Blue Yeti X -mikrofoni
Blue on vuodesta 1995 asti toiminnassa ollut, mikrofoneihin ja audiotyökaluihin keskittyvä, Logitechin alla toimiva yritys. Monelle Blue saattaa olla tuttu sellaisista mikrofoneista, kuten Yeti sekä Snowball iCE. Yeti on USB-virralla toimiva mikrofoni, jota ihmiset ovat käyttäneet muun muassa podcastien, haastattelujen, Twitch-videoiden puheosuuksiin sekä YouTube-videoiden tekemiseen. Samoin kondensaattorimikrofoni Snowball iCE on ollut USB-käyttönsä ansiosta suosittu mikrofoni nopeaan ja helppoon äänen tallentamiseen tarkoitukseen kuin tarkoitukseen.
Blue yeti x on ensiluokkainen USB-lippulaivamikrofoni ammattilaistason pelaamiseen, suoratoistoon ja podcast-lähetyksiin. Yeti X:ssä on upouusi nelikapselinen kondensaattori: sen neljän monipuolisen suuntakuvion tuottama Bluen legendaarinen lähetysääni on tarkempi ja selkeämpi kuin koskaan ennen. Valaistulla, monitoimisella älysäätimellä ja korkearesoluutioisella, 11-lohkoisella LED-mittaroinnilla voit tarkkailla ja säätää äänenvoimakkuutta joten äänilähetys on aina tarkkaan hallittu. Yeti X:n tuottamasta äänestä saa itselleen mieluisen Blue VO!CE -tekniikalla (vaatii Logitech G HUB -ohjelmiston). Yeti X on tämän päivän luovien tekijöiden mikrofoni.
Alla olevassa videossa unboxasimme laatikon sisällön, joten ennen kuin jatkat mietteiden lukemista, kurkkaa ihmeessä mitä myyntipakkaus pitääkään sisällään.
Tyylikkyydestä tinkimättä
Laatikosta paljastui vaikuttavan oloinen mikrofoni ja mikä tärkeintä, myös vankkaa tekoa oleva sellainen. Kokoa ja painoa Yeti X:ltä löytyy, joten se seisoo tukevasti jaloillaan eikä täten horjahda kovinkaan helposti sijoiltaan. Mittaa mikforonilta löytyy 110 x 122 x 289 mm ja painoa ilman ylimääräisiä härpäkkeitä 0,519 kg.
Yeti X:n yläpaneeli on peitetty verkkometallisäleiköllä, jonka alapuolella on säädin, jolla säädetään vahvistusta ja kuulokkeiden äänenvoimakkuutta. Yeti X:n LED-valot näyttävät reaaliajassa kummankin säädön tasot. Säätönupikkaa voi käyttää myös sekoittamaan esimerkiksi kuulokkeissa kuuluvan äänen ja mikrofonin äänen tasoa. Säätimen painaminen mykistää tai poistaa mikrofonin mykistyksen ja täten LED:it toimivat tasojen mittarina äänittäessäsi materiaalia tai suoratoistaessasi, mikä taasen auttaa välttämään mikrofonin turhaa ylikuormittamista.
Takapaneelissa on painike eri suuntakuviolle, joita ovat hertta, stereo, kahdeksikko ja pallo. Näitä vaihtamalla voidaan taata paras äänitysvaihtoehto eri käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi podcastin tekoon, jossa ympärillä on useampikin puhuja. Asetuksilla, sekä mikrofonin oikealla sijoituksella on käyttötarkoituksissaan väliä, sillä tarpeettoman taustahälyn riisuminen on useinkin tarpeellista. Streamaamisessa etenkin näppäimistöjen äänet- sekä hiirien klikkaukset saattavat vuotaa tarpeettomankin hyvin lävitse kanssapelaajillesi.
Miellyttävää äänenlaatua
Blue Yeti X:n äänenlaatu on yllättävänkin tasokasta. Yeti X voi tallentaa jopa 48 kHz/24-bittistä ääntä taajuusalueella 20 Hz – 20 kHz – tämä taajuusalue koskee myös sisäistä kuulokevahvistinta. Tämän lisäksi mikrofonin käyttöönotto on naurettavan helppoa, etenkin Logitechin omaa G Hub-ohjelmistoa käyttäen (Jos G Hub vain toimisi aina kun pitäisi), joten mikään miksauskopin äänimestari sinulla ei tarvitse olla, jotta pääset Yetillä heti tositoimiin. Äänenlaatu on valmiiksi jo tasokasta käyttötarkoitukseensa, mutta sitä voi toki parantaa jälkikäsittelyllä joko edellä mainitulla Logitechin ohjelmistolla, tai muulla äänityöskentelyyn tarkoitetulla ohjelmistolla. Testikäytössämme kyseisen ohjelman kunnian sai lopulta Adoben Audition, jolla lopullinen ”miksaaminen” sujui kuin rasvattu.
Vaikkakin Yeti X on pääsääntöisesti luotu ajamaan asiansa streamauksessa, podcastauksessa ja pelaamisessa, on siinä yllättävänkin hyvin potkua myös laajempaankin käyttöön. Hyvin eristetyssä tilassa sillä äänittää esimerkiksi videospiikkauksia, johon X:n ei kuitenkaan varsinaisesti mainosteta olevan ”se tuote”.
Yeti X kävi testauksessa läpi myös etäkokouksien ja webinaarien pitämisen, jonka jälkeen ”vanhaan normaaliin” käytössä olevaan tekniikkaan palaaminen tuntui lattealta. Kuten edelläkin mainittiin, Yeti X poimii tarkasti kaiken taustahälyn, joten suuntakuvioiden ja sijoittelun merkitys on kaikki kaikessa. Siksi mikrofonin näppärä pikainen asetuksien muokattavuus onkin kaikki kaikessa, ja saa täten suuren ylistyksen nopeasta ja kätevästä asetuksien muutoksesta.
Rahalle vastinetta
Kuten useimmat aikaisemmat Blue- sarjan mikrofonit, Yeti X on DSP-vapaa mikrofoni, joten puhtaan signaalin saa ilman EQ:ta tai kompressiota. Helppoa ja vaivatonta, eikös vain? Näin on Yeti X:n kohdalla monenkin tekijän kohdalla ja siksi sitä uskaltaakin suositella heittämällä aiemmin mainittuihin käyttötarkoituksiin. Arvosteluhetkellä Yeti X maksoi eräässäkin verkkokaupassa vaivattomat 133€, joka on jo naurettavan halpa hinta kokonaisuudesta, mitä se tarjoaa. Yleinen hintataso taitaa kuitenkin olla lähemmäs 170€, mutta täytyy kyllä kehaista, että eipäs se juurikaan kirpaise tällaisesta kokonaisuudesta moistakaan hintaa juuri maksella.