Valjua Doom-kopiointia Warhammerin maailmassa – arvostelussa Necromunda: Hired Gun Kommentit pois päältä artikkelissa Valjua Doom-kopiointia Warhammerin maailmassa – arvostelussa Necromunda: Hired Gun

Necromunda: Hired Gun

Necromunda: Hired Gun (PlayStation 5)

3 / 10

Games Workshopin kanssa ollaan jo totuttu siihen, että lisenssin saa käyttöönsä jotakuinkin kaikki jotka kehtaavat vain kysyä ja ei ole tästä poikkeus. Lisenssin ”voima” ei tälläkään kertaa näy oikein missään, vaikka paljon toivottu ensimmäisen persoonan räiskintäpeli loikin ennen julkaisuaan pientä hypeä pelityyppinsä uutuuden kanssa.

Necromunda: Hired Gun ei ole eikä sitä mainostettu minään muuna kuin indie-pelinä, joten tämä on otettu myös huomioon arvostelussa. Heti alkuun pitää myös mainita kuinka keskeneräisenä peli julkaistiin. Jo heti ensimmäistä kertaa käynnistäessä silmiin pisti versionumero alkuvalikossa, jotenkin 0.5 -alkuinen versionumero ei tuonut kovin hyvää mielikuvaa pelin valmiudesta ja nuo ennakkoluulot olivat oikeat. Peli kaatuili, hahmot jäivät jumiin ja vihollisia ilmestyi tyhjästä jne. monta pienempää ongelmaa. Muutaman viikon jälkeen peliin ilmestyi iso päivityspaketti ja pelikin sai versioonsa ykkösen eteen. Täten pelasin reiluuden nimissä pelin läpi molemmilla versioilla ja tämä arvostelu pohjautuukin nykyiseen uusimpaan versioon, jossa korjattiin useita arvosteluversion lapsuksia. Itse peliin ja sen rakenteellisiin ongelmiin päivitys ei auttanut.

Mainitsin jo alkuun että kyseessä on lopulta kuitenkin indie-peli, ja tämä näkyy monessa asiassa. Tietysti myös indie-peleiltä voi odottaa tiettyä viimeistelyä, ja osa ongelmista menee suoraan hutiloidun tuntuisen tekemisen piikkiin. Se onkin yksi pääasioista mikä tuntuu peliä pelatessa. ”Mitä tässä on haettu?”. Äänimaailma on toteutettu hutiloiden, välillä dialogia ei kuule, välillä kaikkia ääniä ei kuule ollenkaan. Mitään ei jää mieleen, musiikki on pääasiassa viiden pennin hevirenkutusta, joka on kerätty yhteen Doomin soundtrackin roskakorista. Unohdettavaa kaikkineen. Tasosuunnittelu on tylsää, juonesta en voi edes kahden läpipeluukerran jälkeen sanoa mitään järkevää mikä olisi jäänyt mieleen jne. Ongelmia on kaikessa toteutuksessa. Tekoälyyn ja peräkkäin juoksemiseen en edes jaksa tässä arvostelussa paneutua lauseen verran enempää.

Entä itse peli? Doomin mainitsin jo pariin kertaan, ihan syystäkin. Necromundan taisteluun on selvästi haettu Doomin vauhdintunnetta vihollisten lopetusliikkeineen. Lopetusliikkeet tulevatkin käyttöön, koska monesti joukon vihollisia helpoin voittamistyyli olikin vain naputella neliöä vihollisten tullessa kiltisti jonossa lopetettavaksi. Loogisesti PS:n neliönäppäimestä myös tehdään aseen lataaminen, lopetusliikkeet ja muu toiminta. Eli hahmo yksinkertaisesti alkoi vain ladata asetta kun tähtäys oli sentin vinossa lopetusliikkeeseen.

Pelissä on 13 päätehtävää ja pieniä hanttihommia. Tosin hanttihommiin ei rohkaise oikein mikään, koska itse pelaaminen ei ole hauskaa. Löytyy päähubia jossa voi tuunata aseitaan, itseään jne. Mitään järjellistä syytä en löytänyt päähubin olemassaololle, jossa myös valitaan tehtävät valitaan. Tuntuu että näin on nyt päätetty ja se on pistetty peliin. Erikoiskykyjä on useita, mutta noin 99 prosenttia näistä ovat todella unohdettavia ja hankalasti käytettäviä. Vai miltä kuulostaa nopeatempoisessa taistelussa, samalla kun käytät liikkumakoukkua ja ammut useita vihollisia, r1-napin valitseminen ja ylös osoittaminen saadaksesi jonkun kyvyn käyttöön. Mukana myös kulkee pelaajia nuoleskellen koira-apuri, jonka tärkein anti on vihollisten paikallaanpitäminen.

Parhaimmillaan Necromundan pelaaminen on hauskaa ja vauhdikasta. Nämä hetket vaan liian usein katkaisee pelintekijöiden aivopieru tai muu logiikaton idea, että käteen jää vain harmitus. Pienellä lisäpanostuksella ja loppuunasti miettimisellä pelistä olisi saatu kulttiklassikko, jota olisi mietitty tulevaisuudessa hiomattomana timanttina. Nyt jää käteen vain Warhammerin lämmintä sitä itseään.

Hauskuuden kipinä uudelleensyntynyt – arvostelussa XDefiant Kommentit pois päältä artikkelissa Hauskuuden kipinä uudelleensyntynyt – arvostelussa XDefiant

XDefiant

9.7 / 10
Hyvät asiat Mekaniikat, Kartat, Pelimuodot,Grafiikka, Yleisesti pelin hauskuus Huonot asiat Nettikoodin bugit, Mahdollinen piilotettu taitoon perustuva pelaajien hakujärjestelmä (HSBMM), joka johtaa "tryhard"-pelaajien kohtaamiseen usein

XDefiant on Ubisoftin uusin ilmainen areena-räiskintäpeli, joka yhdistää Ubisoftin eri pelimaailmat. Se julkaistiin 21. toukokuuta 2024 PS5:lle, /X:lle, Windowsille ja Macille.

Ensikosketus peliin on todella positiivinen. Se herättää samanlaisia tunteita kuin ensimmäiset nostalgiset kokemukset Call of Duty MW2/3 -peleistä. Ainoat havaitut bugit liittyvät nettikoodiin, joita ovat mm. satunnaiset lobbysta uloslentämiset ja osumien rekisteröintiongelmat vihollisten ampumisessa, vaikka ping on ollut hyvä. Kaiken kaikkiaan peli vastaa odotuksia ja on erittäin hyvin toteutettu.

Sisältö

XDefiantissa on useita pelimuotoja, kuten domination, escort, occupy (hardpoint) ja hotshot (kill confirmed). Pelaaminen voi olla joko taktista tai vauhdikasta ja tehokasta. Asevalikoima on laaja ja monipuolinen, ja kaikki aseet ovat tasapainossa. Tämä tarkoittaa, että voit kokeilla kaikkia aseita ilman, että mikään niistä olisi liian tehoton tai heikko.

Kontrollit

Perus ohjaus napit ovat helppokäyttöiset. Slide cancelling onnistuu helposti pelin mekaniikan ansiosta. Bunny hopin ja super jumpin oppimiseen vaaditaan hieman harjoittelua. Ainoat taidot, jotka on oikeasti harjoiteltava, ovat quick scoping (sniperien nopea tähtääminen tarkasti) ja air strafing (ilmassa liikkuminen).

Grafiikka ja äänet

Grafiikka on erittäin hyvää, vaikka grafiikka-asetukset olisivatkin minimissä. Animaatiot ovat laadukkaita ja sulavia. Änimaailma on onnistunut: vastustajan askeleet kuuluvat selkeästi, musiikki sopii tunnelmaan ja äänimaisema pitää pelaajan valppaana.

Yhteenveto

on erinomainen peli ja todennäköisesti yksi parhaista räiskintäpeleistä, joita on julkaistu viime vuosina. Suosittelen sitä lämpimästi kaikille räiskintäpelien ystäville, varsinkin niille, jotka pitävät Call of Duty -peleistä. XDefiant on varmasti samalla tasolla niiden kanssa vaikka onkin enemmän arcade tyyppinen.

Huomioitavaa

Arvostelussa mainitaan, että pelissä on todennäköisesti piilotettu taitoon perustuva pelaajien hakujärjestelmä (HSBMM), joka johtaa usein ”tryhard”-pelaajien kohtaamiseen. Tämä ominaisuus ei välttämättä ole pelissä ja on vain arvostelijan oma huomio.

Arvostelu: Samuli Annala

Loistavan terävää toimintaa – Arvostelussa Stellar Blade Kommentit pois päältä artikkelissa Loistavan terävää toimintaa – Arvostelussa Stellar Blade

Stellar Blade

Stellar Blade (PS5)

9.5 / 10
Hyvää Hahmot. Grafiikat. Musiikki. Huonoa Keltaisen maalin syndrooma.

Odotettu Stellar Blade (aikaisemmin nimellä ) on korealaisen porukan kehittämä ja Sonyn julkaisema toimintaroolipeli. 

EVE saapuu Maan ulkopuolisesta siirtokunnasta, josta ihmiskunta on hakenut suojaa, mutta hänen paluunsa Maahan on katastrofi. Kun 7. ilmajoukko aloittaa operaationsa, jonka tarkoituksena on ottaa Maa takaisin naytibojen hallinnasta, hurja yllätyshyökkäys tuhoaa hänen yksikkönsä.

Ensikosketus peliin on uskomaton. Grafiikat ovat ainutlaatuiset ja hahmot, viholliset ja ympäristö näyttävät mahtavilta. Peli vastaa ennakko-odotuksia todella hyvin. Monet kutsuvat peliä NieR:in ja Souls-like pelien yhdistelmäksi, ja siltä se myös tuntuu.

Kohti vapautta

Ihmiskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla -pelissä, PS5:n upouudessa tarinavetoisessa toimintaseikkailussa. Omituisten ja voimakkaiden olentojen hävittämä Maa on hylätty, ja tuhotun ihmisrodun jäänteet ovat paenneet ulkoavaruuden siirtokuntaan. 

Stellar Blade

Siirtokunnasta saapunut 7. ilmajoukon EVE saapuu planeettamme autioille jäänteille selvän tehtävän kanssa: pelasta ihmiskunta ottamalla Maa takaisin naytiboilta. Mutta kun EVE käy yksi kerrallaan naytibojen kimppuun ja selvittää menneisyyden mysteerejä ihmissivilisaation raunioissa, hän tajuaa tehtävänsä olevan kaikkea muuta kuin suoraviivainen. Itse asiassa juuri mikään ei ole sitä miltä se näyttää… 

Pelissä on päätarinan lisäksi paljon sivutehtäviä, joita tekemällä saa pelin valuuttaa ja osia aseiden ja varusteiden parantamiseen. Keräilyesineinä toimivat vanhan maailman tölkit, joita haalimalla saat palkinnoksi varusteita ja esimerkiksi uuden pukuvaihtoehdon, joita pelissä on tarjolla monta kymmentä.

Hyökkäys, väistö, esto

Ohjaimen nappiasetukset ovat melko samanlaiset toisten samankaltaisten pelien kanssa. Haastetta pelistä löytyy hyvin, sillä ihan normaalit vihollisetkin tekevät paljon vahinkoa pelaajaan, etenkin pelin alussa. 
Kovemmat ja haastavammat vihollispomot sen sijaan tekevät pelaajasta muusia muutamalla iskulla, jos et onnistu väistämään tai estämään niitä ajoissa. 

Pelissä on myös pieniä haastetehtäviä ripoteltuna sinne tänne pelimaailmaa, aina aikarajoitetuista laatikoiden dekoodaamisesta tarkkuus ammuntaan. Taitoja pelissä pitää avata keräämällä kokemuspisteitä, joita voi sitten käyttää taitojen avaamiseen ja parantamiseen, esimerkkeinä vaikka tuplahyppy ja hyökkäysten lisävahinko.

Stellar Blade

Grafiikat ovat aivan uskomattoman kauniit. Ympäristö, hahmot ja viholliset sopivat täydellisesti yhteen ja peli on tarvittaessa myös hieman pelottava ja synkkä.  Miinusta pelille voi antaa keltaisen maalin syndroomasta, vaikkakin se ei ole yhtä silmiinpistävää kuin joissakin muissa peleissä.

Animaatiot ovat kauniin toiminnallisia ja hyökkäysten voima tulee hyvin ilmi animaatioissa.
Musiikki on huikeaa ja sopii erinomaisesti peliin. Efektit voimistavat hyökkäysten voimakkuuden tunnetta ja äänimaailma on kaikin puolin erinomainen. 

Stellar Blade on saatavilla PlayStation Storesta huokeaan 79,95 €:n hintaan ja Deluxe versio irtoaa 89,95 €:lla. Saatavilla on myös ilmainen demo pelistä. Vaikka hinta on melko korkea, voi todeta pelin olevan hintansa arvoinen.