Jimm’s PC Store kertoo vinkit pelinäytön valintaan Kommentit pois päältä artikkelissa Jimm’s PC Store kertoo vinkit pelinäytön valintaan

Jimm's PC Store

Räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri antaa vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon pelikäyttöön tarkoitetun näytön hankinnassa.

Oikean näytön valitseminen voi toisinaan olla melkoinen seikkailu verkkokauppojen valikoimien syövereissä. Näyttötekniikka on lyhyessä ajassa kehittynyt mittavasti ja tarjonnasta löytyy paljon eri variaatioita. Erilaisia ominaisuuksia löytyy muun muassa tarkkuudesta, paneeleista, vasteajoista sekä näyttöjen muotoiluista. Tavalliselle käyttäjälle nämä ominaisuudet eivät välttämättä kerro juuri mitään. Näytönvalintaprosessissa on yksi tärkeä avainkysymys eli minkälaiseen käyttöön näyttö on tulossa.

Näin näytön tarkkuus ja koko vaikuttavat käyttökokemukseen

Ylivoimaisesti käytetyin näytön tarkkuus on yhä täysteräväpiirto (Full HD, 1920x1080p), joka on myös paras vaihtoehto esimerkiksi 24-tuumaisille näytöille. Tuumakoon kasvaessa pikselitiheys kuitenkin heikkenee, joten jo 27-tuumaisten näyttöjen kanssa kannattaa suosia korkeampaa tarkkuutta. 27-tuumaisiin ja sitä suurempiin näyttöihin soveltuvat esimerkiksi QHD-, eli 2K-näytöt (2560x1440p). Isompi tarkkuus tekee kuvasta terävämmän ja yksityiskohtaisemman, joten etenkin nykyaikaista grafiikkateknologiaa sisältävissä peleissä ero on jo huomattava. Luonnollisesti tämä vaatii myös enemmän tehoja tietokoneelta, etenkin näytönohjaimelta.

Lyhyesti voisikin siis sanoa, että valinta kannattaa tehdä omien mieltymysten mukaan, kuitenkin tuumakoko ja tarkkuus huomioiden.

Full HD- ja QHD-näyttöjen lisäksi suosiotaan ovat viime vuosina kasvattaneet myös Ultra HD- eli 4K-näytöt. Ultra HD -näytöt ovat olleet pitkään etenkin graafisen työn tekijöiden, kuten kuva- ja videoeditoinnin parissa työskentelevien valinta. Viime aikoina Ultra HD -näytöt ovat yleistyneet myös pelikäytössä näytönohjainten kehityksen ansiosta. 4K-näytöt (3840x2160p) erottuvat edukseen 32-tuumaisissa ja sitä suuremmissa näytöissä.

Paneeli on näytön sydän ja sielu

Paneeli on yksi näytön tärkeimmistä komponenteista, koska sillä on suuri merkitys kuvanlaatuun. Tämän lisäksi paneeli määrittää myös sen, kuinka tarkasti näyttö toistaa värejä, kuten kuinka mustaa on musta. Erilaisten paneelien välillä on myös suuria eroja esimerkiksi kontrasteissa sekä katselukulmissa.

Yleisimpiä paneelityyppejä ovat TN, VA, IPS ja OLED. Edellä mainituista TN-paneelit olivat vielä muutama vuosi sitten ylivoimaisesti suosituimpia pelikäytössä, etenkin FPS-pelaajien keskuudessa. TN-paneeleiden suosio on kuitenkin laskussa, sillä esimerkiksi IPS-paneelit tarjoavat samojen hyötyjen lisäksi myös merkittävästi paremman väritarkkuuden. VA-paneelit puolestaan ovat hieman halvempi versio IPS-paneeleista, suurimpana erona hieman IPS-paneelia heikompi, mutta kuitenkin TN-paneelia laadukkaampi väritoisto.

Juuri nyt kysytyimpiä näyttöjä ovat IPS- tai OLED-paneeliratkaisulla toimivat näytöt. Molemmissa paneeleissa on hyvä väritarkkuus, sekä nopea yhden millisekunnin vasteaika. IPS-näyttö erottuu edukseen kuitenkin halvemman hintansa puolesta, kun taas OLED-paneelien valttikortti on paras mahdollinen värintoisto. OLED-näytöissä musta on oikeasti mustaa, jonka ansiosta immersio on todella hyvä.

Vasteaika merkitsee, kun nopeus on valttia

Näytön koon, tarkkuuden ja paneelin lisäksi voi olla tarpeen huomioida vielä vasteaika. Nykyaikaisissa näytöissä se vaihtelee yleensä yhden ja viiden millisekunnin välillä. Pelikäytössä mahdollisimman pieni vasteaika on yksi oleellisimmista ominaisuuksista, mutta pelikäytön ulkopuolella vasteajalla ei juuri ole merkitystä.

Vasteaika voidaan ilmoittaa eri tavoin, yleisimmin käytetään kuitenkin termiä GtG (grey-to-grey, harmaasta harmaaseen).

Kaarevat ja litteät näytöt

Näyttöostoksilla saattaa myös joutua pohtimaan valintaa kaarevien ja ei-kaarevien, eli litteiden näyttöjen välillä. Kyseessä on oikeastaan puhtaasti mielipidekysymys ja ratkaiseva tekijä on se, kumpi sattuu miellyttämään omaa silmää enemmän. Kaarevien näyttöjen kaarevuus ilmoitetaan R-luvulla (1000R-2300R) ja mitä suurempi luku on, sitä vähemmän näytössä on kaarevuutta. 1000R-kaarevuuden näyttö on suunniteltu vastaamaan ihmissilmän kaarevuutta, tarkoituksenaan luoda ihmissilmälle mahdollisimman aidontuntuinen kuva.

Kaarevat näytöt soveltuvat parhaiten pelaamiseen, kun taas kuva- tai videoeditoinnissa kaarevuus voi olla haitaksi. Pelikäytössä kaarevuus puolestaan koetaan usein immersiota parantavana tekijänä. Kaarevien näyttöjen tuumakoot käyvät yksiin litteiden näyttöjen kanssa. Oma käyttötarkoitus on tässäkin hyvä määrittävä tekijä eli siinä missä 24 – 32 tuuman näytöt soveltuvat muuhun pelaamiseen, on 34 – 49 tuuman näytöt ylivoimaisia valintoja ajosimulaattoripeleihin.

Oikeaa näyttöä etsiessä voi pelata siis paljon omien mieltymysten varaan. Näyttövalinta tulisi tehdä käyttötarkoitus edellä. Lyhyesti summattuna paras kuvanlaatu saadaan, kun valinta tehdään ominaisuuksien yhteensopivuutta silmällä pitäen, eli suositaan laadukkaita paneeleita ja varmistetaan, että tuumakoko ja tarkkuus kulkevat käsi kädessä. Loppu onkin sitten omista mieltymyksistä kiinni.

Voit tutustua Jimm'sin näyttövalikoimaan täältä.

Kohu paisuu: Jimm’s PC-Store kauppasi huomattavan määrän droneja, joiden epäillään päätyneen Venäjälle Kommentit pois päältä artikkelissa Kohu paisuu: Jimm’s PC-Store kauppasi huomattavan määrän droneja, joiden epäillään päätyneen Venäjälle

Jimm's PC-Store on joutunut keskelle kohua, kun epäilykset droonien päätymisestä Venäjälle ovat paisuneet entisestään.

Menneillään oleva kohu paisuu entisestään, kun useat yhteistyökumppanit ovat katkaisseet yhteistyönsä PC-pelaajien suosiman elektroniikkaliikkeen kanssa . E-urheiluorganisaatiot, kuten Ence ja Havu Gaming, ovat päättäneet katkaista välit Jimm's PC-Storen kanssa.

Mikrobitti ja Iltalehti ovat käyneet toimituksissaan läpi Tullin esitututkintamateriaaleja, joista käy ilmi, että Jimm's PC-Store myi Luminor Oy:lle yhteensä 3466 dronea. Kyseisen yhtiön epäillään toimittaneen droonit Venäjälle.

Jimm's PC-Storen toimitusjohtaja kiistää väitteet vastineessaan.

Jimm’s PC-Store tuo myyntiin vanhan ajan pelikabinetit modernilla tekniikalla Kommentit pois päältä artikkelissa Jimm’s PC-Store tuo myyntiin vanhan ajan pelikabinetit modernilla tekniikalla

Arcade1UP_Pacmania_3

Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri tuo myyntiin ihastuttavan tyylikkäät ja hauskat -retropelikabinetit, jotka ovat täynnä klassikkopelejä ja nykyaikaista tekniikkaa.

Vuosikymmeniä sitten videopelien pelaamisesta ei nautittu tyypillisesti kotona, vaan pelejä pelattiin huoltoasemien ja ravintoloiden nurkissa sekä niin sanottujen ruotsinlaivojen pelihuoneissa. Myöhemmin kokonaiset kolikkopelihallit toivat upeat pelikabinetit isoon tilaan, jossa erilaisia pelejä saattoi helpommin pelata yhdessä ja samassa tilassa tuntitolkulla. Tuolloin pelaaminen kuitenkin oli kallista, sillä pelisessiot nielivät paljon kolikoita. Moni kuitenkin muistelee näitä lapsuus- ja nuoruusajan pelikabinettisessioita lämmöllä.

Niitä muistellaan syystäkin, sillä massiivisissa ja usein yhden tietyn pelin pelaamiseen omistautuneissa pelikabineteissa on oma tunnelmansa, jota ei tavoiteta nykyaikaisen pelikonsolin tai tietokoneen kanssa pelatessa. Pelikabinetit ovat paitsi näyttäviä sisustuselementtejä, myös ohjaukseltaan vertaansa vailla olevia laitteita. Ajopeleissä on omat rattinsa, ammuskelupeleissä omat ampuma-aseensa ja niin edelleen. Pelikabineteissa kulminoituu pelien nostalginen ote äänineen ja ajanmukaisine grafiikoineen. Näiden laitteiden olemuksessa on oma magiansa, jota ei nykyaikainen älypuhelin tai pelikone tavoita.

Jimm's tuo myyntiin valikoiman pelikabinetteja, joilla pääsee käsiksi aitoon pelitunnelmaan suoraan vuosikymmenten takaa. Arcade1Up-pelikabinetit vievät pelaajansa kuin aikamatkalle vuosikymmenien taakse. Merkittäviä eroja vanhoihin ja alkuperäisiin pelikabinetteihin ovat sekä laaja pelivalikoima että laitteiden kestävyys. Nykyaikaiset pelikabinetit ovat myös kevyempiä, edullisempia ja tarvitsevat vähemmän huoltoa ja ylläpitoa kuin vanhat esikuvansa.

Arcade1Up Star Wars Arcade Machine

Star Wars eli Tähtien sota räjäytti potin viimeistään 80-luvulle tultaessa ja toi mukanaan valikoiman videopelejä. Yli puolitoistametrinen Star Wars -pelikabinetti on vaikuttava tapaus jo ulkoasunsa puolesta. Sen 17-tuumaiselta LCD-näytöltä pelattuna kabinetin kaikki kolme Star Wars -teemaista peliä tuovat historian havinan eloon vaikuttavalla tavalla. Peleinä ovat elokuvien mukaan nimetyt kokemukset Star Wars, Star Wars: The Empire Strikes Back ja Star Wars: Return of the Jedi! Nämä mukailevat alkuperäisen Tähtien sota -trilogian elokuvia tapahtumiensa osalta unohtamatta uskomatonta äänimaailmaa, joka toistuu ilmoille kabinetin omista kaiuttimista. Virallisesti lisensoituna Star Wars -tuotteena kyseessä on vaikuttava kokonaisuus, joka on viimeistelty kolikkoaukoilla ja korkeatasoisella arcade-ohjauksella erilaisine painikkeineen.

Arcade1Up 2022 Countercade 1 Player Pac-Man

Pöytäkäyttöiset Countercade-pelikabinetit ovat pienempiä ja näin helpommin käyttöön otettavia pelikoneita. Legendaarisen Pac-Man-pelin mukaan nimetty pöytäpelikabinetti sisältää viisi peliä sekä ohjaussauvan ja asianmukaiset painikkeet. Kahdeksantuumaisella näytöllään pelikabinetti tavoittaa vanhojen aikojen pelitunnelman mainiosti. Kokonsa ansiosta (40 x 30 x 24 senttimetriä) laite on helppo sijoittaa vaikkapa työpöydän kulmalle. Kabinetin pelit tarjoavat hurmoksellisen kasaripelitunnelman vailla vertaa. Mukana olevat pelit ovat Pac-Man, Pac-Man Plus, Galaga, Dig Dug ja Rompers.

Lisää pelihallivalikoimaa

Jimm'sin valikoimassa on myös muita Arcade1Up-pelilaitteita, joilla omaa pelihallia tai pelikabinettivalikoimaa voi laajentaa monenlaisiin peleihin. Näitä ovat muun muassa Atarin, Capcomin, Midwayn ja Marvelin virallisesti lisensoidut useita pelejä sisältävät pelikabinetit. Lisäksi oman pelihuoneen voi viimeistellä Arcade1Up-baarijakkaroilla, joilla pelatessa jalat saavat levähtää pitkäksi venyneissä pelisessioissa.

Hinta ja saatavuus

Arcade1Up Star Wars Arcade Machine ja Arcade1Up 2022 Countercade 1 Player Pac-Man ovat saatavana välittömästi 713,90 ja 259,90 euron hintaan.