Warhammer 40.000 Kill Team vie armeijasodat erikoisjoukkojen kahinoihin Kommentit pois päältä artikkelissa Warhammer 40.000 Kill Team vie armeijasodat erikoisjoukkojen kahinoihin

Warhammer 40,000: Kill Team

9.5 / 10
Arvostimme Kill Team ottaa Warhammer 40.000 sujuvimman ja tuoreimman laitoksen säännöt ja pienin muutoksin saa ne toimimaan yksilötason kahinoissa. Pelit ovat nopeita, joten niitä mahtuu useampi iltaan. Kampanja tuo jatkuvuutta. Saman julkaisijan muihin peleihin verrattuna todella edullinen pelata. Moitimme Sääntökirja on paikoin hieman epäselkeä ja joitain sääntöjä on todella vaikea löytää. Kunnon sanastohakua ei ole, joten etsimistaidot on syytä olla hyvät. Loppujen lopuksi... Taktista ja nopeaa sodankäyntiä keittiön pöydällä Warhammer-maailmassa ilman, että tarvitsee suuria armeijoita. Kujien ja katujen tunnelmat tulituksessa on hyvin käsillä, kun yrität miniatyyreillä suorittaa tehtäviä voittoa tavoitellen.

Artikkelin kirjoittaja Daniel ”Thaumiel Nerub” Neffling pyörittää pelikauppaa Pelikrypta, mistä videopelejä ei löydy (paitsi hänen oma Mega Drive II). Lisäksi hän julkaisee roolipelejä D-oom Productsin kautta kotimaisille ja ulkomaisille markkinoille. Peleistä pitää, nörttinä itseään ei.

40.000 edustaa avaruussodankäyntiä, missä erilaiset armeijat kuten geenijämistä tehdyt supersoturit, demonit muista ulottuvuuksista, örkit joiden teknologia toimii koska ne niin uskovat ja avaruushaltijat, joiden muotiin kuuluu pakarat paljastavat housut, sotivat toisiaan vastaan. Syitä on monia, miksi eri ryhmät ovat sotajalalla, mutta lopussa sillä ei ole väliä…

Sillä Warhammerissa maalataan figut hienoiksi ja rakennetaan maastot, valitaan skenaario ja sitten heitellään noppaa. Alunperinhän Warhammer ei ollut tietkokone- tai mobiilipeli, vaan miniatyyristrategiapeli. Figuurien keräilyllä ja maalailulla oli yhtä suuri osa, ellei jopa ajallisesti suurempikin, harrastusta kuin itse strategisilla taisteluilla kavereita vastaan.

Warhammerit ovat olleet pitkään tunnettuja armeijoiden konflikteista, vaikka toinenkin pelimuoto on ollut pitkään olemassa; . Kill Teamissa on muutaman hahmon erikoisryhmä sen sijaan, että komennettavia olisi kymmeniä tai satoja. Kill Teamissa myös keskitytään paremmin niihin hahmoihin yksilöinä, ei ampuvana massana ja tykinruokana. Kill Teamissa on myös mukana kevyitä roolipelimäisiä elementtejä, kuten hahmojen kehitys. Mitä useamman pelin -skenaarion- ne pysyvät hengissä, sitä paremmaksi ne kehittyvät. Nimetyn veteraanin menettäminen taistelun jälkeen on riipaisevaa, mutta onneksi tilalle saa aina palkattua uutta verta (tai muovia).

Kill Team ei kuitenkaan pakota sinua pelaamaan useita yhteen nivottuja skenaarioita, eli kampanjaa, missä iskujoukkosi kehittyy hahmoiltaan ja vaikutusvallaltaan, vaan peli sopii hyvin myös irrallisiin yhden tehtävän ilotteluihin. Listat on nopea tehdä varsinkin kun ei pidä miettiä mihin suuntaan haluaa ryhmäänsä kehittää. Skenaarioita on useita valittavaksi, myös hyvinkin narratiivisia missä fiilis on tärkeämpää kuin tasapainotetut listat. Ja kun peli alkaa sujua, yhden taistelun saa pelattua noin tunnissa – niitä siis mahtuu useampikin iltaan! Peliä voi pelata myös ainakin neljä, vaikka kokeilulla ne helposti muuttuvat kahdeksi 1vs1 taisteluksi isommalla laudalla, missä toisen parin pelistä saattaa tulla muutama harhalaukaus omaan peliisi.

Jos Warhammer 40.000 uusin, 8. laitos on tuttu, tähän Kill Teamin uusimpaan versioon on helppo siirtyä. Perusteet ja peruspelimekaniikka ovat käytännössä samat. Näkyvimpiä eroja ovat sääntölisäykset, mitkä hieman monimutkaistavat peliä, mutta toisaalta luovat siihen tarvittavaa syvyyttä taisteluiden skaalan tippuessa kymmenykseen. Sääntökirjassa on muutama hyvin piilotettu tai hankalasti luettava juttu, mutta kunhan säännöt lukee kerran tai pari, nekin oppii. Ja pelaaminenhan se paras oppi on. Suurin puute sääntökirjassa on kunnon aakkosellisen sanaston puute, mikä olisi monessa kohdassa nopeuttanut kirjan pläräämistä huomattavasti.

Peruslaatikossa tulee aivan kaikki mitä pelaamiseen tarvitaan, mitään muuta ei tarvitse. Erikseenkin myytävässä sääntökirjassa on kaikkien armeijoiden Kill Teamiin soveltuvien joukkojen tiedot, joten jos sinulla on jo ennestään Warhammer-figuureja, saattaa olla, ettet tarvitse muuta kuin säännöt! Sitten peliin on vielä joka armeijalle (osa ilmestyy myöhemmin) oma aloituslaatikko, missä pienet teemaan sopivat maastonkappaleet, miniatyyrit, kortit, tokenit ja muu peliin tarvittava. Eli ellet halua kahden pelaajan peruspeliä etkä omista yhtäkään peliin soveltuvaa figua, et tarvitse ohjekirjan lisäksi muuta! Koko pelin konsepti on tehty todella pelaajaystävälliseksi, olet sitten pelannut Warhammeria 30 vuotta tai vasta suunnittelemassa sen aloitusta. Suurin kompastuskivi lienee, että miniatyyrit myydään kasaamattomina ja maalaamattomina, mutta esimerkiksi Youtube-kanava WarhammerTV opastaa aloittelijaystävällisesti näissä asioissa. Oikeastaan Youtube on täynnä näitä. Myös mallailuharrastus on nykyään kiitos internetmedioiden helppo saada aluille, ja aloittelijakin saa yksinkertaisilla ohjeilla ihan hyvän näköistä jälkeä aikaan helposti.

Pelinä Kill Teamissa pelaajat vuoroin ohjaavat omia hahmojaan pelimaastossa. Liikkuminen katsotaan mitalla ja taistelussa osumiset ja haavoittumiset heitetään nopalla verraten hahmon taitoihin ja voimiin. Niille, jotka eivät ole miniatyyripelejä pelanneet tätä voisi kuvailla lautapelinä, missä on vähemmän rajoituksia ja enemmän pelaajan päätöksiä – sääntöjen puitteissa tietenkin. Tietokonepeleistä voisi mainita X-Com-sarjan ja Jagged Alliancedit hieman antamaan kuvaa, minkä tyylisestä pelaamisesta on kyse.

Warhammer 40.000 -pelaajille Kill Teamia suosittelen ehdoitta. Jos sinulla on figuja, pelkkä ohjekirja riittää laajentamaan (vai supistamaan) armeijasodat erikoisjoukkojen kähinöihin. Myöskään perusboksi ei välttämättä ole huono sijoitus, sillä siinä on rauniorakennuksia ihan älytön määrä ja oikeastaan jo pelkästään sen takia hyvä sijoitus. Uusille pelaajille Kill Team on hieman monimutkaisempi kuin suhteellisen helppo 40.000, mutta esimerkiksi lautapelien rinnalle ihan erilainen kokemus.

Vaikka Kill Team ei nyt ihan uusi brändi olekaan ja siitä on useita eri laitoksia vuosien varrelta, tämä on ehdottomasti paras!

Kommentoi

Fantasiajalkapallopeli Blood Bowl 3 ilmestyy elokuussa 2021 Kommentit pois päältä artikkelissa Fantasiajalkapallopeli Blood Bowl 3 ilmestyy elokuussa 2021

Blood Bowl 3

-maailmaan sijoittuva fantasiajalkapalloa ja vuoropohjaista strategiaa yhdistelevä Blood Bowl 3 ilmestyy elokuussa 2021 konsoleille ja PC:lle. Ajankohta varmistui Superbowl-tyylisen kuvitteellisen olutmainoksen myötä.

Pelissä eri Warhammer vastakkain asettuvat eri ryhmittymät kuten ihmiset, peikot, kääpiöt, haltiat ja orkit yrittävät saada maaleja voitaakseen.

Pelin juuret ovat 80-luvun lopulta jolloin peli ilmestyi ensimmäisen kerran lautapelin muodossa. Ensimmäinen videopeliversio julkaistiin vuonna 1995 MS-DOS käyttöjärjestelmälle.

Blood Bowl 3 ilmestyy elokuussa 2021 PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X ja S sekä Nintendo Switch -konsoleille, että PC:lle Steam -palvelun kautta.

Kommentoi

Digitaalisia lautapelejä törkeän halvalla Kommentit pois päältä artikkelissa Digitaalisia lautapelejä törkeän halvalla

Korona on nostanut lautapelien sekä roolipelaamisen suureen suosioon. Kaikki etsivät nyt hyviä ideoita kaverien sekä perheenjäsenien kanssa puuhaamiseen. Yksi mahtava tapa pysyä selväjärkisenä on pelata lautapelejä verkossa. Tähän on vastannut digitaalisen hyväntekeväisyyden Tesla eli Humble Bundle. Paketeissa on aina muuta eri osia jonka saat maksettua enemmän. Rahoista menee osa hyväntekeväisyyteen ja kaikki saavat hyvän mielen.

Small World


Pieni maailma ja paljon eri rotuja. Jokainen pelaaja aloittaa rodulla joka on sattumanvaraisesti valittu sekä rodulle liitetyllä erityispiirteellä. Joskus tästä erityispiirteestä on hyötyä, toisinaan ei lainkaan. Lisäksi roduilla itsellään on jo heihin vaikuttava sääntö joka vaikuttaa miten pelaaja saa pisteitä. Pelaajat valtaavat elintilaa parhaaksi katsomallaan tavalla ja kun rodun elinkaari alkaa näyttää loppuvan voi pelaaja valita uuden rodun ja antaa vanhan kansan kuolla pois. Oikein hauska ja värikäs koko perheen kokemus. Valtavasti uudelleen pelaamis arvoa, varsinkin kun paketissa tulee tuhottomasti eri rotuja sekä karttoja.

Carcassonne


Ranskan legendaarisen linnoituskaupungin nimeä kantava peli jossa rakennetaan laatoista linnoja, maatiloja sekä kappeleita. Kun olet sattumanvaraisesti valitun laatan asettanut pöydälle voit laittaa siihen työläisen, papin yms. hommailijan jolla saat vallattua aluetta itsellesi. Peliin on valtava määrä lisäosia jotka tuovat yleensä muutaman lisäsäännön ja erikoisnappulan mukanaan. Peli on helppo omaksua mutta kokenut pelaaja moppaa pisteet itselleen varsinkin kun kokematon ei tiedä kaikkia pelin säännöistä ulkoa. Pisteenlasku pelin lopussa on varsin silmiä aukaiseva kokemus kun luulet että olet johdossa mutta maatilalliset tuovat toiselle tuplasti pisteitä. Carcassonne on kauan ollut jo tableteilla ja myös siinä toimii erinomaisesti.

Splendor


Lisää kevyttä seurapelaamista tuo Splendor. Jalokivillä leikittely ja yhdistely on mukavaa ajanvietettä näin rahallisesti runtelemassa yhteiskunnassa. Kerää jalokiviä ja osta niillä kauppiaita ja kojuja jotka antavat lisää jalokiviä sekä voittopisteitä. Se kenellä on 15 voittopisteittä lopettaa pelin ja voittaa jos kukaan ei saa häntä kiinni kuluvalla vuorolla. Kevyttä pelaamista joka soveltuu jokaiseen illanistujaiseen tai grillijuhlaan, tähän haavaan sitä voi pelata verkossa.

Scythe


Viljaa ja rautaa! Scythe on erittäin kaunis lautapeli joka kääntyy hienosti myös digitaaliseksi versioksi. Tässä todella suositussa lautapelissä yhdistyy isot mechat ja viktorian aikainen tiede. Ota haltuusi pieni valtakunta ja tee siitä imperiumi. Jaa resurssit oikein ja rakenna itsellesi kerrostalon kokoinen sotakone. Scythessä taistellaan aina samoista alueista, eli jos olet pelannut ennemmin, olet hieman etulyöntiasemassa. Jokaisella maalla on oma alkupaikka ja omat vahvuudet kuin heikkoudet. Scythe on nopea tempoinen ja varsin nautittava lautapeli. Pelissä ei tuurilla pärjää vaan pelaajan on mietittävä mitä on tekemässä ja miksi. Scythen ulkonäkö on silmiä hivelevää ja siihen uppoutuu erittäin mielellään. 1920 luvun höyryävä mekaniikka ja itä-euroopan harmaat sävyt loihtivat mahtavan tunnelman. Peli näyttää hyvin monimutkaiselta mutta oikeasti se on todella helppo kun tajuaa sen perusmekaniikan. Tämä ei ehkä toimi kuin Monopoly vaan tarvii hieman enemmän valmisteluja ja kiinnostuneen peliporukan. Täysin 5/5 es materiaalia.

Voit hankkia paketin täältä.

Kommentoi