Hyvät ennusteet Good Omensista pitivät paikkansa Kommentit pois päältä artikkelissa Hyvät ennusteet Good Omensista pitivät paikkansa

Good Omens (Amazon Prime)

8.5 / 10
Hyvää Tennantin ja Sheenin kemian kaltaista näkee harvoin. Huonoa Tahti tuntuu välillä verkkaiselta ja rytmitys voisi olla sulavampaa. Lyhyesti Good Omens on loistosarja joka perustuu loistokirjaan joka onnistuu nostamaan ihastuttavan ilkikurisesti inhimillisen yliluonnollisen yläpuolelle.

Fantasiakirjailija jätti tämän maailmankaikkeuden kolkan vuonna 2015 jälkeen ajanlaskun alun. Pratchett jätti kuitenkin jälkeensä merkittävän tuotannon, josta merkillepantava on yksi erikoisuus, yhteistyönä Neil Gaimanin kanssa kirjoitettu Good Omens. Teos on siitä eriskummallinen, koska se vaikuttaa eräänlaiselta kuuman perunan heittelyltä, jossa vekkulit kirjoittajamestarit vievät hahmoja uuteen pinteeseen vuorollaan vain nähdäkseen miten toinen selvittää kyseisen pinteen. Kirjan kannen sisäsivulla oli kuva kirjailijoista: Mustaan nahkatakkiin ja mustiin farkkuihin pukeutunut Gaiman ja valkoisessa puvussa, poolokauluspaidassa sekä hatussa oleva Pratchett.

Crowley (Neil Tennant) on demoni ja Aziraphale (Michael Sheen) enkeli. Kumpikin toteuttaa osaltaan pääkonttorinsa asettamaa tehtävää ja vuosituhansien kilvoittelun viedessä hyvän ja pahan tasapainon vain siihen missä se olisi joka tapauksessa, ilman heitä, syntyy työstä yhteisymmärrystä ja ystävyyttä. Yliluonnolliset olennot ovat olleet maan päällä niin kauan, että ovat alkaneet pitää siitä. Kuitenkin Crowley saa tehtäväkseen käynnistää tapahtumaan, jonka on määrä lopulta johtaa maailmanloppuun. Tapahtuma saa alusta asti osakseen palan inhimillisyyttä, joten asiat eivät mene ihan niinkuin strömsössä. Sekä yläkerta että alakerta haluavat lopunaikojen sotansa, mutta kolmantena voimana on inhimillisyys, joka haluaisi että asiat pysyvät sellaisena kuin ovat – vikoineen.

Kosmisten voimien ja inhimillisyyden välinen kilvoittelu tuntuu mittakaavansa laajuudessaan samankaltaiselta kuin huumorissaan hyvin samankaitaisessa Liftarin Käsikirja -kirjasarjassa, josta toivoisi näkevän samantapaisen minisarjan camp-estetiikkaan jääneen 80-luvun alun televisiosarjan ja vuoden 2005 hollywood-flopin jälkeen. Teoksen inhimillisyyden ja ystävyyden puolustus yliluonnollisen moraalin yli on raikasta uskontokritiikkiä aikana jolloin myös uskonnottomuus on valunut osaltaan fundamentalistiseksi paasaamiseksi. Kirjan juoneen on tehty melko tervetulleita muutoksia sarjan luojan ja kirjan toisen kirjoittajan Neil Gaimanin toimesta, joten 15 vuotta sen jälkeen kun itse luin kirjan, tuntuu sekä tutulta että tuoreelta.

Kommentoi

Good Omens -sarja saa jatkoa – kuvaukset käynnissä Skotlannissa Kommentit pois päältä artikkelissa Good Omens -sarja saa jatkoa – kuvaukset käynnissä Skotlannissa

Good Omens

Kulttiromaaniin perustuva Good Omens (Hyviä enkeleitä) -sarja on saamassa jatkoa ja uutta kautta kuvataan parhaillaan Skotlannissa.

Good Omens perustuu Terry Pratchettin ja Neil Gaimanin kansainväliseen bestseller-romaaniin, joka kuvaa ihmisten keskuudessa elävien enkeli Aziraphalen ja demoni Crowleyn kummallista ystävyyttä. Kaverukset ovat eläneet maailmassa aivan sen alusta lähtien ja päättävät palata takaisin helppoon elämäänsä, kun ennustettu maailmanloppu tyrehtyy.

Uuden kauden päärooleissa nähdään tutut Michael Sheen (Quiz, Staged) ja David Tennant (Des, Staged). Mukana ovat myös Paul Adeyefa (Bancroft, Ransom), Michael McKean (This Is Spinal Tap, Better Call Saul), Gloria Obianyo (Dune, High Life), Miranda Richardson (Stronger, Rams), Maggie Service (Quiz, Red Dwarf XI), Reece Shearsmith ( No. 9, The League of Gentlemen) sekä Nina Sosanya (Red Joan, Killing Eve, Last Tango in Halifax, Screw).

Sarjan tuottajana jatkaa Neil Gaiman, joka myös toimii showrunnerina yhdessä ohjaaja Douglas Mackinnonin kanssa. Gaimanin lisäksi käsikirjoittajan toimii John Finnemore. Sarjan uuden kauden tuottajatahoina toimivat Studios, BBC Studios Productions, sekä Narrativia.

Kommentoi

Top Gear juontajan uusi Clarkson’s Farm sarja alkaa kesäkuussa – katso traileri Kommentit pois päältä artikkelissa Top Gear juontajan uusi Clarkson’s Farm sarja alkaa kesäkuussa – katso traileri

Clarkson's Farm

julkaisee entisen ja nykyisen juontaja Jeremy Clarksonin uuden Clarkson’s Farm -sarjan kesäkuun 11. päivä.

Jeremy Clarkson on journalisti ja tv-toimittaja, joka on totuttu näkemään matkustamassa superautoilla ympäri maailmaa sivuluisussa karjuen. Nyt hän on päättänyt ostaa Englannin maaseudulta 1 000 eekkerin maatilan ja suoriutua maataloustöistä itse – siitäkin huolimatta, ettei hänellä ole niistä vähäisintäkään kokemusta.

Sarjassa seurataan Britteisaarten epätodennäköisimmän maajussin ja hänen tiiminsä intensiivistä, raskasta, mutta monin paikoin hilpeää vuotta maatilan arjessa, jossa kotieläimet eivät tottele eivätkä viljelyskasvit meinaa lähteä kasvuun. Työrupeamaa ei helpota myöskään se, että vuosi tuo tullessaan huonoimman viljelysään vuosikymmeniin – sekä pandemian, jota kukaan ei osannut odottaa.

Sarja starttaa Prime Video -palvelussa kesäkuun 11. päivä.

Kommentoi