Eeppisimpiä sarjojen tunnusmusiikkeja viime vuosilta – Television timanttiset tunnarit, osa 1 Kommentit pois päältä artikkelissa Eeppisimpiä sarjojen tunnusmusiikkeja viime vuosilta – Television timanttiset tunnarit, osa 1

Vanhanaikaisen television sisällä Geralt noituri

Mikä tekee sarjan tunnusmusiikista eeppisen? On aika äänestää, mikä näistä neljästä viime vuosina julkaistuista tunnareista on kaikkein eeppisin.

Omalla kohdallani eeppisyysmittari räksähtää siinä vaiheessa, kun tippa norahtaa linssiin. Eeppisellä tarkoitetaan nykyään jotain valtavaa, mahtavaa, suunnatonta, loistavaa tai dramaattista. Eeppinen musiikki vetää tunteet äärirajoille, myllyttää ja runttaa itsensä läpi ihmisyyden sieluun (näin dramaattisesti kuvattuna).

Eeppiset elokuvamusiikit alkoivat ilmestyä maailmalle 90-luvun alussa, mutta saivat oman genrensä vasta 2000-luvun paikkeilla. Dramaattisuuden ja mahtavuuden tunnun musiikkiin tuovat erilaiset orkesteri-instrumentit kuten puhallinsoittimet ja lyömäsoittimet sekä kuorot. Näitä hyödynnetään tehokkaasti nykypäivänäkin sarjojen tunnareissa.

Tässä postauksessa muutama oma suosikkini viime vuosien eeppisimmistä sarjatunnareista. Olenko ainoa, josta tuntuu, että tunteisiin vetoavimmat tunnusmusiikit löytyvät usein fantasia- ja scifi-sarjoista?

His Dark Materials

Tämä 2019 vuonna ensimmäisen kerran julkaistu fantasia-draama sarja on tunteita herättävä seikkailu koko perheelle. Se on melko tyypillinen ”sankarin matka” -juonikuviolla etenevä tarina nuoresta Lyrasta, joka lähtee selvittämään mysteerisen Tomun arvoitusta. Hän oppii matkalla omasta kohtalostaan sekä saa selville järisyttäviä perhesalaisuuksia. Tästä tarinasta ei puutu mystisiä taikaesineitä, uusia maailmoja, outoja olentoja tai taikuutta.

Erityismaininnan tämä sarja saa monipuolisista henkilöhahmoista, joista ei aina tiedä, kuka toimii oikein ja kuka väärin.

Sarja perustuu Philip Pullmannin kirjasarjaan Kultainen kompassi. Televisiosarjan tunnusmusiikin on säveltänyt Lorne Balfe, jonka muita sävellyksiä pääsee kuuntelemaan muun muassa myös elokuvissa Black Widow (2021) ja Luther: The Fallen Sun (2023).

Sarjan voi katsoa HBO:sta.

Arcane: League of Legends

Tiedätkö sarjat, joiden jälkeen tuntuu kuin olisi eri ihminen? Vuonna 2021 julkaistu Arcane: League of Legends oli itselleni henkilökohtaisesti juuri tällainen katselukokemus.

Kahden kaupungin yllä leijuu taistelun uhka. Utopistisen Piltoverin ja synkän Zaun asukkaat käyvät jatkuvaa taistelua elintilastaan ja monien perheiden ja torveruussuhteiden kohtalona on katketa sydäntäsärkevillä tavoilla. Katselija pääsee tutustumaan erittäin monisyisiin hahmoihin, jotka ovat tuttuja myös saman nimisestä pelistä, johon tämä sarja perustuu.

Arcane annostelee katselijalle räjähtävän määrän monstereita, eritteitä, hulluutta ja tuliaseita.

Tunnusmusiikin esittää Imagine Dragons, joka on tunnettu muun muassa hiteistään Thunder ja Believer.

Sarja on nähtävissä Netflixissä.

Lue, mitä Errori kirjoitti Arcane: League of Legendsistä pari vuotta sitten: League of Legends -aiheinen Arcane -animaatiosarja saavutti suosiota – toinen kausi tuloillaan

The Witcher – Season 1

Witcher-sarjassa ei ole ensimmäisen kauden tunnarin voittanutta. Kyseinen kappale löytyy allekirjoittaneen Spotify-listaltakin!

Noituri Geralt laittaa hirviöt ketoon tässä 2019 ensi-iltaan tulleessa sarjassa. Vahvasti poliittinen tarina kertoo sfäärien lomittumisesta, jonka seurauksena erilaisten olentojen rujoilta yhteentörmäyksiltä ei voida välttyä. Noitureiden ensisijainen rooli on surmata erilaisia hirviöitä, mutta tarinan edetessä käy ilmi, että myös Geralt luokitellaan monen muun mielestä eräänlaiseksi erikoisuudeksi. Geralt saa tarinassa toisenkin tehtävän: hänen kohtalonsa nivoutuu yhteen yllätyksen lapsi Cirin ja maagi Yenneferin kanssa.

Sarja perustuu vahvasti puolalaisen Andrzej Zapkowskin luomaan fantasia maailmaan, josta on tehty myös useita suosittuja videopelejä.

Nyt kesäkuussa julkaistavalla kolmannella tuotantokaudella katsojat saavat viimeisen mahdollisuuden nähdä autenttisen Henry Cavillin näyttelemässä Geralt of Riviaa. Neljännellä tuotantokaudella uutena Witcherinä nähdään Liam Hemsworth, jonka upeita roolisuorituksia on nähty muun muassa The Hunger Games -elokuvissa.

The Witcher -sarja on katsottavissa tällä hetkellä Netflixissä.

Kurkkaa Errorin aiemmasta artikkelista Witcher-saagan 3. tuotantokauden traileri: Viimeisen kerran Henry Cavill – Witcher sarjan kolmas kausi sai trailerin

Siilo on dystooppinen kertomus ihmiskunnasta, joka elää maan alle rakennetuissa siiloissa. Ihmisen uteliaisuudelle ei ole rajaa, kun useita siilon asukkaita alkaa kiinnostamaan, mitä siilon ulkopuolella oikeastaan on. Kuka hallitsee siiloa? Mitä voi tapahtua, jos koko siilollinen ihmisiä päättäisikin lähteä ulos katsomaan?

Siilon tunnusmusiikin on säveltänyt Atli Örvarsson. Voi viedä alkuun muutaman kuuntelukerran ennen kuin kappaleen todellisen piinan alkaa tuntemaan. Kosketinsoittimet saavat kappaleessa melkoisen suuren roolin, ja niihin yhdistyvä voimakas rumpu kumisee tunnariin tietynlaista syvyyttä. Musiikkia kuuntelisi pidemmällekin, loppu kun tuntuu jäävän hieman lyhyeksi.

Siilo on alun perin Hugh Howeyn kirjoihin perustuva trilogia, jonka päähenkilönä nähdään määrätietoinen Juliette Nichols (sarjassa Rebecca Ferguson).

Sarja on parhaillaan katsottavissa AppleTV+:ssa.

Sitten ei kun äänestämään eeppisintä viime vuosien tunnaria neljästä vaihtoehdosta!

Ja eeppisimmän sarjatunnarin tittelin voittaa?

Pastellinsävyisiä unelmia ja tuulessa hulmuavia hiuksia – Television timanttiset tunnarit, osa 2 Kommentit pois päältä artikkelissa Pastellinsävyisiä unelmia ja tuulessa hulmuavia hiuksia – Television timanttiset tunnarit, osa 2

Mikä tekee sarjan tunnusmusiikista timanttisen? Tässäpä ikuisuuskysymys, johon varmstikin jokaisella on omat vastauksensa.

Seuraavaksi esittelen neljä timanttista 80-luvun TV-tunnaria, jotka ovat jättäneet ikonisen jälkensä televisiohistoriaan. Nämä tunnarit ovat kuin aikakoneita menneisyyteen, ja ne kutsuvat meidät takaisin tukka hulmuavana tuulikoneiden ääreen pastellinsävyisiin pukuihin sonnustautuneina. Tuohon nostalgiseen aikaan, jolloin televisio oli vasta alkamassa valloittaa maailmaa. Artikkelin lopussa pääset äänestämään omaa suosikkiasi tämän artikkelin poiminnoista. Viikon valinnat ovat tarkistettavissa alta:

Miami Vice

Ensimmäisenä astuu lavalle Miami Vice vuodelta 1984. Tämä legendaarinen poliisisarja tarjosi katsojilleen paitsi jännittävää rikostarinointia myös ikonisen tunnusmusiikin. Jan Hammerin luoma syntetisaattorien sävyttämä kappale sai katsojat vauhtiin heti sarjan alusta lähtien. Miami Vicen tunnusmusiikki kietoo kuulijansa retrohenkiseen tunnelmaan ja luo sopivan energisen aloituksen sarjalle, joka seurasi Miamin huumepoliisien seikkailuja.

Knight Rider

80-luvun kenties tunnetuin älykäs auto, K.I.T.T., toi mukanaan myös yhden eeppisimmistä tunnusmusiikeista. Knight Riderin tunnusmusiikki on kuin aikamatka legendaarisiin sarjan hetkiin. Sähköisesti latautunut melodia kuvastaa täydellisesti sarjan futuristista ja toimintapitoista tunnelmaa. Se on rakas matka menneisyyteen, kun komeilla rintakarvoilla varustetun David Hasselhoffin esittämä Michael Knight ja hänen älykäs auto K.I.T.T. suojelivat maailmaa.

Dallas

Kun puhutaan eeppisistä TV-sarjoista 80-luvulla, ei voida unohtaa ”Dallasia”. Teknisesti sarja on kyllä startannut jo 70-luvun loppupuoliskolla, mutta kyllähän se kuitenkin valloitti maailman varsinaisesti 80-luvun aikana. Tämä suurten tunteiden draama tarjosi katsojilleen niin paljon enemmän kuin vain öljybisneksen käänteitä. Sarjan tunnusmusiikki, luotu Jerrold Immel, on kuin matka suureen Texasin maisemaan ja ihmisten värikkäisiin elämiin. Sillä oli kyky kietoa katsojat tarinan mukaan jo ensi sävelistä lähtien.

Magnum, P.I.

Lopuksi on vuorossa ”Magnum, P.I.”, joka tunnetaan niin seikkailuistaan kuin ikonisesta tunnusmusiikistaan. Tämä jännittävä ja viihdyttävä sarja sai monet kiinni jo ensi hetkestä lähtien, osittain kiitos sen tarttuvan tunnusmusiikin. Mike Postin luoma kappale on tunnelmaa täynnä, kuin sunnuntai-aamun messussa konsanaan.

Nyt on sinun vuorosi äänestää! Mikä näistä neljästä 80-luvun TV-sarjatunnarista on kaikkein timanttisin? Käy äänestämässä suosikkiasi ja uppoudu samalla näiden legendaaristen sarjojen unohtumattomaan tunnelmaan. Oliko eeppisyyttä enemmän ”Miami Vicessä”, ”Knight Riderissä”, ”Dallasissa” vai ”Magnum, P.I.:ssä”? Äänesi ratkaisee!

PS. Jos joku kyselee ”Missäs Magcyverin Agnus luurailee?” teille minä vastaan, että palaamme vielä asiaan..

Ja tämän artikkelin levyraadin voittaja on?