Vaporum : Lockdown – Ruuturoolipelit ja Steampunk kohtaavat Kommentit pois päältä artikkelissa Vaporum : Lockdown – Ruuturoolipelit ja Steampunk kohtaavat

Vaporum:Lockdown
6.5 / 10
Hyvää Fatbot Gamesin luoma Steampunk-henkinen pelimaailma kutittelee visuaalisesti juuri oikeasta paikasta. Huonoa Alkaa hieman toistamaan itseään ja käy tylsäksi turhankin nopeasti.

Slovakialaisen Fatbot Gamesin :Lockdown jatkaa Dungeon Masterin 80-luvun lopulla aloittamaa ruuturoolipelien pitkää perinnettä, johon olemme saaneet lisäyksiä satunnaisen epäsatunnaisesti viimeisen 30 vuoden ajan. Lähivuosilta genren tutuin nimi lienee suomalaisen Almost Humanin peli Legend of Grimrock jatko-osineen. päätti vuonna 2017 iskeä lusikkansa soppaan Vaporum-sarjan ensimmäisellä osalla, heittäen kourallisen Stemapunk-maustetta mukaan, iänikuisen fantasia-teeman sijaan. Lockdown jatkaa hyväksi havaitulla linjalla.

Heti alussa on selvää, että pelin tarina tuskin tulee tempaisemaan mukaansa. Tiedemiehet töhöilevät, hommat menevät niin sanotusti persiilleen ja nyt on aika selvitellä tapahtumia. Pahitteksi ei ole myöskään paeta paikalta, sillä pelialueena toimivan Arx Vaporumin asukeilla vippaa päässä, eläimet ja koneet mukaan lukien.

Jos tarina lähtökohtaisesti aiheutti spontaanin kyllästymis-huokaus -reaktion, pelin visuaalinen ilme nostatti välittömästi mielialaa. Hyvin vahvasti Bioshockin mieleen tuova Steampunk toimii ympäristönä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ainoastaan vihollisten design jäi hieman haaleaksi, mutta näissä jotakuinkin tiukoissa Vaporum-raameissa kun toimitaan, ei asiasta sinänsä voi valittaa. Kaikki näkemäni mörököllit istuivat kokonaisuuteen, vaikkei varsinaisia wow-hetkiä noussutkaan esiin.

Vaporum:Lockdown
Lieskat luovat tunnelmaa muutoin synkkään ympäristöön.

Kuoleman kulmikas baletti

Tästä päästään ketterästi pelin ensimmäiseen isoon osa-alueeseen, eli taisteluun. Heti pelin alkupuolella pelaajalle tarjotaan vaihtoehtoina neljää erilaista pukua, jotka tulevat määrittelemään pelityylin tiettyyn pisteeseen asti. Tokihan hyppäsin siihen parhaiten panssaroituun körmyyn, koska ihmistankin rooli on aina viehättänyt. Mittava bonus elämäpisteisiin tosin oli vielä suurempi syy, sillä näillä nakkisormilla taistelu on vähintäänkin mielenkiintoista, ainakin jos vierestä katselee allekirjoittaneen sohlaamista. Pienellä treenillä ja näppäinten säätelyllä ruudukolla liikkuminen kuitenkin alkaa sujumaan ja sietääkin, sillä pelaajan seistessä paikallaan, tai etenkin itsensä kulmaan ajaessaan, viholliset kiittävät ja kuittaavat hengen hyvinkin nopeasti.

Aseistus on tehty Vaporum:Lockdownissa yllättävänkin mielenkiintoiseksi. Jo ensimmäisen parin tunnin aikana pelaajan käsien läpi valuu aloitus-jakoavaimen lisäksi ties minkälaista pilliä ja vipperää. Lyömä- ja tuliaseet ovat edustettuina mukavan laajalla skaalalla ja kahden eri ase-setin vaihteleminen vauhdissa käy mukavan helposti. Tähän kun laitetaan lisämausteeksi pelaajalle tarjottavia, pukuun kiinnitettäviä laitteita, saadaan kasaan varsin makoisa pläjäys tuhovoimaa. Toki vihollismetsä vastaa kuten sinne ammutaan, joten QWEASD-sormet saavat olla muutamaankin kertaan rusetilla vastapuolen pommeja väistellessä.

Vaporum:Lockdown
Romua ja roinaa.

Vedä, työnnä, kierrä

Toinen iso asia Vaporumissa on pelin lajityyppiä kunnioittaen puzzlet. Ongelmanratkaisu on vähemmän yllättävästi nappien painelua, laatikoiden siirtelyä, painelaattoja, ynnä muuta perinteistä puuhastelua. Myös puzzleissa on ahkerasti kaksi taitoa käytössä, quick load ja quick save. Pelin edetessä myös ongelmiin tulee välillä mittaa ja yksi harha-askel voi päästää pelaajan hengestään. Koska tallensit viimeksi? Vartti sitten? Kiitos, kuulemiin. Samoin kesken puuhastelun pelaajan kimppuun päästettävät vihollislaumat saattavat viedä hengen nopeastikin, joten tallennuksessa vara parempi.

Mitä Vaporum:Lockdownista sitten jäi käteen? Nätti ruuturoolipeli, jonka tarina unohtuu helposti. Pelillisesti se tarjoaa tasan sitä mitä lajityypiltä voi odottaakin, toimivassa paketissa. Genren ystäville tai siihen tutustumisesta kiinnostuneille peliä on suht helppo suositella, mutta ”jotain pelattavaa” etsivän se saattaa jättää kylmäksi.

Upea debyytti PC-maailmaan – Arvostelussa Horizon Forbidden West Complete Edition Kommentit pois päältä artikkelissa Upea debyytti PC-maailmaan – Arvostelussa Horizon Forbidden West Complete Edition

Horizon Forbidden West Complete Edition (PC)

8.5 / 10
Hyvää Grafiikat. Tarina. Taistelukosketus. Konehirviöt. Huonoa Keltaisen maalin syndrooma. Yhteenveto Uskomattoman hyvältä näyttävä ja tuntuva peli, joka valitettavasti kärsii keltaisen maalin syndroomasta. Kyseessä on silti varsin onnistunut käännös PC-maailmaan.

Guerrilla Gamesin ja PlayStationin arvostettu on vihdoin saapunut :lle. Otimme toimituksessa pelin testiin ERAZER Engineer X10 -pelitietokoneella, jonka arvostelimme myös aikaisemmin. Kyseinen Horizon Zero Dawnin jatko-osa heittää pelaajat jälleen värikkääseen post-apokalyptiseen maailmaan, joka on täynnä vaikuttavia robottiolentoja ja piilotettuja vaaroja. Aloy, sitkeä päähenkilömme, aloittaa uuden lännen suuntautuvan matkan selvittääkseen kuolemanvaaran, joka uhkaa ihmiskunnan tulevaisuutta.
 
Pääset tutkimaan Kaukomaita ja taistelemaan suurempia, uskomattomampia koneita vastaan. Kohtaa uusia heimoja, kun palaat Horizonin kaukaisen tulevaisuuden postapokalyptiseen maailmaan. 
Maa on kuolemassa. Myrskyt ja pysäyttämätön punainen vitsaus riepottelevat ihmiskunnan raunioita ja siellä selviytyviä. Uudet koneet ovat saapuneet saalistamaan heidän rajaseuduilleen ja elämä maapallolla on syöksymässä kohti uutta sukupuuttoa. 

Hieno maailma vetää puoleensa…

Peli tuntuu ensikosketukselta hyvältä ja näyttää vielä paremmalta. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja mitään peliä rikkovaa bugia ei pelatessa näkynyt. 

Tekemistä löytyy päätehtävien lisäksi sivutehtävistä ja esineiden keräilystä, esimerkiksi aseiden ja haarniskan päivityksiä varten.  Erilaisia pulmia on myös tarjolla avainten etsimisestä hyppytaitoa vaativiin ongelmiin. 

Kontrollit ovat helposti opittavissa ja johdonmukaisia. Aserullasta pystyy nopeasti tekemään lisää ammuksia tarvittaessa, ja pelaaja pystyy varustautumaan usealla eri aseella. Taitoja pitää avata kuten roolipeleissä on tapana, ja niiden avaaminen antaa pelaajalle esimerkiksi lisää vahinkoa hyökkäyksiin tai puolustuselementtejä vastaan. Aseita pystyy päivittämään perusvahingon lisäksi erilaisilla käämeillä, jotka voivat lisätä aseeseen elementtivahinkoa tai parantaa aseen omaa vahinkoa.

Mutta mutta…

Grafiikoissa ei juurikaan ole moittimista, sillä kaikki näyttää upealta. Hahmot ja varusteet näyttävät upeilta, ja konehirviöt näyttävät hienoilta ja vaarallisilta. Erityiskehut saa pelin uskomattoman upea luonto ja tutkittava maailma, ne ovat aivan upeaa tuotantoa.

Miinuksena on tätäkin peliä riivaava keltaisen maalin syndrooma ja ylenpalttinen infotulva näytöllä: kiivettävät seinät ja kalliot on maalattu keltaisella maalilla ja kaikki poimittavissa olevat esineet näytetään ruudulla.

Tämä on turhauttavaa siinä mielessä, että pelaajalla on käytössään skanneri, joka skannaa Aloy'n ympäröivää maailmaa ja näyttää interaktiiviset kohteet. Tämä rikkoo, ainakin omasta näkökulmastani, pelin immersiota. Ajatuksen ymmärtäisi pelin alussa harjoitteluna, mutta tällainen pelaajan kädestä pitäminen syö pelin tutkimisen intoa.

Äänimaailmasta ei juurikaan ole moitittavaa – musiikki on hyvää ja ääninäyttely sekä efektit toimivat.

Horizon Forbidden West PC on vahva porttaus, joka tarjoaa visuaalisesti upean ja immersiivisen avoimen maailman kokemuksen. Vaikka joitain optimointiongelmia saattaa ilmetä, tehokkaat tietokoneet voivat todella näyttää pelin graafisen voiman. Jos olet avoimen maailman seikkailuiden fani, Horizon Forbidden West on ehdottomasti pelattava PC:llä.

Arvostelu: Pasi W.

Testattu: Erazer Engineer X10

Lohikäärmeen väkevä paluu – arvostelussa Dragons Dogma 2 Kommentit pois päältä artikkelissa Lohikäärmeen väkevä paluu – arvostelussa Dragons Dogma 2

Dragon's Dogma 2 (Xbox Series X / PC)

8.2 / 10
Hyvää Monipuolinen hahmoluonti. Isot viholliset. Piilotetut aarteet. Mukana seuraavat apurit. Huonoa Mikromaksut. Huono optimointi PC:llä.

Dragon's Dogma 2 on Capcomin tuottama ja julkaisema yksinpelattava, tarinankerrontaan painottuva fantasiatoimintaroolipeli, joka haastaa pelaajat valitsemaan tarinansa itse.

Voit luoda haluamasi näköisen hahmon, valita haluamasi kutsumuksen ja luoda itsellesi uniikin kumppanin. Tilanteita voi ratkaista monella eri tavalla, hyödyntäen maailmasta löytyviä esineitä ja omia taitojasi.

Matkan aikana saat seuraasi Pawneja, jotka ovat ylimaallisia olentoja. Näiden apureiden kanssa matka fantasiamaailmassa ei tunnu tylsältä. Ajoittain tuntuu kuin pelaisit muiden pelaajien kanssa.. 

Rosoinen startti

Julkaisun ensihetkillä peli sai runsain mitoin kritiikkiä huonosta optimoinnista: pelaajat eivät olleet tyytyväisiä siihen, kuinka paremmilla koneilla ruudunpäivitysnopeus laski toiminnan tai suuremman hahmomäärän näyttämisessä. Lisäksi pelaajia närkästytti mikromaksut, joilla voi ostaa pelin esineitä. Lisäksi pelaajia hämmensi Capcomin päätös rajoittaa pelikokemus vain yhteen tallennukseen ilman mahdollisuutta aloittaa uutta.

Ensikosketus peliin tuntuu hienolta. Graafisesti peli näyttää komealta ja kontrollit ovat helposti ymmärrettävissä. Tarina alkaa pelaajan, Arisenin, salamurha yrityksestä jonka avulla pelaaja kirotaan ja menettää muistinsa. Tästä alkaa salaisuuksien vyyhdin purkaminen ja taustalla toimivien tahojen paljastaminen. 

Pelin alussa voit valita neljästä eri ”aloituskutsumuksesta”: taistelija (fighter), jousiampuja (archer), maagi (mage) ja varas (thief). Jokaisella näistä on omanlaisensa taistelutyyli ja käytettävät aseet. Taitoja jokaisella kutsumuksella on riittävästi omanlaisensa hahmon ja taistelutyylin luomiseen.

Sankari tekee mitä vaaditaan

Tehtäviä pelissä löytyy laidasta laitaan, aina helpoista ”auta hahmoa keräämään kasveja” -tehtävistä aina haastavampiin ”mene tämän pedon pesimäalueelle ja tee niistä loppu” -tehtäviin. Esineitä ja raaka-aineita yhdistelemällä voi luoda uusia. Voit esimerkiksi tehdä parantavia rohtoja tai räjähtäviä nuolia.


Kontrollit ovat hyvin nopeasti opittavissa ja ne tuntuvat taistelun tiimellyksessä luontevilta. Haasteita on aluksi lähinnä siinä, että vasta alkaneella pelaajalla ei ole kovin monia taitoja avattuna perushyökkäystä lukuun ottamatta.

Pienet viholliset kaatuvat suhteellisen helposti, erityisesti taikaa sisältävillä hyökkäyksillä, mutta isompia vihollisia vastaan taistellessa tarvitaan jo hieman tilannetajua ja taktiikkaa. Erityisesti maaston käyttö omaksi hyödyksi on tarpeellista.

Peli näyttää upealta ja taistelut tuntuvat luonnollisilta hahmon kutsumuksesta riippumatta. Liikkeet ja taitojen animaatiot ovat johdonmukaisia ja näyttävät hienoilta. Pelin äänimaailma toimii. Taikojen ja fyysisten hyökkäysten äänet ovat sellaisia kuin kuvittelisit niiden olevan.

Musiikki ja maailman “taustamelu” sekä vihollisten äänet ovat omasta mielestäni hyvin toteutettu. 
Myös palkattavien apureiden kommentit ja keskustelut ovat mielenkiintoisia ja hauskoja.

Kaiken kaikkiaan…?

Kaikkineensa Dragon's Dogma 2 on toimiva paketti mielenkiintoisine hahmoineen ja vihollisineen. Mukana kulkevat pawnit pitävät seuraa pelaajalle ja johdattavat pelaajan aarteiden äärelle silloin tällöin.

Perusversio pelistä lähtee matkaan 65 euron hintaan, joka monelle voi olla hieman liian kallis pelin tämänhetkisen toimivuuden takia, erityisesti :llä. Konsolilla peli toimii kuitenkin vallan mainiosti.

Peli sopii varmasti jokaiselle roolipeleistä kiinnostuneelle ja erityisesti Dragon's Dogma -faneille. Kaikki eivät välttämättä ole tyytyväisiä peliin, mutta pelin ”puutteet” eivät kuitenkaan kauheasti vaikuta pelistä saatavaan kokonaiskokemukseen.