YLE: TikTok nousi nuorten suosituimmaksi uutiskanavaksi Kommentit pois päältä artikkelissa YLE: TikTok nousi nuorten suosituimmaksi uutiskanavaksi

Tuore tutkimus paljastaa, että 49 prosenttia 13-18-vuotiaista seuraa uutisensa TikTokissa.

Uutismedian liiton tekemä tuore tutkimus osoittaa, että nuorten uutiskäyttäytyminen on muuttunut radikaalisti, kun on ottanut paikkansa nuorten suosituimpana uutiskanavana. Vuoden 2023 aikana iltapäivälehdet ovat menettäneet asemansa, ja TikTok on kohonnut ykköseksi, keräten peräti 49 prosentin kannatuksen 13-18-vuotiaiden keskuudessa.

Uutiskanavien joukossa TikTok on selkeästi noussut suosioon sen älykkäiden algoritmien ansiosta. Algoritmit on suunniteltu koukuttamaan käyttäjiä, ja tämä on näkynyt siinä, että TikTokissa vietetään entistä enemmän aikaa – ei pelkästään viihteen parissa, vaan myös uutislähteenä.

Hanna Romppainen, Uutismedian liiton mediakasvatusasiantuntija, kommentoi tuloksia korostaen TikTokin merkitystä nuorille uutislähteenä.

”Tämä on tärkeä tunnistaa. Emme voi puhua journalismista irrallaan somekontekstista, koska silloin on riskinä, että se jää kauaksi nuorten arjesta”, Romppainen toteaa.

Netflix ja Iltapäivälehdet myös suosittuja

Vaikka TikTok nousee selvästi suosituimmaksi uutiskanavaksi, perinteiset mediat eivät ole unohtuneet nuorten keskuudessa. Toiseksi suosituimmat uutislähteet ovat Iltapäivälehtien verkkosivut ja Ylen verkkosivut, saaden vastaavasti 37 ja 22 prosenttia nuorten seuraajista.

Uutismedian liitto muistuttaa, että sosiaalisen median lisäksi nuoret kohtaavat perinteisten uutismedioiden sisältöä, mutta tunnistaminen vaatii kriittistä ajattelua. Romppainen kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, mitä journalismi on ja mitä journalistiset mediat tekevät, jotta ne erottuvat somevirrassa.

Lähde: YLE

Salasanojen jakamisen rajoitustoimet toivat Netflixille odottamattoman tilaajaboostin Kommentit pois päältä artikkelissa Salasanojen jakamisen rajoitustoimet toivat Netflixille odottamattoman tilaajaboostin

Multimiljardiluokan suoratoistopalvelu Netflix aikoo uusimpien huhujen mukaan korottaa tilaustensa hintaa.

Suoratoistopalvelujätti sai itselleen viimeisen kolmen kuukauden aikana 5,9 miljoonaa uutta tilaajaa käyttäjien tilien jakamisen rajoitustoimien jälkeen. Yhtiön mukaan yli 100 miljoonaa kotitaloutta on osallistunut salasanojen jakamiseen.

Suoratoistopalvelujätti on ensimmäinen suurista teknologia- ja mediayrityksistä, joka paljastaa viimeisimmät neljännesvuosittaiset tuloksensa. Luvut tulevat samalla kun kirjailijoiden ja näyttelijöiden lakot ovat vaikuttaneet alaan.

Tällä viikolla Deutsche Bankin analyytikot ennustivat, että ”maksettu jakaminen” tulisi kasvattamaan Netflixin tuloja vuoteen 2023 asti ja että yhtiö hyötyisi myös ohjelmatarjonnastaan, kansainvälisestä yleisöstään sekä kyvystään luoda hittisarjoja ulkomailta, kuten Squid Game ja Money Heist. ”Käytännössä kaikki perinteisten televisiokeskeisten mediayhtiöiden kohtaamat vastatuulet ovat Netflixille myötätuulia,” Deutsche Bank kirjoitti investoijille osoitetussa tiedotteessaan.

TikTok haastaa Spotifyn laajentamalla musiikin suoratoistotestausta kolmeen uuteen maahan Kommentit pois päältä artikkelissa TikTok haastaa Spotifyn laajentamalla musiikin suoratoistotestausta kolmeen uuteen maahan

Aikaisemmin tässä kuussa ilmoitti aloittavansa musiikin suoratoistosovelluksen käyttöönoton Brasiliassa ja Indonesiassa. Huomisesta alkaen se laajentaa TikTok Music:n rajoitetulle käyttäjäjoukolle Australiassa, Meksikossa ja Singaporessa, kertoi yhtiön edustaja Insiderille.

Käyttäjät, jotka hyväksytään mukaan suljettuun beeta-testaukseen uusilla markkinoilla, saavat kolmen kuukauden ilmaisen kokeilujakson palvelulle.

Jos TikTok Music lopulta saapuu muihin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, jossa se jätti tavaramerkkihakemuksen toukokuussa 2022, siitä tulisi välittömästi merkittävä kilpailija suoratoistopalveluille, kuten Spotifylle, Apple Musicille ja Tidalille.

TikTokin edustaja kertoi myös, että yhtiöllä on lisää uutisia jaettavana TikTok Musicin julkaisusta tulevien kuukausien aikana.