Virtuaalitodellisuus näkyy pelaamisessa myös vuonna 2021 Kommentit pois päältä artikkelissa Virtuaalitodellisuus näkyy pelaamisessa myös vuonna 2021

VR

-laseilta löytyy jo usean kymmenen vuoden pituinen historia, ja ne ovat kasvattaneet suosiotaan enemmän ja enemmän vuosi vuodelta. Yhä useampi pelaaja haluaa kokea eri pelit virtuaalitodellisuudessa, ja teknologian kehittyessä VR-kokemus on vuosi vuodelta laadukkaampi. Tänä päivänä virtuaalitodellisuutta voi kokea erilaisissa Playstation-peleissä, tämän tyyppisillä nettikasinoilla sekä vaikkapa Netflixin sarjoja ja elokuvia katsellessa. Kuinka VR-lasit ovat saaneet alkunsa ja mitä voimme odottaa vuodelta 2021? Näistä lisää alempana.

Lasien juuret Scifi-tarinassa

VR-lasit eivät ole mikään aivan uusi keksintö, vaan niiden juuret yltää useiden vuosikymmenten taakse. Yhtenä ensimmäisenä keksijänä pidetään hieman vähemmän tunnettua scifi-kirjailijaa Stanley G Weinbaumia – tosin vain ajatuksen tasolla. Weinbaum kirjoitti novellin nimeltä Pygmalion's Spectacles, jossa oli mukana lasit ja niiden tuottama keinotekoinen teollisuus. Tämä 1950-luvun vaihteessa julkaistu teos antoi lähtölaukauksen VR-teknologialle, joka lähti kunnolla käyntiin seuraavalla vuosikymmenellä. Virtuaaliteknologian edelläkävijä Mort Heilig rakensi vuonna 1965 pelikoneen, Sensoraman, joka loi käyttäjälle virtuaalitodellisuuden ja näin laittoi käyntiin teknologian uuden aikakauden.

Peliteollisuus tarttui ideaan vasta kymmenisen vuotta myöhemmin Atarin johdolla, joka kuitenkin ajautui konkurssiin videopelimarkkinoiden romahtaessa. Virtual Reality -termin keksijänä pidetty Janor Lanier perusti tämän tilalle VPL Researchin, joka kehitti monia erilaisia VR-teknologian laitteita. Kyseisen yrityksen yhtenä suosituimpana laitteena pidetään Data Glovea, jonka tarjonta oli kuitenkin niukkaa sen sopiessa vain kahteen erilaiseen peliin.

Ysärin uusi buumi

1990-luku oli virtuaalitodellisuuden kulta-aikaa, jolloin markkinoille tulivat Virtuality-laitteet. Näitä malleja oli kaksi erilaista, yhdessä seisottiin ja toisessa istuttiin. Näihin molempiin malleihin kuului päähineet, johon sisällytettiin LCD-näytöt, äänentoisto sekä mikrofoni. Pienemmät mallit alkoivat tehdä tuloaan, mutta harvempi niistä julkaistiin markkinoille saakka. Laitteiden kerrottiin aiheuttavan käyttäjille pahoinvointia, päänsärkyä ja jopa mahdollisia silmävahinkoja. VR-laseja kehitettiin enemmän ja enemmän, mutta niiden korkea hinta ei pitänyt niiden suosiota yllä.

2000-luku oli VR-laseille hyvin hiljaista aikaa, ja monet ovat odottaneet lasien vallankumousta tässä vaiheessa jo vuosikymmenien ajan. Teknologia on tottakai kehittynyt parempaan suuntaan ja pelikokemukset ovat laadukkaampia, mutta kunnollisten VR-lasien korkea hinta vetäi takapakkia tuotteiden suosiolle. Vuoden 2016 jälkeisten uusien keksintöjen ja uudistusten myötä VR-lasit ovat kuitenkin yleistyneet kuluttajamarkkinoilla.

Virtuaalitodellisuus nousuun vuonna 2021

Vuosi 2020 kasvatti suuresti virtuaalilasien suosiota. Itse asiassa Oculus -lasit menivät viisi kertaa paremmin kaupaksi kuin lasien ykkösversio. Tämän päivän VR-lasit tarjoaa monipuolisempaa sisältöä, siedettävämpiä hintoja sekä aiempaa parempaa teknologiaa. Vuosi 2021 tuntuu siis tarjoavan uuden harppauksen virtuaalitodellisuuteen ja pitää huolta, että sen tarjoama viihde ja erilaiset hyödyt ovat parempia kuin koskaan ennen.