Videopelaaminen Suomessa: Miten suomalaisten omaksuminen on muuttunut vuosien varrella? Kommentit pois päältä artikkelissa Videopelaaminen Suomessa: Miten suomalaisten omaksuminen on muuttunut vuosien varrella?

Videopelaaminen on erittäin merkittävä ilmiö populaarikulttuurissa maailmanlaajuisesti. Kotimaassa videopelaaminen on kokenut suuren muutoksen viimeisten vuosikymmenten aikana, siirtyen erittäin marginaaliharrastuksesta jo erittäin suuren valtavirran viihdemuodoksi. Tässä artikkelissa käymme läpi tarkemmin sitä miten suhtautuminen pelaamiseen ja sen ympärillä oleviin tekijöihin on muuttunut vuosien varrella.

1980- ja 1990-luku: Ensiaskeleet


1980-luvulla videopelaaminen oli kotimaan kamaralla vielä täysin uusi asia. Ensimmäiset konsolit kuten Atari 2600, alkoi hieman yleistyä, mutta pelaaminen oli vielä vain harvoille sillä konsolien hinta ja saatavuus oli monelle iso kynnys pelaamisen aloittamiseen. 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa tilanteeseen alkoi tulla muutosta Nintendo sekä Sega toivat markkinoille jopa ikonisiksi kutsuttuja konsoleita. Näiden konsolien myötä yhä useampi löysi tiensä pelaamiseen pariin ja pelaamineen sai enemmän huomiota mediassa sekä ihmisten keskuudessa. Erityisesti nuoremman sukupolven keskuudessa pelaamisesta alkoi muodostua suosittua ajanviete.

2000-luku: Kasvava suosio ja internetin vaikutus


2000-luku muutti videopelaamisen täysin normaaliksi osaksi suomalaista nuorisokulttuuria. Internetin sekä teknologian kehitys mahdollisti monipelaamisen ja verkkopelaamisen suosion mikä toi pelaamiseen yhteisöllisyyden. Pelit kuten “World of of Warcraft” ja “Counter-Strike” pelit olivat usean nuoren päivittäinen harrastus. Nämä keräsivät maailmanlaajuisesti suuren määrän pelaajia. Myös tapahtumat, kuten Assembly, saivat valtaisan suosion. Nämä “lanitapahtumat”, olivat tapahtumia joissa pelaajat kerääntyivät yhteen hetkeksi pelaamaan ja katsomaan omia suosikkipelejään viikonlopun ajaksi.

2010-luku: Mainstream ja mobiilipelaamisen nousu


2010-kuku oli suomalaiselle pelikulttuurille kulta-aikaa. Mobiilipelaamisen suosio ja suomalaisten pelintuottajien menestys pelit kuten Angry Birds-pelisarja toivat suomalaisen osaamisen maailmanlaajuiseen huomioon. Rovio Entertainment ja muut pelintuottajat tuottivat 2010-luvun alussa poikkeuksetta parhaita mobiiliepelejä. Yksinkertaiset peli-ideat ja koukuttavat pelimekaanikat iskivät niin kotimaisiin kuin ulkomaalaisiin pelaajiin.

Myös Supercell ja sen kehittämät pelit Clash Roayle ja Clash of Clans ovat olleet maailmanlaajuisessa suosiossa jo vuosikymmenen. Suomen asema pelialan huipulla on näiden kahden huipputekijän avulla turvattu pitkälle tulevaisuuteen. Mobiilipelaaminen, on tätä nykyä erittäin helppoa sillä pelaaminen onnistuu mistä tahansa milloin tahansa ja erityisesti lapset ja nuorevat pelaavat mobiililaitteilla eniten.

E-urheilun nousu: CS2, Dota 2 ja League of Legends


Nykyajan suosituimmat pelit kuten Dota, Counter-Striker (CS2), League of Legends ja Call of Duty pelit ovat olleet suuri tekijä e-urheilun nousussa Suomessa. Nämä pelit ovat tuoneet valtavia pelaajayhteisöjä yhteen ja tarjonneet kotimaisille pelaajille ja joukkueille uusia mahdollisuuksia. Suomalaiset ovat myös menestyneet erinomaisesti e-urheilussa pelaajat kuten Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka ovat palkintorahoissa voittaneet jo miljoonia euroja Dota 2 turnauksissa. Myös Topias “Topson” Taavitsainen on loistanut League of Legends pelissä. Myös Counter-Strike pelit ovat nähneet useita suomalaisia tähtiä vuosien varrella tällä hetkellä kirkkain on varmasti Jimi “Jimpphat” Salo, joka on Ence:ssä aikoinaan loistanut Jere “Sergej” Salon pikkuveli. Jimpphat on tällä hetkellä yksi parhaista pelaajista MOUZ-nimisessä CS2 joukkueessa, joka on tällä hetkellä sijoitettu maailman parhaaksi joukkueeksi kyseisssä pelissä.

Yhteisöllisyys ja tapahtumat


Pelaamisen yhteisöllinen puoli on korostunut viime vuosikymmenen aikana ja erityisen suuresti vielä koronapandemian aikana, kun pelaaminen oli monelle ainoita keinoja pysyä yhteyksissä tuttaviin. Suomessa järjestetään myös vuosittain paljon eri pelitapahtumia, kuten Assembly ja GameXpo nämä ovat useille harrastajille, pelaajille ja myös pelinkehittäjille tärkeitä tapahtumia keskustella keskenään ja vaihtaa kokemuksia uusista peleistä ja nykyisistä trendeistä.

Sosiaalinen media on myös kyennyt vahvistamaan pelaajien yhteisöllisyyttä. Pelaajat voivat liittyä keskusteluihin foorumeilla ja katsoa myös striimejä joissa on myös chat-toiminto. Tämä yhteisöllisyyden kasvu on luonut lukemattomia uusia ystäviä ja vahvistanut jo olemassa olevia. Tämä on tehnyt myös pelaamisesta sosiaalisemmin hyväksytyn asian sillä moni tunnistaa pelaamisen hyödyt paljon paremmin kuin ennen.

Nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät


Nykyään pelaaminen on myös vahvasti integroitunut suomalaisten kulttuuriin. Pelaaminen ei ole enää nykyään vain nuorille tapa viettää aikaa vaan myös vanhemmat ihmiset ja erityisesti ne, jotka aloittivat pelaamisen jo 90-luvun alussa ovat edelleen aktiivisia pelaajia. Monelle pelaaminen on elämäntapa jopa, ja tapa rentoutua töiden jälkeen. E-urheilun suosion myötä myös pelaamisen infrastruktuuri on kehittynyt, ja kotimaan kentillä on jo useita e-urheilujoukkueita ja -organisaatioita jotka kamppailevat kansainvälisesti eri peleissä.

Yhteenveto


Videopelien omaksuminen Suomessa osaksi kulttuuri on ottanut merkittäviä harppauksia viime vuosikymmenien aikana. 1980-luvulla pelaaminen oli vain marginaaliharrastus, 90-luvulla pelaaminen alkoi saada hieman lisää huomiota konsolien kehityksen ja suomalaisen osaamisen myötä.

2000-luvulla internetin yleistyminen sekä teknologian kehitys mahdollisti vihdoin monipelien pelaamisen sekä verkkopelaamisen nousun, tämä muutti pelaamisen luonnetta enemmän yhteisölliseksi. Pelit kuten Counter-Striker, Call of Duty pelit ovat olleet suuri tekijä tuomaan pelaajia yhteen suomessa sekä ulkomailla. Myös suomalaisten pelintuottajien osaaminen ei ole jäänyt huomioitta pelit kuten Angry Birds Rovio Entertainment:iltä ja Supercellin kehittämät Clash of Clans ja Clash Royala ovat kaikki saavuttaneet suurta mainetta ja menestystä suomalaiselle osaamiselle.

Uudenajan pelit, kuten Counter-Strike 2, Dota 2 ja League of Legends, ovat myös olleet suuressa roolissa tehden pelaamisesta yhteisöllisempää sillä kaikki näistä peleistä sisältävät ominaisuuksia pelata verkossa kavereiden kanssa tai ilman. Nämä pelit ovat myös tällä hetkellä yhdet maailman pelatuimmista sekä eniten kilpaillusta peleistä sillä turnaukset näissä peleissä pyörivät palkintorahoina jopa miljoonissa. Myös usea nettikasino on nykyään alkanut tarjota kertoimia e-urheilun saralle, jos haluat hakea hieman jännistystä turnausten seuraamiseen.

Pelaamisen yhteisöllisyys on korostunut siis entisestään tätä ovat auttaneet myös tapahtumat kuten GameXpo ja Assembly, nämä ovat erittäin tärkeitä useille harrastajille, pelaajille ja myös pelinkehittäjille tärkeitä tapahtumia keskustella keskenään ja vaihtaa kokemuksia uusista peleistä ja nykyisistä trendeistä.

Tulevaisuus pelaamisen saralla näyttää jatkavan kasvuaan, ja samalla myös suomalaisten osaaminen pelimarkkinoilla ei näytä pysähtymisen merkkejä. Odotamme siis, että pelaaminen yleistyy ja suomalaisten osaaminen pelienkehityksen parissa tekee näin myös.