Warhammer 40.000 Kill Team vie armeijasodat erikoisjoukkojen kahinoihin Kommentit pois päältä artikkelissa Warhammer 40.000 Kill Team vie armeijasodat erikoisjoukkojen kahinoihin

Warhammer 40,000: Kill Team

9.5 / 10
Arvostimme Kill Team ottaa Warhammer 40.000 sujuvimman ja tuoreimman laitoksen säännöt ja pienin muutoksin saa ne toimimaan yksilötason kahinoissa. Pelit ovat nopeita, joten niitä mahtuu useampi iltaan. Kampanja tuo jatkuvuutta. Saman julkaisijan muihin peleihin verrattuna todella edullinen pelata. Moitimme Sääntökirja on paikoin hieman epäselkeä ja joitain sääntöjä on todella vaikea löytää. Kunnon sanastohakua ei ole, joten etsimistaidot on syytä olla hyvät. Loppujen lopuksi... Taktista ja nopeaa sodankäyntiä keittiön pöydällä Warhammer-maailmassa ilman, että tarvitsee suuria armeijoita. Kujien ja katujen tunnelmat tulituksessa on hyvin käsillä, kun yrität miniatyyreillä suorittaa tehtäviä voittoa tavoitellen.

Artikkelin kirjoittaja Daniel ”Thaumiel Nerub” Neffling pyörittää pelikauppaa Pelikrypta, mistä videopelejä ei löydy (paitsi hänen oma Mega Drive II). Lisäksi hän julkaisee roolipelejä D-oom Productsin kautta kotimaisille ja ulkomaisille markkinoille. Peleistä pitää, nörttinä itseään ei.

40.000 edustaa avaruussodankäyntiä, missä erilaiset armeijat kuten geenijämistä tehdyt supersoturit, demonit muista ulottuvuuksista, örkit joiden teknologia toimii koska ne niin uskovat ja avaruushaltijat, joiden muotiin kuuluu pakarat paljastavat housut, sotivat toisiaan vastaan. Syitä on monia, miksi eri ryhmät ovat sotajalalla, mutta lopussa sillä ei ole väliä…

Sillä Warhammerissa maalataan figut hienoiksi ja rakennetaan maastot, valitaan skenaario ja sitten heitellään noppaa. Alunperinhän ei ollut tietkokone- tai mobiilipeli, vaan miniatyyristrategiapeli. Figuurien keräilyllä ja maalailulla oli yhtä suuri osa, ellei jopa ajallisesti suurempikin, harrastusta kuin itse strategisilla taisteluilla kavereita vastaan.

Warhammerit ovat olleet pitkään tunnettuja armeijoiden konflikteista, vaikka toinenkin pelimuoto on ollut pitkään olemassa; Kill Team. Kill Teamissa on muutaman hahmon erikoisryhmä sen sijaan, että komennettavia olisi kymmeniä tai satoja. Kill Teamissa myös keskitytään paremmin niihin hahmoihin yksilöinä, ei ampuvana massana ja tykinruokana. Kill Teamissa on myös mukana kevyitä roolipelimäisiä elementtejä, kuten hahmojen kehitys. Mitä useamman pelin -skenaarion- ne pysyvät hengissä, sitä paremmaksi ne kehittyvät. Nimetyn veteraanin menettäminen taistelun jälkeen on riipaisevaa, mutta onneksi tilalle saa aina palkattua uutta verta (tai muovia).

Kill Team ei kuitenkaan pakota sinua pelaamaan useita yhteen nivottuja skenaarioita, eli kampanjaa, missä iskujoukkosi kehittyy hahmoiltaan ja vaikutusvallaltaan, vaan peli sopii hyvin myös irrallisiin yhden tehtävän ilotteluihin. Listat on nopea tehdä varsinkin kun ei pidä miettiä mihin suuntaan haluaa ryhmäänsä kehittää. Skenaarioita on useita valittavaksi, myös hyvinkin narratiivisia missä fiilis on tärkeämpää kuin tasapainotetut listat. Ja kun peli alkaa sujua, yhden taistelun saa pelattua noin tunnissa – niitä siis mahtuu useampikin iltaan! Peliä voi pelata myös ainakin neljä, vaikka kokeilulla ne helposti muuttuvat kahdeksi 1vs1 taisteluksi isommalla laudalla, missä toisen parin pelistä saattaa tulla muutama harhalaukaus omaan peliisi.

Jos 40.000 uusin, 8. laitos on tuttu, tähän Kill Teamin uusimpaan versioon on helppo siirtyä. Perusteet ja peruspelimekaniikka ovat käytännössä samat. Näkyvimpiä eroja ovat sääntölisäykset, mitkä hieman monimutkaistavat peliä, mutta toisaalta luovat siihen tarvittavaa syvyyttä taisteluiden skaalan tippuessa kymmenykseen. Sääntökirjassa on muutama hyvin piilotettu tai hankalasti luettava juttu, mutta kunhan säännöt lukee kerran tai pari, nekin oppii. Ja pelaaminenhan se paras oppi on. Suurin puute sääntökirjassa on kunnon aakkosellisen sanaston puute, mikä olisi monessa kohdassa nopeuttanut kirjan pläräämistä huomattavasti.

Peruslaatikossa tulee aivan kaikki mitä pelaamiseen tarvitaan, mitään muuta ei tarvitse. Erikseenkin myytävässä sääntökirjassa on kaikkien armeijoiden Kill Teamiin soveltuvien joukkojen tiedot, joten jos sinulla on jo ennestään -figuureja, saattaa olla, ettet tarvitse muuta kuin säännöt! Sitten peliin on vielä joka armeijalle (osa ilmestyy myöhemmin) oma aloituslaatikko, missä pienet teemaan sopivat maastonkappaleet, miniatyyrit, kortit, tokenit ja muu peliin tarvittava. Eli ellet halua kahden pelaajan peruspeliä etkä omista yhtäkään peliin soveltuvaa figua, et tarvitse ohjekirjan lisäksi muuta! Koko pelin konsepti on tehty todella pelaajaystävälliseksi, olet sitten pelannut Warhammeria 30 vuotta tai vasta suunnittelemassa sen aloitusta. Suurin kompastuskivi lienee, että miniatyyrit myydään kasaamattomina ja maalaamattomina, mutta esimerkiksi Youtube-kanava WarhammerTV opastaa aloittelijaystävällisesti näissä asioissa. Oikeastaan Youtube on täynnä näitä. Myös mallailuharrastus on nykyään kiitos internetmedioiden helppo saada aluille, ja aloittelijakin saa yksinkertaisilla ohjeilla ihan hyvän näköistä jälkeä aikaan helposti.

Pelinä Kill Teamissa pelaajat vuoroin ohjaavat omia hahmojaan pelimaastossa. Liikkuminen katsotaan mitalla ja taistelussa osumiset ja haavoittumiset heitetään nopalla verraten hahmon taitoihin ja voimiin. Niille, jotka eivät ole miniatyyripelejä pelanneet tätä voisi kuvailla lautapelinä, missä on vähemmän rajoituksia ja enemmän pelaajan päätöksiä – sääntöjen puitteissa tietenkin. Tietokonepeleistä voisi mainita -sarjan ja Jagged Alliancedit hieman antamaan kuvaa, minkä tyylisestä pelaamisesta on kyse.

40.000 -pelaajille Kill Teamia suosittelen ehdoitta. Jos sinulla on figuja, pelkkä ohjekirja riittää laajentamaan (vai supistamaan) armeijasodat erikoisjoukkojen kähinöihin. Myöskään perusboksi ei välttämättä ole huono sijoitus, sillä siinä on rauniorakennuksia ihan älytön määrä ja oikeastaan jo pelkästään sen takia hyvä sijoitus. Uusille pelaajille Kill Team on hieman monimutkaisempi kuin suhteellisen helppo 40.000, mutta esimerkiksi lautapelien rinnalle ihan erilainen kokemus.

Vaikka Kill Team ei nyt ihan uusi brändi olekaan ja siitä on useita eri laitoksia vuosien varrelta, tämä on ehdottomasti paras!

Kommentoi

Talisman -lautapelin digiversio ja liuta lisäosia tarjolla edullisesti Humblesta Kommentit pois päältä artikkelissa Talisman -lautapelin digiversio ja liuta lisäosia tarjolla edullisesti Humblesta

Talisman

Klassisen 80-luvun Games Workshopin Talisman -lautapelin digitaalinen versio ja sen lukuisia lisäosia on nyt tarjolla edullisesti Humble Bundlesta.

Mukana on alkuperäinen Talisman: Digital Edition -peli sekä yksinpeliin keskittyvä Talisman: Origins -peli. Mukana on myös kaikki mahdolliset lisäosat joita peleihin on ilmestynyt.

Voit hankkia paketin täältä hintaan 10,26 €. Kaikki koodit ovat Steam -alustalle ja PC:lle sekä OSX:lle.

Kommentoi

Warhammer VR-peli Tempestfall ilmestyi Meta Quest 2 -laitteille Kommentit pois päältä artikkelissa Warhammer VR-peli Tempestfall ilmestyi Meta Quest 2 -laitteille

Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall

Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall -VR-peli on ilmestynyt Meta Quest 2 -laitteille. Voit katsoa uuden julkaisutrailerin alta.

Pelissä pelaajat pääsevät omaksumaan Lord-Arcanumin roolin ja käyttämään legendaarisia aseita sekä taikoja. Kulje kuoleman valtakunnassa ja johdata Stormcast Eternalin joukot noutamaan kadonneiden veljien sielut.

Peli sijoittuu Age of Sigmarin maailmaan ja Tempestfall tarina alkaa tapahtumasta nimeltään Necroquake. Nighthauntin joukot nousevat kuolevaisten valtakuntaan ja Stormcast Eternalit kutsutaan tutkimaan tätä uutta uhkaa.

Warhammer Age of Sigmar: Tempestfall on saatavilla Steam VR, Viveport ja Oculus -laitteille.

Kommentoi