Jimm’s PC-Store tuo myyntiin vanhan ajan pelikabinetit modernilla tekniikalla Kommentit pois päältä artikkelissa Jimm’s PC-Store tuo myyntiin vanhan ajan pelikabinetit modernilla tekniikalla

Arcade1UP_Pacmania_3

Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri tuo myyntiin ihastuttavan tyylikkäät ja hauskat -retropelikabinetit, jotka ovat täynnä klassikkopelejä ja nykyaikaista tekniikkaa.

Vuosikymmeniä sitten videopelien pelaamisesta ei nautittu tyypillisesti kotona, vaan pelejä pelattiin huoltoasemien ja ravintoloiden nurkissa sekä niin sanottujen ruotsinlaivojen pelihuoneissa. Myöhemmin kokonaiset kolikkopelihallit toivat upeat pelikabinetit isoon tilaan, jossa erilaisia pelejä saattoi helpommin pelata yhdessä ja samassa tilassa tuntitolkulla. Tuolloin pelaaminen kuitenkin oli kallista, sillä pelisessiot nielivät paljon kolikoita. Moni kuitenkin muistelee näitä lapsuus- ja nuoruusajan pelikabinettisessioita lämmöllä.

Niitä muistellaan syystäkin, sillä massiivisissa ja usein yhden tietyn pelin pelaamiseen omistautuneissa pelikabineteissa on oma tunnelmansa, jota ei tavoiteta nykyaikaisen pelikonsolin tai tietokoneen kanssa pelatessa. Pelikabinetit ovat paitsi näyttäviä sisustuselementtejä, myös ohjaukseltaan vertaansa vailla olevia laitteita. Ajopeleissä on omat rattinsa, ammuskelupeleissä omat ampuma-aseensa ja niin edelleen. Pelikabineteissa kulminoituu pelien nostalginen ote äänineen ja ajanmukaisine grafiikoineen. Näiden laitteiden olemuksessa on oma magiansa, jota ei nykyaikainen älypuhelin tai pelikone tavoita.

Jimm's tuo myyntiin valikoiman pelikabinetteja, joilla pääsee käsiksi aitoon pelitunnelmaan suoraan vuosikymmenten takaa. Arcade1Up-pelikabinetit vievät pelaajansa kuin aikamatkalle vuosikymmenien taakse. Merkittäviä eroja vanhoihin ja alkuperäisiin pelikabinetteihin ovat sekä laaja pelivalikoima että laitteiden kestävyys. Nykyaikaiset pelikabinetit ovat myös kevyempiä, edullisempia ja tarvitsevat vähemmän huoltoa ja ylläpitoa kuin vanhat esikuvansa.

Arcade1Up Star Wars Arcade Machine

Star Wars eli Tähtien sota räjäytti potin viimeistään 80-luvulle tultaessa ja toi mukanaan valikoiman videopelejä. Yli puolitoistametrinen Star Wars -pelikabinetti on vaikuttava tapaus jo ulkoasunsa puolesta. Sen 17-tuumaiselta LCD-näytöltä pelattuna kabinetin kaikki kolme Star Wars -teemaista peliä tuovat historian havinan eloon vaikuttavalla tavalla. Peleinä ovat elokuvien mukaan nimetyt kokemukset Star Wars, Star Wars: The Empire Strikes Back ja Star Wars: Return of the Jedi! Nämä mukailevat alkuperäisen Tähtien sota -trilogian elokuvia tapahtumiensa osalta unohtamatta uskomatonta äänimaailmaa, joka toistuu ilmoille kabinetin omista kaiuttimista. Virallisesti lisensoituna Star Wars -tuotteena kyseessä on vaikuttava kokonaisuus, joka on viimeistelty kolikkoaukoilla ja korkeatasoisella arcade-ohjauksella erilaisine painikkeineen.

Arcade1Up 2022 Countercade 1 Player Pac-Man

Pöytäkäyttöiset Countercade-pelikabinetit ovat pienempiä ja näin helpommin käyttöön otettavia pelikoneita. Legendaarisen Pac-Man-pelin mukaan nimetty pöytäpelikabinetti sisältää viisi peliä sekä ohjaussauvan ja asianmukaiset painikkeet. Kahdeksantuumaisella näytöllään pelikabinetti tavoittaa vanhojen aikojen pelitunnelman mainiosti. Kokonsa ansiosta (40 x 30 x 24 senttimetriä) laite on helppo sijoittaa vaikkapa työpöydän kulmalle. Kabinetin pelit tarjoavat hurmoksellisen kasaripelitunnelman vailla vertaa. Mukana olevat pelit ovat Pac-Man, Pac-Man Plus, Galaga, Dig Dug ja Rompers.

Lisää pelihallivalikoimaa

Jimm'sin valikoimassa on myös muita Arcade1Up-pelilaitteita, joilla omaa pelihallia tai pelikabinettivalikoimaa voi laajentaa monenlaisiin peleihin. Näitä ovat muun muassa Atarin, Capcomin, Midwayn ja Marvelin virallisesti lisensoidut useita pelejä sisältävät pelikabinetit. Lisäksi oman pelihuoneen voi viimeistellä Arcade1Up-baarijakkaroilla, joilla pelatessa jalat saavat levähtää pitkäksi venyneissä pelisessioissa.

Hinta ja saatavuus

Arcade1Up Star Wars Arcade Machine ja Arcade1Up 2022 Countercade 1 Player Pac-Man ovat saatavana välittömästi 713,90 ja 259,90 euron hintaan.

Jimm’s PC Store kertoo vinkit pelinäytön valintaan Kommentit pois päältä artikkelissa Jimm’s PC Store kertoo vinkit pelinäytön valintaan

Jimm's PC Store

Räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri antaa vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon pelikäyttöön tarkoitetun näytön hankinnassa.

Oikean näytön valitseminen voi toisinaan olla melkoinen seikkailu verkkokauppojen valikoimien syövereissä. Näyttötekniikka on lyhyessä ajassa kehittynyt mittavasti ja tarjonnasta löytyy paljon eri variaatioita. Erilaisia ominaisuuksia löytyy muun muassa tarkkuudesta, paneeleista, vasteajoista sekä näyttöjen muotoiluista. Tavalliselle käyttäjälle nämä ominaisuudet eivät välttämättä kerro juuri mitään. Näytönvalintaprosessissa on yksi tärkeä avainkysymys eli minkälaiseen käyttöön näyttö on tulossa.

Näin näytön tarkkuus ja koko vaikuttavat käyttökokemukseen

Ylivoimaisesti käytetyin näytön tarkkuus on yhä täysteräväpiirto (Full HD, 1920x1080p), joka on myös paras vaihtoehto esimerkiksi 24-tuumaisille näytöille. Tuumakoon kasvaessa pikselitiheys kuitenkin heikkenee, joten jo 27-tuumaisten näyttöjen kanssa kannattaa suosia korkeampaa tarkkuutta. 27-tuumaisiin ja sitä suurempiin näyttöihin soveltuvat esimerkiksi QHD-, eli 2K-näytöt (2560x1440p). Isompi tarkkuus tekee kuvasta terävämmän ja yksityiskohtaisemman, joten etenkin nykyaikaista grafiikkateknologiaa sisältävissä peleissä ero on jo huomattava. Luonnollisesti tämä vaatii myös enemmän tehoja tietokoneelta, etenkin näytönohjaimelta.

Lyhyesti voisikin siis sanoa, että valinta kannattaa tehdä omien mieltymysten mukaan, kuitenkin tuumakoko ja tarkkuus huomioiden.

Full HD- ja QHD-näyttöjen lisäksi suosiotaan ovat viime vuosina kasvattaneet myös Ultra HD- eli 4K-näytöt. Ultra HD -näytöt ovat olleet pitkään etenkin graafisen työn tekijöiden, kuten kuva- ja videoeditoinnin parissa työskentelevien valinta. Viime aikoina Ultra HD -näytöt ovat yleistyneet myös pelikäytössä näytönohjainten kehityksen ansiosta. 4K-näytöt (3840x2160p) erottuvat edukseen 32-tuumaisissa ja sitä suuremmissa näytöissä.

Paneeli on näytön sydän ja sielu

Paneeli on yksi näytön tärkeimmistä komponenteista, koska sillä on suuri merkitys kuvanlaatuun. Tämän lisäksi paneeli määrittää myös sen, kuinka tarkasti näyttö toistaa värejä, kuten kuinka mustaa on musta. Erilaisten paneelien välillä on myös suuria eroja esimerkiksi kontrasteissa sekä katselukulmissa.

Yleisimpiä paneelityyppejä ovat TN, VA, IPS ja OLED. Edellä mainituista TN-paneelit olivat vielä muutama vuosi sitten ylivoimaisesti suosituimpia pelikäytössä, etenkin FPS-pelaajien keskuudessa. TN-paneeleiden suosio on kuitenkin laskussa, sillä esimerkiksi IPS-paneelit tarjoavat samojen hyötyjen lisäksi myös merkittävästi paremman väritarkkuuden. VA-paneelit puolestaan ovat hieman halvempi versio IPS-paneeleista, suurimpana erona hieman IPS-paneelia heikompi, mutta kuitenkin TN-paneelia laadukkaampi väritoisto.

Juuri nyt kysytyimpiä näyttöjä ovat IPS- tai OLED-paneeliratkaisulla toimivat näytöt. Molemmissa paneeleissa on hyvä väritarkkuus, sekä nopea yhden millisekunnin vasteaika. IPS-näyttö erottuu edukseen kuitenkin halvemman hintansa puolesta, kun taas OLED-paneelien valttikortti on paras mahdollinen värintoisto. OLED-näytöissä musta on oikeasti mustaa, jonka ansiosta immersio on todella hyvä.

Vasteaika merkitsee, kun nopeus on valttia

Näytön koon, tarkkuuden ja paneelin lisäksi voi olla tarpeen huomioida vielä vasteaika. Nykyaikaisissa näytöissä se vaihtelee yleensä yhden ja viiden millisekunnin välillä. Pelikäytössä mahdollisimman pieni vasteaika on yksi oleellisimmista ominaisuuksista, mutta pelikäytön ulkopuolella vasteajalla ei juuri ole merkitystä.

Vasteaika voidaan ilmoittaa eri tavoin, yleisimmin käytetään kuitenkin termiä GtG (grey-to-grey, harmaasta harmaaseen).

Kaarevat ja litteät näytöt

Näyttöostoksilla saattaa myös joutua pohtimaan valintaa kaarevien ja ei-kaarevien, eli litteiden näyttöjen välillä. Kyseessä on oikeastaan puhtaasti mielipidekysymys ja ratkaiseva tekijä on se, kumpi sattuu miellyttämään omaa silmää enemmän. Kaarevien näyttöjen kaarevuus ilmoitetaan R-luvulla (1000R-2300R) ja mitä suurempi luku on, sitä vähemmän näytössä on kaarevuutta. 1000R-kaarevuuden näyttö on suunniteltu vastaamaan ihmissilmän kaarevuutta, tarkoituksenaan luoda ihmissilmälle mahdollisimman aidontuntuinen kuva.

Kaarevat näytöt soveltuvat parhaiten pelaamiseen, kun taas kuva- tai videoeditoinnissa kaarevuus voi olla haitaksi. Pelikäytössä kaarevuus puolestaan koetaan usein immersiota parantavana tekijänä. Kaarevien näyttöjen tuumakoot käyvät yksiin litteiden näyttöjen kanssa. Oma käyttötarkoitus on tässäkin hyvä määrittävä tekijä eli siinä missä 24 – 32 tuuman näytöt soveltuvat muuhun pelaamiseen, on 34 – 49 tuuman näytöt ylivoimaisia valintoja ajosimulaattoripeleihin.

Oikeaa näyttöä etsiessä voi pelata siis paljon omien mieltymysten varaan. Näyttövalinta tulisi tehdä käyttötarkoitus edellä. Lyhyesti summattuna paras kuvanlaatu saadaan, kun valinta tehdään ominaisuuksien yhteensopivuutta silmällä pitäen, eli suositaan laadukkaita paneeleita ja varmistetaan, että tuumakoko ja tarkkuus kulkevat käsi kädessä. Loppu onkin sitten omista mieltymyksistä kiinni.

Voit tutustua Jimm'sin näyttövalikoimaan täältä.

Kilpa-ajon huumaa omasta olohuoneesta käsin – Jimm’s PC-Storen vinkit simracingiin Kommentit pois päältä artikkelissa Kilpa-ajon huumaa omasta olohuoneesta käsin – Jimm’s PC-Storen vinkit simracingiin

Simracing

Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri kertoo, millaista on ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lajista innostuu tosissaan.

Simracing (tai digital racing) on kilpa-ajamisen tarkkaa simulointia. Simulaatiossa otetaan huomioon kaikki ajamiseen liittyvät muuttujat, kuten sään vaikutus ajamiseen, polttoaineen ja renkaiden kuluminen, auton säädöt ja niiden vaikutus auton käyttäytymiseen sekä kolareista aiheutuneet vauriot. Simulaattori mahdollistaa realistisen kilpa-autoiluelämyksen ilman oikean kilpa-autoilun rajoitteita, kuten teknisen osaamisen kynnystä tai aika- ja rahainvestointia. Harrastajia lajissa kiehtoo realismi ja tiimikilpailut.

Haastattelimme -kilpapelitiimin toimitusjohtajaa Lasse Salmista ja simracing-manageri Simo Rautavirtaa. Kun HAVU heinäkuussa 2022 otti Inertia Simracingin siipiensä alle, oli lajiin mukaan lähteminen organisaatiolle uusi aluevaltaus. Kysyimme Salmiselta, mikä sai HAVUn kiinnostumaan juuri simracingista.

”Olen ollut kiinnostunut simracingista siitä lähtien, kun laji on ollut millään tavalla esillä. Simon kanssa meitä yhdisti yhteinen innostus ja rakkaus lajia kohtaan sekä vahva tahtotila viedä asioita eteenpäin. Taustalla ei ollut pelkkää bisneskulmaa, vaan myös se, miten voimme auttaa näitä junnuja pääsemään mahdollisimman pitkälle ja juuri se oli minulle henkilökohtaisesti merkityksellinen asia, kun lähdimme päätöksiä tekemään.”

Salminen paljastaa.

HAVUlle yhteistyö on ollut erityisen mieluisa tuodessaan etenkin -joukkueestaan tunnetulle organisaatiolle uutta näkökulmaa sekä mahdollisuuksia myös laajentua ja tavoittaa uusia tahoja. HAVUn simracing-tiimi pitää tällä hetkellä kokoonpanossaan noin 20 henkeä, joista noin 7-8 kuskia ajaa maailman kovimmalla tasolla -simulaatiopelissä. Vaikka rosterin ydinhenkilöt ovat edelleen samoja kuin Inertian aikoina, on liittyminen HAVUun mahdollistanut myös uusia rekrytointeja, kuten esimerkiksi hallitsevan Suomen mestarin Tomi Katilan.

HAVUn simracing-manageri Simo Rautavirta kertoo toimineensa Suomen simracing-skenessä kaiken kaikkiaan noin 12–14 vuotta. Rautavirtaa voi siis pitää eräänlaisena Suomen simracingin keulahahmona tai kuten Salminen häntä kutsuu, ”simracing-faijana”. Rautavirta oli aikoinaan ensimmäisenä Suomessa perustamassa simracing-tiimiä organisaation alle.

”Koko homma lähti siitä, kun vuonna 2016 perustimme Inertia Simracingin. Suomessa ei ollut sellaista organisaatiota, joka olisi tehnyt samaa. Itse ajoin vielä silloin maailman kovimpia sarjoja. Nyt junnut ovatkin menneet jo ohi osaamisessa ja siinä, kuinka paljon he voivat omistaa aikaa kilpailuille.”

Rautavirta taustoittaa.

Omista kisamuistoistaan Rautavirta muistelee erityisen lämmöllä voittoaan iRacingin ensimmäisissä 24 tunnin kisoissa. Hänen tiiminsä ajoi McLaren GT3:lla, joka vastaa ominaisuuksiltaan suuresti myös nykyaikaisia kilpa-autoja. 24 Hours of Daytona eroaa tavanomaisista yksilösprinttikisoista siten, ettei niissä fokus ole esimerkiksi siinä, kenen auto on nopein kymmenen kierroksen ajan. Sen sijaan keskeisintä on saada auto toimimaan 24 tuntia eri lämpötiloissa sekä suunnitella tiimille kisastrategia. Lisäksi on tärkeää säätää auto siten, että se on kaikkien kuskien ajettavissa, sillä tavanomaisesti kuskien tottumukset ja tarpeet autolle voivat erota toisistaan suurestikin. Siksi tämänkaltaisissa kestävyys- ja tiimikisoissa korostuu etenkin tiimityö, taktikointi ja yhteisen sävelen löytäminen.

Suomessa kisataan paitsi verkossa, myös paikan päällä. Lyhyessä ajassa suuren suosion saavuttanut Rengas Turku 24h oli pari vuotta koronapandemian vuoksi tauolla, mutta vuoden 2022 tammikuussa koottiin jälleen kuljettajat ja tallit yhteen. Siitä huolimatta, että etäisyyttä jouduttiin pitämään muutama vuosi, on simracing kuitenkin hyötynyt koronasta valtavasti. Urheilutapahtumien peruuntumiset ja yleisötapahtumien rajoitukset toivat myös oikean maailman autoilla ajavia kilpakuskeja lisää simulaattoreiden pariin, mikä puolestaan nosti lajin suosiota roimasti. Virtuaaliradoilla nähtiinkin mm. Max Verstappenin ja Kalle Rovanperän kaltaisia taitureita. Tätä Rautavirta pitää tärkeänä merkkinä siitä, kuinka uskollisesti laji jäljittelee todellisuutta.

Simracingissa alkuun riittävät pelkkä ratti ja polkimet

Rautavirran mukaan yhteisö simracingin ympärillä on kehittynyt ja harrastajakunta on kasvanut ja monipuolistunut kuluneiden vuosien aikana. Laji on aikaisemmin ollut suosituin yli 30-vuotiaiden miesten keskuudessa, mutta nykyisin se tavoittaa myös nuoria ihmisiä ja oikean elämän kilpakuskeja.

Kysyimme myös, minkälaisilla varusteilla huipputasolla ajetaan ja mitä siellä menestyminen vaatii. Rautavirran mukaan maailman kovimmalla tasolla oikeastaan kaikilla kuskeilla on alumiinirigi eli ajoteline, jossa on alustassa kiinni ajopenkki, polkimet, ratti sekä näyttö tai näytöt. Moni kuski suosii kolmen näytön kokonaisuutta. Jotkut kuskit ajavat myös VR-laseilla, mutta toistaiseksi kyseessä on vielä selkeä vähemmistö. Lajista kiinnostunut aloittelija pääsee helposti alkuun myös perinteisellä ratin ja polkimien yhdistelmällä.

”Parhaimmat laitteet maksavat edelleen todella paljon, mutta halvemmillakin laitteilla voitettiin vielä muutama vuosi sitten maailmanmestaruuskisoja.”

Rautavirta kommentoi

Kaiken kaikkiaan laji on ottanut asemansa niin maailmalla kuin ennen kaikkea Suomessa. Harrastajakunta vaihtelee varhaisteineistä aina eläkeläisiin asti, ja ainakin kansallisesta kärjestä löytyy niin koululaisia kuin kokeneita konkareitakin. Myös aloittelijat ovat tervetulleita mukaan ikään ja sukupuoleen katsomatta. Lajin ympärillä toimii aktiivinen FiSRA-yhteisö. Ainakaan toistaiseksi lajille ei ole ruutulippua näkyvissä.

Tutustu Jimm's PC-Storen Simracing tuotteisiin