Kotimainen hatunnosto LucasArtsin klassisille point & click -seikkailuille – arvostelussa Dreams in the Witch House Kommentit pois päältä artikkelissa Kotimainen hatunnosto LucasArtsin klassisille point & click -seikkailuille – arvostelussa Dreams in the Witch House

Dreams In The Witch House (PC)

8 / 10
Hyvää Estetiikka. Vapaa eteneminen. Onnistunut hatunnosto klassisille LucasArtsin point & click -seikkailuille Huonoa Puuduttavat rutiinit. Voisi olla laajempi.

Mikäli kauhu ja okkultin katkuiset mysteerit kiinnostaa, saattaa H.P. Lovecraft olla tuttu nimi. Oli hänen mustaksi kullaksi vuosisadan mittaan muuttuneista tarinoista ja mythoksesta mitä mieltä tahansa, ovat ne jättäneet jälkensä kauhistelukulttuurin tuottajiin laidasta laitaan, aina kirjallisuudesta elokuviin ja peleihin. Ilmeisen kiinnostuneelta vaikuttaa myös Antti Laakso, joka tutustui seitsemisen vuotta sitten ohjelmaan Adventure Game Studio, harrastelun myötä hiljalleen upottautui sen syövereihin, perusti Atom Brain Gamesin ja on nyt taikonut ihmeteltäväksi Unet noitatalossa-novelliin perustuvan pelin Dreams in the Witch House

On maaliskuu 1929 ja tapahtumapaikkana Miskatonicjoen etelärannalla sijaitseva Arkhamin kaupunki. Päähenkilönä ja pelihahmona toimii okkulttiteoreeman kirjoittamisesta haaveileva Walter Gilman, joka on juuri aloittamassa matematiikan- ja folkloristiikan opinnot Miskatonicin yliopistossa. Heti alkajaisiksi vuokrakämpästä löytyy rotankolo ja korviin kantautuu huhuja, miten samaisessa ullakkohuoneessa vanha noita kummittelee ja entinen asukas on kadonnut jäljettömiin. Öisin seinän takaa kuuluu ilmeisesti rottien aiheuttamaa melua, mikä haittaa nukkumista ja mielenterveyttä. Ei aikaakaan, kun painajaiset rupeavat vaivaamaan ja ainakin selviytymiskamppailusta tulee todellista.

Ensivilkaisulla peli palauttaa varmasti monia klikkailuveteraaneja ajassa taakse päin, sillä selkeät ja huolitellut pikseligrafiikat ja käyttöliittymä ovat kuin suoraan LucasArtsin klassisesta point & click -seikkailuista. Sieltä ja täältä löytyykin enemmän tai vähemmän suoria referenssejä asiaan liittyen. Yhdistelmä harmaata arkea ja hillittyjä värivalintoja vangitsevat hyvin 1920-luvun meiningin, kun taas vibrantit väritykset korostavat väistämätöntä mystiikkaa. Animaatiot tuovat elämää maisemiin, hahmoihin ja tapahtumiin pysytellen tiukasti tyylissä kiinni. Musiikkina löytyy FM-synteettiseltä vaikuttavaa versiointia Troy Sterling Niesin säveltämistä, Lovecraft-elokuvistakin löytyvistä orkestraaleista. Yleisestä äänimaailmasta on pidetty huolta ja kaikenlaiset asiat sateen ropinasta, takkatulen loimusta askelmiin ja kuppilan radiopauhaukseen maalaa tunnelmaa sopivaksi. Esteettisesti kaikki on siis kunnossa, mikäli moniulotteinen throwback maistuu.

Uutta peliä aloittaessa avautuu esille kolme vaikeusastetta helposta vaikeaan. Nämä vaikuttavat pelin survival-elementteihin. Valinnasta riippumattoman point & click -pulmanratkonnan ja inventaariotetriksen lisäksi on siis pidettävä huolta siitä, että Walter pysyy terveenä ja hengissä läpi kylmän ja sateisen Arkhamin kevään. Opiskelijabudjetti on niukka ja kulujen hallinnassa on hommansa. Tiedossa on stressiä ja hankalia valintoja. Mikäli itsevarmuutta kuitenkin löytyy, on tarjolla myös ironman-mode, mikä vähentää manuaalitallennuksien määrän rajattomasta yhteen. Peli kuitenkin tallentuu automaattisesti joka päivä Walterin ollessa ensi kertaa huoneessaan.

Gameplay loop keskittyy Walterin hengissä pitämiseen ja tiedon leveloimiseen. Selviytymisen osa-alueista löytyy mittarit nälälle, väsymykselle, sairastelulle, kylmyydelle, kosteudelle ja haavereille. Näiden muuttuessa ja erikseen vaihtelee myös 0-10 numeroidut hiparit ja mielenterveys. Tekemisistä riippuen kaikki vaikuttaa melko loogisesti kaikkeen. Pitääkseen Walterin pystyssä kannattaa kuitenkin mittarit keskittää nollille ja arvosanat mahdollisimman lähellä kymppiä. Numeroituna on myös staattiseksi leveloituvat arvot matematiikasta ja rajatiedosta. Koulumenestystä edustaa kokeita boostaava kerroin, joka resetoituu uuden kurssin tieltä. Rahaa saa mm. viikoittain tädiltä kirjeitse, tekemällä hanttihommia, menestymällä kokeissa, julkaisemalla teoreemaa tai myymällä omituista tavaraa koululle.

Kaikki tekeminen vie jonkin verran aikaa päivästä, nälkä tulee ja nukkuakin pitäisi. Walterin viisastuessa ja päivien edetessä alkavat tapahtumat ja mahdollisuudet kuitenkin avautumaan. Mikäli kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja kykenee suunnittelemaan kuvioita, saa asiat taatusti rullaamaan sutjakkaasti. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi yllättävä sadepäivä tai valvominen pilaa suunnitelmat ja joutuu miettimään kuviot uusiksi tai ottamaan riskejä. Vilustuminen johtaa aikaa vievään lepäämiseen, jos siitä ylipäätään mitään tulee. Yöllisillä kaduilla taas voi tulla ryöstetyksi ja mukiloiduksi. Erilaisia variantteja on moneen junaan eikä aina voi olla ihan varma, mitä huominen tuo tullessaan.

Vaikka tarinan pohjana toimii Lovecraftin novelli, pelin tapahtumat eivät tiukasti sen ehdoilla kulje. Pelaaja saa itse päättää keskittyykö varsinaiseen koulunkäyntiin, omituisten tapahtumien tutkimiseen vai okkulttiteoreeman kirjoittamiseen ja tarina kehittyy sen mukaan. Tietysti kaiken voi tehdä kerralla, mutta yksinkertaista se ei tule olemaan. Kokeisiin on etsittävä lähdemateriaali, luettava ja valittava koepäivänä oikeat vastaukset itse. Okkultismia tutkiessa ja omituisuuksien lisääntyessä mielenterveys ottaa takapakkia ja Walteria rupeaa kiinnostamaan nopein uloskäynti. Joskus asioita tuppaa oppimaan kantapään kautta ja save scummaus saattaa hyvinkin houkuttaa testaamaan voisiko kaikki olla toisin. Pelille löytyykin useampi loppuratkaisu ja Walterin tekemisten ympärille rakentuva epilogi.

Keskeinen pelialue on aika rajallinen ja onkin helppoa kyseenalaistaa, missä on point & click -genrelle tyypillinen ”seikkailu”-puoli. Kaupungin kartalla seikkailtavaksi löytyy lähinnä koti, koulu, kauppakatu ja puisto, jotka tulee rutiinien yhteydessä koluttua puhki. Muitakin alueita löytyy jonkin verran, mutta niillä vierailu on aika vähäistä ja ensikertalaisellekin muutamalla käynnillä ratkaistu. Survival-elementit, sattuman kauppa ja lore auttavat kuitenkin pitämään mielenkiintoa yllä loppuun saakka. Mikäli pelin joutuu aloittamaan uudelleen alusta, jotkin ongelmat saattavat vaatia hieman erilaisia ratkaisuja sekä esineiden sijainnit ja kaikenlaiset kuviot muuttua.

Dreams in the Witch House ei ehkä ole puhdasoppinen point & click -seikkailu tai managerointi/survival-simulaattori, mutta hybridinä se on niiden oikein hyvin toimiva summa. Peli viihdyttää muutaman kierroksen, ennen kuin muuttuu liian puuduttavaksi. Huomioon kannattaa ottaa kuitenkin se, ettei Antilla ei tunnu olevan ainakaan vielä intressejä siirtyä uuden projektin pariin, vaan aikoo jatkaa pelin kehittämistä jättäen vielä tilaa kaikenlaisille mahdollisuuksille. Tältä erää Arkhamissa tallustelua on joka tapauksessa helppo suositella ainakin Lovecraftista, klikkailuista ja psykologisesta kauhistelusta kiinnostuneille.

on saatavilla Steamista 16.2.2023 alkaen.

Reaaliaikaista taistelua näppäimistöllä – Touch Type Tale ladattavissa ilmaiseksi PC:lle Kommentit pois päältä artikkelissa Reaaliaikaista taistelua näppäimistöllä – Touch Type Tale ladattavissa ilmaiseksi PC:lle

Touch Type Tale

hemmottelee taas ilmaispeleillä, ja tällä viikolla tarjolla on jotain vähän erilaista. Nimittäin – reaaliaikainen strategiapeli, jossa taistellaan… näppäimistöllä. Jep, kuulit oikein.

Peli sekoittaa strategiaa ja nopeaa näppäilyä hauskalla tavalla. Sen sijaan että klikkailet yksiköitä hiirellä, johdat joukkojasi kirjoittamalla. Tarinavetoisessa kampanjassa pääset puolustamaan valtakuntaasi, hallitsemaan resursseja ja käymään taisteluita, kaikki näppäinten kautta. Ja kyllä, se on yllättävän koukuttavaa.

Tämä pikkustudioiden helmi on nyt ladattavissa täysin ilmaiseksi Epicin kaupassa torstaihin 16. toukokuuta asti. Eli kannattaa käydä nappaamassa se talteen – vaikka ei heti ehtisikään pelata, pysyy se kirjastossa silti ikuisesti.

Mafia: The Old Country vie mafian alkulähteille Sisiliaan – uusi peli saapuu elokuussa Kommentit pois päältä artikkelissa Mafia: The Old Country vie mafian alkulähteille Sisiliaan – uusi peli saapuu elokuussa

ja ovat paljastaneet ensimmäisen virallisen pelitrailerin ja kehittäjien kommenttivideon tulevasta -pelistä, joka saapuu konsoleille ja :lle 8. elokuuta 2025. Ennakkotilaukset ovat nyt auki, ja peliin voi tutustua syvällisemmin jo tänään PAX East -paneelissa, joka striimataan YouTubessa ja Twitchissä klo 21 Suomen aikaa.

Tämä uusin osa palaa ajassa taaksepäin ja keskittyy mafian alkujuuriin 1900-luvun alun Sisiliassa. Pääosassa on Enzo Favara – kunnian, uskollisuuden ja tottelevaisuuden perikuva – joka vannoo uskollisuudenvalan ja aloittaa matkansa Don Torrisin rikosperheen riveissä.

Hangar 13:n mukaan kyseessä on tiivis, tarinavetoinen ja lineaarinen pelikokemus. Pelissä yhdistyvät väkevä juoni, aikakauden autenttinen tunnelma sekä hiottu pelattavuus. Luvassa on intensiivisiä yhteenottoja lähitaisteluineen ja ampumisineen, hevosratsastusta ja ajelua ajan ajoneuvoilla – kaikki elävässä ja brutaalissa Sisiliassa.

Kehittäjien Breaking Omerta -video tarjoaa kulissien taakse kurkistuksen pelin suunnitteluun. Siinä kerrotaan, kuinka tiimi toi 1900-luvun Sisilian näyttävästi henkiin käyttäen Unreal Engine 5:n tehoja. Tarina on täynnä käänteitä ja tunnetta – juuri sitä, mitä hyviltä rikostarinoilta odotetaan.

“Uskomme, että moni pelaaja arvostaa laadukkaita tarinoita, jotka eivät vaadi kymmeniä pelitunteja. Mafia: The Old Country tarjoaa napakan ja viimeistellyn narratiivisen kokemuksen, joka sopii mainiosti muiden pidempien pelien rinnalle.”

2K:n toimitusjohtaja David Ismailer tiivistää pelin hengen

Deluxe Editionin mukana tulee mm. Padrino Pack (haulikko, pukuja, limusiini ja hevonen varusteineen) sekä Gatto Nero Pack (kilpa-auto, kisapuku ja pistooli). Lisäksi mukana on pelin alkuperäismusiikki ja digitaalinen taidekirja.

Ennakkotilaajat saavat kaupan päälle myös Soldato Packin, jossa odottavat muun muassa uniikki asu, erikoisveitsi ja luotettava ratsu.

The Old Country on Hangar 13:n kunnianhimoinen paluu juurille – ja koko Mafia-sarjan alku. Sarja sai alkunsa vuonna 2002 ja on sittemmin myynyt yli 38 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Mafia: The Old Country -peli ilmestyy :lle, |S:lle ja PC:lle 8. elokuuta 2025. Peli julkaistaan kahtena versiona: Standard Edition ja Deluxe Edition. Standard sisältää peruspelin hintaan 49,99 €, kun taas 59,99 € maksava Deluxe-paketti tuo mukanaan runsaasti lisäsisältöä – aseita, ajoneuvoja, asusteita ja keräilykamaa.