Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro Kommentit pois päältä artikkelissa Kännykkäfirman mekaaninen näppäimistö on äärimmäisen laadukas – arvostelussa OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus Keyboard 81 Pro

8.5 / 10
Hyvää Laadukas kokonaisuus, mukava kirjoitustuntuma, retroileva tyylikkyys, erillinen säätöpainike, muokattavuus ja ohjelmoitavuus Huonoa Hidas langaton yhteys, paino saattaa olla joillekkin kynnyskysymys, näppäinhatut eivät läpäise valoa, jyrkkä ja korkea kirjoituskulma ei ole kaikkien makuun Laadukas kokonaisuus muokattavuutta arvostaville.

Android-puhelimistaan tunnettu kiinalainen yllätti aiemmin tänä vuonna hyppäämällä -oheislaitteiden markkinoille julkaisemalla mekaanisen Keyboard 81 Pro -näppäimistön.

Varsin hintava näppäimistö perustuu vahvasti suosittujen kustomoitavien näppäimistöjen valmistajan Keychronin Q1 Pro -malliin. Mutta mitä tuohon yli 250 euron hintalapulle saa vastineeksi ja miten se eroaa Keychronin versiosta? Tutustutaampa laitteeseen tarkemmin.

OnePlus Keyboard 81 Pro
OnePlus Keyboard 81 Pro on järkelemäinen ilmestys. Painoakin kertyy lähes 2 kiloa.

Ensimmäinen huomio näppäimistössä on sen massiivinen koko. 75% näppäinasettelua raamittaa jyhkeä metallinen reunus. Korkeutta on lähes 4 sentin verran jalustan ollessa alhaalla ja lähes 5 senttiä sen ollessa yläasennossa. Tuo metallinen jalusta onkin yksi ominaisuuksista, joka erottaa 81 Pron Keychronin vastaavasta. Painoa tälle järkälemäiselle tekeleelle kertyy lähes kaksi kiloa, joten laneille se ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Toinen erottava tekijä on näppäinhatut, jotka ovat klassisen sylinterinmalliset, kun taas Q1 Prossa ne ovat varustettu pallomaisella KSA-profiililla. Väriltään ne ovat tyylillään retroilevat valko-harmaa-punaisen sävyiset. Malliltaan hatut ovat “double-shot” tyyppiä, eli niisä on käytetty kahta eri muovikerrosta. Toista näppäimen pohjalle ja toista näppäimen tekstille. Tietylle käyttäjäkunnalle harmillisesti valaistus ei näy näppäinten läpi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Kokoero korostuu kun näppäimistö asetetaan Keychronin matalaprofiilisen K7 -näppäimistön vierelle.

81 Pro on erityisen mukava käyttää ja näppäintuntuma on sopivan napakka, mutta ei kuitenkaan liian mekaaninen. Tämä johtuu sen erityisestä tuplatiivisterakenteesta, jossa kytkimet on eroteltu metallisesta rakenteesta silikonilevyllä. Näppäimistön oikeaa ylänurkkaa hallitsee pyörivä säätönappi, jonka voi ohjemoida haluamaansa toimintoon, kuten vaikkapa äänentason säätöön tai zoomausta varten.

Säätönapin lisäksi kaikki näppäimistön painikkeet ovat ohjelmoitavissa ja QMK-firmwaren ja VIA-ominaisuuden avulla. VIA mahdollistaa näppäimistön näppäinten komentojen vaihdon ilman firmwaren päivitystä.

Näppäimistö on saatavilla kahdella eri kytkinvaihtoehdolla ja kaikkien näppäimien kytkimet ovat vaihdettavissa lennosta. Kytkimet ovat kehitetty yhteistyössä Keychronin kanssa. Punaiset Winter Bonfire kytkimet tarjoavat palautteen keskivaimealla äänellä ja 0,5 mm aktivointipisteellä. Summer Breeze kytkimet ovat puolestaan kalliimman version täysin lineaariset kytkimet.

Yhteys näppäimistöön onnistuu langattomasti Bluetooth yhteyden avulla tai USB-C -kaapelin avulla. Langaton yhteys on rajoitettu valitettavasti 90 hz:n, joten ainakaan langattomana näppäimistö ei ihan nopeimpaan pelaamiseen välttämättä sovellu. Näppäimistön takaa löytyy USB-C -liittiminen lisäksi kytkin, josta voi vaihtaa Windows ja Mac käyttöjärjestelmän välillä sekä virtakytkin, jonka avulla valitaan myös yhteyden tyyppi.

OnePlus Keyboard 81 Pro
Näppäimistö on RGB-taustavalaistu ja erilaisia dynaamisia valaistuvaihtoehtoja on lukuisia. Tässä näppäimistön Errorin värimaailmassa.

Yhteyden voi muodostaa samanaikaisesti kolmen eri laitteen välillä ja vaihtaminen onnistuu kätevästi näppäinyhdistelmien avulla. Näppäimistöstä löytyy RGB-taustavalaistus, johon on ennalta ohjelmoitu lukuisia eri liikkeitä. Akun kestoksi luvataan 100 tuntia valaistuksen alhaisinta tasoa käytettäessä. Luonnollisesti tämä pitenee huomattavasti, jos valoja ei pidetä päällä.

OnePlus Keyboard 81 Pro tarjoaa laadukkaan ja näyttävän kokonaisuuden koti- ja työkäyttöön sekä kevyeen pelaamiseen. Hintaluokka saattaa olla monille liian korkea, mutta jos tarve on vahvasti muokattavalle mekaaniselle näppäimistölle, on Keyboard 81 Pro siihen oiva valinta.

Steam esittelee uuden suorituskyvyn seurannan – auttaa selvittämään, miksi peli tökkii Kommentit pois päältä artikkelissa Steam esittelee uuden suorituskyvyn seurannan – auttaa selvittämään, miksi peli tökkii

Steam (Valve)

-pelaajat saavat pian uuden työkalun vaikeiden peliongelmien ratkomiseen. on julkaissut Steamiin uuden pelin sisäisen suorituskyky-ylipäätteen, joka näyttää entistä tarkemmin, miksi peli saattaa takkuilla.

Uusi työkalu näyttää perinteisen FPS-laskurin lisäksi myös esimerkiksi tekoälypohjaisen DLSS- tai FSR-kehysten tuottamisen vaikutuksen kuvanopeuteen. Lisäksi se kertoo CPU:n, GPU:n ja muistin kuormituksesta, joten pelaaja voi helposti huomata, johtuuko hidastelu esimerkiksi liian raskasta grafiikka-asetuksista, suorittimen tai näytönohjaimen kuormituksesta tai muistin loppumisesta.

Ylimääräiset tiedot näkyvät selkeänä graafina ja arvoina, ja asetuksista voi valita, mitä haluaa juuri sillä hetkellä seurata. Tämä on erityisen hyödyllistä, kun kesäale on käynnissä ja moni harkitsee uusien pelien tai laitteistojen hankintaa.

Valve kuvailee uutta suorituskyky-ylipäätettä vasta alkuna sille, että Steamiin on tulossa jatkossa entistä enemmän tietoa pelaajien käyttöön. Samalla jatkaa suosionsa kasvattamista, sillä maaliskuussa 2025 palvelussa oli jo yli 41 miljoonaa yhtäaikaista käyttäjää, uusi ennätys.

Ja huoli tietomurroista voidaan ainakin toistaiseksi unohtaa: Valve on kiistänyt huhut suuresta tietomurrosta Steamin järjestelmiin.

Nyt pelaajilla on entistä paremmat välineet ymmärtää, miksi kone välillä takkuaa ja toivottavasti saada pelikokemus taas rullaamaan kuin rasvattu.

Tutkimus: Suomalaiset selaavat somea yli 20 päivää vuodessa Kommentit pois päältä artikkelissa Tutkimus: Suomalaiset selaavat somea yli 20 päivää vuodessa

Keskivertosuomalainen käyttää puhelintaan doomscrollaamiseen eli päämäärättömään sisällön selaamiseen lähes puolitoista tuntia päivässä. Vuodessa se tekee yli 500 tuntia, eli yli 20 vuorokautta elämästä kuluu TikTokien, uutisotsikoiden ja meemien virtaan uppoutuneena. Nuorilla aikuisilla tilanne on vielä hurjempi: 18–24-vuotiaat selaavat jopa 143 minuuttia päivässä.

OnePlussan teettämässä kyselytutkimuksessa selvisi, että 35 prosenttia suomalaisista kokee doomscrollaamisen syövän tuottavuutta, ja joka neljäs sanoo sen latistavan luovuuden. Silti lähes puolet selailee puhelinta sängyssä, ja melkein yhtä moni myöntää tehneensä sitä jopa vessassa. Rehellisimmät tunnustavat doomscrollanneensa myös häissä tai treffeillä.

Mikä suomalaisia sitten koukuttaa? Eniten selaillaan ihmissuhteisiin, reality-tähtiin, rahavinkkeihin ja toksiseen hyvinvointiin liittyvää sisältöä , eikä negatiiviset uutiset jää paljoa jälkeen.

Vastaiskuksi doomscrollaukselle julkaisee heinäkuussa retrohenkisen -pelin, jossa uudella -puhelimella ammutaan netin stereotyyppisiä somehirviöitä: huijareita, salaliittoteoreetikkoja ja muita digidemoneita. Tarkoituksena on herätellä ihmisiä hyödyntämään ruutuaikaa paremmin, vaikka sitten pelin muodossa.

OnePlus Nord 5 julkaistaan 8. heinäkuuta ja peli seuraa perässä 23. heinäkuuta. Kampanjassa voi voittaa muun muassa lähes 1600 euron arvoisen laitepaketin tai alennuksia uudesta puhelimesta. Ja ehkä tärkeimpänä: hetken tauon doomscrollauksesta.