Taide videopeleissä Kommentit pois päältä artikkelissa Taide videopeleissä

Firewatch

Videopelien grafiikka pelaa olennaista osaa, mitä videopeleihin ylipäätänsä tulee. Ilman grafiikkaa ei peliä ole ja erinomaisella grafiikalla taas vetää puoleensa enemmän pelaajia. Se valtava työ ja taidon määrä, mitä tällaisiin isoihin projekteihin tarvitaan, on sanoinkuvaamatonta. Siispä haluamme puhua hieman videopelien grafiikoista ja mainita muutamia pelejä, joissa on upeat grafiikat.

Videopelien grafiikoilla on väliä

Kuten sanottua, videopelien grafiikat ovat tärkeä osa niiden kokonaisuutta. Pelkkä hyvä ja nerokas juoni ei riitä, vaan miellyttävien visuaalien on tarkoitus tukea tarinaa ja ikään kuin antaa arvoa pelin juonelle. Hyvä tarina ja kauniit visuaalit yhdessä saavat pelaajan tiiviimmin mukaan itse peliin. Pelin grafiikat auttavat lisäksi pelin kehittäjää välittämään oikeanlaisen tunnelman aina pelaajalle saakka. Yksittäiset valinnat pelin grafiikoiden suunnittelussa voivat luoda täysin erilaisia lopputuloksia, vaikka juoni pysyisikin samana. Kun pelin grafiikat näyttäytyvät miellyttävinä pelaajille, on pelaajan luonnostaankin helpompi keskittyä.

Journey

Thatgamecompany-pelitalo kehittämä Journey oli hittimenestys tullessaan julki. Sen harvinaisen kauniit grafiikat ja peliä varten sävelletty musiikki luovat ainutlaatuisen tunnelman, jonkalaista toista saa vain hakea. Pelissä ohjataan huppupäistä hahmoa aavikon läpi päämääränä salaperäinen vuori. Pelissä pystyy kohtaamaan muita pelaajia, mutta heidän kanssaan ei pysty kommunikoimaan verbaalisesti, mikä luo tunnelmaan omanlaisensa twistin. Journeyn visuaalit ovat kuin silmänruokaa ja pelissä viihtyy helposti tunteja pelkästään ympäristöä tutkiskellen.

Limbo

Limbo on tanskalaisen pelinkehittäjän Playdead Studiosin julkaisema pulma- ja tasohyppelypeli, jossa ohjataan anonyymiä hahmoa useiden ja erilaisten ansoja sisältävien kenttien läpi. Visuaaleiltaan Limbo omaa hyvin erityisen tyylin, jota ei voi olla erottamatta eikä myöskään unohtamatta – mustavalkoinen ja 2D-pohjainen yksinkertaistettu tyyli on hyvin valtavirrasta eroava. Synkkien grafiikoiden perusteella voisi luulla, että peli on pelottava, mutta todellisuudessa se on enemmänkin tunnelmallinen ja salaperäinen.

Firewatch

seikkailupeli sijoittuu Wyomingin osavaltioon vuoteen 1989, jossa pelaaja pääsee hyppäämään metsänvartija Henryn kenkiin vartioimaan metsää metsäpalojen varalta Shoshone National Forestiin. Henryn ensimmäisestä työpäivästä lähtien alkaa tapahtua kummallisia asioita ja hänen ainoana tukenaan on radiopuhelimen toisessa päässä oleva työnjohtaja Delilah. Pelaaja pääsee itse vaikuttamaan dialogiin Delilahin kanssa ja näin ollen vaikuttamaan heidän väliseen suhteensa.

Shoshone National Forest itsessään on kaunis metsä ja kun siitä on Firewatchissa tehty taidetta, lopputulos ei voi olla muuta kuin upea ja sitä se onkin. Pelin kuvitukset ovat omaa luokkaansa – aivan sama mihin suuntaan olet kulkemassa, tuntuu siltä kuin olisit osa taideteosta. Rehellisesti sanottuna, Firewatchia pelatessa voisi vain tutkailla ympäristöä, sillä jokainen nurkka on hiottu uskomattoman kauniiksi.

Hyvin suosittu 2 on Red Dead -sarjan kolmas osa. Peli sijoittuu villiin länteen, jossa todellakin päästään seikkailemaan villin lännen tyylillä. Luvassa on aseita, länkkäreitä, hevosia ja etenkin jännitystä. Villille lännelle tyypillisesti pelissä pääsee myös pelaamaan pokeria – kyseisen korttipelin sääntöjen etukäteen opettelua kannattaa siis harkita. Red Dead Redemptionin visuaalit ovat sieltä kauneimmasta päästä. Siitä huolimatta, että peli on julkaistu jo vuonna 2018, ovat sen visuaalit yhä tänäkin päivänä tunnelmallisia ja upeasti tuotettuja.

Sleeping Dogs

Hong Kong kaupunkina on tunnettu kirkkaan värisistä neon-valoistaan, korkeista rakennuksistaan ja modernista yöelämästään. Sleeping Dogs -videopeli vie pelaajan suoraan näille kaduille. Pelin grafiikat on toteutettu niin hyvin, että voisi oikeasti luulla olevansa Hong Kongin miljoonakaupungin sykkeessä. on avoimeen pelimaailmaan sijoittuva seikkailutoimintapeli, jonka pelihahmona toimii peitepoliisina toimiva Wei Shen.

V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim on toimintaroolipeli, joka on The Elder Scrolls -pelisarjan viides osa. Siitä huolimatta, että pelissä tavataan lohikäärmeitä, ovat sen grafiikat uskomattoman realistisia. Pelin grafiikoissa on panostettu laajasti ympärillä vallitsevaan ympäristöön ja sen todellakin huomaa. Lisäksi pelin pelattavuus eli gameplay on omaa luokkaansa. Hyvä tarina, pelattavuus ja grafiikat tekevät pelistä yhden parhaista.

Alan Wake

on toimintaseikkailu tyyppinen videopeli, jonka kehittäjä on itse asiassa suomalainen videopelejä suunnitteleva ja kehittävä Remedy Entertainment. Pelissä on sekä toiminnan että psykologisen trillerin piirteitä. Alan Waken visuaaleissa leikitellään paljon valolla ja varjolla sekä näiden kahden kontrastilla. Valot ja varjot luovat peliin salaperäisen ympäristön ja pienen kylän Bright Fallsin tunnelma vain vahvistaa sen salaperäisyyttä. on palkittu kirjailija, jonka vaimo katoaa heidän yhteisen lomamatkansa aikana – sarja jännittäviä ja outoja tapahtumia ottaa paikkansa, kun Wake yrittää pelastaa rakkaansa. Peli on todellakin kokeilemisen arvoinen.

Kommentoi

Red Dead Redemption 2 oli PC-julkaisussa rupinen kaakki Kommentit pois päältä artikkelissa Red Dead Redemption 2 oli PC-julkaisussa rupinen kaakki

Hetihän perään se patchi tuli, mikä on kuuleman mukaan joitain ongelmia hieman korjaillut, mutta itse pelin julkaisu oli aika onneton. Peliähän on paljon odotettu, eikä siitä ole kauaa kun lukemanne .net sen marraskuun julkaisusta uutisoi. Allekirjoittanuthan on pääosin konsolipelaaja, joten voi vain tirskahdella miten tässä on näin päässyt käymään. Ottakaapahan hyvä asento.

Isoin ongelma, tai ainakin kattavin lienee, että suuri määrä pelaajia ei pystynyt peliä käynnistämään ollenkaan. Toki sieltä pääsi sitten Gamesin tukisivulle, mistä moni raportoi, ettei ongelma ratkennut.

Kuitenkin, nyt on jo ensimmäinen patch ulkona, minkä pitäisi päästää pelaajat peliä pelaamaan.

Oliko sinulla ongelmia pelin käynnistyksen kanssa? Auttoiko patch vai jotkut muut internetin poppakonstit?

Kommentoi

Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki Kommentit pois päältä artikkelissa Savuavat kuudestilaukeavat: Villin lännen pelien musiikki

Äänisuunnittelun ohella musiikki on yksi keskeisiä piirteitä niin elokuvissa, televisiosarjoissa kuin myös videopeleissä, mitä ilman audiovisuaalinen kokemus ei olisi täydellinen. Musiikki luo tunnelmaa, ilmoittaa pelitapahtumista ja reagoi usein pelaajan toimintaan. Interaktiivisuus onkin keskeisimpiä eroavaisuuksia elokuvamusiikin ja pelimusiikin välillä. Vuosikymmenien saatossa videopeleistä on tullut entistä elokuvamaisempia. Pelien musiikki soveltaa tyyliään erilaisista elokuvagenrejen konventioista, jotka ovat olleet olemassa jo varhaisten kolikkopelien aikakaudella 1970-1980-luvulla. Medal of Honorin, Hidden and Dangerousin tai Hearts of Ironin kaltaisissa sotapeleissä on kuultavissa sotilastrumpetteja ja pikkurumpujen pärinää, kun selviämiskauhussa, kuten ja Silent Hill ”kauhumusiikki” pyrkii tehostamaan pelin kauhuefektiä ja luomaan jännittynyttä tunnelmaa ääristyneine pelottavine sointeineen.

Villin lännen pelejä voi pitää interaktiivisina lännenelokuvina, joiden musiikki soveltaa suoraan western-elokuvien musiikillisia konventioita. Tyypillisesti Villiin länteen assosioidaan kaikuisat sähkökitarat, honottavat huuliharput, kaihoisat viulut sekä suuret orkesterisaundit. Yksi varhaisista Villin lännen –pelien alkuperäismusiikeista oli Lucas Artsin kehittämä ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Outlaws (1996), jonka Clint Clint Bajakianin säveltämä musiikki soveltaa Ennio Morriconen tunnetuksi tekemää spagetti western –tyyliä, mitä kuultiin muun muassa Sergio Leonen dollari-trilogiassa (Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, pahat ja rumat).  Esimerkiksi pelin teemalaulu muistuttaa trumpetteineen, akustisine kitaroineen ja laukkarytmeineen italialaista westernien teemoja. Taas hiljaa kehittyvä, mahtipontinen The Last Gunfigth luo ruudinkatkuiseen päähenkilön ja rosvon väliseen kaksintaisteluun tiivistä tunnelmaa. Vaikka peli ei olekaan kestänyt kovin hyvin aikaa, sen musiikki on suorastaan uraa uurtavaa.

14 vuotta ennen Gamesin Lännen miljööseen sijoittuvaa hiekkalaatikkopeliä peleissä ennennäkemätöntä Villin lännen –konseptia kehitteli sarjan ensimmäinen peli Red Dead Revolver (2004): kolmannen persoonan, suoraviivaisen arcademainen toimintapeli, jonka musiikkiraita koostui 1960-1970-luvun italo westernien teemoista säveltäjiltä, kuten Luis Bacalov, Francesco De Masi, Ennio Morricone ja Bruno Nicolai. Sen graafinen tyyli rakeisine 8-millimetrin kameran tyylisine kuvanlaatuineen muistuttaa kyseisen aikakauden elokuvia. Valmista western-musiikkia kuullaan niin päävalikossa, pelissä sekä elokuvamaisissa välianimaatioissa, jossa se luo vaikutelmaa lännenelokuvasta. Pelin pääteema, Luis Bacalovin Lo Chiamavano King (elokuvasta His Name Was King) mikä kuullaan ensimmäistä yhdessä pelihistorian ikonisimmista alkuanimaatioista, jossa pelin keskeiset hahmot esitellään elokuvamaisessa montaasissa. Peli tempaa mukaansa heti teemalaulun kiihkeistä rumpufilleistä ja sähkökitaran kahdentamasta huuliharppumelodiasta.

Usein miten länkkäripelit soveltavat varsin suoraviivaista pelityyliä sekä kostowesternien yksinkertaisia juonikuvioita. Esimerkiksi Activisionin pelissä Gun (2005) päähenkilö Colton White hakee kostoa isänsä surmanneelle pormestari Hoodoo Brownille ja hänen jengilleen. Tämä kolmannen persoonan toimintaseikkailupeli muistuttaa hiekkalaatikko-pelityyliltään western-peli Red Dead Redemptionia (2010), viittä vuotta ennen, kun se räjäytti pelimaailman valtavalla maailmallaan ja western-tyylisellä musiikillaan. Pelin Gun musiikki muistuttaa paljon perinteisiä westernejä mahtipontisilla orkesterisoinneillaan, jonka lomassa kuullaan perinteisiä lännensoittimia: huuliharppua, akustista kitaraa, slide-kitaraa ja viulua. Musiikki luo peliin eeppisen seikkailun tuntua, vieden pelaajan autenttiseen länkkärimiljööseen. Videopelien musiikki soveltaa siis tyyliviitteitä lähestulkoon kaikista elokuvagenreistä, höystämällä sitä interaktiivisilla piirteillä.

 

Kommentoi