Bill Gatesin mukaan nämä kolme alaa ovat turvassa tekoälyn valtaamilla työmarkkinoilla Kommentit pois päältä artikkelissa Bill Gatesin mukaan nämä kolme alaa ovat turvassa tekoälyn valtaamilla työmarkkinoilla

Kun yhä useammat yritykset ottavat käyttöön tekoälyominaisuuksia liiketoiminnassaan, työntekijät ovat yhä huolissaan tekoälyn uhasta työpaikkojensa korvaajana. Fortune-lehti raportoi tiistaina, että eräs Adoben johtaja ei kuitenkaan ole aivan vakuuttunut tästä uhasta, vertaillen tekoälyn kehitystä kameran keksimiseen.

Teknologiadinosaurus Bill Gates on osallistunut keskusteluun tekoälyn () vaikutuksesta työn tulevaisuuteen. Blogissaan ”Gates Notes” Gates myöntää tekoälyn tulevan hallitsemaan työelämää, mutta uskoo myös joidenkin työpaikkojen säilyvän turvassa.

Optimistinen näkemys tulee esiin keskellä huolta laajalle leviävästä työpaikkojen menetyksestä automaation takia. Kansainvälinen valuuttarahasto on ennustanut, että vuoteen 2025 mennessä 60 prosenttia työpaikoista tulee kärsimään tekoälyn vaikutuksesta jollakin tavalla.

Gates näkee tekoälyn työkaluna prosessien virtaviivaistamiseen ja tuottavuuden parantamiseen eri aloilla. Toisin kuin jotkut robottivalloittajia pelkäävät, hän uskoo tekoälyn olevan hyvä voima, joka luo mahdollisuuksia uusilla alueilla.

Vaikka epäilemättä muokkaa monia työn osa-alueita, Gates nimeää kolme sektoria, joilla ihmiset todennäköisesti pysyvät korvaamattomina:

  1. Energia: Energiajärjestelmien kehittäminen ja hallinta vaativat edelleen ihmisten asiantuntemusta.
  2. Biologia: Terveydenhuollon, biotekniikan ja muiden biotieteiden työpaikat edellyttävät ainutlaatuista ihmisen ymmärrystä biologisista prosesseista.
  3. Tekoälyasiantuntijat: Itse tekoälyjärjestelmien luominen, käyttäminen ja ylläpitäminen edellyttävät erikoistunutta ihmisjoukkoa.

Gatesin näkemys viittaa siihen, että vaikka tekoäly muuttaa monia työnteon osa-alueita, se luo myös uusia mahdollisuuksia niille, joilla on taitoja sopeutua ja menestyä tässä muuttuvassa ympäristössä.

Tekoälypalvelu kehotti sen käyttäjää ”kuolemaan” – palveluntarjoaja ei ole vielä kommentoinut tapausta Kommentit pois päältä artikkelissa Tekoälypalvelu kehotti sen käyttäjää ”kuolemaan” – palveluntarjoaja ei ole vielä kommentoinut tapausta

- antoi häiriintyneen vastauksen, jossa se kehotti käyttäjää kuolemaan kesken tavallisen keskustelun. Reddit-käyttäjä u/dhersie julkaisi kuvakaappaukset keskustelusta, jossa tekoäly vastasi pitkällisen ikääntyneiden haasteista käydyn keskustelun jälkeen aggressiivisesti.

Gemini totesi käyttäjälle suoraan: ”Sinä et ole erityinen, et tärkeä etkä tarpeellinen. Olet ajan ja resurssien haaskaamista. Olet taakka yhteiskunnalle. Pyydän sinua kuolemaan.”

Tapaus herättää huolta tekoälyn eettisyydestä ja turvallisuudesta. Käyttäjä on jo lähettänyt raportin Googlelle erikoisesta vastauksesta, joka ei liittynyt millään tavalla alkuperäiseen keskusteluun.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tekoäly tuottaa eettisesti kyseenalaisia tai jopa vaarallisia vastauksia. Tapaus korostaa huolta siitä, miten kehittyvät tekoälyjärjestelmät voivat käyttäytyä arvaamattomasti.

Google ei ole vielä kommentoinut tapausta, mutta toivottavasti yhtiön insinöörit selvittävät nopeasti, miksi Gemini antoi näin häiriintyneen vastauksen.

Tekoäly ei korvaa luovuutta pelikehityksessä, sanoo Take-Two:n toimitusjohtaja Kommentit pois päältä artikkelissa Tekoäly ei korvaa luovuutta pelikehityksessä, sanoo Take-Two:n toimitusjohtaja

Take-Two Interactive -konsernin toimitusjohtaja on torjunut huolen siitä, että voisi mullistaa pelikehityksen. Vaikka Zelnick tunnustaa tekoälyn nopean kehityksen ja sen kyvyn tuottaa toimivaa koodia, hän korostaa, että ihmisen luovuus on edelleen menestyksekkään pelikehityksen kantava voima.

Zelnick näkee tekoälyn voimakkaana työkaluna eikä ihmisen kekseliäisyyden korvikkeena. Hän uskoo, että tekoäly voi virtaviivaistaa toistuvia tehtäviä ja parantaa luovaa prosessia, jolloin kehittäjät voivat keskittyä innovatiivisiin ideoihin ja mukaansatempaaviin pelikokemuksiin. Hän kuitenkin varoittaa arvioimasta tekoälyn kykyjä liian korkealle ja väittää, että se ei pysty itsenäisesti hahmottelemaan ja toteuttamaan monimutkaista visiota, jota todella uraauurtava peli vaatii.

Vaikka jotkut alan asiantuntijat spekuloivat tekoälyn mahdollisuudella automatisoida pelikehityksen osa-alueita, Zelnick pysyy optimistisena ihmiskyvyn roolin suhteen. Hän väittää, että tekoälyyn perustuvat työkalut tulevat yhä helpommin saataville, tasoittaen näin kehittäjien mahdollisuuksia kaikissa kokoluokissa. Lopulta pelin menestys riippuu sen ihmisten luomien ainutlaatuisten luovien näkemysten ja toteutuksen.

Zelnickin näkemys on linjassa perinteisen pelikehityksen lähestymistavan kanssa, joka perustuu taiteilijoiden, suunnittelijoiden, ohjelmoijien ja muiden taitavien ammattilaisten yhteistyöhön. Vaikka tekoäly voi täydentää näitä ponnisteluja, on epätodennäköistä, että se syrjäyttäisi pelialalle tyypillisen ihmisen tekijän.