”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin Kommentit pois päältä artikkelissa ”Kappaletta täytyy striimata 1000 kertaa, jotta rahahanat aukeaa” – Spotify virallisti uudet muutoksensa rojalteihin

Suoratoistojätti Spotifyn raportoitiin hetki sitten suunnittelevan muutoksia rojaltijärjestelmäänsä. Yhtiön tavoitteena on taistella systeemiä hyväksikäyttäviä tahoja vastaan, mutta samalla muutokset vaikuttavat myös kaikkiin muihin.

on saanut vuosien saatossa rutkasti kritiikkiä rojaltisysteemistään. Muusikot saavat striimauksesta tyypillisesti jotain 0,003 dollarin ja 0,005 dollarin väliltä. Sen sijaan, että rojaltien määrää olisi nostettu, on Spotify nostanut premium-palvelunsa hintoja.

Nyt Spotify kertoo virallisesti muutoksista, joita rojaltisysteemiin on tulossa. Spotify on ottamassa käyttöön maksukynnyksen, jonka mukaan kappaleiden on saavutettava vähintään 1000 suoratoistoa, ennen kuin niistä voidaan maksaa rojalteja. Spotifyn tietojen mukaan alustan 100 miljoonasta kappaleesta vain noin 37,5 miljoonalla kappaleella on yli 1 000 suoratoistoa, mikä tarkoittaa, että yli 60 prosenttia kaikista Spotifyn kappaleista ei saavuta tätä rajaa.

”Koska Spotifyn maksamat rojaltit musiikkiteollisuudelle kasvavat jatkuvasti – jo yli 40 miljardia dollaria – haluamme varmistaa, että rahat menevät niille ihmisille, joita alustamme on suunniteltu auttamaan: nouseville ja ammattimaisille artisteille. Spotifyn rojaltireservin ja katalogin kasvaessa kolme tiettyä rojaltireserviä tyhjentävää tekijää ovat nyt kuitenkin saavuttaneet käännekohdan. Työskentelemme tiiviisti alan kumppaneiden – jakelijoiden, riippumattomien levy-yhtiöiden, suurten levy-yhtiöiden, levy-yhtiöiden jakelijoiden sekä taiteilijoiden ja heidän tiimiensä – kanssa ottaaksemme käyttöön uusia toimintatapoja, joilla (1) estetään keinotekoista suoratoistoa entisestään, (2) jaetaan paremmin pieniä maksuja, jotka eivät saavuta artisteja, ja (3) hillitään niitä, jotka pyrkivät huijaamaan järjestelmää pelkällä melulla”, Spotify kertoo.

Spotify ilmoitti myös, että se ryhtyy perimään levy-yhtiöiltä ja musiikin jakelijoilta maksuja ”räikeästä keinotekoisesta suoratoistosta” ja määrää rangaistuksen jokaisesta havaitusta vilpillisestä kappaleesta. Spotify kertoi myös nostavansa ”toiminnallisen” musiikin, kuten valkoisen kohinan kuuntelun vähimmäispituutta kahdella minuutilla, jotta raidat olisivat oikeutettuja rojaltimaksuihin, ja pyrkii näin poistamaan ”houkutuksen leikata kappaleiden pituus lyhyeksi ilman taiteellista syytä”.

Nintendo sai kyseenalaisen kunnian: sen käyttöehdot todettiin kaikkein kuluttajavastaisimmiksi Kommentit pois päältä artikkelissa Nintendo sai kyseenalaisen kunnian: sen käyttöehdot todettiin kaikkein kuluttajavastaisimmiksi

Tuore analyysi paljastaa, että suurilla yhtiöillä riittää käyttöehdoissa ehtoja, jotka eivät juuri pelaajien puolella ole. 112 tunnetun yrityksen käyttöehdot tutkittiin tekoälyn avulla, ja listan pohjalle päätyi tai kärkeen, jos niin haluaa sanoa, . Sen sopimuksissa löytyi eniten kuluttajalle epäedullisia ehtoja. Lähelle kärkisijaa pääsivät myös ja .

Ehdot ovat tunnetusti pitkiä ja vaikeaselkoisia, eikä moni niitä vaivaudu lukemaan: tutkimusten mukaan vain 1–9 % kuluttajista selaa ne läpi. Silti ne määrittelevät, mitä käyttäjä saa tehdä ja mitä ei, sekä mitä tapahtuu ongelmatilanteissa. Robloxin käyttöehdot ovat esimerkiksi lähes yhtä pitkät kuin Hamlet, joten ei ihme, että silmät alkavat lupsua.

Analyysin mukaan 91 % käyttöehdoista rajoittaa yrityksen vastuuta, 75 % velvoittaa käyttäjää korvaamaan palveluntarjoajan vahinkoja ja 44 % kieltää oikeuteen viemisen ilman välimiesmenettelyä. Yhteensä jopa 38 % ehdoista oli yksipuolisia, eli yrityksen eduksi ja kuluttajan haitaksi.

Huolestuttavimpia ovat niin sanotut ryhmäkanteiden kiellot. Ne estävät kuluttajia haastamasta yrityksiä yhdessä, vaikka monessa maassa nämä kiellot ovat jo lainvastaisia. Siitä huolimatta niitä löytyi mm. Spotifyn, Pinterestin ja BlueSkyn ehdoista. Jos yritykset rikkoisivat Australian uusia lakeja, sakot voisivat kohota yli 30 miljoonaan euroon.

Tulokset ovat nyt avoimesti kaikkien nähtävissä, ja voit tarkistaa, mitä oma suosikkipalvelusi sinulta vaatii.

Spotify saavutti ensimmäisen kokonaisen voitollisen vuotensa – osake nousussa Kommentit pois päältä artikkelissa Spotify saavutti ensimmäisen kokonaisen voitollisen vuotensa – osake nousussa

julkaisi tiistaina vuoden 2024 viimeisen neljänneksen tuloksensa, joka ylitti odotukset. Suoratoistopalvelu raportoi samalla historiansa ensimmäisen kokonaisen voitollisen vuoden.

Yhtiön kuukausittaisten aktiivisten käyttäjien määrä kasvoi 35 miljoonalla saavuttaen 675 miljoonan käyttäjän rajan, mikä ylitti analyytikoiden odottaman 665 miljoonan käyttäjän määrän. Kasvu oli Spotifyn historian suurin vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Spotify teki neljännellä vuosineljänneksellä 367 miljoonan euron voiton, eli 1,76 euroa osakkeelta. Vuotta aiemmin yhtiö teki 70 miljoonan euron tappion. Yhtiön bruttokate nousi ennätykselliseen 32,2 prosenttiin.

”Odotan vuoden 2025 tuovan tervettä kasvua ja parempaa kannattavuutta,” toimitusjohtaja Daniel Ek kommentoi tulosjulkistuksen yhteydessä. Hän kuvaili vuotta 2025 ”kiihtyvän toimeenpanon vuodeksi” ja korosti tekoälyn mahdollisuuksia yhtiön tuotekehityksessä.

Spotifyn osakekurssi on noussut viimeisen vuoden aikana noin 170 prosenttia, ja tiistain tulosjulkistuksen jälkeen osake nousi vielä 10 prosenttia lisää. Nousu on seurausta yhtiön merkittävästä liiketoiminnan uudistuksesta, johon on kuulunut muun muassa laajoja irtisanomisia ja strategian muutoksia.

Yhtiö odottaa vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen bruttokatteen olevan 31,5 prosenttia, mikä on hieman neljättä neljännestä alempi mutta silti markkinaodotuksia korkeampi. Spotify solmi hiljattain myös uuden monivuotisen jakelusopimuksen Universal Music Groupin kanssa. CopyRetry