20 vuotta Revenge of The Sithiä: ”Kun Darth Vader syntyi, oli kuin poikuus olisi mennyt” Kommentit pois päältä artikkelissa 20 vuotta Revenge of The Sithiä: ”Kun Darth Vader syntyi, oli kuin poikuus olisi mennyt”

Toukokuussa 2005 seisoin Ylivieskan Seurojen Kuvien ovella lippu kädessäni, kädet hiukan täristen jännityksestä. oli juuri ilmestynyt myös meidän peräkylämme tarjontaan. Allekirjoittanut, vuonna 1989 syntynyt -fanin alku, olin varttunut katsellen alkuperäistä trilogiaa VHS-kaseteilta ja elänyt esiosien lapsenomaisen nousun teini-ikäni huumassa. Nyt edessäni oli lupaus: se kaunis hetki, jolloin kaikki odottamani palaset loksahtaisi paikalleen. Se hetki, jolloin Anakin Skywalkerista tulisi vihdoin itse pääperkele – Darth Vader.

Jo kuukausia ennen ensi-iltaa tunnelma oli sähköinen. Elokuvan traileri oli jo yksinään päräyttävä kokemus, siinä hetkessä, kun Vaderin tuttu, kylmä hengitys kajahti trailerin lopussa, nousivat nuoren painijapojan paksut niskakarvat pystyyn. Se ääni lupasi, että nyt, vihdoin, saisimme nähdä sen, mitä olimme odottaneet lapsuudesta asti: Darth Vaderin synnyn.

Mutta se ei ollut ainoa syy, miksi traileria katsottiin uudestaan ja uudestaan. Siinä vilahtivat myös muita alkuperäisestä trilogiasta tuttuja olentoja. Lapsuuden legendat ja kuiskitut tarinat olivat tulossa todeksi silmien edessä. Jokainen nopea leikkaus ja jokainen ikoninen kasvo nosti odotukset pilviin. Tämä on oleva vihdoin se mitä on odotettu!

Revenge of the Sith ei ollut vain mikä tahansa elokuva. Se oli pikemminkin kaltaiselleni nuorelle miehelle eräänlainen kulminaatio. Se oli vuosien odotuksen, lelukauppojen hyllyjen tuijottelun, spekulaatioiden ja unelmien täyttymys. Nyt viimein, valkokankaalla, Darth Vader oli syntyvä, ei myyttinä tai legendana, vaan verisenä, traagisena, todellisena. Pääperkele lavalla! Omaa, sarkastista huumoriani lainaten:

”Kun Darth Vader syntyi, oli kuin poikuus olisi mennyt…”

Ja mitä tulee itse elokuvaan…

Sehän oli siihen aikaan melkoinen spektaakkeli. Visuaalinen, tunnepitoinen, valtava myrsky, joka pyyhkäisi teatterin yli. Valomiekkataistelut olivat nopeampia ja kiihkeämpiä kuin koskaan ennen. Obi-Wanin ja Anakinin kaksintaistelu Mustafarin tulimeressä tuntui maailman suurimmalta ja tärkeimmältä taistelulta. Yoda ja Palpatine ottivat miehestä mittaa galaksin kohtalon puolesta, ja sekin tuntui isolta, myyttiseltä ja pysäyttävältä hetkeltä.

Kaikki oli silloin vähintäänkin päräyttevää. Todella siistiä. Ei siinä hetkessä mietitty elokuvan dialogin kömpelyyttä tai digiefektien yltäkylläisyyttä, jokainen uusi käänne, jokainen visuaalinen paukku oli pelkkää puhdasta sähköä. Ja kun Anakin viimein paloi poroksi Mustafarin laavalla ja Darth Vader syntyi, peräkammarin poikakin oli ihan hiilenä. Vaderin ensimmäinen hengenveto kypärän takaa oli kylmäävä ja hieno hetki. Eikä nyt kieltämättä niille ”NOOOOO” -huudoillekaan silloin mitään nauraa osannut.

Totta kai, aikuisen silmin osa efektipursutuksesta näyttää nykyään muoviselta, suurin osa dialogista on kömpelöä ja kohtauksia, kuten tuota edellä mainittua huutoakin, on helppo jälkikäteen hymyillen kritisoida. Mutta mikään näistä ei riitä viemään elokuvalta sen sydäntä ja painoarvoa.

Revenge of the Sith onnistuu siinä, missä monet muut Star Wars -elokuvat myöhemmin kompuroivat: se tuntuu oikeasti suurelta, kohtalokkaalta ja merkitykselliseltä. Se uskaltaa olla traaginen, synkkä ja peruuttamaton. Se kertoo tarinan sankarista, joka epäonnistuu – ja koko galaksi, joutuu maksamaan siitä hinnan.

Kaikista puutteistaan huolimatta, tai ehkä juuri niiden ansiosta, Revenge of the Sithissa on aitoa tunnetta. Se ei ole kyyninen tuote tai laskelmoitu fanipalvelu. Se on vilpitön yritys kertoa tarina, jolla on oikeasti painoarvoa.

Ja rehellisesti sanottuna, kyllä elokuva pesee mennen tullen Disneyn uuden Skywalker-trilogian, joka eksyi oman identiteettinsä etsimiseen ja unohti sen tärkeimmän: tunteen, myytin ja tarinan suuruuden.

Revenge of the Sith pyörii 20-vuotisen taipaleensa kunniaksi nyt elokuvateattereissa, joten mennäänhän porukalla katsomaan! Harmi vain, että tämä alkuun mainitsemani Seurojen Kuvat on nykyään AT-AT:n tuhoama kasa tiiltä….

Jäähyväiset lapsuuteni äänelle: James Earl Jones on poissa Kommentit pois päältä artikkelissa Jäähyväiset lapsuuteni äänelle: James Earl Jones on poissa

Näyttelijä , yksi elokuvahistorian ikonisimmista äänistä, on kuollut 93-vuoden iässä. Jones oli arvostettu ja monipuolinen näyttelijä, mutta monille meistä Jones oli lapsuutemme kantava ääni miehen kahden merkittävän roolin vuoksi. Ja kumpikaan näistä rooleista ei ole miehen fyysistä roolisuoritusta.

Jonesin syvä ja voimakas ääni herätti eloon hahmoja, joista on tullut kulttuurisia ikoneita. Hän antoi äänensä ikoniselle Darth Vaderille -elokuvissa. Hahmon pelottava läsnäolo oli tehokas nimenomaan James Earl Jonesin äänityön vuoksi. Kyseinen roolisuoritus on kantanut omassa elämässäni vahvasti lapsuudesta lähes tähän päivään – ja tälle ei tule todennäköisesti koskaan loppua.

Samoin hänen roolinsa Mufasana Leijonakuninkaassa on jättänyt pysyvän jäljen – Mufasan viisaat sanat ovat kaikuneet aina 90-luvun puolivälistä, aina tähän päivään saakka.

Ääninäyttelemisen lisäksi James Earl Jonesilla oli pitkä ja menestyksekäs ura teatterin ja elokuvan parissa, ja hän keräsi uransa aikana lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Hänen taiteellinen panoksensa ylitti sukupolvet, ja hänen äänensä inspiroi ja koskettaa edelleen.

Yksi viihdemaailman ikonisimmista äänistä on vaiennut, mutta sen kaiku elää meidän (nörttien) sydämissämme ikuisesti. Lepää rauhassa, James Earl Jones.

Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti Kommentit pois päältä artikkelissa Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti

Retrotyylinen pikseligrafiikka on kuvataiteen jaloin muoto. Tässä juttusarjassa esittelen viikottain yhden pelin, jonka pikselitaide on kiinnittänyt huomioni. Peli voi olla hyvä tai huono, uusi tai vanha, tai vasta suunnittelupöydällä. Nyt keskitytään vain ulkoasuun.

Kun ilmestyi vuonna 1991, se järisytti maailmaa niin, että Neuvostoliitto hajosi. Pelin koko ja käsikirjoitus olivat jotain ennennäkemätöntä. Se näytti, että pelit voivat olla eeppisiä seikkailumatkoja täynnä jänniä käänteitä ja eläviä hahmoja. Osa sen puzzleista tuntuu nykyään kaukaa haetuilta, mutta peli on edelleen hyvä, ja sen huumorintaju ajaton. Koska käytän yksitehoisia fanilaseja, Monkey Island 2 näyttää silmiini yhä kauniimmalta, kuin mikään uusi 3d-peli.

Monkey Islandin olemassaolosta voi kiittää George Lucasia, joka rahoitti sen kehityksen, vaikkei peleistä paljoa ymmärtänyt. Hän kuitenkin näki pelien bisnespotentiaalin ja perusti oman pelistudion, LucasArtsin. Pari tuurilla menestynyttä elokuvaa tuottivat hänelle loputtomasti rahaa, mitä sijoittaa. Tarinan mukaan George vieraili LucasArtsin tiloissa vain pari kertaa vuodessa. Kun rahaa kerran riitti, eikä pomo pyörinyt hyysäämässä, Ron Gilbertin ja Tim Schaferin kaltaiset nerot pääsivät vapaasti toteuttamaan visioitaan.

Monkey Island 2:n ikimuistoiset maisemat syntyivät Steve Purcellin ja Peter Chanin kynistä. Taustat on maalattu käsin ja skannattu pikselimuotoon. Purcell tunnetaan -sarjakuvien ja -pelien isänä. Sittemmin hän päätyi töihin Pixarille, jossa hän osallistui elokuvien ja ohjaukseen ja käsikirjoitukseen. Chanin ura puolestaan vei hänet piirtämään konseptitaidetta elokuviin , ja . Väitän fanipojan varmuudella, että molempien uran kohokohta oli Monkey Island 2.

Monkey Islandit ja Disneyn -elokuvat muistuttavat toisiaan epäilyttävän paljon. Monet elokuvien kohtauksista ovat kuin suoraan pelistä lainattuja. Onko elokuvasarja siis piratisoinut Monkey Islandia?

Kyllä ja ei. Aikoinaan Lucasin imperiumissa suunniteltiin Monkey Islandiin pohjautuvaa elokuvaa, ja kun projekti hylättiin, sen käsikirjoittaja päätyi tekemään Pirates of the Caribbeania. Elokuvan pohjana oli siis keskeneräinen Monkey Island -käsikirjoitus. Mutta kuinka ollakaan, myös Monkey Island on alun perin saanut inspiraatiota Disneylandin vanhasta Pirates of the Caribbean -ajelusta. Näin siis kana tuli munasta, ja muna kanasta. Ympyrä sulkeutui lopullisesti, kun Disney osti ja lakkautti LucasArtsin, ja omistaa nykyään kaikkien merirosvojen sielut.

Vuonna 2010 Monkey Island 2 julkaistiin uusintaversiona, jossa grafiikat on päivitetty nykyaikaan. Uusi tyyli toimii, mutta menettää osan sielusta. Pelissä voi onneksi vaihdella uuden ja vanhan ilmeen välillä napin painalluksella.