Apple keskeyttää tekoälyn tuottamat uutistiivistelmät ”keksittyjen otsikoiden” vuoksi Kommentit pois päältä artikkelissa Apple keskeyttää tekoälyn tuottamat uutistiivistelmät ”keksittyjen otsikoiden” vuoksi

on päättänyt väliaikaisesti poistaa käytöstä uuden tekoälyominaisuutensa, joka tuottaa tiivistelmiä uutisten push-ilmoituksista. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun ominaisuus tuotti toistuvasti virheellisiä ja harhaanjohtavia otsikoita, mikä herätti vastustusta uutisorganisaatioiden ja lehdistönvapautta puolustavien ryhmien keskuudessa.

Torstaina Apple julkaisi kehittäjille beta-ohjelmistopäivityksen, joka poistaa tekoälyominaisuuden käytöstä uutis- ja viihdeotsikoiden osalta. Yhtiö aikoo myöhemmin julkaista päivityksen kaikille käyttäjille ja työstää samalla parannuksia tekoälyominaisuuteen. Apple suunnittelee ottavansa ominaisuuden uudelleen käyttöön tulevassa päivityksessä.

BBC valitti Applelle teknologiasta joulukuussa, kun se loi valheellisen otsikon väittäen United Healthcaren toimitusjohtajan murhasta syytetyn Luigi Mangionen ampuneen itsensä. Toisessa tapauksessa yhdisti kolme New York Timesin artikkelia yhdeksi push-ilmoitukseksi, joka virheellisesti väitti Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun tulleen pidätetyksi.

Vielä keskiviikkona tekoälyominaisuus tiivisti Washington Postin ilmoituksen täysin väärin väittäen virheellisesti ”Pete Hegsethin tulleen erotetuksi, Trumpin tullien vaikuttaneen inflaatioon, ja Pam Bondin sekä Marco Rubion tulleen vahvistetuiksi”. Mikään näistä väitteistä ei pitänyt paikkaansa.

Lehdistönvapautta puolustavat ryhmät, kuten Toimittajat ilman rajoja ja kansallinen toimittajaliitto NUJ, ovat korostaneet tiivistelmien vaaroja kuluttajille, jotka etsivät luotettavaa tietoa. Ne ovat vaatineet tekoälytiivistelmien poistamista.

Applen tekoälyongelmat eivät ole ainutlaatuisia. Suositut tekoälymallit kuten ChatGPT tuottavat usein niin sanottuja ”hallusinaatioita” eli itsevarmasti esitettyjä, mutta keksittyjä vastauksia. Heinäkuussa 2024 julkaistu Cornellin, Washingtonin yliopiston ja Waterloon yliopiston tutkimus osoitti, että huippuluokan tekoälymalleihin ei voi vieläkään täysin luottaa niiden taipumuksen takia keksiä tietoa.

Osana tulevaa päivitystä Apple aikoo korostaa selvemmin, että tiivistelmät ovat tekoälyn tuottamia, viestien samalla että ne saattavat joskus tuottaa epätarkkoja tuloksia.

Applen uudet älykotituotteet viivästyvät Kommentit pois päältä artikkelissa Applen uudet älykotituotteet viivästyvät

Jos olet odottanut kieli pitkällä Applen seuraavaa suurta aluevaltausta, älykodin mullistavaa komentokeskusta, joudut valitettavasti odottamaan vielä tovin. Huhut ovat jo pitkään pyörineet näytöllä varustetusta, uudentyyppisestä -laitteesta, mutta tuoreimpien tietojen mukaan sen julkaisu siirtyy odotettua myöhemmäksi, aina vuoteen 2026 asti.

Syynä ei kuitenkaan ole tuotantovaikeus tai komponenttipula, vaan Applen oma kunnianhimo. Viivästyksen takana on yhtiön uusi ja uljas tekoälyjärjestelmä, ” Intelligence”. Apple ei halua tuoda markkinoille vain yhtä uutta kaiutinta, johon on liimattu näyttö. Tavoitteena on luoda aidosti älykäs kodin sydän, ja tämä vaatii, että sen ytimessä toimiva -avustaja on terävämpi kuin koskaan. Lyhyesti sanottuna Siri on tehokoulutuksessa, ja uusi laite odottaa, että se valmistuu luokkansa priimuksena.

Applella on visio laitteesta, joka ei ainoastaan näytä säätietoja tai soita musiikkia. Sen tavoitteena on kodin keskus, joka ymmärtää sinua ja arkeasi syvällisemmin. Kuvittele laite, joka tietää kalenteristasi, viesteistäsi ja muista sovelluksistasi ja osaa yhdistellä tietoja älykkäästi. Se voisi esimerkiksi muistuttaa sinua ostamaan lahjan ystävällesi, koska huomasi kalenterissasi lähestyvät syntymäpäivät, ja samalla ehdottaa lahjaideoita selaushistoriasi perusteella, kaikki tämä yksityisyyttäsi kunnioittaen.

Maltti on siis valttia Applen päämajassa. Sen sijaan, että yhtiö kiirehtisi markkinoille kilpailemaan olemassa olevien älynäyttöjen kanssa, se haluaa varmistaa, että sen oma tuote on saapuessaan jotain aivan muuta. Jäämme siis odottamaan vuoteen 2026 nähdäksemme, millaisen älykkään kodinjohtajan Apple on meille lopulta kehitellyt. Hyvää kannattaa tunnetusti odottaa.

Elon Muskin 72 tunnin uhkavaatimus Applelle oli taattua Musk-sekoilua Kommentit pois päältä artikkelissa Elon Muskin 72 tunnin uhkavaatimus Applelle oli taattua Musk-sekoilua

Teknologiajättien kulisseissa käydään toisinaan draamaa, joka vetää vertoja parhaimmillekin trillereille. Yksi tällainen näytelmä koettiin vuonna 2022, kun Teslan ja SpaceX:n visionääri antoi Applelle tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä, paitsi että Applen toimitusjohtaja Tim Cook teki juuri niin ja joutui maksamaan siitä kovan hinnan.

Kaikki alkoi ennen iPhone 14:n julkaisua. Musk, joka ei ole tunnettu vaatimattomuudestaan, lähestyi Applea ja ehdotti Starlink-satelliittiyhteyden tuomista iPhone-puhelimiin. Tämä olisi mahdollistanut hätäviestien lähettämisen ja yhteydenpidon myös siellä, missä perinteiset matkapuhelinverkot eivät toimi. Tarjouksen hinta oli kuitenkin suolainen: Applelta vaadittiin noin 4,7 miljardin euron ennakkomaksua ja lähes miljardin euron vuosittaista maksua yksinoikeudesta. Ja jotta asia ei olisi liian helppo, Musk antoi Applelle vain 72 tuntia aikaa hyväksyä tarjous.

Tim Cook, tunnettu rauhallisesta ja harkitsevasta lähestymistavastaan, päätti jättää Muskin uhkavaatimuksen omaan arvoonsa. Sen sijaan valitsi kumppanikseen pienemmän ja tuntemattomamman satelliittiyhtiön, Globalstarin. Päätös oli linjassa Applen varovaisen strategian kanssa, mutta se ei miellyttänyt kaikkia yhtiön sisällä, ja pian ilmeni, että Globalstarin teknologia oli vanhentunutta.

Musk ei jäänyt tuleen makaamaan. Hylkäyksen jälkeen hän iski takaisin ja aloitti yhteistyön T-Mobilen kanssa, tuoden Starlink-yhteyden suoraan kilpailemaan Applen vastaavan palvelun kanssa. Lisäksi SpaceX haastoi oikeudessa Globalstarin oikeudet tärkeään langattomaan taajuuteen, jota Apple tarvitsi omaan palveluunsa. Musk oli paitsi tarjonnut porkkanaa, myös heiluttanut keppiä – ja nyt keppi oli otettu käyttöön.

Kyseinen sekoilu on täydellinen esimerkki siitä, miten kahden teknologiajätin erilaiset kulttuurit ja strategiat törmäävät toisiinsa. Toisella puolella on Muskin aggressiivinen ja riskejä kaihtamaton tyyli, ja toisella puolella Applen harkittu ja järjestelmällinen eteneminen. Taistelu satelliittiyhteyksien herruudesta jatkuu kiivaana, ja se on muistutus siitä, että teknologian huipulla pelataan kovaa peliä, jossa panoksena on älypuhelinten tulevaisuus.