Cyberpunk-päivät: Tarkastelussa retroseikkailut Gemini Rue ja Technobabylon Kommentit pois päältä artikkelissa Cyberpunk-päivät: Tarkastelussa retroseikkailut Gemini Rue ja Technobabylon

viivästyi joulukuun 10. päivään. Odotuksen aikana perehdyn joka maanantai vähintään yhteen kiinnostavaan, mutta vähän tunnettuun cyberpunk-aiheiseen peliin. Tällä kertaa tarkastellaan kahta retrohenkistä point and click -seikkailua.

Esihistoriallisella 90-luvulla rakastin seikkailupelejä. määritteli lapsuuteni, opetti puhumaan englantia ja sai ymmärtämään kaiken rakkaudesta. Seikkailupelit siis tekivät minusta miehen. Nykyään etusormeni on vahvempi, kuin hauis. Kun genre kuihtui pois, kasvatin suruparran ja mökötin vuosia. Vasta 2010-luvun indie-vallankumouksessa seikkailupelit heräsivät kuolleista, ja nykyään niitä ilmestyy enemmän kuin koskaan.

ja ovat retrotyylisiä cyberpunk-pelejä, ulkonäöltään kuin suoraan 90-luvulta. Vaikeustaso on kaukana vanhojen seikkailupelien sadismista, mutta helppoja pelit eivät silti ole. Läpipeluuohjeet voivat joskus tulla tarpeeseen, jos ei huvita jäädä tuntikausiksi jumiin. On makuasia, haluaako puskea muurin läpi sisulla, vaiko ottaa oikotien ja keskittyä tarinasta nauttimiseen. Juuri tarinassa on Gemini Ruen ja Technobabylonin vahvuus.

Kaksoismetku

Gemini Rue ei ole puhdasta cyberpunkkia, mutta Blade Runner on selvästi tekijälle tuttu. Geminin tähtijärjestelmän Barracus-planeetalla kohoaa kaupunki, jota piiskaa ikuinen sade. Pelaaja on kyyninen etsivä, joka jäljittää kadonnutta veljeään hiljaisen saksofonin säestämänä. Film noirin henki on vahva. Samaan aikaan tuntematon mies herää muistinsa menettäneenä karmivan kliinisessä kuntoutuslaitoksessa. Seinät ovat valkoisia, ja päivän rutiineja hallitsee kaiuttimista kuuluva Johtajan ääni. Onko mies vanki, potilas vai koe-eläin? Pelaaja ohjaa vuorotellen molempia hahmoja, ja lopulta tarinat nivoutuvat yhteen. Gemini Rue esittää kysymyksen: Mitä muuta ihminen on, kuin muistonsa? Jos elämänkokemukset viedään pois, mitä jää jäljelle?

Koukku on käsikirjoituksessa, ja pikselitaide miellyttää silmää. Gemini Rue näyttää aidolta 90-luvun Sierra-seikkailulta. Yksi sen inspiraationlähteistä on luultavasti ollut klassikko , joka on nykyään ilmainen. Pelin kehitys alkoi yhden miehen opiskelijaprojektina, jota ei ikinä tarkoitettu julkaistavaksi. Lähipiirin kannustus rohkaisi etsimään julkaisijaa, ja lopulta peli päätyi indieseikkailuista tunnetulle Wadjet Eye Gamesille.

Aluksi pidin Gemini Ruen ulkonäöstä paljon. Kaikki näyttää märältä ja rähjäiseltä, mutta pidemmän päälle harmaa ilme alkoi puuduttaa. Suurin osa pelistä sijoittuu vain muutamalle rajatulle alueelle, Barracuksen kaduille ja kuntoutuslaitokseen. Olisi ollut kiva vierailla vaikka muilla planeetoilla. Dialogia on kovin vähän, ja suhteet muihin hahmoihin jäävät pinnallisiksi. Peliä vaivaa myös lievä kankeus. Tarina paranee loppua kohden, minkä vuoksi jähmeydestä voi antaa paljon anteeksi.

Transsiteknoa

Gemini Ruen harmauden jälkeen Technobabylonin värikkyys virkisti. Ympäristöissä on enemmän vaihtelua, monikäänteinen juoni etenee nopeammin ja dialogia riittää. Newtonin kaupunkia hallitsee keinoäly, joka tietää ja näkee kaiken. Osa ihmisistä on jäänyt riippuvaiseksi Transsiin, virtuaalitodellisuuksien verkkoon, ja geenimanipulaatio on arkipäivää.

Pelissä ohjataan kolmea hahmoa: Tekniikkaa kammoksuvaa poliisia ja tämän partneria, sekä Transsi-riippuvaista hakkerityttöä, joka joutuu vastoin tahtoaan seikkailulle oikeaan maailmaan. Kaduilla väijyy ihmisten muistot varastava sarjamurhaaja, ja tuntematon Syväkurkku alkaa kiristää poliisietsivää tekemään kauheuksia.

Polveileva tarina käsittelee jänniä scifi-ideoita. Voiko poliittisen päätöksenteon luovuttaa keinoälylle, jos se kerran on ihmistä fiksumpi? Jos virtuaalitodellisuus on oikeaa maailmaa immersiivisempi, eikös se silloin ole se aidompi todellisuus? Maailmassa, josta sairaudet on poistettu, kapinallinen nuoriso vastustaa Isoveljeä tartuttamalla itseensä tauteja tahallisesti. Mikä ettei, kun niistä kerran aina paranee?

Technobabylon loihtii Newtonin kaupungista uskottavan maailman, ja matkalla tapaa kiinnostavia hahmoja. Näiden persoonallisuuksien oikuista irtoaa myös huumoria, mikä Gemini Ruesta puuttui täysin. Molemmat pelit ovat hyviä scifikokemuksia, joskin Technobabylon on helpommin lähestyttävä. Molemmat sopivat seikkailupelien ystävän kirjastoon, varsinkin jos ne sattuu löytämään alennuksesta.

Cyberpunk 2077 Ultimate Edition ilmestyi – katso uudet trailerit Kommentit pois päältä artikkelissa Cyberpunk 2077 Ultimate Edition ilmestyi – katso uudet trailerit

Cyberpunk 2077

CD Projekt Red on julkaissut Ultimate Edition -peliversion tänään ja samalla uusista ominaisuuksista on saatu julkaisutraileri, jonka voit katsoa alta.

Kuten eilen uutisoimme, peliin on nyt saatu täysin toimiva metrolinja, uusia treffipaikkoja, radion kuuntelemisen muuallakin kun autoissa, uusia ajoneuvoja sekä paljon muita parannuksia.

Ultimate Edition tarjoaa pelaajille pääsyn Cyberpunk 2077 -laajennukseen Phantom Liberty sekä pääpeliin yhdessä paketissa.

Cyberpunk 2077 Ultimate Edition on nyt saatavilla :lle, ja S:lle sekä :lle.

Toimiva metro saapuu vihdoin Cyberpunk 2077 -peliin – muutakin uutta luvassa Kommentit pois päältä artikkelissa Toimiva metro saapuu vihdoin Cyberpunk 2077 -peliin – muutakin uutta luvassa

Cyberpunk 2077

on vihdoinkin saamassa toimivan metrojärjestelmän uuden 2.1 päivityksen myötä. Päivitys ilmestyy huomenna 5. joulukuuta samalla kun pelin Ultimate Edition julkaistaan.

Metro oli iso osa pelin E3-messuilla nähtyä traileria vuonna 2018, mutta varsin raakileena ilmestyneessä julkaisuversiossa sitä ei kuitenkaan nähty.

Nyt toimiva metro saapuu osaksi peliä uuden päivityksen myötä ja pelaajat pääsevät liikkumaan sen avulla ympäri Night Cityä. Päivitys tuo mukanaan myös uusia paikkoja, joissa pelaajat voivat viettää aikaansa romanttisen partnerinsa kanssa.

Mukana on myös uusi radio-ominaisuus Radioport, joka mahdollistaa radiokanavien kuuntelemisen myös käveltäessä ja metrossa ollessa.

Lisäksi päivitys tuo mukanaan uusia kulkuneuvoja, joiden joukossa on mm. viisi uutta moottoripyörää sekä avoversio Porsche 911 -autosta. Moottoripyörillä voi myös jatkossa keulia ja tehdä muita temppuja. Pelattavana on myös autokisoja, joista voi voittaa alennuksia Auto Fixer -verkkokaupalle.

Cyberpunk 2077 on saatavilla , PlayStation 4, ja S, sekä Xbox One -konsoleille sekä :lle.