Cyberpunk-päivät: Tarkastelussa retroseikkailut Gemini Rue ja Technobabylon Kommentit pois päältä artikkelissa Cyberpunk-päivät: Tarkastelussa retroseikkailut Gemini Rue ja Technobabylon

viivästyi joulukuun 10. päivään. Odotuksen aikana perehdyn joka maanantai vähintään yhteen kiinnostavaan, mutta vähän tunnettuun cyberpunk-aiheiseen peliin. Tällä kertaa tarkastellaan kahta retrohenkistä point and click -seikkailua.

Esihistoriallisella 90-luvulla rakastin seikkailupelejä. määritteli lapsuuteni, opetti puhumaan englantia ja sai ymmärtämään kaiken rakkaudesta. Seikkailupelit siis tekivät minusta miehen. Nykyään etusormeni on vahvempi, kuin hauis. Kun genre kuihtui pois, kasvatin suruparran ja mökötin vuosia. Vasta 2010-luvun indie-vallankumouksessa seikkailupelit heräsivät kuolleista, ja nykyään niitä ilmestyy enemmän kuin koskaan.

ja ovat retrotyylisiä cyberpunk-pelejä, ulkonäöltään kuin suoraan 90-luvulta. Vaikeustaso on kaukana vanhojen seikkailupelien sadismista, mutta helppoja pelit eivät silti ole. Läpipeluuohjeet voivat joskus tulla tarpeeseen, jos ei huvita jäädä tuntikausiksi jumiin. On makuasia, haluaako puskea muurin läpi sisulla, vaiko ottaa oikotien ja keskittyä tarinasta nauttimiseen. Juuri tarinassa on Gemini Ruen ja Technobabylonin vahvuus.

Kaksoismetku

Gemini Rue ei ole puhdasta cyberpunkkia, mutta Blade Runner on selvästi tekijälle tuttu. Geminin tähtijärjestelmän Barracus-planeetalla kohoaa kaupunki, jota piiskaa ikuinen sade. Pelaaja on kyyninen etsivä, joka jäljittää kadonnutta veljeään hiljaisen saksofonin säestämänä. Film noirin henki on vahva. Samaan aikaan tuntematon mies herää muistinsa menettäneenä karmivan kliinisessä kuntoutuslaitoksessa. Seinät ovat valkoisia, ja päivän rutiineja hallitsee kaiuttimista kuuluva Johtajan ääni. Onko mies vanki, potilas vai koe-eläin? Pelaaja ohjaa vuorotellen molempia hahmoja, ja lopulta tarinat nivoutuvat yhteen. Gemini Rue esittää kysymyksen: Mitä muuta ihminen on, kuin muistonsa? Jos elämänkokemukset viedään pois, mitä jää jäljelle?

Koukku on käsikirjoituksessa, ja pikselitaide miellyttää silmää. Gemini Rue näyttää aidolta 90-luvun Sierra-seikkailulta. Yksi sen inspiraationlähteistä on luultavasti ollut klassikko , joka on nykyään ilmainen. Pelin kehitys alkoi yhden miehen opiskelijaprojektina, jota ei ikinä tarkoitettu julkaistavaksi. Lähipiirin kannustus rohkaisi etsimään julkaisijaa, ja lopulta peli päätyi indieseikkailuista tunnetulle Wadjet Eye Gamesille.

Aluksi pidin Gemini Ruen ulkonäöstä paljon. Kaikki näyttää märältä ja rähjäiseltä, mutta pidemmän päälle harmaa ilme alkoi puuduttaa. Suurin osa pelistä sijoittuu vain muutamalle rajatulle alueelle, Barracuksen kaduille ja kuntoutuslaitokseen. Olisi ollut kiva vierailla vaikka muilla planeetoilla. Dialogia on kovin vähän, ja suhteet muihin hahmoihin jäävät pinnallisiksi. Peliä vaivaa myös lievä kankeus. Tarina paranee loppua kohden, minkä vuoksi jähmeydestä voi antaa paljon anteeksi.

Transsiteknoa

Gemini Ruen harmauden jälkeen Technobabylonin värikkyys virkisti. Ympäristöissä on enemmän vaihtelua, monikäänteinen juoni etenee nopeammin ja dialogia riittää. Newtonin kaupunkia hallitsee keinoäly, joka tietää ja näkee kaiken. Osa ihmisistä on jäänyt riippuvaiseksi Transsiin, virtuaalitodellisuuksien verkkoon, ja geenimanipulaatio on arkipäivää.

Pelissä ohjataan kolmea hahmoa: Tekniikkaa kammoksuvaa poliisia ja tämän partneria, sekä Transsi-riippuvaista hakkerityttöä, joka joutuu vastoin tahtoaan seikkailulle oikeaan maailmaan. Kaduilla väijyy ihmisten muistot varastava sarjamurhaaja, ja tuntematon Syväkurkku alkaa kiristää poliisietsivää tekemään kauheuksia.

Polveileva tarina käsittelee jänniä scifi-ideoita. Voiko poliittisen päätöksenteon luovuttaa keinoälylle, jos se kerran on ihmistä fiksumpi? Jos virtuaalitodellisuus on oikeaa maailmaa immersiivisempi, eikös se silloin ole se aidompi todellisuus? Maailmassa, josta sairaudet on poistettu, kapinallinen nuoriso vastustaa Isoveljeä tartuttamalla itseensä tauteja tahallisesti. Mikä ettei, kun niistä kerran aina paranee?

Technobabylon loihtii Newtonin kaupungista uskottavan maailman, ja matkalla tapaa kiinnostavia hahmoja. Näiden persoonallisuuksien oikuista irtoaa myös huumoria, mikä Gemini Ruesta puuttui täysin. Molemmat pelit ovat hyviä scifikokemuksia, joskin Technobabylon on helpommin lähestyttävä. Molemmat sopivat seikkailupelien ystävän kirjastoon, varsinkin jos ne sattuu löytämään alennuksesta.

Kommentoi

Näin upealta Cyberpunk 2077 näyttää uusilla RTX-korteilla ja Overdrive ominaisuudella Kommentit pois päältä artikkelissa Näin upealta Cyberpunk 2077 näyttää uusilla RTX-korteilla ja Overdrive ominaisuudella

Cyberpunk 2077

on tuomassa -peliin uuden Overdrive -tilan, joka hyödyntää Nvidian uusimpien 40-sarjan näytöohjaimien ominaisuuksia. Voit katsoa alta videoin kuinka upelta uusi tila näyttää.

Aiemmin täysin reaaliaikainen säteenseuranta, eli polkuseuranta (path tracing) on äärimmäisen raskasta näytöohjaimelle ja ei ole ollut mahdollista aiemmilla näytönohjaimilla. Nyt kuitenkin uusien näytönohjaimien tehot tuovat tämän ominaisuuden mahdolliseksi.

Nyt jokainen neonvalo, katulamppu, mainostaulu ja auton ajovalo on valjastettu säteenseurannalla valaisten seiniä, ohikulkevia autoja, jalankulkijoita ja muita esineitä. Globaalin valaistuksen ansiosta pelin jokainen objekti tuottaa pehmeän varjon pinnoille.

Overdrive -ominaisuus ilmestyy Cyberpunk 2077 -peliin PC:illä ensi viikolla huhtikuun 11. päivä. Voit lukea enemmän aiheesta täältä.

Kommentoi

Steam saapui Teslan autoihin Kommentit pois päältä artikkelissa Steam saapui Teslan autoihin

Tesla

tuo tuttuun tapaan autoihinsa uusia päivityksiä vuoden lopulla. Viimeisimmän päivityksen myötä autoihin on tullut tuki -pelialustalle. Jatkossa voit siis pelata aiempien pelien lisäksi mm. tai vaikkapa -pelejä autossasi.

Voit katsoa koko listan päivityksistä alta:

 • Apple Music
 • Ohjaamon kameran käyttö koiratilassa
 • Valoshow (auto tanssii), voidaan ajoittaa 10 minuuttia etukäteen
 • Ilmastointituulettimen nopeutta voi säätää myös silloin, kun ilmastointi on asetettu automaattiselle
 • MyQ-talliyhteyden tuki
 • Automaattiset vilkut, jotka voivat sammuvat automaattisesti kaistanvaihdon jälkeen
 • Mahjong -peli
 • Parannuksia puheluiden käyttökokemukseen
 • Mediasäätimet on siirretty lähemmäs kuljettajaa
 • Päästötestitila (pieruäänet), jonka voi käynnistää puhelinsovelluksen kautta
 • Sateenkaarianimaatio näytetään aina kun autopilotti on aktiivinen
 • Ratatila Y:n Performace

Päivitykset ovat ilmaisia Teslan omistajille ilmaisia ja ovat ladattavissa autoihin.

Kommentoi