Noita on luolaseikkailu, jossa voi kirjaimellisesti laittaa paikat palamaan. Kommentit pois päältä artikkelissa Noita on luolaseikkailu, jossa voi kirjaimellisesti laittaa paikat palamaan.

Noita

Noita (PC/Steam)

7.6 / 10
Hyvää Oikeasti mielenkiintoinen pelimoottori, joka tarjoaa pikselifysiikallaan uusia ideoita ja työkaluja kehittäjille. Peli on myös erittäin hyvä. Huonoa Proseduraalisesti generoitu pelimaailma ei välttämättä riitä viihdyttämään pitkään. Arcadetyylin yhdellä elämällä mennään tekee pelistä enemmän semmoisen, jota pelataan muiden pelien välissä. Yleisesti Noita on kaksiulotteinen pikseli-roguelite, jossa kaiken voi tuhota ja joka mallintaa jokaisen ruudulla näkyvän pikselin fysiikan.

Luolaräiskintä ja luolalentely tulevat Suomesta, joten ei ole vaikeaa kuvitella että peli jossa jokaiseen pelialueen pikseliin pätevät pelimoottorin fysiikan lait tulee niinikään Suomesta. Noidasta on puhuttu paljon ja uskon, että Noidasta puhutaan paljon myös jatkossa. Suurin syy tähän on aidosti tuhoutuva pelikenttä ja tarkka nesteen mallinnus, joka tuo pelille pitkän elämän hyvänä pikselipelien 2D-pelimoottorina.

Pikseli- ja nestefysiikkaa on yritetty tietty ennenkin, mutta en ole itse nähnyt sitä toteutettavan näin hienostuneella ja kokonaisvaltaisella tavalla. Luolastoa valaisevan lyhdyn ja alla olevan öljykanisterin yhdistelmä on juuri niin kiehtova ja samaan aikaan kuumottava kuin sen pitääkin olla. Mitä suurempi ketjureaktio, sen suuremmalla tyytyväisyydellä sitä katselee leijaillessa pitkin käytäviä ja vähän harmitellessa sitä, että vihujen pudottaman kolikon hinta on kolmannen asteen palovamma.

Vihollisia on paljon eri kokoisia ja muotoisia. On säälittävästä nilkan pureksijasta dynamiittia heittelevään grunttiin, jättiläismadoista muihin velhoihin. Vihollisten lähelle ei halua mennä, sillä niiltä osuman ottaminen tuntuu. Peli ei varsinaisesti jakele parannuspaketteja, vaan ne pitää hoitaa taikajuomilla itse. Taikajuomia ei juoda, vaan ne kaadetaan jalkojen juurelle. Loitsut ladataan sauvoihin, joissa on jotain perusominaisuuksia kuten se, montako loitsua niihin saa ladattua, teholisät ja loihtimisajat.

Pelinä seuraa hyvin lajityyppinsä, joka on roguelike, konventioita proseduraalisesti generoitujen pelialueiden ja esineiden ja valmiiksi määriteltyjen vihollisten puolesta. Luolastoa mennään “syvemmälle”, mutta biomisiirtymät tapahtuvat teleporttien avulla. Grafiikka menee johonkin Environmental Station Alphan, jonka tekijä on ollut myös tätä peliä tekemässä ja Blackthornen väliin. Pelihahmon ohjaus lähenee kotimaiselle pelille tyypillisesti täydellistä ja äänimaailma toimii erinomaisesti.

Pelissä ei ole mitään vikaa, se on oikein hyvä, vaikka proseduraalisesti luodut graafiset kentät jättävät lopulta enemmän varaa pitkästymiselle kuin mielikuvitukselle. Minecraftin viehätys oli destruktiivisen puolen ohella nimenomaan se konstruktiivinen. Mahdollisuus rakentaa jotain omaa ja paljon samaa on esimerkiksi Monticellon tapaan orjatyöllä rakennetussa Starboundissa. Noidan suurin etu on myös sen puute, joka on itse pelin jääminen pelimoottorin varjoon. Itse uskon moottorin saavan kovan jalansijan indiekehittäjien keskuudessa jos tekijät onnistuvat jakamaan sitä eteenpäin samanaikaisesti kyllin hyödyllisellä ja houkuttelevalla tavalla. Noita on jo aika monella mittarilla menestys ja jos tekijät pelaavat korttinsa oikein, menestyksen hännälle ei ihan pian loppua näy.

Minecraft rikkoo jälleen myyntiennätyksiä Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft rikkoo jälleen myyntiennätyksiä

Minecraft

, maailman myydyin videopeli, on murtanut jälleen myyntiennätyksen. Viikonlopputapahtumassaan pelin kehittäjä Studios paljasti myyneensä yli 300 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Tämä luku ylittää kirkkaasti lähimmän kilpailijan, :n, joka oli myynyt 185 miljoonaa kappaletta elokuuhun 2023 mennessä. Kumpikaan ei kuitenkaan yllä Super Marion tasolle, joka on myynyt yli 800 miljoonaa peliä koko monipelisarjassaan.

Toiseksi suurin franchise on retro pulmapeli Tetris, joka on myynyt yli 520 miljoonaa kappaletta eri versioissaan 1980-luvulta lähtien. Tetris on myynyt vähintään 425 miljoonaa yksikköä pelkästään mobiililaitteilla useiden eri versioidensa ansiosta, jotka on julkaistu iOS:lle ja Androidille vuodesta 2008 alkaen. Tämän vuoksi jotkut pitävät sitä parhaiten myyneenä pelinä.

Minecraft Studiosin johtaja, Helen Chiang, sanoi, että 300 miljoonan luku oli ”virstanpylväs, josta kukaan ei olisi voinut unelmoida kun aloitimme ensimmäisten palikoiden asettamisen”.

Minecraft julkaistiin Mojang Studiosin toimesta marraskuussa 2011, mutta pelin esijulkaistu, keskeneräinen versio oli saatavilla jo vuonna 2009. Peli on erittäin suosittu lasten, nuorten aikuisten ja aikuisten keskuudessa sen hiekkalaatikkoluonteen vuoksi, mikä tarkoittaa, että jos voit kuvitella sen, voit rakentaa sen pelin Lego-tyyppisillä palikoilla.

Minecraft Legends on vihdoin keskuudessamme – uusi julkaisutraileri myös katsottavissa Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft Legends on vihdoin keskuudessamme – uusi julkaisutraileri myös katsottavissa

Minecraft Legends

Kauan odotettu Legends on vihdoin julkaistu ja me olemme valmiina ottamaan sen avosylin vastaan!

kuljettaa pelaajat muutoksen partaalla olevaan maailmaan, joka on täynnä lumoavia biomia ja runsaita luonnonvaroja. Pelaajien tulee pelastaa Ylämaailma Piglinien hyökkäykseltä keräämällä liittolaisia ja johdattamalla heidät strategisten taisteluiden läpi.

Alkuperäinen Minecraft -peli ilmestyi vuonna 2011 ja on sittemmin saanut käännöksiä monille eri alustoille. osti pelin kehittäjän Mojangin vuonna 2014 ja julkaisi Minecraft -aiheisen luolastoroolipelin nimeltään Minecraft Dungeons vuonna 2020.

Minecraft Legends on nyt saatavilla useille eri pelialustoille, mukaan lukien Xbox Series X|S, Xbox One, (Windows ja ), Xbox Game Pass ja Xbox Game Pass Ultimate konsoleilla ja PC:llä, , PlayStation 4 ja PlayStation 5 sekä Samsung Smart TV:n Gaming Hub.

Pelin julkaisutrailerin voit ottaa haltuun alta: