Kolmen vuoden odotuksen jälkeen Helsingin Messukeskuksen valtaa jälleen tuhansien pelinäyttöjen ja led-valojen loiste, kun Assembly Summer 2022 eli Suomen suurin pelaamiseen ja digitaaliseen kulttuuriin keskittyvä tapahtuma juhlitaan 4.-7.8.2022.
Ensimmäinen Assembly järjestettiin vuonna 1992, joten tämän kesän tapahtuma on Assemblyn 30-vuotisjuhla. Tapahtuman pääpaino on e-urheilun lisäksi vahvasti tapahtuman juurilla demoskenessä eli digitaalisen taiteen alakulttuurissa. Viimeksi Assembly Summer nähtiin vuonna 2019 ja se keräsi yli 20 000 digitaalisesti valveutunutta kävijää.
Nelipäiväisen tapahtuman aikana kävijät pääsevät tutustumaan pelaamiseen ja digitaaliseen kulttuuriin keskittyvään runsaaseen ohjelmaan. Tapahtumaan on saatavilla sekä konepaikka- että kävijälippuja, joita voi ostaa Tiketistä. Valitsemalla toimitustavaksi Kivran, kävijät saavat erilaisia etuja, kuten nopeamman sisäänpääsyn ja pääsyliput ilman toimituskuluja.
Turnaukset ja pelaaminen
Assemblyilla on kaksi kilpapelaamiseen keskittyvää ohjelmalavaa. Tapahtumassa nähdään ammattilaistason esports-turnauksia, joista isoimpana on Counter-Strike: Global Offensive Pro -turnaus. Sen 15 000 euron palkintopotista saapuvat ottelemaan kutsuvieraina Suomen parhaat joukkueet ENCE Academy, Havu Gaming, KOVA Esports ja Team Temp.
Tuttuun tapaan luvassa on myös useita avoimia turnauksia, joista osaan voi osallistua omalta konepaikalta. Nämä ovat Bring Your Own Computer eli BYOC-turnauksia, joiden voittajille on luvassa tuotepalkintoja sekä mainetta ja kunniaa. Avoimia harrastelijatason turnauksia järjestetään Counter-Strike: Global Offensive-, Overwatch-, Valorant-, PUBG- ja Rocket League -pelien parissa. Tarkemmat palkinnot ja turnausten mahdollistavat kumppanit ilmoitetaan heinäkuun alussa.
Suuren suosion saaneen taistelupelilava Assymyllyn kehässä pääsee näkemään, kokemaan ja osallistumaan myllytykseen Guilty Gear: Strive-, Street Fighter V: CE-, Tekken 7-, The King of Fighters XV- ja Super Smash Bros. Ultimate -peleissä. Assymyllyssä palkintopottina on 1 000 euroa jokaisessa pelissä.
Pelilavalla nähdään myös KOR-FIN Esports Festival 2022 -tapahtuman PUBG-ottelu. Siinä korealaiset ja suomalaiset ottelevat siitä, kumpi maa on parempi PUBG-pelissä. Striimin tuotanto järjestetään ja lähetetään Assembyilta. Kaiken tämän lisäksi juhlatapahtumaan on luvassa myös muita turnauksia, jotka julkaistaan heinäkuun aikana.
Assyilla voi tehdä myös nostalgisen vierailun retropelien maailmaan. Paikalla on Pelihalli Sugoin rakastettuja arcade-pelikoneita, joita kävijät pääsevät pelaamaan ilmaiseksi. Skrolli-lehden pisteellä Creative Zonessa pääsee pelaamaan vanhoja pelejä verkossa. Nostalgiaa tuo myös I love 8-bit -näyttely, joka tarjoaa käyttökokemuksen 80-luvun rakastetuimpien tietokoneiden parissa. Luvassa on myös muuta pelikulttuuriin liittyvää sisältöä.
Digitaalinen taide ja kulttuuri
Assembly on saanut alkunsa 90-luvulla demopartyna eli tapahtumana, jonne saavuttiin esittelemään ja ihailemaan tietokoneiden avulla luotuja taideteoksia. Yhä tänä päivänä tapahtuman keskiössä on digitaalinen taide eli demokompot, joita nykyään löytyy ohjelmoinnin lisäksi myös useissa audiovisuaalisissa kategorioissa. Demoja nähdään niin pelinkehityksen, ohjelmoinnin, valokuvaamisen, musiikin, grafiikan kuin demojen, oldskool-demojen ja rajoitettujen demojen kompojen parissa.
Creative Zonelta löytyy Assemblyjen luovan toiminnan keskus, jossa pääsee tutustumaan ohjelmointiin, pelinkehitykseen ja elektroniikkaan sekä teknologiaan yleisesti. Creative Zonen Hacklab tutustuttaa kävijät ihmeellisiin koneisiin ja laitteisiin, kuten Tsernobyl-ydinreaktorisimulaattoriin ja 3D-tulostimiin. Paikan päällä on myös Skrolli- ja Retro Rewind -lehdet, joiden osastolla voi kokeilla tuttuja ja erikoisempia kotimikroja sekä pelata moninpelejä kavereiden kanssa. Tarjolla on myös workshopeja muun muassa pelinkehityksen parissa.
Scene Lounge tarjoaa olohuoneen, jonne mediataiteesta kiinnostuneet voivat tulla tutustumaan demoihin ja muihin harrastajiin. Siellä on tarjolla myös omia kilpailuja ja lähestyttäviä kompoja.
Arttech-seminaareissa voi seurata luentoja liittyen polttaviin teknologisiin aiheisiin ja sisältöihin.
Tapahtumassa nähdään myös cosplay-kilpailu, jossa kilpaillaan sekä yksilö- että ryhmäkategoriassa hahmoiksi pukeutumisen taidoista. Cosplay-finaali on nähtävissä lauantaina 6.8. päälavalla, jolloin fiktio konkretisoidaan upeiksi lavaesityksiksi ja tarkkaan hiotuiksi puvuiksi.
Aktiviteetit ja Expo-alue
Expo-alueen toimijoiden ohjelmistosta löytyy lisää turnauksia, aktiviteetteja, arvontoja sekä huikeita Assytarjouksia. Niitä tarjoavat muun muassa kumppanimme Jimm's PC-Store ja Gigantti. Streamcorner by IS tuo jälleen kerran paikan päälle kotimaan parhaimpia striimaajia.
Assembly Friends -osastoilla ohjelmasta vastaavat erilaiset pelialan järjestöt ja toimijat, kuten Female Gaming Finland, Pelaajat.com, KOVA Esports, HAVU Gaming, Enhanced Esports ja Social Gaming.
Tarjolla on paljon keskusteluja, pelistriimejä, kilpailuja, bingoa ja peliohjelmaa. Lisäksi expo-alueelta löytyy useiden eri IT-alan toimijoiden pisteitä, joissa voi tutustua tietotekniikan kiinnostaviin villityksiin ja ilmiöihin. Lisää julkistuksia heinäkuulle on vielä luvassa myös expo-alueen ja aktiviteettien suhteen.
Oleskelu ja ajanvietto
Sisätilojen pisteiltä löytyy rentoutumiseen varattuja alueita. Tämän vuoden juhlatapahtumassa tarjolla on myös ulkoalue, jonne kävijät voivat tulla rentoutumaan ja herkuttelemaan pelisessioiden välissä. Ulkoalueelta löytyy useita ruokarekkoja, kuten Dah Boban kuplateet, Happy Wafflesin näyttävät ja gluteenittomat kuplavohvelit, Crusty's Pizzan suussa sulavat pizzasiivut sekä Mr. Deliciousin herkulliset kebabit ja falafelit.