Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti Kommentit pois päältä artikkelissa Pikseliperjantai: Monkey Island 2 elää ikuisesti

Retrotyylinen pikseligrafiikka on kuvataiteen jaloin muoto. Tässä juttusarjassa esittelen viikottain yhden pelin, jonka pikselitaide on kiinnittänyt huomioni. Peli voi olla hyvä tai huono, uusi tai vanha, tai vasta suunnittelupöydällä. Nyt keskitytään vain ulkoasuun.

Kun ilmestyi vuonna 1991, se järisytti maailmaa niin, että Neuvostoliitto hajosi. Pelin koko ja käsikirjoitus olivat jotain ennennäkemätöntä. Se näytti, että pelit voivat olla eeppisiä seikkailumatkoja täynnä jänniä käänteitä ja eläviä hahmoja. Osa sen puzzleista tuntuu nykyään kaukaa haetuilta, mutta peli on edelleen hyvä, ja sen huumorintaju ajaton. Koska käytän yksitehoisia fanilaseja, Monkey Island 2 näyttää silmiini yhä kauniimmalta, kuin mikään uusi 3d-peli.

Monkey Islandin olemassaolosta voi kiittää George Lucasia, joka rahoitti sen kehityksen, vaikkei peleistä paljoa ymmärtänyt. Hän kuitenkin näki pelien bisnespotentiaalin ja perusti oman pelistudion, LucasArtsin. Pari tuurilla menestynyttä elokuvaa tuottivat hänelle loputtomasti rahaa, mitä sijoittaa. Tarinan mukaan George vieraili LucasArtsin tiloissa vain pari kertaa vuodessa. Kun rahaa kerran riitti, eikä pomo pyörinyt hyysäämässä, Ron Gilbertin ja Tim Schaferin kaltaiset nerot pääsivät vapaasti toteuttamaan visioitaan.

:n ikimuistoiset maisemat syntyivät Steve Purcellin ja Peter Chanin kynistä. Taustat on maalattu käsin ja skannattu pikselimuotoon. Purcell tunnetaan Sam & Max -sarjakuvien ja -pelien isänä. Sittemmin hän päätyi töihin Pixarille, jossa hän osallistui elokuvien Cars ja ohjaukseen ja käsikirjoitukseen. Chanin ura puolestaan vei hänet piirtämään konseptitaidetta elokuviin Antz, Star Wars ja Harry Potter. Väitän fanipojan varmuudella, että molempien uran kohokohta oli Monkey Island 2.

Monkey Islandit ja Disneyn Pirates of the Caribbean -elokuvat muistuttavat toisiaan epäilyttävän paljon. Monet elokuvien kohtauksista ovat kuin suoraan pelistä lainattuja. Onko elokuvasarja siis piratisoinut Monkey Islandia?

Kyllä ja ei. Aikoinaan Lucasin imperiumissa suunniteltiin Monkey Islandiin pohjautuvaa elokuvaa, ja kun projekti hylättiin, sen käsikirjoittaja päätyi tekemään Pirates of the Caribbeania. Elokuvan pohjana oli siis keskeneräinen Monkey Island -käsikirjoitus. Mutta kuinka ollakaan, myös Monkey Island on alun perin saanut inspiraatiota Disneylandin vanhasta Pirates of the Caribbean -ajelusta. Näin siis kana tuli munasta, ja muna kanasta. Ympyrä sulkeutui lopullisesti, kun osti ja lakkautti LucasArtsin, ja omistaa nykyään kaikkien merirosvojen sielut.

Vuonna 2010 julkaistiin uusintaversiona, jossa grafiikat on päivitetty nykyaikaan. Uusi tyyli toimii, mutta menettää osan sielusta. Pelissä voi onneksi vaihdella uuden ja vanhan ilmeen välillä napin painalluksella.

Kommentoi

Noblechairs julkisti kaksi Star Wars -aiheista pelituolia Kommentit pois päältä artikkelissa Noblechairs julkisti kaksi Star Wars -aiheista pelituolia

Noblechairs x Star Wars

Suomalaisen tietotekniikan verkkokaupan pioneeri Jimm’s PC-Store tuo myyntiin Star Wars -aiheisia noblechairs-pelituoleja.

”noblechairs on aina ollut edelläkävijä pelituolien suunnittelussa, joten on luonnollista, että juuri heiltä tulee ensimmäiset STAR WARS -teemaiset mallit. Pelaajat istuvat tietokoneen ääressä tuntikausia, joten ergonomia on heille erittäin tärkeää. Monelle kuitenkin vielä tärkeämpää on pelituolin ulkoasu, josta kaikki tietävät fanituksen kohteen. on monille fanikulttuurin ykkönen enkä ole koskaan tavannut pelaajaa, joka ei pitäisi tästä scifimaailman ykkösbrändistä.”

kommentoi Jimm’s PC-storen toimitusjohtaja Veli ”Wellu” Nietula

noblechairs HERO -pelituolit on suunniteltu yhteistyössä elektronisen urheilun ammattilaisten kanssa. HERO-mallisto onkin erityisesti paljon pelaaville suunniteltu pelituoli ja samalla noblecharsin ergonomisin vaihtoehto. HERO-pelituolit ovat muita malleja leveämpiä ja näin sopivat erinomaisesti myös isommille pelaajille. Tuolin maksimikantavuus on peräti 150 kilogrammaa. noblechairs HERO -pelituolien korkeus ja käyttökulma ovat vapaasti säädettävissä. Istuinosien asennot ovat lukittavissa eri kallistuskulmiin. Nelisuuntaisesti säädettävät käsinojat takaavat aina sopivan tuen. Tuolien jalustojen hydrauliset männät tarjoavat alansa parasta luotettavuutta ja turvallisuutta. Viiden jalustapyörän ansiosta tuolit liikkuvat helposti eri lattiapinnoilla. Tuolien pehmusteet ovat ensiluokkaisia ja päällysteiden viimeistelyt huokuvat arvokkuutta sekä kestävät kulutusta.

noblechairs HERO ST Stormtrooper Edition

noblechairs HERO ST Stormtrooper Edition -pelituolin avulla mikään ei voi estää pelaajaa etenemästä tehtävässään. Tuolin puhdaslinjaisesta, monokromaattisesta muotoilusta ja yksityiskohdista ei voi erehtyä. Ne osoittavat, että pelaaja on osa legioonaa. HERO ST tarjoaa täysin ainutlaatuisen istuinkokemuksen. Tämän tuolin avulla mikään STAR WARS -maailman osa ei tunnu liian pelottavalta eikä yksikään kapinallinen voi piiloutua pelaajalta. Tuolin takapuolelta löytyy ikoninen Galaktisen Imperiumin tunnus sekä STAR WARS -tekstilogo.

Tuolin etuosa mukailee Stormtrooper-iskusotilaan kypärää, joka on minimalistinen ja puhdaslinjainen. Niskatuen läpileikkaus muistuttaa visiiriä ja mustat tehosteraidat korostavat muuten puhtaanvalkoista tuolia. Yksinkertaistetut yksityiskohdat muistuttavat ikonisen Stormtrooper-iskusotilaan kypärän säleikköä ja hengityslaitteistoa.

Stormtrooper-iskusotilaan haarniska turvaa pelaajan selustaa ja sisäänrakennettu ristiselän tuki huolehtii ryhdistä. Musta Galaktisen Imperiumin kohokuviotunnus vangitsee katseen ja huomion.

noblechairs HERO Boba Fett Edition

noblechairs HERO STAR WARS Boba Fett -pelituoli on kunnianosoitus STAR WARS -universumin tunnetuimmalle palkkiometsästäjälle. Tunnistettavine väreineen, logotunnuksineen ja leveine saumoineen tämä istuinkokemus on paljon mukavampi kuin jäätyminen karboniittiin. Yksityiskohtainen kuvitus saa istujan uppoutumaan avaruusseikkailuihin ja Boba Fettin alamaailmaan. Tuolin selkämyksessä on vaikuttava Fett-kypärägrafiikka sekä Boba Fett- ja STAR WARS -tekstilogot.

Tuolin etupuoli mukailee Boba Fettin panssaria. Tyyliteltyä rintapanssaria täydentää erikoisleveät saumatikkaukset sekä teemaan sopivat tehostevärit. Mandalorialaisten tunnukset on taidokkaasti kirjailtu ja ylävasemmalta löytyy ylväs mythosaur-symboli.

Sisäänrakennettu ristiselän tuki pitää huolen optimaalisesta ryhdistä, jolloin yksikään kohde ei pääse yllättämään.

Jimm’s PC-Storesta pelituolinsa hankkiva voi lisätä tilaukseensa sekä pelituolin kokoamisen että kotiinkuljetuksen omina palveluinaan. Nämä 46 ja 12,50 euron lisäpalvelut mahdollistavat valmiiksi kootun pelituolin saapumisen kotiovelle sovittuna ajankohtana. Toimituksen yhteydessä vastaanottajalle ei jää hoidettavakseen edes turhia pakkausmateriaaleja, vaan nekin viedään pois asiakkaan puolesta.

Hinta ja saatavuus

Noblechairs HERO ST Stormtrooper Edition ja noblechairs HERO STAR WARS Boba Fett ovat saatavana välittömästi 489,90 euron kuluttajahintoihin.

Kommentoi

Näitä asioita toimittaja toivoo näkevänsä uudessa Obi-Wan Kenobi -sarjassa Kommentit pois päältä artikkelissa Näitä asioita toimittaja toivoo näkevänsä uudessa Obi-Wan Kenobi -sarjassa

Star Warsin ikonisen jediritari Obi-Wan Kenobin oma minisarja saapuu vihdoin ja viimein suoratoistopalvelu Disney+:aan ensi viikosta alkaen. Virallinen julkaisupäivä on 27.toukokuuta, jolloin palvelu julkaisee sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa katsottavaksi kyseisestä kuusiosaisesta minisarjasta.

Tarina alkaa 10 vuotta Star Wars: Revenge of the Sith -elokuvan dramaattisten tapahtumien jälkeen, jossa Obi-Wan Kenobi koki suurimman tappionsa – hänen paras ystävänsä ja jedi-oppilaansa Anakin Skywalker kääntyi pimeälle puolelle muuttuen pahaksi sithlordi Darth Vaderiksi.

Sarjan pääosassa nähdään Ewan McGregor, joka palaa ikonisen jedimestarin rooliin, ja sarja merkitsee myös Hayden Christensenin paluuta Darth Vaderin rooliin. Muissa rooleissa nähdään Moses Ingram, Joel Edgerton, Bonnie Piesse, Kumail Nanjiani, Indira Varma, Rupert Friend, O’Shea Jackson Jr., Sung Kang, Simone Kessell ja Benny Safdie.

Obi-Wan Kenobin on ohjannut Deborah Chow ja vastaavina tuottajina toimivat Kathleen Kennedy, Michelle Rejwan, Deborah Chow, Ewan McGregor ja Joby Harold.

Allekirjoittanut myöntää olevansa vahvastikin kallellaan Star Warsin kaukaisiin galakseihin, joten miksipäs tässä ei sitten antaisi ilmi omaa vahvaa nörttiyttään (tai vahvaa voimaa?) maailmalle pienen toivelistan kera. Näitä asioita toivon näkeväni tulevalta Disney+ spektaakkelilta!

Obi-Wanin ja Darth Vaderin tunteellinen kohtaaminen

Esiosissa Anakin Skywalkeria näytellyt Hayden Christensen palaa sarjassa ikonisen Darth Vaderin rooliin. Näyttelijä Ewan McGregor on myös vihjaillut vahvasti, että kaksikko tullaan näkemässä jonkin sortin uusinta mittelössä tulevan sarjan tapahtumissa. Mikäs olisikaan sen mahtavampaa, kuin nähdä kohtaus, jossa Obi-Wan kohtaa jälleen entisen jedioppilaansa, joka yllätyksekseen onkin elossa, mutta myöskin muuttunut jo ”puoleksi koneeksi, puoleksi ihmiseksi”. Oikein toteutettuna tästä kohtaamisesta voisi tulla yksi Star Wars-maailman eeppisimmistä, mutta myöskin tunteellisimmista hetkestä.

Qui-Qonn Jinn palaa voimahaamuna

Näyttelijä Liam Neeson palasi Star Warsin pariin lyhyesti ääninäyttelemällä Obi-Wanin jedimestari Qui-Qon Jinniä ”The Clone Wars” -sarjassa. Olisi myös loogista, että yksin Tatooinella aikaansa viettävä Obi-Wan silloin tällöin ottaisi yhteyttä voimahaamuna esiintyvään edesmenneeseen jedimestariinsa. Virallista sanaa Liam Neesonin paluusta ei ole tosin annettu, mutta olisihan tämä melkoinen jytky varmasti muillekin, kuin allekirjoittaneelle mikäli hahmo tekisi paluun. Jos edes pienen cameon saisimme?

Alkuperäisen trilogian lisäksi nyt nuoleskeltaisiin myös esiosien ystäviä

Star Warsin uudelleentulemisen myötä sarjan alkuperäisen trilogian faneja on mielistelty jo vähän liiankin varman päälle. Toki myönnettäköön, että pieniä hatunnostoja esiosien maailmaankin on nähty. Ehkäpä nyt kun ollaan ajassa hyvin lähellä ”Sithin Koston” aikakautta, tyylin sopisi olevan vielä sopiva sekoitus uutta- sekä vanhaa. Trailereiden perustella meillä onneksi jokseenkin on odotettavissa myös kevyttä episodi 1-3 ”lookkia”. Kun Disney tietyllä tapaa munasi uuden trilogian lupaavista lähtökohdista huolimatta, on esiosien arvostus noussut katsojien keskuudessa täysin uusiin sfääreihin.

Obi-Wanin hahmo saa syvällisen käsittelyn – tarina & käsikirjoitus edellä, jookos?

Olkoon hahmokehitys vahva tulevassa sarjassa! Toivottavasti näemme laadukasta käsikirjoittamista etenkin hahmokehityksen osalta. Täällä ainakin odotetaan suurella innolla, kuinka jediritari Obi-Wanista hitaasti ja varmasti kehittyy lopulta se erakkomainen hahmo, joka pelastaa Luke Skywalkerin Tuskenien kynsistä ”Uudessa Toivossa”.

Darth Vaderista olemmekin saaneet jo lupaavaa infoa. Katsojilla ei siis ole lupa odottaa sitä samaa arvovaltaansa vakiinnuttanutta Sithin Lordia, minkä näemme alkuperäistrilogiassa. Sen sijaan näemme kasvutarinaa läpi käyvän Anakin Skywalkerin, joka hitaasti ja varmasti sisäisineen konflikteineen on ohjautumassa kohti tuota lopullista minäänsä.

Ja hei, vielä yksi juttu. Arvon Lucasfilmin/Disneyn väki. Olettehan tällä kertaa menneet tarina edellä, ettei vaan kävisi kuten esimerkiksi uuden trilogian kanssa kävi? Tiedättehän…

Kommentoi