Grammarly noussut Suomen suosituimmaksi tekoälypalveluksi – tietoturvariskit kasvussa Kommentit pois päältä artikkelissa Grammarly noussut Suomen suosituimmaksi tekoälypalveluksi – tietoturvariskit kasvussa

Generatiivisen tekoälyn käyttö on räjähtänyt kasvuun Suomessa, ja erityisesti kieliasun korjaukseen keskittyvä on noussut maan käytetyimmäksi tekoälypalveluksi. Palo Alto Networksin 9. kesäkuuta julkaistun -raportin mukaan tekoälyliikenne kasvoi maailmanlaajuisesti 890 % vuoden 2024 aikana, mikä näkyy myös Suomessa.

Grammarlyn osuus kaikesta tekoälykäytöstä Suomessa on huikeat 49,7 %, ja sitä seuraavat ja Microsoft Power Apps. Käytön räjähdysmäinen kasvu kuvastaa tekoälyn nopeaa kypsymistä ja sen tuomia tehokkuusetuja eri toimialoilla – raportissa jopa 40 %:n taloudellisia hyötyjä.

Tietoturvariskit kasvavat rinnalla

Kasvun varjopuolena ovat merkittävästi lisääntyneet tietovuodot ja turvallisuusuhat. Tietovuodot tekoälysovellusten kautta ovat yli kaksinkertaistuneet ja muodostavat jo 14 % kaikista tietoturvaloukkauksista.

Raportin mukaan:

  • Organisaatiot käyttävät keskimäärin 66 eri tekoälysovellusta, joista noin 10 % arvioidaan riskialttiiksi.
  • Yli 70 % testatuista sovelluksista oli haavoittuvia jailbreaking-tekniikoille.
  • Joissakin tapauksissa tekoäly on tuottanut vaarallista tai laitonta sisältöä, kuten ohjeita aseiden valmistamiseen tai syrjivää kieltä.

Erityisen huolestuttavia ovat koodin generointiin liittyvät tekoälysovellukset, joita käytetään laajasti teknologia- ja valmistavassa teollisuudessa. Nämä alat muodostavat 39 % koodaukseen liittyvästä tekoälyliikenteestä.

Palo Alto Networksin suositukset

Raportti kehottaa organisaatioita rakentamaan monikerroksisen tekoälystrategian, joka sisältää:

  • Yleiskatsauksen tekoälyn käytöstä organisaatiossa
  • Selkeät käyttörajat ja ohjeistukset
  • Tietojen ja käyttäjien suojaamisen koko tekoälyekosysteemissä
  • Käyttöoikeuksien hallinnan, joka huomioi:
    • Käyttäjätyypin
    • Sijainnin
    • Laitteet
    • Sovellusten riskitason
  • Nollaluottamusmallin käyttöönoton uhkien, kuten haittaohjelmien ja tietovuotojen torjumiseksi

Tekoälyn hyödyntäminen voi tuoda merkittäviä hyötyjä, mutta vain, jos sen käyttö on turvallista ja hallittua.

PlayStation 6: Tekoäly lupaa viedä pelit uudelle tasolle Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation 6: Tekoäly lupaa viedä pelit uudelle tasolle

Sony

ei ole vielä paljastanut 6:ta, mutta tulevaisuus näyttää selvältä: tekoäly tulee olemaan pelikonsoleiden sydän. -mallissa nähty tekoälypohjainen kuvanparannus on vasta alkua, ja seuraavassa sukupolvessa aiotaan hyödyntää entistä kehittyneempiä tekoälytekniikoita, kuten älykästä kuvan skaalausta ja kehysten generointia.

GPU-valmistajat Nvidia ja ovat siirtymässä aiempaa enemmän softan puolelle, koska raudan tehojen kasvattaminen käy yhä vaikeammaksi. Esimerkiksi Nvidian uusin RTX 5090 -näytönohjain kuluttaa jopa 580 wattia, mutta pelisuoritus kasvaa vain 10–25 prosenttia edelliseen verrattuna. Siksi peleissä aiotaan käyttää tekoälyä luomaan lisää kuvia ja parantamaan grafiikoita ilman, että raudan tarvitsee tehdä koko työtä.

Sony ja AMD ovat kehittäneet yhdessä uuden tekoälyalgoritmin, joka tekee pelien grafiikoista tarkempia ja kauniimpia. Tämä uusi teknologia saattaa löytyä RDNA 5 -arkkitehtuurista, joka todennäköisesti pyörittää tulevaa PlayStationia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on, että teknologia tukee myös vaikkapa :n kaltaisia tekoälysovelluksia, jos pelinkehittäjät niin haluavat.

Tekoälykehysten generointi on tuore ja kiistelty ominaisuus, jossa kone luo uusia kuvia peräkkäisten kuvien väliin sujuvamman pelikokemuksen saamiseksi. Se voi kuitenkin tuoda viivettä ja epätarkkuutta, joten ominaisuus tuskin tulee olemaan pakollinen, pelaajille jää valinnanvapaus.

Vaikka konsolien AI-ominaisuudet voivat herättää kysymyksiä, ne lupaavat mullistaa pelien ulkonäön ja sujuvuuden. Jäämme odottamaan, milloin ja miten tämä tekoälybile alkaa PlayStationin seuraavassa sukupolvessa.

Adobe tuo Firefly-tekoälytyökalut kännykkään – nyt voit luoda kuvia, videoita ja ideoita missä vain Kommentit pois päältä artikkelissa Adobe tuo Firefly-tekoälytyökalut kännykkään – nyt voit luoda kuvia, videoita ja ideoita missä vain

tekee tekoälyllä taiteilusta entistä helpompaa: sen generatiiviset Firefly-työkalut ovat nyt saatavilla mobiilisovelluksessa iPhonelle ja Androidille. Tämä tarkoittaa, että voit muuntaa tekstin kuvaksi tai videoksi tai jopa kuvan videoksi suoraan puhelimellasi, vaikka bussimatkalla tai kahvitauolla.

Firefly-sovellus sisältää suosittuja työkaluja kuten Generative Fill ja Generative Expand, jotka aiemmin nähtiin vain Photoshopissa. Kaikki luomasi sisältö synkronoituu automaattisesti Adobe-tilillesi, joten voit helposti jatkaa työskentelyä tietokoneella myöhemmin. Luovuus ei siis enää pysähdy työpöydälle.

Uutena ominaisuutena Adobe esittelee myös Firefly Boardsin, digitaalisen mood boardin, johon voit koota kuvia, värejä ja tekstejä ja antaa tekoälyn luoda niiden pohjalta uusia versioita.

Tekoäly ei kuitenkaan ole täysin ilmaista hupia. Adobe käyttää luomiseen Firefly-krediittejä, joita saat riippuen tilauksestasi. Esimerkiksi Firefly Standard -paketti maksaa noin 9,30 euroa kuukaudessa ja sisältää 2 000 krediittiä. Koko Creative Cloud -paketti tuo 4 000 krediittiä ja maksaa noin 65 euroa kuukaudessa.

Lisäksi Adobe avaa ovet myös muiden tekoälymallien käyttöön suoraan sovelluksesta. Mukana on mm. Runwayn Gen-4-kuvamalli, Pikan tekstistä videoksi -malli, Googlen Imagen 4 ja :n kuvagenerointi.