Australia kielsi alle 16-vuotiailta sosiaalisen median käytön Kommentit pois päältä artikkelissa Australia kielsi alle 16-vuotiailta sosiaalisen median käytön

on hyväksynyt maailman ensimmäisen lainsäädännön, joka kieltää alle 16-vuotiailta sosiaalisen median käytön. Laki on tarkoitettu suojelemaan lapsia liialliselta altistumiselta sosiaalisen median vaaroille.

Laki koskee suosittuja alustoja kuten TikTok, , , , / ja . Sosiaalisen median yritykset voivat joutua maksamaan jopa 50 miljoonan Australian dollarin sakkoja, jos ne eivät estä alaikäisiä käyttämästä alustojaan.

Yrityksillä on vuoden siirtymäaika lainsäädännön täytäntöönpanoon. Laki herättää kuitenkin huolta yksityisyydensuojasta ja sen käytännön toteuttamisesta. Käyttäjien on todistettava ikänsä, mikä voi johtaa tietoturvariskeihin. Lisäksi on huolta siitä, miten laki vaikuttaa haavoittuvien nuorten mielenterveyteen, jotka käyttävät sosiaalista mediaa tukena.

Tämä on vastuu, jonka nämä yritykset olisi pitänyt kantaa jo kauan sitten, mutta liian pitkään ne ovat laiminlyöneet nämä velvollisuudet voittojen tavoittelun vuoksi,

sanoi oppositioedustaja .

Facebookin ja Instagramin omistaja kommentoi: ”Kunnioitamme Australian parlamentin päätöksiä. Olemme kuitenkin huolissamme lainsäädännön kiirehtimisestä ja siitä, että se ei ota huomioon todisteita, alan nykyisiä käytäntöjä ja nuorten ääntä.”

Myös Floridan osavaltio on tiukentanut sosiaalisen median käyttöä alaikäisille. Tammikuusta 2025 alkaen alle 14-vuotiaat eivät saa käyttää sosiaalista mediaa, ja 14-15-vuotiaat tarvitsevat vanhempien suostumuksen.

Tutkimus: Suomalaiset selaavat somea yli 20 päivää vuodessa Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Suomalaiset selaavat somea yli 20 päivää vuodessa

Keskivertosuomalainen käyttää puhelintaan doomscrollaamiseen eli päämäärättömään sisällön selaamiseen lähes puolitoista tuntia päivässä. Vuodessa se tekee yli 500 tuntia, eli yli 20 vuorokautta elämästä kuluu TikTokien, uutisotsikoiden ja meemien virtaan uppoutuneena. Nuorilla aikuisilla tilanne on vielä hurjempi: 18–24-vuotiaat selaavat jopa 143 minuuttia päivässä.

OnePlussan teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että 35 prosenttia suomalaisista kokee doomscrollaamisen syövän tuottavuutta, ja joka neljäs sanoo sen latistavan luovuuden. Silti lähes puolet selailee puhelinta sängyssä, ja melkein yhtä moni myöntää tehneensä sitä jopa vessassa. Rehellisimmät tunnustavat doomscrollanneensa myös häissä tai treffeillä.

Mikä suomalaisia sitten koukuttaa? Eniten selaillaan ihmissuhteisiin, reality-tähtiin, rahavinkkeihin ja toksiseen hyvinvointiin liittyvää sisältöä , eikä negatiiviset uutiset jää paljoa jälkeen.

Vastaiskuksi doomscrollaukselle julkaisee heinäkuussa retrohenkisen -pelin, jossa uudella -puhelimella ammutaan netin stereotyyppisiä somehirviöitä: huijareita, salaliittoteoreetikkoja ja muita digidemoneita. Tarkoituksena on herätellä ihmisiä hyödyntämään ruutuaikaa paremmin, vaikka sitten pelin muodossa.

OnePlus Nord 5 julkaistaan 8. heinäkuuta ja peli seuraa perässä 23. heinäkuuta. Kampanjassa voi voittaa muun muassa lähes 1600 euron arvoisen laitepaketin tai alennuksia uudesta puhelimesta. Ja ehkä tärkeimpänä: hetken tauon doomscrollauksesta.

Microsoft ei tee omaa VR-laitetta, mutta julkaisi Meta Quest 3S Xbox Editionin – hinta noin 400 euroa Kommentit pois päältä artikkelissa Microsoft ei tee omaa VR-laitetta, mutta julkaisi Meta Quest 3S Xbox Editionin – hinta noin 400 euroa

ei ole lähtenyt kilpailemaan omalla virtuaalitodellisuuslasillaan, mutta tekee sen sijaan yhteistyötä Metan kanssa. Uusin tulokas on Quest 3S Edition, Xbox-faneille räätälöity -setti, joka maksaa noin 400 euroa ja on nyt saatavilla rajallisena eränä.

Tämä erikoispainos sisältää 128 gigatavun -laitteen tyylikkäässä Xbox-väreissä, parin Touch Plus -ohjainta sekä Xboxin omannäköisen langattoman ohjaimen. Lisäksi mukana tulee Elite Strap -hihna, kolme kuukautta Meta Horizon+ -palvelua ja kolme kuukautta Ultimatea. Näillä eväillä pääsee helposti pelaamaan Xboxin pilvipalvelun pelejä virtuaalitodellisuudessa.

Xboxin johto on kertonut, että he eivät ole nähneet tarvetta omalle VR-laitteelle, koska kysyntää ei ole riittävästi. Phil Spencer totesi jo vuonna 2019, että VR ei ole konsolipelaajien ykköstoive. Sen sijaan Microsoft panostaa siihen, että Xbox-pelit ovat pelattavissa lähes millä tahansa ruudulla, VR-lasit mukaan lukien.

Meta Quest 3S Xbox Editionia saa tällä hetkellä muun muassa Meta.comista, Best Buysta ja Iso-Britanniassa Argosilta ja EE:ltä, mutta varasto hupenee nopeasti. Eli jos haluat kokeilla VR-pelaamista Xboxin maailmassa, nyt kannattaa toimia nopeasti!