YLE: Suoratoistopalveluiden kasvanut määrä ajoi ihmiset jälleen piratismin pariin Kommentit pois päältä artikkelissa YLE: Suoratoistopalveluiden kasvanut määrä ajoi ihmiset jälleen piratismin pariin


Ruotsalaisen mediaseuranta-analyytikon, Mediavisionin, keväällä tekemän selvityksen mukaan on palannut Suomeen.

Suomalaisten, jotka laittomasti kuluttavat mediasisältöjä, kuten elokuvia ja tv-sarjoja, määrä on lähes kolminkertaistunut viidessä vuodessa. Yli 700 000 suomalaista myönsi kuluttaneensa sisältöjä laittomasti viimeisen kuukauden aikana.

Piratismiin liittyen Pohjoismaissa on yleistynyt laittomiksi IPTV-palveluiksi kutsuttujen suoratoistopalveluiden käyttö. Selvityksen mukaan kuluttajat ovat valmiimpia maksamaan laittomista palveluista, jos niiden tarjonta on laillisia palveluita laajempi. Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala tekijänoikeusjärjestö TTVK:sta huomauttaa, että laittoman palvelun käyttäjät voivat rahoittaa rikollisjärjestöjen toimintaa.

Ruotsalaisen Interpolin ja tekijänoikeusjärjestö Nordic Content Protectionin mukaan IPTV-palveluilla voidaan rahoittaa jopa ase- ja ihmiskauppaa. Lisäksi huolestuttavaa on, että suomalaisten piratoimasta mediasta jo 30 prosenttia on kotimaista.

Pihkalan mukaan asenne piratismia kohtaan muuttuu erityisesti nuorten keskuudessa, ja hän korostaa laillisten palveluiden maksamisen tärkeyttä, sillä ne antavat tekijöille asianmukaiset korvaukset.

Mediakyselyssä ihmisiltä tiedusteltiin marraskuussa syitä laittomaan mediasisältöjen kulutukseen. Vastauksissa korostuivat huoli toimeentulosta ja pettymys suoratoistopalveluihin. Osalla kyselyyn vastanneista oli kuitenkin vaikeuksia maksaa useista palveluista samanaikaisesti, ja he kokivat laillisten palveluiden hinta-laatusuhteen heikentyneen.

Asiantuntija Ahto Apajalahti uskoo, että lailliset palvelut voivat kerätä käyttäjiä takaisin parantamalla hinta-laatusuhdettaan. Hän kritisoi kuluttajien rankaisemista ja korostaa piratismin torjumista panostamalla laillisiin maksupalveluihin sekä kehittämällä julkista saatavuutta esimerkiksi kirjastojen kautta. Apajalahti myös pohtii, että kulttuurihistoriallisesti merkittävät sisällöt saattavat herättää kiinnostusta vasta vuosien päästä, kun ne on poistettu suoratoistopalveluista.

Lähde: YLE