Netflix tuo ruudulle uuden savukepolitiikan Kommentit pois päältä artikkelissa Netflix tuo ruudulle uuden savukepolitiikan

Muunmuassa nyt keskustelunaiheena olevassa -sarjassa poltetaan tupakkaa. Ja kyllähän sitä kessua sarjassa vedetäänkin. Yhteensä kolmanteen kauteen mennessä on ruudulla ollut 319 kessuttelutapausta, mistä yli puolet ensimmäisellä kaudella. Yleisestikin Netflixin ohjelmissa on tupakoinnin määrä triplaantunut, joten jotain ohjelmapalvelu päätti tehdä. Mutta ei se Stranger Things ainoa ole, missä savukkeita kuluu. Huipulla käryävät myös Orange Is The New Black sekä shokeeraavasti Fuller house.

TV-14 ja PG-13 ja alemmissa ikärajoituksissa ei tulla enää tupakkirullia näkemään tulevaisuudessa. Ainoastaan historiallisista tai faktasyistä saavat syöpäkääryleet savuta, eli dokumentteja rajoitus ei liene koskevan.

Siitä voidaan olla montaa mieltä, onko tällainen järkevää haitallisten asioiden näyttämisen rajoittamista nuoremmalle väestölle suunnatuissa ohjelmissa vaiko hirveää kukkahattuhyysäystä. Tupakoinnin vaarathan ovat hyvin tiedossa ja sen trendikkyyskin on ollut laskussa pidemmän aikaa.

Mutta mitä mieltä sinä olet?

Stream & Chill – nämä syyskuun suoratoistolisäykset kannattaa ottaa haltuun Kommentit pois päältä artikkelissa Stream & Chill – nämä syyskuun suoratoistolisäykset kannattaa ottaa haltuun

Syyskuun sarjasuositukset sinulle, jolla on valinnan vaikeutta

Binge-watchaus (binge-watching), eli putkikatselu, on nykypäivänä yhtä arkipäiväistä kuin oman kissan etsintäkuuluttaminen sosiaalisen median paikkakuntafoorumeilla, mutta mistä tietää, mikä sarja on seuraavaksi katsottava mestariteos sarjojen saralla? Alta voit katsoa potentiaaliset ideat, mitä kelpaa syysillassa katsella kynttilänvalossa.

The Wheel Of Time – kausi 2 (Prime Video)

Julkaisu 1.9.2023

Robert Jordanin tunnetuimpaan fantasiakirjasarjaan perustuvan TV-sovituksen toisella kaudella nöyrä maalaispoika Rand al'Thor (Josha Stradowski, Gran Turismo) saa tietää olevansa uudestisyntynyt lohikäärme (The Dragon Reborn) – vaarallinen historiallinen hahmo, jonka on määrä pelastaa maailma, tai tuhota se. Voimakkaista velhoista koostuvan armeijan, joka epätoivoisesti koittaa suojella Randia Pimeän voimilta, on otettava huomioon hänen kasvavat voimansa ja piilevä hulluutensa.

Showpainijat (Netflix)

Julkaisu 13.9.2023

Dokumenttisarjassa legendaarisen showpainijärjestön uudet omistajat ja nousevat tähdet yrittävät jättää jälkensä maailmaan myös kehän ulkopuolella.

I Am Groot – Kausi 2 (Disney+)

Julkaisu 6.9.2023

Kujeileva oksanpätkä palaa pahanteon pariin ”I Am Groot” -sarjan toisella kaudella. Tällä kertaa Baby Groot löytää itsensä tutkimasta universumia ja sen ulkopuolella tapahtuvaa, matkatessaan Guardiansin avaruusaluksissa. Hän kohtaa kasvotusten—tai nenästä nenään—uusia ja värikkäitä olentoja sekä ympäristöjä. Vin Diesel palaa Grootin äänenä viidessä täysin uudessa lyhytelokuvassa..

Sex Education – Kausi 4 (Netflix)

Julkaisu 21.9.2023

Netflixin suosittu Sex Education tule päätöksen neljännellä kaudellaan. Sex Education on Laurie Nunnin luoma brittiläinen komediasarja, jonka koko ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin tilausvideopalvelu Netflixissä 11. tammikuuta 2019. Sarja keskittyy Otis Milburnin elämään, jonka äiti on seksiterapeutti.

The Continental: From the World of John Wick (Prime Video)

Julkaisu 22.9.2023

Kolmiosainen The Continental: From the World of John Wick johdattaa katsojat suoraan John Wick -universumin keskipisteeseen, legendaariseen salamurhaajien hotelliin, The Continentaliin. Sarjassa seuraamme 1970-luvun helvetillisen New Yorkin tapahtumia nuoren Winston Scottin näkökulmasta, jossa hän kohtaa menneisyytensä varjot, jotka hän jo luuli jättäneensä taakseen. Winston kulkee vaarallisen polun hotellin salaperäiseen alamaailmaan, pyrkien kaappaamaan vallan – ja lopulta nousemaan valtaistuimelle.

Castlevania: Nocturne (Netflix)

Julkaisu 28.9.2023

Castlevania: Nocturne on tuleva amerikkalainen aikuisille suunnattu animoitu pimeän fantasiatoiminnan suoratoistotelevisiosarja, jonka on luonut ja kirjoittanut Clive Bradley ja jota johtaa tuottaja Kevin Kolde Netflixille.

A Time Called You (Netflix)

Julkaisu 8.9.2023

Surun murtama nainen siirtyy maagisesti ajassa taaksepäin vuoteen 1998 ja tapaa miehen, joka muistuttaa erehdyttävästi hänen edesmennyttä poikaystäväänsä.

Syyskuun elokuvasuositukset

Jos taasen sarjojen haltuun ottaminen ei nappaa, alta voit katsastaa suosituksemme syyskuun elokuvatarjonnastakin. Alla muutama mielenkiintoinen listaus, jotka tulevat digitaalisesti myyntiin, vuokrattavaksi tai suoratoistettavaksi syyskuun sateiden aikana.

Barbie (Youtube, mahdollisesti myös muut digitaaliset myyntialustat)

Julkaisu 12.9.2023

Barbie tuskin tässä vaiheessa esittelyitä kaipaa. Ja iloksemme sen voikin ostaa jo ensimmäisestä digitaalisesta palvelusta alkaen 12.9. Ja siihen ei muuten enää ole pitkä aika!

The Little Mermaid (Disney+)

Julkaisu 6.9.2023

on lisännyt valikoimaansa uuden version klassisesta piirretystä elokuvasta ”Pieni merenneito” (The Little Mermaid). Tämä uudelleenkuvattu versio on osa Disneyn suuntausta, jossa vanhoja animaatioelokuvia herätetään henkiin live-action formaatissa, eli näytelmäelokuvina.

Sonic The Hedgehog 2 (Netflix)

Julkaisu 8.9.2023

Sonic the Hedgehog 2 on jatko-osa vuonna 2020 ilmestyneelle ”Sonic the Hedgehog” -elokuvalle. Ensimmäinen elokuva oli menestys sekä kriitikoiden että katsojien keskuudessa, ja se perustui suosittuun videopelisarjaan, joka alkoi 1990-luvulla.

Once Upon a Crime (Netflix)

Julkaisu 14.9.2023

Punahilkka lähtee Tuhkimon kanssa kuninkaallisiin tanssiaisiin ja löytää itsensä keskeltä mysteeriä. Onnistuuko hän selvittämään tapauksen ennen keskiyötä?

Metriä sekunnissa (Prime Video)

Julkaisu 2.9.2023

Marien elämä mullistuu, kun hän – hieman vastahakoisesti – muuttaa Kööpenhaminasta Länsi-Jyllannin Vellingiin, koska hänen elämänsä rakkaus Rasmus on saanut töitä kansanopiston opettajana. Rasmus pääsee heti mukaan kansanopistoelämään, mutta Marielle Velling aiheuttaa kulttuurishokin. Hän sijoittaa sanatulvansa kerran toisensa jälkeen väärin ja oppii, ettei kuulu paikallisten joukkoon. Pikkuhiljaa hän alkaa kuitenkin kuunnella enemmän kuin puhua ja oppii, että ehkä Velling on sittenkin hänen paikkansa – ja että hänellä itselläänkin on kirjepalstan myötä pienelle yhteisölle jotain annettavaa.

Tuimaa menoa Stalingradissa: moderni klassikkosotaelokuva Vihollinen porteilla 20 vuotta Kommentit pois päältä artikkelissa Tuimaa menoa Stalingradissa: moderni klassikkosotaelokuva Vihollinen porteilla 20 vuotta

Suurena elokuvien ystävänä muistelen 2000-luvun alun nuoruusvuosiani sekä kaiholla että lämmöllä: silloin “mummonmarkoilla” sanottiin hyvästit ja pelaajia hemmoteltiin erilaisilla klassikkopeleillä, kuten ja . Vuonna 2001 ensi-iltansa sai myös leegio hienoja elokuvia, joista oivallisin esimerkki on tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Vihollinen porteilla. Jean-Jacques Annaudin ohjaama ja tuottamana, William Craigin samannimiseen kirjaan perustuva sotaelokuva seuraa tosielämän puna-armeijan tarkka-ampuja ja Neuvostoliiton sankari Vasily Tsaitsevin (Jude Law) vaiheita toisen maailmansodan Stalingradin taisteluiden myllerryksissä talvella 1942-1943. Keskiössä on legendaarisen Tsaitsevin muodostuminen Suomen Talvisodan ”Valkoisen kuoleman” Simo Häyhän neuvostoliittolaiseksi vastineeksi sekä kaksintaistelu Saksan Wehrmachtin tarkka-ampujakoulun johtajan Majuri Erwin Königin (Ed Harris) kanssa. Lisäksi tosielämän Tsaitsev ampui yksinään Stalingradissa 225 saksalaista sotilasta, joista 11 oli tark'ampujia. 

Elokuva kuvaa realistisesti Stalingradin raadollista piiritystä, jossa kovilla ovat niin saksalaisten kuin puna-armeija. Ensimmäinen taistelukohtaus, jossa Vasily ampuu kaatuneelta taistelutoverilta otetulla sotilaskiväärillä vihollisen upseerin ja muutaman sotilaan, on elokuvan näyttävimpiä ja verisimpiä. Kohtauksessa sotilaat joutuvat kahden tulen väliin: edessä on Wechmacht ja takana neuvostokomissaarien johtamat joukot, jotka pippuroivat konekiväärein omien perääntyvien sotilaiden rivejä. Ääniraita ilmentää taistelun sekasortoa, pyssyjen paukkuessa ja komissaarien propagandisten palopuheiden kaikuessa taustalla. Kaaosta säestää John Hornerin jylhät orkesterisoinnit, jotka korostavat kohtauksen mahtipontisuutta. Venäläisestä romantiikan ajan musiikista johdettu alkuperäismusiikki on ehkä hieman geneeristä, mahtipontista sotaelokuvamusiikkia, mutta lajinsa hienoimmasta päästä. 

Hidastustehosteiden ja veriroiskeiden täyttämä kohtaus vetää miltei vertoja elokuvan Pelastakaa sotamies Ryan (Saving Private Ryan, ohjannut Steven Spielberg, 1999) Normandian maihinnousulle. Vihollinen Porteilla onkin räjähtävän alkunsa jälkeen piiloleikkiä, jossa seurataan Tsaitsevin tapporetkiä sekä hänen ja Königin välistä kissa ja hiiri -leikkiä. Elokuva pitää hyvin otteessaan lukuisien kutkuttavien tilanteiden ansiosta, joista eri osapuolet yrittävät parhaansa mukaan selvitä. Esimerkiksi kohtaus, jossa majuri saa Tsaitsevin mottiin raunioituneessa tehtaassa. Taas elokuvan raflaavaa loppukohtaamista komistaa sotilaiden tuulessa lepattavat manttelit, jotka tekevät kunniaa Sergio Leonen italowesterneille.   

Kiinnostavaa lisäväriä elokuvaan tuo taistelujen kovettaman Vasilyn ja kynää pyörittävän komissaari Danilovin (Joseph Fiennes) välinen ystävyys, kun Vasily yrittää elää propagandakoneiston luomien odotusten mukaisesti. Soppaa hämmentää Vasilin ja naissotilas Tania Chernovan (Rachel Weisz) välinen rakkaustarina, mikä tuo omaleimaisen elokuvaan hollywoodimaista, siirappista vaikutelmaa. Tosin romanttinen sivujuoni pehmentää elokuvan muutoin raadollista tunnelmaa. Lisäksi aikansa kuumimmista nimistä koostuva brittiläis-amerikkalainen näyttelijäkaarti panee parastaan.  Jude Law hoitaa myös hommansa mallikkaasti, eikä pyri autenttisuudenkaan nimissä falskisti muuttamaan tunnistettavaa brittiaksenttiaan. Kuitenkin veteraaninäyttelijä Ed Harris vie potin charmikkaana, menneisyyden haamujen riivaamana saksalaisupseerina, josta maalataan loppua kohden liioitellun raaka kuva. Vihollinen porteilla osoittaa, että Harris taipuu niin sankarin kuin pahiksen rooliin. Lisäksi sivuosissa loistaa erityisesti Bob Hoskins yrmeänä kaupungin puolustusta johtavana Nikita Khrushchevinä, joka tihkuu hyytävää karismaa.

Puna-armeijan sankari Vasily Tsaitsev (Jude Law) elokuvan loppuhuipennuksessa.

Elokuvassa Vihollinen porteilla yhdistyy hyvällä maulla raadollinen realismi ja hollywoodmainen Korkeajännitys-sarjakuvan tyylinen toiminta. Nämä yhdessä hahmojen monisyisyyden, kiinnostavan tosipohjaisen tarinan, hienojen näyttelijäsuoritusten ja John Hornerin jylhän musiikin ohella tekee leffasta yhden 2000-luvun parhaimmista sotaelokuvista. Elokuva on toistaiseksi katsottavissa suoratoistopalvelu Netflixistä.