Viranomaiset takavarikoivat salakuljettajilta 300 näytönohjainta Kommentit pois päältä artikkelissa Viranomaiset takavarikoivat salakuljettajilta 300 näytönohjainta

Näytönohjaimista on tullut niin arvokasta tavaraa varsinkin virtuaalivaluuttojen louhintaan liittyen, että useat rikollisjärjestöt ovat ryhtyneet niiden salakuljetukseen. Hong Kongissa kansainvälisen lentokentän ulkopuolella järjestetyssä ratsiassa takavarikoitiin ainakin 300 näytönohjainta. Näytönohjaimet olivat merkitsemättömiä ja Nvidian suunnitelemat kortit olivat ilmeisesti kuljetuksessa juuri virtuaalivaluuttojen louhintaa varten.

Kuva: TVB News

Hintaa korteille tosin on kertynyt arvioiden mukaan huomattavasti. CMP 30HX -kortti mitä merkisettömät kortit ilmeisesti olivat maksavat raporttien mukaan noin 600 euroa kappaleelta. Kortit ovat louhintateholtaan samaa luokkaa kuin GTX 1660 Super. Myyntihinta takavarikoiduille ohjaimille olisi siis noin 180,000 euroa. Suurien rahamäärien vuoksi myös näytönohjaimista on siis tullut rikollisille kattavaa toimintaa.

Viranomaisten mielenkiinnon herätti epäilyttävä ankkuroitu kalastusvene lentokentän lähistöllä. Salakuljettajat siirsivät laatikoita kalastusaluksesta pikaveneisiin. Tulli otti kalastusveneen omistajan kiinni ja venettä tutkiessa lastista löytyivät 300 näytönohjainta haudattuna älypuhelimien, muistikampojen ja hainevien sekaan, jotka kaikki ovat selvästi arvokasta salakuljetttavaa.
Virtuaalivaluuttojen louhijat joutuvat nyt hankkimaan korttinsa muualta sillä tavarikoidut kortit luultavasti tuhotaan viranomaisten toimesta.

Trump: ”herätyksen paikka” – DeepSeek järisyttää Yhdysvaltain teknologiamarkkinoita Kommentit pois päältä artikkelissa Trump: ”herätyksen paikka” – DeepSeek järisyttää Yhdysvaltain teknologiamarkkinoita

Yhdysvaltain presidentti toteaa uuden kiinalaisen -tekoälymallin olevan ”herätyksen paikka” Yhdysvaltain teknologiateollisuudelle sen jälkeen, kun Nvidian markkina-arvosta katosi lähes 600 miljardia dollaria.

Kiinalaisen tekoälymallin DeepSeekin ilmestyminen markkinoille on aiheuttanut merkittävän pudotuksen tekoälyyn sijoittaneiden yritysten osakekursseissa. -markkinoita hallitseva grafiikkasuoritinvalmistaja koki historian suurimman Wall Streetin tappion, kun sen osakkeen arvo romahti 16,86 prosenttia.

Markkinahäiriö ulottui myös muihin teknologiajätteihin: , Platformsin ja Googlen emoyhtiö Alphabetin osakekurssit laskivat 2,1-4,2 prosenttia. Tekoälypalvelimia valmistavan Dell Technologiesin osake putosi 8,7 prosenttia.

DeepSeek väittää R1-mallinsa olevan huomattavasti edullisempi vaihtoehto länsimaisille palveluille, kuten ChatGPT:lle. Avoimeen lähdekoodiin perustuvan :n kehittämisen kerrotaan maksaneen vain 6 miljoonaa dollaria ja vaativan merkittävästi vähemmän laskentatehoa kuin länsimaisten kilpailijoiden mallien.

:n perustaja Sheldon Fernandez kommentoi CBC Newsille: ”DeepSeek suoriutuu yhtä hyvin kuin johtavat Piilaakson mallit, ja joidenkin väitteiden mukaan jopa paremmin. Se, että tämä saavutettiin murto-osalla resursseista, hätkähdyttää alaa.”

Presidentti Trump näki tilanteessa myös mahdollisuuksia Yhdysvalloille.

”Sen sijaan että käytetään miljardeja ja miljardeja, voidaan käyttää vähemmän ja päästä toivottavasti samaan lopputulokseen,” .

Trump totesi BBC:n haastattelussa

”Jos saman asian voi tehdä halvemmalla, jos sen voi tehdä pienemmillä kustannuksilla ja päästä samaan lopputulokseen, pidän sitä meille hyvänä asiana,”

Trump jatkoi ja vakuutti samalla Yhdysvaltojen säilyttävän johtoasemansa tekoälyn kehityksessä.

Huolimatta DeepSeekin aiheuttamasta markkinahäiriöstä Nvidia on edelleen 2,90 biljoonan dollarin arvoinen yritys. Yhtiö julkaisee odotetut ja -näytönohjaimet tällä viikolla, joiden kysyntä on niin suurta, että ihmiset jonottavat niitä kylmässä tammikuisessa säässä kauppojen edessä.

Nvidian osake romahti kiinalaisen tekoälysovelluksen yllättävän menestyksen vuoksi Kommentit pois päältä artikkelissa Nvidian osake romahti kiinalaisen tekoälysovelluksen yllättävän menestyksen vuoksi

Yhdysvaltalaisen teknologiajätti Nvidian osakekurssi laski yli kuudenneksen maanantaina, kun kiinalaisen -tekoälysovelluksen yllättävä menestys säikäytti sijoittajat. DeepSeekistä on tullut Yhdysvaltojen ladatuin ilmaissovellus vain viikko julkaisunsa jälkeen.

DeepSeek on kehitetty väitetysti murto-osalla kilpailijoiden kustannuksista, vain noin 6 miljoonalla dollarilla. Tämä on herättänyt huolta Yhdysvaltojen tekoälyjohtajuudesta, etenkin kun OpenAI ja muut yritykset ovat juuri sitoutuneet 500 miljardin dollarin investointeihin tekoälyinfrastruktuuriin.

Romahdus vaikutti myös muihin -yrityksiin: osake laski 2,14% ja Googlen emoyhtiö Alphabetin yli 4%. Euroopassa sirulaitteiden valmistaja ASML:n osake laski yli 7%.

DeepSeekin perustaja on 40-vuotias Liang Wenfeng, joka käynnisti yrityksen vuonna 2023 Hangzhoussa. Yhtiö ilmoitti maanantaina rajoittavansa väliaikaisesti uusia rekisteröitymisiä ”laajamittaisten vihamielisten hyökkäysten” vuoksi.

Citi-pankki arvioi, että vaikka DeepSeek voikin haastaa amerikkalaisia yhtiöitä, Yhdysvaltojen pääsy kehittyneempiin siruihin antaa sille edelleen merkittävän edun.