”Hasta la vista, baby” – tutkijat tekivät onnistuneen ihosolukon humanoidirobotin kasvopinnalle Kommentit pois päältä artikkelissa ”Hasta la vista, baby” – tutkijat tekivät onnistuneen ihosolukon humanoidirobotin kasvopinnalle

Tokion yliopiston tutkijaryhmä on julkaissut tutkimuksen, jossa on onnistuttu kiinnittämään laboratorio-olosuhteissa kasvatettua ihosolukkoa humanoidirobotin kasvopinnoille. Tutkimus edustaa merkittävää edistystä realistisen ja itsekorjaavan keinotekoisen ihon kehitystyössä, joka mahdollistaisi roboteille parempaa ympäristön havaitsemista.

Tutkimuksessa hyödynnettiin uutta menetelmää, jossa robotin kasvopintaan luodaan mikroskooppisia V-muotoisia perforaatioita. Näihin perforaatioihin solukko kiinnitetään kollageenigeelin avulla plasmakäsittelyn tuella. Jos haluat nähdä järkyttävää kuvamateriaalia niin kurkkaa lyhyt video tästä ja kuva täältä.

Vaikka menetelmä osoittautui teknisesti toimivaksi, aiheuttivat alustavat testikappaleet kuitenkin esteettisiä haasteita. Elävän ihosolukon ja robotin elottomien silmien yhdistelmää on kuvailtu jopa ”painajaismaiseksi”. Tutkijaryhmä on tietoinen tästä haasteesta ja uskoo tulevaisuuden iteraatioiden, joihin integroidaan esimerkiksi ihohuokosia ja hermojen kaltaisia rakenteita, parantavan robotin ulkonäöllistä toteutusta.

Kuva lähde: ©2024 Takeuchi et al. CC-BY-ND

Tutkimuksella on sovellusmahdollisuuksia myös robotiikan ulkopuolella. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kirurgisten toimenpiteiden simuloinnissa, kosmetiikkatuotteiden testauksessa sekä materiaalitieteen tutkimuksessa

Lähde: IGN Nordic

Gemini voi pian luoda Google Docs -asiakirjasi podcasteiksi Kommentit pois päältä artikkelissa Gemini voi pian luoda Google Docs -asiakirjasi podcasteiksi

laajentaa -tekoälynsä käyttöä Workspace-sovelluksissa. Pian voit muuntaa Google Docs -asiakirjasi :n luomaksi podcastiksi tai pyytää sitä lukemaan tekstisi ääneen. Tulossa on myös ”Help me refine” -työkalu, joka ehdottaa parannuksia tekstiin kommenttien muodossa.

Myöhemmin tänä vuonna Sheetsiin saadaan ”Help me analyze” -ominaisuus, joka auttaa analysoimaan taulukoita ja löytämään trendejä – kuin tekoälyanalyytikko.

Uudet Docs-ominaisuudet saapuvat lähiviikkoina, Sheets-päivitykset myöhemmin vuonna 2025.

Google Gemini ottaa käyttöön henkilökohtaisen mallin – hyödyntää hakuhistoriaasi Kommentit pois päältä artikkelissa Google Gemini ottaa käyttöön henkilökohtaisen mallin – hyödyntää hakuhistoriaasi

on julkistanut uuden -mallin, joka hyödyntää käyttäjän hakuhistoriaa tarjotakseen henkilökohtaisempia vastauksia. ”Gemini with personalization” eli ”Henkilökohtaistaminen” on nyt saatavilla verkossa Gemini- ja Gemini Advanced -tilaajille. Malli on merkitty ”kokeelliseksi”, ja se tulee ”vähitellen” saataville myös mobiililaitteille.

Uusi malli toimii yhdistämällä Geminin käyttäjän Google-sovelluksiin ja -palveluihin, alkaen hakuhistoriasta. Tavoitteena on tarjota entistä oivaltavampia ja käyttäjän tarpeisiin räätälöityjä vastauksia. ”Tulevina kuukausina” malli yhdistyy myös Google Kuviin ja YouTubeen.

Käyttäjät voivat valita tämän mallin Gemini-valikosta. Kun malli on valittu, Gemini analysoi käyttäjän syötteen ja arvioi, voiko hakuhistoria parantaa vastausta. Google korostaa, että käyttäjä ”hallitsee tietojansa” ja voi milloin tahansa katkaista hakuhistorian yhteyden Geminiin.

Hakuhistoriaa ei käytetä jokaisen syötteen kohdalla, vaan ainoastaan silloin, kun Googlen ”kehittyneet päättelymallit” katsovat sen olevan hyödyllistä.

Uusi henkilökohtainen Gemini-malli on saatavilla ”yli 45 kielellä” ja ”suurimmassa osassa maailman maita”, mutta ei Euroopan talousalueella, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Tämä uusi ominaisuus merkitsee merkittävää askelta kohti henkilökohtaisempia ja relevantimpia tekoälypalveluita.