Elder Scrolls -roolipelisarja juhlii 30-vuotista taivaltaan Kommentit pois päältä artikkelissa Elder Scrolls -roolipelisarja juhlii 30-vuotista taivaltaan

Elder Scrolls Online

Elder Scrolls, yksi pelimaailman rakastetuimmista roolipelisarjoista, juhlii tällä viikolla 30-vuotista taivaltaan. Matka alkoi 25. maaliskuuta 1994 The Elder Scrolls: Arena -pelillä, DOS-pohjaisella teoksella, joka loi pohjan laajalle Tamrielin maailmalle.

Arenan ainutlaatuinen yhdistelmä 3D-ympäristöjä ja 2D-spritejä tarjosi pelaajille valtavan ja monimutkaisen maailman tutkittavaksi, luoden pohjan sen 1996 jatko-osalle, The Elder Scrolls II: Daggerfall.

Sarja todella löysi vahvan otteensa vuonna 2002 The Elder Scrolls III: Morrowindin myötä, saaden sekä kriitikoiden että kaupallisen menestyksen. Kuitenkin vuonna 2006 julkaistu nosti sarjan AAA-valokeilaan. PC:lle, Xbox 360:lle ja PS3:lle julkaistu Oblivion myi uskomattomat 9,5 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Vuonna 2011 julkaistu vahvisti entisestään sarjan hallintaa. Laajalla avoimella maailmallaan, syvällisellä lorellaan ja koukuttavalla pelattavuudellaan Skyrim jatkaa pelaajien lumoamista tähän päivään asti, myyden yli 60 miljoonaa kappaletta Bethesdan Todd Howardin mukaan.

The Elder Scrolls -universumi laajeni vieläkin vuonna 2014 The Elder Scrolls Onlinen lanseerauksella, menestyksekkäällä MMORPG:llä, joka saa jatkuvasti uutta sisältöä.

Alla muuten pienenä vinkkinä varsin mielenkiintoinen dokumentti pelisarjan historiasta:

Taide videopeleissä Kommentit pois päältä artikkelissa Taide videopeleissä

Firewatch

Videopelien grafiikka pelaa olennaista osaa, mitä videopeleihin ylipäätänsä tulee. Ilman grafiikkaa ei peliä ole ja erinomaisella grafiikalla taas vetää puoleensa enemmän pelaajia. Se valtava työ ja taidon määrä, mitä tällaisiin isoihin projekteihin tarvitaan, on sanoinkuvaamatonta. Siispä haluamme puhua hieman videopelien grafiikoista ja mainita muutamia pelejä, joissa on upeat grafiikat.

Videopelien grafiikoilla on väliä

Kuten sanottua, videopelien grafiikat ovat tärkeä osa niiden kokonaisuutta. Pelkkä hyvä ja nerokas juoni ei riitä, vaan miellyttävien visuaalien on tarkoitus tukea tarinaa ja ikään kuin antaa arvoa pelin juonelle. Hyvä tarina ja kauniit visuaalit yhdessä saavat pelaajan tiiviimmin mukaan itse peliin. Pelin grafiikat auttavat lisäksi pelin kehittäjää välittämään oikeanlaisen tunnelman aina pelaajalle saakka. Yksittäiset valinnat pelin grafiikoiden suunnittelussa voivat luoda täysin erilaisia lopputuloksia, vaikka juoni pysyisikin samana. Kun pelin grafiikat näyttäytyvät miellyttävinä pelaajille, on pelaajan luonnostaankin helpompi keskittyä.

Journey

Thatgamecompany-pelitalo kehittämä oli hittimenestys tullessaan julki. Sen harvinaisen kauniit grafiikat ja peliä varten sävelletty musiikki luovat ainutlaatuisen tunnelman, jonkalaista toista saa vain hakea. Pelissä ohjataan huppupäistä hahmoa aavikon läpi päämääränä salaperäinen vuori. Pelissä pystyy kohtaamaan muita pelaajia, mutta heidän kanssaan ei pysty kommunikoimaan verbaalisesti, mikä luo tunnelmaan omanlaisensa twistin. Journeyn visuaalit ovat kuin silmänruokaa ja pelissä viihtyy helposti tunteja pelkästään ympäristöä tutkiskellen.

Limbo

on tanskalaisen pelinkehittäjän Playdead Studiosin julkaisema pulma- ja tasohyppelypeli, jossa ohjataan anonyymiä hahmoa useiden ja erilaisten ansoja sisältävien kenttien läpi. Visuaaleiltaan Limbo omaa hyvin erityisen tyylin, jota ei voi olla erottamatta eikä myöskään unohtamatta – mustavalkoinen ja 2D-pohjainen yksinkertaistettu tyyli on hyvin valtavirrasta eroava. Synkkien grafiikoiden perusteella voisi luulla, että peli on pelottava, mutta todellisuudessa se on enemmänkin tunnelmallinen ja salaperäinen.

Firewatch

Firewatch

seikkailupeli sijoittuu Wyomingin osavaltioon vuoteen 1989, jossa pelaaja pääsee hyppäämään metsänvartija Henryn kenkiin vartioimaan metsää metsäpalojen varalta Shoshone National Forestiin. Henryn ensimmäisestä työpäivästä lähtien alkaa tapahtua kummallisia asioita ja hänen ainoana tukenaan on radiopuhelimen toisessa päässä oleva työnjohtaja Delilah. Pelaaja pääsee itse vaikuttamaan dialogiin Delilahin kanssa ja näin ollen vaikuttamaan heidän väliseen suhteensa.

Shoshone National Forest itsessään on kaunis metsä ja kun siitä on Firewatchissa tehty taidetta, lopputulos ei voi olla muuta kuin upea ja sitä se onkin. Pelin kuvitukset ovat omaa luokkaansa – aivan sama mihin suuntaan olet kulkemassa, tuntuu siltä kuin olisit osa taideteosta. Rehellisesti sanottuna, Firewatchia pelatessa voisi vain tutkailla ympäristöä, sillä jokainen nurkka on hiottu uskomattoman kauniiksi.

Red Dead Redemption

Hyvin suosittu on Red Dead -sarjan kolmas osa. Peli sijoittuu villiin länteen, jossa todellakin päästään seikkailemaan villin lännen tyylillä. Luvassa on aseita, länkkäreitä, hevosia ja etenkin jännitystä. Villille lännelle tyypillisesti pelissä pääsee myös pelaamaan pokeria – kyseisen korttipelin sääntöjen etukäteen opettelua kannattaa siis harkita. Red Dead Redemptionin visuaalit ovat sieltä kauneimmasta päästä. Siitä huolimatta, että peli on julkaistu jo vuonna 2018, ovat sen visuaalit yhä tänäkin päivänä tunnelmallisia ja upeasti tuotettuja.

Sleeping Dogs

Sleeping Dogs

Hong Kong kaupunkina on tunnettu kirkkaan värisistä neon-valoistaan, korkeista rakennuksistaan ja modernista yöelämästään. -videopeli vie pelaajan suoraan näille kaduille. Pelin grafiikat on toteutettu niin hyvin, että voisi oikeasti luulla olevansa Hong Kongin miljoonakaupungin sykkeessä. Sleeping Dogs on avoimeen pelimaailmaan sijoittuva seikkailutoimintapeli, jonka pelihahmona toimii peitepoliisina toimiva Wei Shen.

The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim on toimintaroolipeli, joka on The Elder Scrolls -pelisarjan viides osa. Siitä huolimatta, että pelissä tavataan lohikäärmeitä, ovat sen grafiikat uskomattoman realistisia. Pelin grafiikoissa on panostettu laajasti ympärillä vallitsevaan ympäristöön ja sen todellakin huomaa. Lisäksi pelin pelattavuus eli gameplay on omaa luokkaansa. Hyvä tarina, pelattavuus ja grafiikat tekevät pelistä yhden parhaista.

Alan Wake

Alan Wake

on toimintaseikkailu tyyppinen videopeli, jonka kehittäjä on itse asiassa suomalainen videopelejä suunnitteleva ja kehittävä Remedy Entertainment. Pelissä on sekä toiminnan että psykologisen trillerin piirteitä. Alan Waken visuaaleissa leikitellään paljon valolla ja varjolla sekä näiden kahden kontrastilla. Valot ja varjot luovat peliin salaperäisen ympäristön ja pienen kylän Bright Fallsin tunnelma vain vahvistaa sen salaperäisyyttä. Alan Wake on palkittu kirjailija, jonka vaimo katoaa heidän yhteisen lomamatkansa aikana – sarja jännittäviä ja outoja tapahtumia ottaa paikkansa, kun Wake yrittää pelastaa rakkaansa. Peli on todellakin kokeilemisen arvoinen.