Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro Kommentit pois päältä artikkelissa Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

8.5 / 10
Hyvää Laadukas kokonaisuus, mukava kirjoitustuntuma, retroileva tyylikkyys, erillinen säätöpainike, muokattavuus ja ohjelmoitavuus Huonoa Hidas langaton yhteys, paino saattaa olla joillekkin kynnyskysymys, näppäinhatut eivät läpäise valoa, jyrkkä ja korkea kirjoituskulma ei ole kaikkien makuun Laadukas kokonaisuus muokattavuutta arvostaville.

Android-puhelimistaan tunnettu kiinalainen yllätti aiemmin tänä vuonna hyppäämällä -oheislaitteiden markkinoille julkaisemalla mekaanisen Keyboard 81 Pro -näppäimistön.

Varsin hintava näppäimistö perustuu vahvasti suosittujen kustomoitavien näppäimistöjen valmistajan Keychronin Q1 Pro -malliin. Mutta mitä tuohon yli 250 euron hintalapulle saa vastineeksi ja miten se eroaa Keychronin versiosta? Tutustutaampa laitteeseen tarkemmin.

OnePlus Keyboard 81 Pro
OnePlus Keyboard 81 Pro on järkelemäinen ilmestys. Painoakin kertyy lähes 2 kiloa.

Ensimmäinen huomio näppäimistössä on sen massiivinen koko. 75% näppäinasettelua raamittaa jyhkeä metallinen reunus. Korkeutta on lähes 4 sentin verran jalustan ollessa alhaalla ja lähes 5 senttiä sen ollessa yläasennossa. Tuo metallinen jalusta onkin yksi ominaisuuksista, joka erottaa 81 Pron Keychronin vastaavasta. Painoa tälle järkälemäiselle tekeleelle kertyy lähes kaksi kiloa, joten laneille se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Toinen erottava tekijä on näppäinhatut, jotka ovat klassisen sylinterinmalliset, kun taas Q1 Prossa ne ovat varustettu pallomaisella KSA-profiililla. Väriltään ne ovat tyylillään retroilevat valko-harmaa-punaisen sävyiset. Malliltaan hatut ovat “double-shot” tyyppiä, eli niisä on käytetty kahta eri muovikerrosta. Toista näppäimen pohjalle ja toista näppäimen tekstille. Tietylle käyttäjäkunnalle harmillisesti valaistus ei näy näppäinten läpi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Kokoero korostuu kun näppäimistö asetetaan Keychronin matalaprofiilisen K7 -näppäimistön vierelle.

81 Pro on erityisen mukava käyttää ja näppäintuntuma on sopivan napakka, mutta ei kuitenkaan liian mekaaninen. Tämä johtuu sen erityisestä tuplatiivisterakenteesta, jossa kytkimet on eroteltu metallisesta rakenteesta silikonilevyllä. Näppäimistön oikeaa ylänurkkaa hallitsee pyörivä säätönappi, jonka voi ohjemoida haluamaansa toimintoon, kuten vaikkapa äänentason säätöön tai zoomausta varten.

Säätönapin lisäksi kaikki näppäimistön painikkeet ovat ohjelmoitavissa ja QMK-firmwaren ja VIA-ominaisuuden avulla. VIA mahdollistaa näppäimistön näppäinten komentojen vaihdon ilman firmwaren päivitystä.

Näppäimistö on saatavilla kahdella eri kytkinvaihtoehdolla ja kaikkien näppäimien kytkimet ovat vaihdettavissa lennosta. Kytkimet ovat kehitetty yhteistyössä Keychronin kanssa. Punaiset Winter Bonfire kytkimet tarjoavat palautteen keskivaimealla äänellä ja 0,5 mm aktivointipisteellä. Summer Breeze kytkimet ovat puolestaan kalliimman version täysin lineaariset kytkimet.

Yhteys näppäimistöön onnistuu langattomasti Bluetooth yhteyden avulla tai USB-C -kaapelin avulla. Langaton yhteys on rajoitettu valitettavasti 90 hz:n, joten ainakaan langattomana näppäimistö ei ihan nopeimpaan pelaamiseen välttämättä sovellu. Näppäimistön takaa löytyy USB-C -liittiminen lisäksi kytkin, josta voi vaihtaa Windows ja Mac käyttöjärjestelmän välillä sekä virtakytkin, jonka avulla valitaan myös yhteyden tyyppi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Näppäimistö on RGB-taustavalaistu ja erilaisia dynaamisia valaistuvaihtoehtoja on lukuisia. Tässä näppäimistön Errorin värimaailmassa.

Yhteyden voi muodostaa samanaikaisesti kolmen eri laitteen välillä ja vaihtaminen onnistuu kätevästi näppäinyhdistelmien avulla. Näppäimistöstä löytyy RGB-taustavalaistus, johon on ennalta ohjelmoitu lukuisia eri liikkeitä. Akun kestoksi luvataan 100 tuntia valaistuksen alhaisinta tasoa käytettäessä. Luonnollisesti tämä pitenee huomattavasti, jos valoja ei pidetä päällä.

OnePlus Keyboard 81 Pro tarjoaa laadukkaan ja näyttävän kokonaisuuden koti- ja työkäyttöön sekä kevyeen pelaamiseen. Hintaluokka saattaa olla monille liian korkea, mutta jos tarve on vahvasti muokattavalle mekaaniselle näppäimistölle, on Keyboard 81 Pro siihen oiva valinta.

Logitech uudisti suositut G Astro A50 -kuulokkeensa Kommentit pois päältä artikkelissa Logitech uudisti suositut G Astro A50 -kuulokkeensa

Logitech G ASTRO A50 X

Oheislaitteiden valmistaja on uudistanut suositut Astro A50 -sarjan kuulokkeensa monipuolisin huippuominaisuuksin.

Arvostetut Astro A50 -sarjan langattomat pelikuulokkeet ovat nauttineet pelaajien suosiosta huipputasoisen äänentoiston ja monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta. Kuulokkeiden viides sukupolvi eli Logitech G ASTRO A50 X toistaa peliäänet ja muut viihdemuodot entistä vaikuttavammin. Samalla langattomien pelikuulokkeiden lippulaivamalli täydentyy joukolla ilahduttavia ominaisuuksia.

Base Station -lataustelakalla varustetut pelikuulokkeet hyödyntävät ensimmäistä kertaa PLAYSYNC-teknologiaa. Sen ansiosta kuulokkeet ovat yhteensopivat sekä - ja /S -pelikonsolien että - ja Mac-tietokoneiden kanssa. Vaihtaminen laitteesta toiseen tapahtuu helposti kuulokkeessa olevaa vaihtopainiketta painamalla. Lisäksi kuulokkeissa on langaton Bluetooth-yhteys, joten esimerkiksi peliäänien rinnalle voi helposti tuoda Discord-keskustelun suoraan älypuhelimesta.

HDMI 2.1 -liitäntästandardia käyttävä lataustelakka voidaan liittää suoraan 4K-televisioon läpivientiä varten, mikä takaa ensiluokkaisen äänentoiston heikentämättä kuvan- tai äänenlaatua. Telakka tukee myös 120 hertsin näytönpäivitystä sekä VRR- ja ALLM-ominaisuuksia. Kun kuulokkeet nostetaan käyttöä varten telakasta, televisio osaa automaattisesti vaihtaa äänisignaalin suoraan kuulokkeisiin.

Kuulokkeiden kristallinkirkkaasta ja äärimmäisen selkeästä äänentoistosta vastaavat PRO-G GRAPHENE -elementit. Näiden 40 millimetrin grafeenikalvot tuovat äänen värähtelyn korviin tarkasti ja erottelukykyisesti kaikilla eri taajuusalueilla. Niin korkeat diskanttiäänet ja jämäkät keskiäänet kuin syvät bassotaajuudetkin toistuvat korvia hivelevän nautinnollisesti. Ensiluokkaisten materiaalivalintojen ja huipputasoisen teknologian ansiosta äänet toistuvat säröttömästi ja erinomaisella signaali-kohinasuhteella. 24-bittinen äänenlaatu miellyttää kuuntelijaa äänilähteestä riippumatta.

Tämä auttaa myös peleissä tilan ja etäisyyksien hahmottamisessa. Peliäänten lisäksi kuulokkeet sopivat erinomaisesti myös tv-ohjelmien, elokuvien, videoiden ja musiikin kuuntelemiseen. Tuettuja tilaääniominaisuuksia ovat Dolby Atmos- ja Windows Sonic Spatial Audio -standardit Xbox Series X/S-pelikonsoleilla ja Windows 10/11 -tietokoneilla sekä 3D Audio -standardi PlayStation 5 -pelikonsolilla.

Nettikeskusteluita varten kuulokkeissa on varrellinen 16 bitin ja 48 kilohertsin äänenlaadulla toimiva LIGHTSPEED-mikrofoni. Entistä paremman näytteenottotaajuuden ansiosta mikrofoni takaa poikkeuksellisen tarkasti erottuvan ja yksityiskohdiltaan selkeämmän puheäänen. Eri äänilähteiden keskinäistä voimakkuutta, kuten puhetta ja peliääniä, voidaan helposti säätää suoraan kuulokkeista. Asetusten muokkaus toimii sekä pelikonsoleilla että tietokoneella käytettäessä.

Kuulokkeiden oman taajuuskorjaimen asetuksia voidaan muokata tietokoneella Logitech G HUB -ohjelmistolla tai älypuhelimella Logitech G -sovelluksella. Näin mieleiset äänenvoimakkuuden ja taajuusasetukset ovat vaivatta säädettävissä omien tarpeiden mukaan.

Yhdellä latauksella kuulokkeiden akku kestää noin 24 tuntia 78 desibelin äänenvoimakkuudella käytettynä. Kuulokkeet ladataan lataustelakassa ja itse telakka saa virtansa mukana tulevasta usb-c-kaapelista.

Pelikuulokkeet ovat yhteensopivat sekä PlayStation 5- ja Xbox Series X/S -pelikonsolien että PC- ja -tietokoneiden kanssa. Lisäksi kuulokkeet ovat yhteensopivat - ja -mobiililaitteiden kanssa Bluetooth-yhteyden kautta.

Kestävän kehityksen tuote

Kaikki Logitechin tuotteet suunnitellaan tarjoamaan ensiluokkainen käyttäjäkokemus sekä minimoimaan tuotteen valmistuksen hiilijalanjälki. Kestävän kehityksen mallissa huomioidaan tuotteen kehitystyö ja valmistus aina raaka-aineista valmistukseen ja tuotteen kierrätysmahdollisuuksiin huomioiden ympäristölliset ja sosiaaliset tekijät. Logitech G ASTRO A50 X -pelikuulokkeissa kierrätysmuovin osuus on vähintään 35 prosenttia. Tuotepaketeissa käytetty paperi tulee FSC-sertifioiduista metsistä ja muista valvotuista lähteistä. A50 X on sertifioidusti hiilineutraali tuote, mikä tarkoittaa, että Logitech hyvittää tuotteen valmistuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen. Logitechin PCR-ohjelma kertoo yrityksen omistautumisesta kestävään kehitykseen ja materiaalien uusiokäytöstä, joka osaltaan auttaa pienentämään alan hiilijalanjälkeä ja tukemaan kierrätysmateriaalien käyttöä.

Hinta ja saatavuus

Logitech G ASTRO A50 X -pelikuulokkeet lataustelakan kanssa tulee myyntiin 399 euron kuluttajahintaan. Värivaihtoehtoina ovat valkoinen ja musta.

OnePlus esitteli Kiinassa tänään uuden lippulaivapuhelimensa – tällainen on OnePlus 12 Kommentit pois päältä artikkelissa OnePlus esitteli Kiinassa tänään uuden lippulaivapuhelimensa – tällainen on OnePlus 12

julkisti tänään uusimman -lippulaivapuhelimensa Kiinassa. OnePlus 12 tarjoaa huippuluokan laitteiston ja edistyneen ohjelmiston.

Puhelin vie nopean ja sulavan suorituskyvyn uudelle tasolle Snapdragon® 8 Gen 3 -mobiilialustan avulla, tarjoten 30 % nopeamman Kryo-CPUn ja 25 % nopeamman ja GPU:n parannetulla virransäästöllä. OnePlus 12 on varustettu LPDDR5X RAM-muistilla ja UFS 4.0 ROMilla. Näitä tukevat RAM-Vitalization ja ROM-Vitalization -teknologiat, varmistaen pitkäikäisen käyttökokemuksen ja nopean ja sulavan kokemuksen esimeriksi myös sovellusten moniajossa.

Uudessa 120 Hz 2K Super Fluid LTPO AMOLED -näytössä on erittäin korkea 4500 nitin kirkkaus. 100 W:n SUPERVOOC-pikalataus, 50 W:n langaton AIRVOOC-lataus ja 5400 mAh:n kaksoiskennoakku takaavat puolestaan pitkäkestoisen käytön. Uuden Dual Cryo-velocity Cooling System -jäähdytysjärjestelmän jäähdytyspinta-ala on entistä suurempi ja jäähdytysmateriaalia sekä rakennesuunnittelua on kehitetty.

OnePlus 12:n kameraa on myös kehitetty sekä laitteiston että ohjelmiston osalta. Kamerassa on uusi, OnePlussan kehittämä HDR-algoritmi, joka auttaa ikuistamaan kohteiden ja varjojen hienovaraiset yksityiskohdat. Lisäksi OnePlussan yhteistyö legendaarisen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa jatkuu, ja puhelimessa on uutta, 4. sukupolven Hasselblad Camera for Mobile -teknologiaa. Kolmoiskamerassa on alan ensimmäinen 50 megapikselin pääkamera LYT808-sensorilla, joka on kehitetty yhteistyössä Sonyn kanssa. 64 MP 3X periskooppitelekamera

(OV64B) ja 48 MP ultralaajakulmakamera (IMX581) mahdollistavat luovat kuvat eri linsseillä eri etäisyyksistä.

OnePlus 12:n muotoilu jatkaa OnePlus 11:stä tuttua tyyliä. Inspiraatiota uuden OnePlus 12 -puhelimen vihreään väriversioon on haettu luonnosta. Flowy Emerald -väri yhdistää harmonisesti teknologian ja luonnon ihmeet. Väri on Uudessa-Seelannissa sijaitsevan Dart-joen innoittama: elegantti puhelimen tyyli kuvastaa joen kanavissa virtaavaa vettä. Suunnittelutiimi käytti OnePlus 12:n periskooppitelekameraa ja viimeisintä AG-tekniikkaa painaakseen kuvion laitteen lasipinnalle, tuoden eloisuutta ja harmoniaa laitteen muotoiluun.

OnePlus 12 julkaistaan globaalisti Kiinan ulkopuolella vuoden 2024 alussa yhdessä muiden tuotteiden kanssa.