Huhu: Until Dawn saattaa olla toukokuun ilmainen PS Plus -peli Kommentit pois päältä artikkelissa Huhu: Until Dawn saattaa olla toukokuun ilmainen PS Plus -peli

Toukokuun 2025 Plus -pelien yksi nimi on saattanut vuotaa etukäteen: teinikauhupeli on huhujen mukaan tulossa ilmaiseksi ladattavaksi ensi kuussa. Vaikka ei ole vielä vahvistanut tietoa, markkinointimateriaali viittaa siihen, että kyseessä olisi remasteroitu versio, ei alkuperäinen vuoden 2015 peli.

Ajoitus ei ole sattumaa. Until Dawn -elokuva sai ensi-iltansa hiljattain, ja spekulaatiot pelin uudelleenjulkaisusta osana promootiota ovat saaneet tulta alleen.

PlayStation Plusin kautta pelaajat saavat joka kuukausi ilmaisia pelejä, ja kaikki tilaustasot saavat nämä kuukausittaiset pelit käyttöönsä. Toukokuussa -kirjastosta on myös poistumassa 22 peliä, mukaan lukien klassikot , ja sekä , jotka katoavat näin kokonaan moderneilta konsoleilta.

Tuleeko Until Dawn olemaan osa sinun toukokuun pelikokoelmaasi?

Vanhaa uutta pelikansalle – miksi remasterit valtaavat pelikaupat yhä uudelleen? Kommentit pois päältä artikkelissa Vanhaa uutta pelikansalle – miksi remasterit valtaavat pelikaupat yhä uudelleen?

Pelimaailmassa käydään paraikaa kuumaa keskustelua, kun huhut :n uusintaversiosta nostavat vanhan kysymyksen pintaan: miksi pelaajat saavat yhä uudelleen samoja pelejä uusilla kuorilla? Remasterit eli vanhojen pelien uudelleenjulkaisut ovat vallanneet uusien konsoleiden julkaisukalenterit, eikä suunta näytä muuttuvan.

Pelaajat kyllä valittavat uusien ideoiden puutteesta, mutta samaan aikaan ja The Elder Scrolls: myyvät miljoonia uusina versioina. Ristiriita on ilmeinen, monella meistä on näppäimistö toisessa ja lompakko toisessa kädessä. Kritisoimme, mutta ostamme silti.

Kaikki remasterit eivät ole kuitenkaan samanarvoisia. Oblivion sai kunnollisen graafisen kasvojenkohotuksen ja säilytti silti alkuperäisen kömpelyytensä, joka teki siitä hurmaavan. GTA V taas on julkaistu jo kolmelle konsolisukupolvelle lähinnä pienin viilauksin, uusi versio näyttää lähinnä siltä, miltä vanha muistoissa näytti.

Remasterit ratkaisevat kyllä yhden ongelman: vanhoja pelejä on vaikea pelata ilman vanhaa konsolia tai epäluotettavaa emulaattoria. Mutta samalla pelaaja maksaa usein uudelleen pelistä, jonka jo kerran osti. Esimerkiksi Oblivionin ostaminen kolmatta kertaa voi kirpaista, vaikka sydän sanoo kyllä, järki saattaa huutaa ei.

Peliala vertautuu usein Hollywoodiin, jossa supersankarit palaavat valkokankaalle yhä uusissa versioissa. Mutta siellä tarina muuttuu, ohjaaja vaihtuu, ja vanhat leffat löytyvät hyllystä tai suoratoistosta. Peleissä taas uusintajulkaisut ovat usein teknisesti välttämättömiä, vanha peli ei yksinkertaisesti enää toimi uudella raudalla.

Ehkä pelialan tulevaisuus löytyy Fortniten kaltaisista elävistä peleistä, jotka päivittyvät ajan myötä sen sijaan, että ne julkaistaan uudelleen. Mutta niin kauan kuin sama peli tuo uutta rahaa vanhalla sisällöllä, uusintajulkaisut tulevat jatkumaan ja me pelaajat todennäköisesti ostamme ne taas kerran.

PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista Kommentit pois päältä artikkelissa PlayStation hidastaa tahtia – pelien määrä romahtanut 70 % PS3-ajoista

Sony

Muistatko ajan, jolloin tuntui puskevan uutta peliä joka kuukausi? No, ne ajat ovat rakkaat kansalaiset nyt takanapäin. Uusi analyysi paljastaa, että Sonyn omien studioiden tekemien ensimmäisen osapuolen (first-party) pelien määrä on laskenut yli 70 % :n kulta-ajoista.

:n aikana (2006–2013) julkaisi peräti 91 omaa peliä, mukana oli jättihittejä kuten , ja , mutta myös kokeellisia pieniä helmiä, joita harva enää muistaa. Verrattuna siihen :llä julkaistiin enää 34 ensipeliä, ja :llä tähän mennessä vain 18. Tahti on kuin hidastetusta videosta.

Mutta mistä oikein on kyse? Ei huonosta menestyksestä tai laiskuudesta, päinvastoin. Jokainen uusi peli on nykyisin jättihanke, jonka tekemiseen saattaa kulua jopa seitsemän vuotta ja yli 270 miljoonaa euroa, kuten :n tapauksessa. Sony on siirtynyt vähemmän, isompia, parempia -strategiaan, panostetaan jättipeleihin, jotka viedään myös PC:lle ja ehkä valkokankaalle.

Tämä muutos ei ole pelkästään numeroita, se vaikuttaa siihen, miltä PlayStation tuntuu. Ennen tarjolla oli yllätyksiä, outouksia ja pientä hulluutta. Nyt painopiste on elokuvamaisissa jättiseikkailuissa. Laatu on yhä huipussaan, mutta vaihtelu, luovuus ja yllättävyys ovat kutistuneet.