Luovilla aloilla heräsi huoli – Japanissa sallitaan tekijänoikeuksien alaisen materiaalin käyttämistä tekoälyn kouluttamiseen Kommentit pois päältä artikkelissa Luovilla aloilla heräsi huoli – Japanissa sallitaan tekijänoikeuksien alaisen materiaalin käyttämistä tekoälyn kouluttamiseen

Kun yhä useammat yritykset ottavat käyttöön tekoälyominaisuuksia liiketoiminnassaan, työntekijät ovat yhä huolissaan tekoälyn uhasta työpaikkojensa korvaajana. Fortune-lehti raportoi tiistaina, että eräs Adoben johtaja ei kuitenkaan ole aivan vakuuttunut tästä uhasta, vertaillen tekoälyn kehitystä kameran keksimiseen.

Japanin tekijänoikeuslait sallivat tekijänoikeuksien alaisen materiaalin käytön tekoälymallien kouluttamiseen suhteellisen vapaasti. Tämä löyhä lähestymistapa herättää kuitenkin huolta luovilla ihmisillä, jotka pelkäävät töidensä joutuvan luvattoman hyödyntämisen kohteeksi ilman korvausta.

Helppo pääsy tekijänoikeudelliseen dataan on merkittävä houkutin -yrityksille, kun taas Japani pyrkii vauhdittamaan tekoälykehitystä työvo shortagesta ja väestön ikääntymisestä johtuvien haasteiden taklaamiseksi. Tämä on ristiriidassa tiukempien tekijänoikeussääntöjen kanssa, joita noudatetaan esimerkiksi Yhdysvalloissa, EU:ssa ja Kiinassa.

Japanin luovat alat vastustavat tätä tilannetta ja väittävät, että nykyiset lait eivät suojele heidän töitään. Hallitus on julkaissut joitakin ohjeita, mutta ei ole ryhtynyt lainsäädännöllisiin muutoksiin.

Vaikka keskustelu jatkuu, Japani on edelleen houkutteleva markkina tekoäly-startupeille tekijänoikeussääntöjen ulkopuolisista syistä, kuten hallituksen tuesta ja mahdollisuudesta erottua joukosta kilpailuilla markkinoilla.

Nyt menevät aivot solmuun – Urho Kekkosen ja Irwin Goodmanin deepfake-video herättää suomalaisissa hilpeyttä Kommentit pois päältä artikkelissa Nyt menevät aivot solmuun – Urho Kekkosen ja Irwin Goodmanin deepfake-video herättää suomalaisissa hilpeyttä

YouTube-käyttäjä paakkelsin uusin video, jossa presidentti isännöi kuvitteellista talk show'ta, leviää kovaa vauhtia sosiaalisessa mediassa.

Videolla Kekkonen keskustelee Irwin Goodmanin kanssa, humoristisesti käsitellen niin nykymusiikin kuin vanhojen aikojen aiheita. Goodman kritisoi nykyisiä musiikkityylejä ja kaipaa vanhojen aikojen ryyppymeininkiä, johon Kekkonen vastaa humoristisella kuittauksella.

Vaikka -tekniikka mahdollistaa näyttävän lopputuloksen, on se myös herättänyt huolta väärennösten mahdollisuuksista. Paakkelsin video on kuitenkin tehty pilke silmäkulmassa, jatkaen ”taiteilijan itsensä” aiempaa Kekkonen-huumorivideoiden sarjaansa.

Itse videon voit ottaa haltuun tästä alta:

Ja siitä sitten suoraan katkolle!

OpenAI:n AGI-johtaja erosi – ei usko yrityksen olevan valmis siihen mitä se on rakentamassa Kommentit pois päältä artikkelissa OpenAI:n AGI-johtaja erosi – ei usko yrityksen olevan valmis siihen mitä se on rakentamassa

:n -valmiuden johtaja on eronnut tehtävästään. Brundage varoittaa, ettei OpenAI tai maailma ole valmis tulevaisuuteen, jossa keinotekoinen yleinen älykkyys (AGI) on arkipäivää.

Brundage kirjoittaa eron syyksi huolensa siitä, ettei OpenAI tai maailma ole riittävästi valmistautunut AGI:n mahdollisuuksiin ja riskeihin. Hän uskoo, että AGI:n kehitystä tulisi ohjata ulkopuolelta, eikä yrityksen sisästä.

Brundage on yksi OpenAI:n AGI-valmiusasteikon luojista. Tämä asteikko määrittelee viisi eri tasoa AGI:n kehityksessä. OpenAI uskoo tällä hetkellä olevan tasolla 2, joka tarkoittaa ihmisen tason päättelykykyä.

Brundage kuitenkin korostaa, että sekä OpenAI että maailma tarvitsevat vielä paljon työtä AGI:n turvallisen ja hyödyllisen kehittämisen varmistamiseksi. Hän huomauttaa, että AGI:n hyödyt eivät tule itsestään, vaan vaativat tarkkaan harkittua ohjausta ja sääntelyä.