View From Below pääsee lähelle inspiraatiotaan Undertalea tarinassaan ja sielussaan Kommentit pois päältä artikkelissa View From Below pääsee lähelle inspiraatiotaan Undertalea tarinassaan ja sielussaan

View From Below

9 / 10
Hyvää Pelissä on mukaansa tempaava juoni, sydämellinen ote hahmoihin ja pelimaailmaan sekä paljon tutkittavaa ja löydettävää. Musiikki on parhaimmillaan vaikuttavaa ja monet kuvakulmat enemmän mitä peliltä voisi pyytää. Huonoa Toisinaan inspiraatio Undertalesta on liian läpinäkyvää. Jotkin esineiden sijoittelut ja mekaniikat vaatisivat vielä hiomista. Säyvyssä myös paikoitellen ristiriitaisuuksia laajan kiroilun takia. Yleisesti View From Below on ehdoton hankinta kaikille, jotka pitävät RPG Maker -peleistä, immersiivisestä tarinasta ja Undertalen kaltaisista kokemuksista.

 

View From Below on RPG Makerilla tehty indie-peli, jonka on tehnyt Newgroundsissakin pelejä julkaissut . Toukokuun lopussa ilmestynyt peli nojaa vahvasti tarinaansa, hahmoihin sekä puzzleihin. Pelillä on tarjota 7-9 tuntia juonellista etenemistä, jonka lisäksi on mahdollista harjoittaa kevyttä grindausta ja toteuttaa erilaisia sivutehtäviä.

Pelin käynnistyessä pelaaja pääsee heti sisälle View From Belowin kiehtovaan ja immersiiviseen tarinaan ja maailmaan. Lukuihin jakautuvan pelin ensimmäisessä luvussa mieleeni tuli, että pelin tyyli muistuttaa paljon menestyspeli Undertalea. Pian pelaaja alkaa yllättäen huomaamaan harvinaisen paljon viitteitä kyseiseen suosikkipeliin niin tarinan eri vivahteissa kuin esimerkiksi huumorissa ja hahmoissakin. Aluksi pelkäsin, että kyseessä olisi vain halpa kopio Undertalesta, joka toimii ikään kuin fanfictionina innokkaalle pelikehittäjälle. Onneksi tämä pelkoni kuitenkin osoittautui harhaksi. Vaikka ensimmäinen luku tuokin monin paikoin mieleen Undertalen, siirtyy hyvin nopeasti omalle uniikille polulleen.

Pelissä edetään tarinavetoisesti, ja dialogia saa lukea paljon. Kuitenkin ohessa tapahtuu paljon taisteluita, joita ei Undertalen sijaan ratkaista tappelua välttelemällä, vaan eri olentoja ja hirviöitä saa listiä surutta. Tosin pelin loppupuolella pääset lukemaan pelihahmosi tekemistä valinnoista, joiden joukossa ovat myös surmattujen olentojen määrä, mutta mitään moraalia ei pusketa siinä kohtaa pelaajan kurkusta alas. Tappelut on tehty erittäin kutkuttaviksi ja sulaviksi niin, että ne eivät missään kohtaa tunnu ikäviltä esteiltä juonen tiellä.

Kuvakaappaus pelistä

View From Belowin puzzlet ovat tyypillisesti erilaisia laatikoiden siirtämisiä ja muita aktivoitavia mekanismeja, mutta välillä vastaan tulee myös kinkkisempiä ajatuspulmia ja aikaa vieviä operaatioita. Vuoropohjaisen taistelupelin parhaat puolet on otettu hyvin haltuun, ja juonen, tappelemisen, levelin kehittämisen ja pulmien ratkaisemisen välillä vallitsee miellyttävä balanssi. Toisinaan save pointit on sijoitettu hieman sekavasti taistelukohtauksiin nähden, ja toisinaan pelaaja joutuu hieman hämilleen suunnasta, johon pitäisi seuraavaksi mennä. Mihinkään ei kuitenkaan jää pysyvästi jumiin, ja jos kaikki muu pettää, on YouTubessa tarjolla JackAstralin oma video, josta näkee ratkaisut kaikkiin pulmiin.

Siitä ei pääse yli, että peli nojaa vahvasti juoneen ja dialogiin. Joskus tämä voi olla raastavaa, sillä hyvä tarina vaatii paitsi vangitsevan ja tarpeeksi monipuolisen juonen, myös kiinnostavat hahmot. Onneksi View From Belowin vahvin osa on juuri sen juoni ja hahmot. Tarina on erittäin kiinnostava, ja hahmot ovat sekä sydämellisiä että moniulotteisia. Bell, Pietyt sekä totta kai päähenkilömme ovat juuri sellaisia hahmoja, joiden kanssa viettää mielellään aikaa, ja joiden taustoihin tutustuu mielellään. Pelissä on lisäksi tarjolla paljon salaisuuksia, erilaisia minipelejä ja monipuolisia mekaniikkoja pitämään kokemus tuoreena ja virkistävänä. Myös musiikki on erittäin mukiin menevää ja paikoitellen vaikuttavaakin, vaikkei se ihan yllä Undertalen tasolle. Grafiikka oli astetta parempaa, ja monin paikoin kuvakulmilla ja cinemaattisilla ympäristöillä suoriuduttiin paremmin kuin mitä peliltä olisi vaatinut.

Tappelua 

Muutamien edellä mainittujen heikkojen kohtien lisäksi peliä vaivaa välillä pienoinen ongelma sävyn kanssa. Esimerkiksi pelin ensimmäisessä luvussa nähtiin sellaisia kylttejä, joiden hymiöt eivät istuneet muun tekstin sekaan. Isoin ongelma itselleni lienee kuitenkin pelissä esiintyvä kiroilu. Kuva edgysta Undertalesta ei ihan tunnu istuvan tarinaan, joka pyrkii kuitenkin olemaan emotionaalinen ja sydämellinen.

View From A Below on peli, joka sai itsessäni melkein samanlaisia tunteita aikaan, mitä Undertale aikoinaan siihen ensimmäistä kertaa tutustuessani. Peli onnistuu ammentamaan inspiraatiota toisinaan liiankin selvästi, mutta se on kuitenkin selvästi oma entiteettinsä, joka nojaa omiin meriitteihinsä ja juoneensa. Uskallan jopa väittää, että View From Below tekee jotkin pienet asiat paremmin kuin Toby Foxin menestyspeli. Hyvän pelin merkki on mielestäni se, että kuten Undertalenkin kohdalla, myös View From Belowin lopussa herkistyin hieman, ja minulle tuli tyhjä olo, kun olin saanut pelin pelattua loppuun. Suosittelen tätä peliä ehdottomasti kaikille tarinavetoisen pelikokemuksen ystäville ja Undertalen faneille.

Kuvakaappaus pelistä