Kun äitiä tulee ikävä! – arvostelussa Resident Evil 4 Kommentit pois päältä artikkelissa Kun äitiä tulee ikävä! – arvostelussa Resident Evil 4

Resident Evil 4 Remake (Xbox Series X)

9.5 / 10
Hyvää Tarina. kuumottava tunnelma. Taistelusysteemi. Koukuttavat puzzlet. Onnistunut päivitys nykykoneille. Huonoa Muutama mitätön pikkuvirhe siellä täällä. Pakko katsoa pelisession jälkeen jotain väkisin hauskaa keventääkseen kuumottavaa tunnelmaa. Yhteenveto Capcom on onnistunut mestarillisesti luomaan remaken rakastetusta Resident Evil-paahdosta, jo aiemmin hyväksi havaitulla linjallaan.

Capcom toi kulttimainetta niittäneen Resident Evil 4-kauhupelin uudelle sukupolvelle aikakautena, jolloin remakejen suosio on lähes räjähtänyt käsistä. Mitä elokuvateollisuus edellä, sitä peliteollisuus perässä. Peliteollisuus kuitenkin onnistuu tässä tehtävässä huomattavasti paremmin, siitä elävänä todisteena käyköön myös tämän päivän arvostelun kohde –

Suosikkipelin uusversion tarina on sarjan vanhoille veteraaneille tuttua kauraa, mutta uusille pelaajille hämärän peitossa, joten kiteytetäänpäs se mahdollisimman lyhyeen tässä vielä ennen itse asiaan siirtymistä.

Täpärän pelastumisen jälkeen jatkavat Leon S. Kennedy ja Ashley Graham tutkimusmatkaansa Los Illuminados -kultin hallitsemissa paikoissa. Tutkimustyö vie heidät vanhaan linnaan, hylättyihin kaivoksiin ja moniin muihin kutkuttaviin paikkoihin täynnä tartunnan saaneita kyläläisiä, mielipuolisia kultin jäseniä ja muita vihollisia. Las Plagasista tarttunut loinen on vaikuttanut elollisiin olentoihin järkyttävällä tavalla, minkä takia Leon ja Ashely joutuvat alituisiin vaaratilanteisiin. Peli ei ole kuitenkaan pelkkää taistelua, sillä toimintaa rytmitetään kiehtovilla pulmatilanteilla ja mysteerien ratkomisilla. Nämä ovatkin oivallisia tilanteita purkamaan kauhun aiheuttamaa jännitystä ja stressiä, joka kuuluu olennaisesti osana pelisarjan luonteeseen.

On kaikki niinkuin ennenkin, mutta elinvoimaisempana

Jos jollekin ei ole Resident Evilin maailma tuttua ja huolen aiheena on se, että mitenkäs minä nyt voin rueta pelailemaan jotakin nelososaa tässä kesken kaiken, kun osat 1-3 ovat vielä kesken. No eipä hättää! Tämäkin osa pelisarjasta on täysin itsenäinen teos, joten menneitä tarinoita on turha murehtia päästäkseen sisään pelin tarinaan. Ja tämä tarina kyllä vetää pelaajan sisään lähes heti niin, että heilahtaa.

Ensivaikutelma RE4:ta tovi pelatessa on se, että nyt on kyllä saatu vanha suosikki näyttämään ja tuntumaan niin uskomattomalta, että ei tosikaan! On kaikki niin kuin ennenkin, kuten J.Karjalainenkin tapaa lauleskella, mutta siltikin, kaikki ympärillä näyttää ja tuntuu niin elinvoimaiselta, että itsekin tuntuu nuortuvan ohjain kädessään takaisin vuoden 2005 tasolle. Siinä iässä äitini piti muuten kovan huolen, ettei tällaisia teoksia hänen vahtivuorollaan kovin helpolla pelata, joten alkuperäiseen RE4-versiointiin olen päässyt tutustumaan vasta myöhemmällä iälläni. Tosin enpäs minä GameCubeakaan omistanut, jolle siis kyseinen peli on aikoinaan ensimmäisenä julkaistu, että sikäli! Toki pieniä hiuksenhienoja muutoksia pelissä voi havaita, esimerkiksi vihollisten suhteen.

Graafisesti RE4 on siis varsin onnistunut teos, eikä sen suhteen juurikaan jää mitään turhempia mutinoita mieleen. Kontrollit ovat selkeät ja niissä onkin mukana jonkinlaista hatunnostoa ihan alkuperäiselle versioinnillekin. Toki tällä kertaa Kennedyn herra osaa myös tehdä komeita torjuntojakin näitä edessämme uhoavia, saatanalliseksikin kutsuttavia vihulaisia vastaan. Vaikeusasteena pelatessani olin eräänlainen toisinajattelija, ja menin valitettavasti helpoimman kautta. Siltikin suuren vihollislauman edessä (ja niitähän usein laumoittain saapuikin) oli oma urakkansa pistää porukkaa matalaksi, etenkin kun dynamiiteista lähtien lenteli tavaraa päin naamaa. Puzzlet olivat haastavia toisinaan, eikä niitä enää kaikkia ulkoa voi muistaa.

Valdeloboksen kylässä kukaan ei kuule huutoasi

Tunnelmaltaan RE4 toimittaa kiitettävällä tasolla. Harvoin ainakaan omalla kohdallani nämä nykyäänkään menee niin tunteisiin, että pelisession jälkeen tekisi mieli laittaa pyörimään jotain välikevennystä telkkarista, tai soittaa vaikkapa omalle äidille, että miten olisi joku kiva iltasatu? RE4 onnistuu siinä, liekö kyse sitten siitä, että se palauttaa takaisin teini-iän traumoja, vai onko kyseessä vain puhtaasti niinkin perkeleellinen teos, että väkisinkin menee tunteisiin? Äänestän jälkimmäistä vaihtoehtoa.

on onnistunut mestarillisesti luomaan remaken rakastetusta Resident Evil-paahdosta, jo aiemmin hyväksi havaitulla linjallaan. Tähän on selvästi käytetty aikaa ja asioita on hiottu erittäinkin karhealla paperilla. Joskus huomaa, kun sydän on ollut täysillä mukana pelikehityksessä. Siitä RE4 on meille uunituore elävä todiste.

Jos olet intohimoinen selviytymiskauhun ystävä, suosittelemme vahvasti, että marssit kohti pelikauppaa viikonlopun kunniaksi. Kuten se edellä mainittu äitinikin kuitenkin usein sitten tapasi sanoa periksi annettuaan:

”Parempi kait se on sitten tuollaisia pelata täällä kotona, entä luusuta tuolla pitkin kyliä”

Arvostelu: Jaakko Nygård

Kommentoi

Capcom tarvitsee apuasi! – Mikä Resident Evil ansaitsisi oman remasterinsa seuraavaksi? Kommentit pois päältä artikkelissa Capcom tarvitsee apuasi! – Mikä Resident Evil ansaitsisi oman remasterinsa seuraavaksi?

Resident Evil 4

Capcomin julkaisema Remaster on kerännyt valtavan suosiota pelaajien keskuudessa. Peli on herättänyt innostusta niin fanien kuin kriitikoidenkin parissa. Myös meiltä peli sai suurta kiitosta.

Pelin julkaisun jälkeen fanit alkoivat nopeasti keskustella siitä, mitä pelejä Capcomin tulisi seuraavaksi tehdä uusioversioina sarjasta, ja tämä kiinnosti myös itse kehittäjää.

Viimeaikaisessa Capcomin julkaisemassa kyselyssä, jossa kysyttiin faneilta mielipidettä sarjasta, esitettiin monenlaisia kysymyksiä, jotta voitaisiin arvioida yleistä kiinnostusta Resident Evil -sarjaa kohtaan erilaisilta ihmisiltä. Suurin osa kysymyksistä on melko perinteisiä, paitsi yksi lopussa, joka suoraan kysyy, mitä Resident Evil -sarjan pelejä fanit haluaisivat nähdä uusioversioina, antaen osallistujille tyhjän ruudun kommentointia varten sen sijaan, että heille tarjottaisiin valmiiksi valittu lista peleistä.

Joten ei muuta kuin vaikuttamaan hetimmiten tämän linkin takaa!

Mikä muuten olisi suosikkisi? Vastata voit alla olevan kommenttikentän kautta.

Kommentoi

Street Fighter 6 -taistelupeli ilmestyi – katso julkaisutraileri Kommentit pois päältä artikkelissa Street Fighter 6 -taistelupeli ilmestyi – katso julkaisutraileri

Street Fighter 6

PAN Vision Finlandin jakelemassa ja Capcomin julkaisemassa -taistelupelissä pelaaja taistelee omalla tyylillään näyttävyydestä tinkimättä.

Taistelupelien pioneereihin lukeutuva Street Fighter -pelisarja tunnetaan paitsi sulavasta pelimekaniikastaan ja persoonallisista taistelijahahmoistaan, myös hurtista huumoristaan ja ajattomasta tyylikkyydestään. Tänään julkaistava Street Fighter 6 nostaa taistelupelikokemuksen uudelle tasolle, sillä nyt pelaaja pääsee luomaan oman tarinansa ja tyylinsä alusta alkaen. Samalla pelisarjan ikoniset taistelukonkarit ovat läsnä, ja jokainen tietenkin omalla taistelutyylillään.

Olipa kyse tarinavetoisesta yksinpelitilasta, kutkuttavista yksittäiskamppailuista kavereita vastaan tai kokonaisvaltaisesta kilpapelaamisesta verkkoturnauksissa, Street Fighter 6 tarjoaa pelattavaa moneen makuun, tyyliin ja tarpeeseen. Entistä monipuolisempi ohjausmekaniikka mahdollistaa myös uusien pelaajien sulavan pelaamisen. Koska ohjaustyylejä on useita, tämä helpottaa pelin oppimista ja monipuolisten yhdistelmähyökkäysten hallittavuutta.

Pelisarjan monet tutut taistelijahahmot tarjoavat runsaasti eri vaihtoehtoja eri pelitapoihin ja erilaisiin mieltymyksiin. Lennokkaat liikkeet ja vaikuttavat hahmoanimaatiot ovat upeaa koettavaa. Näiden lisäksi monipuoliset kenttävaihtoehdot ja hauskat sivuhaasteet tarjoavat paljon koettavaa ja tekemistä varsinaisten otteluiden ulkopuolella. Erityisesti oman hahmon luominen ja tuunaaminen on palkitsevaa puuhaa, kun soturinsa on voinut luoda alusta loppuun omin käsin ja oman mielensä mukaan.

Jokaiselle pelin 18 eri hahmosta löytyy myös vaihtoehtoinen asustekokonaisuus, jotka muistuttavat hahmojen värikkäästä historiasta pelisarjan parissa. Nämä vaihtoehtoiset asut saa käyttöönsä joko World Tour -pelimuotoa pelaamalla tai ostamalla ne erikseen pelin kaupasta Fighter Coin -valuutalla. Lisäksi on yhteistyössä Onitsuka Tigerin kanssa julkaissut peliin lisää vaatevaihtoehtoja. Pelaajat saavat käyttöönsä neljä ilmaista vaatetusvaihtoehtoa eli kaksi erilaista t-paitaa ja kahdet erilaiset kengät. Nämä voidaan ottaa käyttöön pelin Battle Hub -valikosta. Esineet ovat saatavilla ilmaiseksi 3. heinäkuuta saakka.

Halutessaan pelaaja voi ostaa itselleen erityisen Fighting Pass -kausikortin, jolla pelaaja saa käyttöönsä ainutlaatuisia premium-luokan vaihtoehtoja hahmojen räätälöintiin. Näitä ovat muun muassa erilaiset pelissä käytettävät lisävarusteet, hahmoanimaatiot, musiikkikappaleet, tarrat, taustakuvat ja valokuvakehykset.

Juhlistaakseen pelin julkaisua Capcom on julkaissut pelille oman Buckler's Boot Camp -sivuston täynnä kiehtovaa pelitietoa. Sivustolta pelaaja voi tarkistaa muun muassa omansa ja vastustajansa ottelutiedot, sijoituksen pistelistoilla ja kerhojäsenyydet. Lisäksi pelaaja voi tarkistaa hahmojen liikkeiden komennot, selata hahmojen asuvaihtoehtoja ja lukea pelisuunnittelijoiden vinkkejä. Lisäksi sivustolta löytyy tietoa pelitapahtumista, palkinnoista ja pelin päivtyksistä. Sivusto tarjoaa myös taukotekemistä otteluiden välille Pockest-minipelillä, jossa pelaaja voi valmentaa söpöjä otuksia taistelijoiksi. Uusi sivusto löytyy täältä.

Street Fighter 6 ilmestyy tänään 2. kesäkuuta , , ja S -konsoleille että :lle.

Kommentoi