Night Visions -ennakossa nähty Bliss on taiteellisen kauhudraaman moderni klassikko Kommentit pois päältä artikkelissa Night Visions -ennakossa nähty Bliss on taiteellisen kauhudraaman moderni klassikko

9.5 / 10
Ohjaaja-käsikirjoittaja Joe Begosin kolmas tuotos Bliss on kunnianhimoinen elokuva, jonka taiteellinen ilmaisuvoima on vahvaa ja väkevää. Elokuvan päähenkilö on luomisen tuskaa poteva Dezzy, jonka rooliin eläytyy loistavan taitava Dora Madison.

on ohjaaja-käsikirjoittaja Joe Begosin kolmas täyspitkä elokuva, aiempaan tuotantoon lukeutuvat The Mind's Eye ja . Ennen Blissin katsomista en ollut nähnyt niistä kumpaakaan, mielenkiinto heräsi puhtaasti esittelytekstin perusteella. Tuli tunne, että tässä saattaisi olla jotain tunkkaisista normeista poikkeavaa. Asiaan vaikutti myös se, että elokuva on osa laadukkaasta tarjonnastaan tunnetun Night Visionsin syksyistä elokuvafestivaalia. Korjaamon Kinossa järjestettiin 2.11.2019 ennakkonäytös, joka oli samalla Blissin esikoisnäytös Suomessa.

Dezzyn olisi saatava maalaus valmiiksi ja niskassa painavat paineet elämää suuremman mestariteoksen tekemisestä ja lähestyvästä taidenäyttelystä. Sivellin ei ole kuitenkaan heilunut hetkeen ja lupaavan alun saaneen taidekappaleen luominen ei etene, vaan se tuijottaa tekijäänsä päivä päivältä vaativammin ja painostavammin. Erinäiset päihteet astuvat kuvaan ja yhdellä niistä on varsin rajut vaikutukset. Luovuus kukkii ja maalaaminen alkaa taas onnistua, mutta himo ihmisverta kohtaan kasvaa hallitsemattoman suureksi ja Dezzykään ei ole enää muistikatkoksiltaan perillä omista tekemisistään. Todellisuuden ja hallusinaation välinen raja hämärtyy ja se tunne välittyy vahvana myös katsojalle. Huumeiden käyttämistäkään ei viitsisi lopettaa kun maalaus on ihan kohta valmis.

Kyseessä saattaa olla jonkinlainen moderni vampyyritarina tai rujo ja raaka kuvaus taiteilijan tuskasta luovuuden ja inspiraation ehtyessä. Tai ehkä se on molempia tai ei kumpaakaan, tai ehkä ne ovat vain pieni osa jotain ihan muuta. Tärkeintä on se, että teemat, tarina ja varsinkin tapa, jolla se kerrotaan, pitävät tiukassa kuristusotteessa lähes koko elokuvan ajan. Alkupuolella on hieman tyhjäkäyntiä ja loppupuolella punainen lanka katoaa hetkeksi, mutta nämä ovat vain pieniä säröjä loistavassa kokonaisuudessa.

Tunnelma velloo syvissä epätoivon, pelon, ahdistuksen ja paniikin sekaisissa vesissä. Niistä kumpuaa toisinaan myös ekstaasinomainen mania ja voiman tunne. Tunnelma ja tunne välittyvät elokuvasta pelottavankin hyvin, meinasi välillä itsellekin iskeä pieni paniikki. Päähenkilöä käy oikeasti vähän sääliksi, vaikka hänet esitetään rehellisen inhimillisessä valossa, johon sisältyy töpeksimistä, ilkeilyä ja huonoja päätöksiä. Tai ehkä juuri siksi hänen taakseen on helppo päästä. Jopa syödessään ystäviensä lihaa hänet on helppo nähdä traagisena kohtalona ja kohtalonsa uhrina. Lopulta Dezzyssä heränneet himot ovat sivuosassa (todella tärkeässä sellaisessa toki) näytelmässä, jonka keskiössä on hänen tekemänsä uhraukset taiteensa edessä ja askelittain tapahtuva vajoaminen tajunnan rajamaille.

Elokuvan takana oleva ryhmä on onnistunut edellämainitun tragedian eläväksi muuttamisessa loistavasti monella eri tavalla. Näyttelijöiden suoritukset ovat poikkeuksetta erinomaisia, jokainen on päässyt hahmonsa sisälle ja jokaisella pienelläkin roolisuorituksella on annettavaa kokonaisuudelle. Esille nousee varsinkin pääosaa näyttelevä 29-vuotias , jonka taito ilmentää eri tunteita ja muita ihmisen päänsisäisiä tapahtumia on yksi Blissin kantavista voimista.

Kuvallinen ilmaisu on tehokasta, kiinnostavaa, rikasta ja mielikuvituksellista. Kuvakulmat, kuvakoot ja kameran liikkeet tukevat tarinaa ja tunnetta ja ovat tärkeässä osassa niiden välittämisessä. Blissin kuvaustyössä on onnistuttu tavoittamaan jotain syvällistä tarinan ytimestä. Elokuva on myös valaistu ja lavastettu hyvin. Etenkin päähenkilön menettäessä otettaan todellisuudesta valosta otetaan paljon irti taiteellisen ilmaisun elementtinä. Bliss on leikattu tarinankerronnan ehdoilla ja kulloisenkin kohtauksen tyyliin sopivasti. Käytännön erikoistehosteet toimivat ja ovat paria halvan oloista poikkeusta lukuunottamatta aidon tuntuisia. Ei sillä, että tietäisin miltä sen kuuluisi tuntua kun ihmiseltä revitään pää irti, vaikka joskus olisi tehnytkin mieli kokeilla. Yksi suurimpia onnistumisia on äänisuunnittelu. Äänitehosteet ja varsinkin musiikki iskevät tunnelman selkäytimeen asti ja vievät monta kohtausta uudelle tasolle. Jälkituotannossakin on tehty taikoja, jotka tuovat viimeisen, mutta sitäkin tärkeämmän silauksen Blissin ilmeeseen.

On hienoa törmätä vielä tänä aikana elokuvaan, jonka taiteellinen ilmaisu on näin korkealaatuista, ja joka ei pidä katsojiaan tyhminä. Asioita ei kerrota liikaa eikä niitä pureskella valmiiksi, vaan tilaa jää katsojan omille ajatuksille, pohdinnoille ja tulkinnoille. Bliss on kokonaisvaltainen kokemus jota voi suositella kaikille taiteellisesta elokuvasta, draamasta, kauhusta ja hyvistä tarinoista kiinnostuneille.

Night Visions -festivaali lähestyy – nähtävillä 37 pitkää elokuvaa Kommentit pois päältä artikkelissa Night Visions -festivaali lähestyy – nähtävillä 37 pitkää elokuvaa

Tasavallan viriilein on julkistanut kevättapahtumansa koko ohjelmiston. Poikkeuksellisen kansainvälisessä kattauksessa tarjoillaan 37 pitkää elokuvaa 16 maasta ja viidestä eri maanosasta. Näytöksiä järjestetään 29.3.–2.4. neljän päivän ja yhden elokuvamaratoniyön aikana yhteensä lähes 60. Festivaaliteattereiksi on valikoitu Helsingin Bio Rex Lasipalatsi, Cinema Orion ja WHS Teatteri Union.

Ohjelmiston jo aiemmin julkistettujen odotetuimpien tapausten (Scream V, Brandon Cronenbergin Infinity Pool, Joanna Hoggin The Eternal Daughter) tarjontaa täydentävät uunituore Evil Dead Rise (USA 2023) ja kansainväliset kriitikot jo haltioittanut Pearl (USA 2022). Irlantilaisen Lee Croninin (The Hole in the Ground) Evil Dead -jatko saapuu Helsinkiin tuoreeltaan Austinin South by Southwest -festivaalin maailmanensi-illastaan, ja Night Visions -esitys on yksi ensimmäisistä koko maailmassa. Venetsian ja Toronton festivaaleilla viime syksynä ensiesityksensä saanut Ti Westin kauhutrilleri Pearl sementoi myös elokuvan käsikirjoittamiseen osallistuneen Mia Gothin (Infinity Pool) aseman vuosikymmenen valovoimaisimpana genre-elokuvatähtenä.

Maailmalla kuohuntaa ovat jo herättäneet myös A.A. Milnen rakastetut satuhahmot painajaiskontekstiin istuttava Rhys Frake-Waterfieldin ohjaus Winnie the Pooh: Blood and Honey (Britannia 2023) ja Quentin Dupieux'n absurdi supersankarikomedia Smoking Causes Coughing (Ranska 2022). Dupieux'n 11. pitkä elokuva on ohjaajan ensimmäinen, joka kelpasi Cannesin festivaalin viralliseen ohjelmistoon ja kohosi myös alakulttuuri-ikoni John Watersin viime vuoden suosikkielokuvien listalle.

Erikoisfokukseen ohjelmistossa kohotetaan Etelä-Korean elokuvaihme. Neljän eteläkorealaisen modernin klassikon sarjassa esitetään muun muassa Oldboy-ohjaaja Park Chan-wookin harvoin valkokankaalla nähty Lady Vengeance (2005) ja kansainväliseksi ilmiöksi ilmestymisajankohtanaan kohonnut kauhudraama Memento Mori (1999). Paketin täydentävät kaksi väkevää uutuutta: muun muassa Rob Jabbazin zombie-sensaatio The Sadnessiin verrattu Project Wolf Hunting (2022) sekä hyperenergisellä toiminnalla ladattu vakoojatrilleri Hunt (2022). Jälkimmäinen on Squid Game -tähti Lee Jung-jaen esikoisohjaus, joka sai maailmanensi-iltansa edellisen Cannesin festivaalin arvostetussa Midnight-sarjassa.

Uuden kotimaisen dokumenttielokuvan pirteintä laitaa ohjelmistossa edustaa Jukka Pihlajaniemen ohjaus We Just Wanna Have a Good Time All the Time (Suomi 2023), joka pureutuu norjalaisen Turbonegro-yhtyeen poikkeuksellisen laajaan ja järjestäytyneeseen Turbojugend-faniliikehdintään. Vuosia tekeillä ollut elokuva nähdään nyt valkokankaalla lopullisessa muodossaan ensimmäistä kertaa koko maailmassa.

Valokeilaan kohotetaan myös kanadalaistähti Michael Ironsiden uskomaton ura. Kovanaamaroolien ikonin tunnetuimmat esiintymiset on nähty Paul Verhoevenin ja David Cronenbergin ohjauksissa sekä alkuperäisessä Top Gunissa, ja miehen lähes 300 elokuva- ja tv-roolin filmografia kasvaa yhä vuosi vuodelta. Sarjassa nähdään elokuvat Scanners – Tappava ajatus (Kanada 1981), Total Recall – Unohda tai kuole (USA/Meksiko 1990) ja Turbo Kid (Kanada/Uusi-Seelanti/USA 2015).

Jo kaikkien aikojen ensimmäisellä Night Visions -festivaalilla 1997 alkunsa saaneen perinteen mukaisesti tapahtuma huipentuu koko yön leffamaratoniin, jonka viimeinen elokuva pärähtää käyntiin Cinema Orionissa sunnuntaiaamuna 2. huhtikuuta.

Festivaaliohjelmiston kaikkien pitkien elokuvien esittelyt nyt osoitteessa www.nightvisions.info.

Ennakkomyynti käynnistyy perjantaina 17.3. klo 12.00 festivaalin omassa nettikaupassa www.nightvisions.info. Festivaalinäytösten yksittäislippujen ennakkomyynti myös Cinema Orionin kassalta maanantaista 20.3. alkaen teatterin aukioloaikoina.

www.nightvisions.info
www.facebook.com/nightvisionsfestival/
Twitter: @nightvisionsff
Instagram: @nightvisionsfestival

Night Visions -elokuvafestivaali siirtyy marraskuulta tammikuulle 2021 Kommentit pois päältä artikkelissa Night Visions -elokuvafestivaali siirtyy marraskuulta tammikuulle 2021

Night Visions 2020

Uudellamaalla voimaan astuneet uudet kokoontumisrajoitukset saavat aikaan sen, että marraskuulle 2020 Helsingin elokuvateatteri Kinopalatsiin suunniteltua -elokuvafestivaalia joudutaan siirtämään. Pohjoismaiden suurinta fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittyvää muttei rajoittuvaa tapahtumaa ei siis järjestetä 25.-28. marraskuuta 2020. Festivaalin uudet päivämäärät ovat 13.-16. tammikuuta 2021.

Tapahtuman elokuvatarjonta ja esitysaikataulu säilyvät täysin ennallaan. Kaikki näytökset vain siirtyvät uusille päivämäärille niille samoille kellonajoille, jotka on jo aiemmin julkistettu. Ohjelmistossa nähdään yhteensä 64 näytöstä 26 pitkästä elokuvasta Helsingin elokuvateatteri Kinopalatsin neljällä valkokankaalla.

Jo ostetut marraskuun 2020 festivaalin näytösliput kelpaavat sellaisenaan tammikuun 2021 Night Visions -festivaalinäytöksiin. Lipunmyynti tammikuun näytöksiin jatkuu normaalisti Finnkinon verkkokaupassa www.finnkino.fi sekä kaikissa Finnkinon teattereissa.

Festivaaliohjelmiston kaikkien elokuvien esittelyt ja esitysaikataulu löytyvät myös festivaalin nettisivuilta www.nightvisions.info.

www.nightvisions.info
www.facebook.com/nightvisionsfestival/
Twitter: @nightvisionsff
Instagram: @nightvisionsfestival

Night Visions pähkinänkuoressa:
* Perustettu: 1997
* Vuosittain esitetyt elokuvat yhteensä: 75-80
* Kävijät vuosittain yhteensä: yli 14 000
* Kansainvälinen ohjelmisto: vuonna 2019 elokuvia 28 eri maasta, 5 eri maanosasta
* Helsingin kaupungin kulttuuriteko -palkinnon voittaja vuonna 2012
* Valittu maailman suurimman riippumattoman elokuvalehden, yhdysvaltalaisen MovieMaker Magazinen laatimille maailman parhaiden genre-elokuvafestivaalien listalle kolmena vuonna peräkkäin: ”World's 50 Best Genre Film Festivals in 2021”, ”25 Bloody Best Genre Fests in the World in 2020” ja ”30 Bloody Best Genre Fests in the World in 2019”.
* Pohjoismaiden suurin fantasia-, kauhu-, scifi- ja toimintaelokuviin keskittyvä festivaali