”Itkuvirsiä ja hyvää meininkiä” – Elokuvamusiikin kultaiset sulosävelet, osa 1 Kommentit pois päältä artikkelissa ”Itkuvirsiä ja hyvää meininkiä” – Elokuvamusiikin kultaiset sulosävelet, osa 1

on Errorin artikkelisarja, jossa toimittajamme poimii aika ajoin kasaan kourallisen jollain tapaa hänen omaa elämäänsä sykähdyttäviä elokuvakappaleita. Nuita sävellyksiä on mukava kuunnella toisinaan erilaisissa elämäntilanteissa, jolloin jokin tietty sävellys istuu, kuin nyrkki silmään valloillaan olevan tunnetilan kanssa. Joskus kyseiset elokuvakappaleet antavat myös varsin voimaannuttavia hetkiä, tai sitten niitä kuunnellessaan voi nostata mielialan huippuunsa.

Kappaleet ovat voineet riemastuttaa, vihastuttaa tai aiheuttaa monia muita vahvoja reaktioita, mutta ennen kaikkea, ne ovat jääneet elämään ikuisina korvamatoina omaan sisimpäänsä. Ne soivat kuin päättymättömältä kasetilta, joka ei koskaan mene solmuun. Aivan kuten toisessa artikkelisarjassamme Pelimusiikin ikivihreissäkin.

Ensimmäisen artikkelisarjan biisinostot voit katsastaa tästä alta:

Nicola Piovani -Life Is Beatiful

Keskitysleirille lähetetty italianjuutalainen tarjoilija suojelee nuorta poikaansa todellisuudelta uskottelemalla, että vankeus on vain peliä. Tässä traagisessa, mutta siltikin jollain kierolla tapaa varsin lämminhenkisessä filmatisoinnissa musiikin kohdalla on onnistuttu luomaan tarttuvien sävellyksien lisäksi myös onnistunutta kuvailua, millaista oikeastaan ”toivon pilkahdus”. Elokuvan pääteeman säveltänyt Nicola Piovani voitti elokuvan musiikista myös Oscarin vuonna 1998, joka ei kuitenkaan ollut elokuvan ainoa pokaali kyseisenä iltana. Myös elokuvan pääosan näyttelijä Roberto Benigni pokasi samana iltana Oscarin parhaasta miespääosasta.

Thomas Newman – American Beauty

Thomas Newman – tuo elokuvamusiikin mollimies numero yksi, jonka sävellyksiä tullaan nostamaan tämän artikkelisarjan tulevissa osuuksissakin useaan otteeseen. Vuonna 1999 ilmestyneessä American Beautyssa oli tunnelma kohdillaan onnistuneen ohjauksen, näyttelijöiden, tarinan ja musiikinkin suhteen. Newman voitti myös kyseisen elokuvan kohdalla itselleen BAFTA-palkinnon. Kehtaanko tässä vaiheessa edes paljastaakaan, millaisissa sydänsurujen huuruttamissa tunnelmissa kyseisestä kappaletta onkaan soitettu? Palataan siihen tarinaan ehkä joskus myöhemmin…

Ray Parker Jr. – Ghostbusters Theme

Artikkelin finaali tuskin esittelyjä kaipaakaan? Ray Parker Jr:n säveltämässä -teemassa on korvamadot kohdallaan ja se on kestänyt aikaa hyvin jo usean vuosikymmenen ajan. Julkaistessaan useita listahittejäkin valloittanut singlelohkaisu piti huolen, että Haamujengin työ tulee olemaan tuttua maailmanlaajuisesti – ja niinhän siinä lopulta kävikin. Elokuvasta- sekä sen tunnusbiisistä tuli kummastakin valtaiset hitit, jonka jäljet näkyvät vielä tänäkin päivänä, kun Ghostbustersin uutta tulemista suunnitellaan jälleen kuluvan vuoden aikana. Niin mitäkäs tämä kappale nyt kuvastikaan? No erittäin hyvää meininkiä, totta kait!

Teksti: Jaakko Nygård

Alkuperäisen Ghostbusters 3:n toteutumattomuuden syy paljastui Kommentit pois päältä artikkelissa Alkuperäisen Ghostbusters 3:n toteutumattomuuden syy paljastui

Ghostbusters-elokuvasarjan ohjaajan Ivan Reitmanin poika on paljastanut, miksi alkuperäisen näyttelijäkaartin tähdittämää 3 -elokuvaa ei koskaan tehty. Neal Brennanin Blocks-podcastissa Jason Reitman kertoi isänsä suhtautumisesta jatko-osiin.

”Isäni ei koskaan ymmärtänyt jatko-osia. Hän kysyi aina, miksi ihmiset haluavat palata vanhoihin juttuihin”

, Jason Reitman kertoo.

Tämä asenne vaikutti merkittävästi koko Ghostbusters-sarjan kehitykseen vuosien varrella.

ohjasi vuoden 1984 alkuperäisen Ghostbusters-elokuvan sekä sen jatko-osan vuonna 1989. Vaikka tuotti maailmanlaajuisesti 215 miljoonaa dollaria, franchise jäi tämän jälkeen lepäämään yli kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Jason Reitman paljasti myös huvittavan yksityiskohdan, joka kuvastaa hänen isänsä välinpitämätöntä asennetta jatko-osia kohtaan. Ghostbusters 2:ssa esiintyvässä Ecto-1 -autossa on elokuvan virallinen logo, jossa on numero 2.

”Kysyin isältäni vuosia myöhemmin, miksi elokuvan jatko-osan logo on heidän autossaan. Ovatko hahmot tietoisia olevansa jatko-osassa? Isäni totesi vain, että se oli todennäköisesti virhe”

, Jason Reitman kertoo.

Ivan Reitman menehtyi vuonna 2022, 75-vuotiaana. Hänen poikansa Jason ohjasi vuoden 2021 -elokuvan, joka jatkoi alkuperäisen tarinan elementtejä. Uusin osa, , on tuottanut pettymyksen 201 miljoonan dollarin lipputuloillaan, mikä arvioidun 100 miljoonan dollarin budjetin huomioiden tarkoittaa, että elokuva on hädin tuskin kattanut kulunsa.

Franchise on nyt tienhaarassa: jatkaako se nostalgian hyödyntämistä vai siirtyykö se vihdoin kertomaan uusia tarinoita uusilla hahmoilla? Viimeisimmän elokuvan vastaanotto viittaa siihen, että muutos voisi olla tarpeen.

Dan Aykroyd ei usko alkuperäisten tähtien palaavan Ghostbusters -elokuvasarjan tuleviin osiin – ”heillä on uusi miehistö” Kommentit pois päältä artikkelissa Dan Aykroyd ei usko alkuperäisten tähtien palaavan Ghostbusters -elokuvasarjan tuleviin osiin – ”heillä on uusi miehistö”

Dan Aykroyd kertoi New York Postille, ettei hän eikä Bill Murray todennäköisesti palaa -elokuvien alkuperäisiin rooleihinsa. ”En näe sitä tapahtuvan”, Aykroyd totesi.

Hän perusteli kantaansa sillä, että uudella elokuvakerronnalla on oma täysin uusi näyttelijäkaartinsa ja suuntansa. -elokuvassa Aykroyd ja Murray esiintyivät vielä lyhyesti, mutta tulevaisuudessa he eivät usko olevansa enää tarpeellisia.

Aykroyd näkee sarjan kehittyvän alkuperäisistä tekijöistä eteenpäin. Tuoreimmassa elokuvassa pääosissa ovat Paul Rudd, Finn Wolfhard ja Carrie Coon.

Ohjaaja Gil Kenan ja käsikirjoittaja ovat vihjailleet mahdollisista tulevista elokuvista, mutta mitään virallista ei ole vielä vahvistettu.

Aiemmin tänä vuonna Aykroyd puolusti myös sarjan vuoden 2016 naisnäyttelijöiden versiota ja sanoi olevansa ylpeä sen lisensoinnista.