Apple panostaa laitekohtaiseen tekoälyyn iPhoneissa Kommentit pois päältä artikkelissa Apple panostaa laitekohtaiseen tekoälyyn iPhoneissa

Samsung esitteli hiljattain Galaxy S24 -puhelimensa, jota he kutsuvat ensimmäiseksi tekoälypuhelimeksi. Samsung on panostanut toden teolla tekoälyyn älypuhelinmarkkinoilla. Apple tulee pian perässä, mutta yhtiön lähestymistapa on erilainen kuin korealaisella kilpailijalla.

Apple pystyy tuomaan tekoälyominaisuuksia iPhoneihin vasta iOS 18 -päivityksen myötä. Mark Gurmanin raportin mukaan iPhoneissa käytettävät tekoälytoiminnot pyörivät kokonaan laitteella itsellään Applen kehittämän suuren kielimallin (LLM) avulla. Apple tulee todennäköisesti mainostamaan tekoälyominaisuuksia tietoturva- ja nopeusetuilla, sillä kaikki prosessointi tapahtuu laitteella. Ominaisuuksien odotetaan debytoivan iOS 18:n kanssa WWDC 2024 -kehittäjäkonferenssissa.

Vaikka laitekohtaisella tekoälyllä on tietoturva- ja nopeusetuja, se ei ole yhtä tehokasta kuin pilvipalvelimilla tehtävä prosessointi. On silti mahdollista, että Apple tuo vain sellaisia tekoälytoimintoja, jotka toimivat hyvin laitekohtaisen prosessoinnin kanssa. Esimerkiksi parempia automaattisia vastauksia ja Siri-pyyntöjen käsittelyä voidaan odottaa.

Tämä eroaa Samsungin lähestymistavasta, joka hyödyntää sekoitusta laitekohtaisesta ja pilvipohjaisesta tekoälystä. Samsung käyttää omia LLM-mallejaan sekä Googlen Gemini-mallia tekoälytoimintojen prosessointiin. Käyttäjät voivat halutessaan suorittaa tekoälydataa paikallisesti laitteella yksinkertaisen kytkimen avulla. Kuten Galaxy S24:ssä ja aiemmissa puhelimissa, jotka ovat saaneet One UI 6.1 -päivityksen tekoälyominaisuuksineen, osa toiminnoista on nopeita, kun taas toiset ovat hitaampia riippuen kuormituksesta ja monimutkaisuudesta.

Apple ei ole vielä paljastanut mitään yksittäisiä tekoälyominaisuuksia, jotka saattaisivat tulla iOS 18:n mukana. Yhtiö saattaisi kuitenkin tuoda parempaa kielien käännöstä, luotettavampaa automaattisen korjauksen kirjoittamiseen sekä kehittyneempiä kuvienmuokkausominaisuuksia. Muutama viikko sitten uutisoitiin, että Apple neuvottelee Googlen kanssa Geminin käyttämisestä tekoälyominaisuuksien tukemiseksi iOS 18:ssa. On kuitenkin epäselvää, onko sopimukseen päästy.

Realme esittelee uudet 14 Pro -älypuhelimet ja teknologiainnovaatiot MWC 2025 -messuilla Kommentit pois päältä artikkelissa Realme esittelee uudet 14 Pro -älypuhelimet ja teknologiainnovaatiot MWC 2025 -messuilla

Realme 14 Pro

Älypuhelinvalmistajista osallistuu ensimmäistä kertaa Mobile World Congress (MWC) 2025 -tapahtumaan Barcelonassa 3.-5. maaliskuuta. Yhtiö julkistaa tapahtumassa uuden realme 14 Pro -älypuhelinsarjan, sekä esittelee uusimpia teknologiainnovaatioitaan ja kunnianhimoisen kolmivuotisstrategiansa.

Realme 14 Pro -sarja tulee olemaan maailman ensimmäinen lämpötilan mukaan väriä vaihtava älypuhelin. Yhtiö lupaa sen johtavan hintaluokkansa markkinoita suorituskyvyssä, muotoilussa ja kuvantamisominaisuuksissa. Lisäksi realme esittelee uusia tekoälyinnovaatioita NEXT AI -brändinsä alla, jotka on suunniteltu parantamaan käyttäjäkokemusta ja kameran suorituskykyä.

Tapahtumassa esitellään myös muita teknisiä innovaatioita, kuten huippuluokan optista kuvantamista, joka pyrkii nostamaan mobiilivalokuvauksen DSLR-kameroiden tasolle, sekä edistynyttä vesisuojaustekniikkaa.

Counterpoint Researchin mukaan realme on säilyttänyt asemansa neljän suurimman älypuhelinmerkin joukossa kolmena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. MWC-tapahtumaan osallistuminen korostaa yhtiön pyrkimystä vahvistaa asemaansa Euroopan markkinoilla ja keskittyä keski- ja huippuluokan tuotteisiin.

Apple julkisti edullisemman iPhone 16e -mallin Kommentit pois päältä artikkelissa Apple julkisti edullisemman iPhone 16e -mallin

on esitellyt uuden edullisemman puhelinmallinsa 16e:n, joka korvaa yhtiön valikoimassa vuoden 2022 iPhone SE:n. Uutuusmalli tulee myyntiin (alkaen) 749 euron hintaan, mikä kaventaa hintaeroa viime syksynä julkaistuun iPhone 16:een verrattuna.

on merkittävä myös siksi, että se on ensimmäinen Applen omalla C1-modeemilla varustettu puhelin. Yhtiö on aiemmin menestynyt hyvin omilla M1- ja A-sarjan prosessoreillaan, mutta modeemin toimivuus on kriittinen tekijä puhelimen käytettävyyden kannalta.

Ulkonäöltään iPhone 16e muistuttaa edestä iPhone 14:ää. Siinä on 6,1-tuumainen OLED-näyttö 2532×1170 pikselin resoluutiolla ja 1200 nitin kirkkaudella. Puhelimessa on Action-painike ja USB-C-portti, mutta siitä puuttuu Camera Control -ominaisuus.

Takana on yksi 48 megapikselin kamera, joka jakaa ominaisuuksia iPhone 16:n pääkameran kanssa. Kalliimmalle mallille on kuitenkin varattu sensor-shift-vakautus, uusimmat Photographic styles -ominaisuudet ja mahdollisuus muokata tarkennusta muotokuvissa. Etukamera tukee Face ID -kasvojentunnistusta.

Puhelimen suoritin on A18, mutta siinä on vain 4-ytiminen grafiikkasuoritin iPhone 16:n 5-ytimisen sijaan. Neural Engine -tekoälysuoritin mahdollistaa kuitenkin Applen tekoälyominaisuuksien käytön.

Ennakkotilaukset alkavat perjantaina 21. helmikuuta, ja puhelin tulee myyntiin viikkoa myöhemmin 28. helmikuuta. Vaikka iPhone 16e on Applen edullisin uusi puhelin, sen hintaero kalliimpiin malleihin on pienempi kuin aiemmilla SE-malleilla. Esimerkiksi vuoden 2022 iPhone SE maksoi julkaisuhetkellä 429 dollaria.

Analyytikot arvioivat, että Applen voi olla vaikea houkutella uusia asiakkaita 600 dollarin hintaluokassa, jossa -valmistajat tarjoavat kilpailukykyisiä vaihtoehtoja, kuten OnePlus 13R:n.