Hiekkalaatikkopeli Pax Dei palkittiin vuoden parhaana suomalaisena pelinä Kommentit pois päältä artikkelissa Hiekkalaatikkopeli Pax Dei palkittiin vuoden parhaana suomalaisena pelinä

Pax Dei

Suomen pelialan juhlahetki koettiin jälleen -gaalassa, jossa jaettiin palkintoja vuoden 2024 kovimmille pelijulkaisuille ja ansioituneille tekijöille. Tällä kertaa lavalla nähtiin tavallista enemmän yllätyksiä, juhlapuheita ja jopa historiallisia käänteitä.

Illan pääpalkinnon nappasi kunnianhimoinen hiekkalaatikkoseikkailu Pax Dei, jonka takana on Mainframe Industries. Kyseessä on massiivinen nettipeli, jossa pelaaja valitsee roolinsa keskiaikaisessa fantasiamaailmassa – rakentaa, tutkii, taikoo ja elää tarinaansa tuhansien muiden kanssa. Pelin maailma on avoin, myyttinen ja armottoman kiehtova, eikä mikään ole valmiiksi kirjoitettu. Pax Dei onnistui vangitsemaan pelaajat ja tuomariston, ja vei ansaitusti vuoden parhaan suomalaisen pelin tittelin.

Uudistus toi tänä vuonna mukanaan myös kolmen parhaan pelin palkitsemisen. Kakkossijan vei Makea Gamesin energinen . Kolmossijasta käytiin niin tiukka kisa, että se jaettiin kolmeen osaan: Fingersoftin Lego Hill Climb Adventures, Supercellin sekä Ranela Gamesin sympaattinen mökkeilysimulaattori jakoivat pronssin.

Finnish Cottage Simulator ei jäänyt pelkästään jaetulle kolmannelle sijalle – peli nappasi myös parhaan indiepelin palkinnon. Pienen jyväskyläläistiimin luomus jatkaa komeasti suomalaisen simulaattoriperinteen jalanjäljissä My Summer Car ja -pelien rinnalla. Suomeen on selvästi muotoutumassa oma, omaperäinen simupelien genre.

Palkintoja jaettiin yhteensä yhdeksässä kategoriassa. Vuoden tulokkaana palkittiin moottorikelkkapelillään Sledders. Luovimman saavutuksen kunnian vei tunnelmallinen allaspeli Pools, jonka kehitti studio nimeltä Tensor.

Elämäntyöpelialalla huomioitiin myös. Supercellin perustaja Ilkka Paananen palkittiin Vuoden vaikuttajana, ja IGDA:n elämäntyöpalkinnon sai Christopher Hamilton. palkitsi Daria Bokovayan vuoden vapaaehtoisena, ja Vuoden Jampion -tittelin nappasi Ali İrdiren. Opiskelijapalkinto meni Team Scavengerille, jonka peli vei voiton Bit1 Student Game Competition 2025 -kisassa.

Gaalassa muistettiin myös pelialan pitkää historiaa. Suomen peliala täytti 30 vuotta, ja Housemarquen Ilari Kuittinen piti juhlapuheen – ei mikään sattuma, sillä on maan vanhin yhä toimiva pelistudio ja myös gaalan pääsponsori.

”Vuonna 2024 julkaistiin vain kourallinen mobiilipelejä, ja kaikki palkitut pelit ovat PC:lle tai konsoleille. Se kertoo alan muutoksesta. Vaikka kilpailu on kovaa – kuten Makea Gamesin esimerkki osoittaa – Suomessa tehdään silti kunnianhimoisia ja laadukkaita pelejä, joista voi olla ylpeä.”

Suomen Pelinkehittäjät ry:n puheenjohtaja Joni Lappalainen kommentoi gaalan poikkeuksellista luonnetta.

Voittajat valittiin Suomen Pelinkehittäjät ry:n jäsenäänestyksellä, johon osallistui yli 70 kaupallista, vuonna 2024 julkaistua peliä.

Gaalan tukijoina toimivat mm. Housemarque, Small Giant Games, ja Ubisoft RedLynx. Lisää tietoa pelialan tilasta on luvassa syksyllä, kun Neogames julkaisee Finnish Game Industry 2024 -raportin. Alustavien tietojen mukaan vuosi 2024 sujui selvästi vuotta 2023 paremmin – ja se näkyi myös gaalan lavalla.

Voittajat

Vuoden 2024 IGDA-vapaaehtoinen (IGDA Volunteer of the Year 2024)
Daria Bokovaya

Vuoden 2025 IGDA-elämäntyöpalkinto (IGDA Lifetime Achievement 2025)
Christopher Hamilton

Vuoden 2024 Jampion (Finnish Game Jam – Jampion of the Year 2024)
Ali İrdiren

W Love Games Excellence Award 2024
Finnish Cottage Simulator (Ranela Games)

Bit1 Game Competition 2025
Spaceship Scavenger (Team Scavenger)

Vuoden 2024 tulokas (Rookie of the Year 2024)
Hanki Games

Vuoden 2024 luova saavutus (Best Creative Achievement of the Year 2024)
Pools (Tensori)

Vuoden 2024 vaikuttaja (Power Player of the Year 2024)
Ilkka Paananen

Vuoden 2024 paras suomalainen peli (Finnish Game of the Year 2024)
Pax Dei (Mainframe Industries)

Strategiapeli Field of Glory II: Medieval ladattavissa ilmaiseksi PC:lle Kommentit pois päältä artikkelissa Strategiapeli Field of Glory II: Medieval ladattavissa ilmaiseksi PC:lle

Field of Glory II: Medieval

Vuonna 2021 julkaistu on nyt saatavilla täysin ilmaiseksi :lle Steamissä 17. heinäkuuta asti.

Kyseessä on vuoropohjainen taktinen strategiapeli, joka sijoittuu korkeaan keskiaikaan vuosien 1040 ja 1270 välille. Pelaaja pääsee komentamaan monia historiallisia armeijoita, kuten anglosakseja, normanneja, mongoleja, puolalaisia, teutoniritareita, viikinkejä, unkarilaisia ja monia muita. Taisteluita käydään sekä valmiiksi suunnitelluissa skenaarioissa että itse luoduissa kamppailuissa, joissa taktikointi ja yksikköjen sijoittelu ovat avainasemassa.

Peli on saanut positiivista palautetta erityisesti historiallisesta tarkkuudestaan ja taktisesta syvyydestään. Siinä on yli 100 yksikkötyyppiä, 57 armeijalistaa ja runsaasti vaihtoehtoja sekä yksinpelille että moninpelille.

Jos keskiajan sotastrategia kiinnostaa, nyt on oiva hetki napata tämä nimike kokoelmaan – täysin ilmaiseksi.

PlayStation-klassikko teki laittoman loikan Xboxille – ja katosi yhtä nopeasti Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation-klassikko teki laittoman loikan Xboxille – ja katosi yhtä nopeasti

Konsolisodat saivat hiljattain uuden, koomisen käänteen, kun yksi PlayStationin ikonisimmista peleistä, futuristinen kaahailupeli , ilmestyi täysin yllättäen myyntiin Microsoftin Xbox-kauppapaikalle. Moni hieraisi silmiään ihmetyksestä: olivatko vanhat kilpakumppanit Sony ja Microsoft tehneet salaa sovinnon? Todellisuus oli kuitenkin paljon yksinkertaisempi ja samalla häpeämättömämpi.

Kyseessä ei suinkaan ollut virallinen julkaisu, vaan peli oli naamioitu nimellä ”Anti-Gravity Racing WipEout”. Todellisuudessa paketti sisälsi heikosti emuloidut versiot alkuperäisestä -pelistä Wipeout sekä sen jatko-osasta. Tämän luvattoman käännöksen takana oli tuntematon pelitalo LLS Games, joka oli paitsi käyttänyt luvatta Sonyn omistamaa peliä, myös ”lainannut” YouTubesta fanin tekemän modernisoidun intro-videon ja liittänyt sen osaksi peliään.

Huijaus ei kuitenkaan kestänyt kauan. Pelialan teknisiin analyyseihin keskittyvä Digital Foundry -kanava julkaisi videon, jossa se paljasti karun totuuden pelin surkeasta teknisestä toteutuksesta. Peli pyöri heikosti, kärsi graafisista ongelmista ja oli kaikin puolin huonompi versio rakastetusta klassikosta. Videon myötä tieto laittomasta porttauksesta levisi kulovalkean tavoin pelaajien keskuudessa.

Kun asia nousi julkisuuteen, reaktio oli nopea. Microsoft poisti pelin ripeästi kauppapaikaltaan, ja Sonyn tavaramerkkiä rikkonut peli katosi yhtä äkkiä kuin oli ilmestynytkin. Vaikka monet fanit ovat vuosien varrella haaveilleet Wipeoutin saapumisesta muillekin alustoille, tämä röyhkeä yritys rahastaa klassikolla ei ollut se tapa, jolla sen toivottiin tapahtuvan. Tapaus jää historiankirjoihin huvittavana esimerkkinä siitä, kuinka digitaalisilla kauppapaikoilla voi joskus nähdä mitä kummallisimpia yllätyksiä.