasta on viihdyttänyt lukemattomia lukijoita vuosikymmenestä toiseen. Aivan uuteen suosioon sen nosti siitä tehty elokuvasarja, joka toi tutulle tarinalle uusiakin faneja. Sittemmin persoonallisista ja värikkäistä keskushahmoistaan tuttu fantasiaeepos on laajentunut myös useiden pelien sekä televisiosarjan muotoon.

Yksi tunnetuimmista ja eittämättä erikoisimmista hahmoista on tietenkin Klonkku, tuo luolissa asuva ja itsekseen puhuva erakko. Hän ansaitseekin kokonaan oman pelinsä, sillä hahmona Klonkku on vailla vertaa. Tänä keväänä pitkään kehityksessä ollut toimintapeli vihdoin myös julkaistaan.

Gollum eli Klonkku tunnetaan yksinäisenä ja monessakin mielessä ainutlaatuisena hahmona. Se kaihtaa auringonpaisetta ja ylipäätään päivänvaloa, ja suosiikin näiden sijaan hämäriä paikkoja ja pimeitä luolia. Yhtäältä tämä taitava kiipeilijä ja varjoissa lymyilevä tapaus välttelee ihmisiä, hobitteja, kääpiöitä, haltioita ja örkkejä. Klonkku ei ole sen enempää hyvisten kuin pahistenkaan joukossa.

Klonkun persoonallisuus yhdessä hänen taustatarinansa kanssa tekevät hänestä sekä sympaattisen että tietyllä tapaa myös samaistuttavan hahmon. Klonkku ei ole niinkään sankari, vaan enemmänkin yksin luoviva oman tien kulkija. Osin tästä syystä Klonkku on mitä erinomaisin pelihahmo.

Pelin tarina sijoittuu aikaan ennen Taru sormusten herran tapahtumia. Koska Klonkku ei olisi kaltaisensa olento ilman sormuksen pitkäaikaisia vaikutuksia, pelin tarina sijoittuu kirjoissa tai elokuvissa kuvaamattomaan aikakauteen. Useat pelin tapahtumapaikoista ovat kuitenkin teemallisesti ja ympäristöllisesti tuttuja tai ainakin tutunoloisia muodostaessaan yhtenäisen osan maailmaa tulevan ajanjakson kanssa. Tässä mielessä Gollum onkin kiehtova yhdistelmä uutta ja vanhaa.

Pelimaailman osin avoin luonne mahdollistaa tavan, jolla Klonkku voi tutkia ja vaeltaa ympäristöissä. Tämän lisäksi mukana on hahmolle ominaista hiippailua sekä jännittäviä taisteluita. Pelissä hyödynnetään runsaasti Klonkun hiiviskely- ja piileskelytaitoja, sillä varsinkin suuremmat vihollisryhmät ovat liian haastavia Klonkun rajallisille kyvyille. Tämän ohella Klonkun oma käytös vaikuttaa pelin luonteeseen. Moraaliset valinnat ohjaavat Klonkun kehittymistä, mikä tekee seikkailusta mieleenpainuvan ja jännittävän pelikokemuksen.

Peli ei kuitenkaan tarjoa pelkkiä viholliskohtaamisia, sillä matkan varrella nähdään myös ystävällismielisiä hahmoja. Ennen kaikkea pyrkii tarjoamaan syvällisen ja yksityiskohtaisen toimintaseikkailun kirjailija J.R.R. Tolkienin luomaan fantasiamaailmaan, mutta ennennäkemättömästä kuvakulmasta.

julkaistaan 25. toukokuuta 2023 PlayStation 5 sekä Xbox Series X ja S -pelikonsoleille että :lle. Peli julkaistaan myöhemmin myös Nintendo Switch -pelikonsolille. Pelin ikäraja on PEGI 16.

Kommentoi