Noita on luolaseikkailu, jossa voi kirjaimellisesti laittaa paikat palamaan. Kommentit pois päältä artikkelissa Noita on luolaseikkailu, jossa voi kirjaimellisesti laittaa paikat palamaan.

Noita

Noita (PC/Steam)

7.6 / 10
Hyvää Oikeasti mielenkiintoinen pelimoottori, joka tarjoaa pikselifysiikallaan uusia ideoita ja työkaluja kehittäjille. Peli on myös erittäin hyvä. Huonoa Proseduraalisesti generoitu pelimaailma ei välttämättä riitä viihdyttämään pitkään. Arcadetyylin yhdellä elämällä mennään tekee pelistä enemmän semmoisen, jota pelataan muiden pelien välissä. Yleisesti Noita on kaksiulotteinen pikseli-roguelite, jossa kaiken voi tuhota ja joka mallintaa jokaisen ruudulla näkyvän pikselin fysiikan.

Luolaräiskintä ja luolalentely tulevat Suomesta, joten ei ole vaikeaa kuvitella että peli jossa jokaiseen pelialueen pikseliin pätevät pelimoottorin fysiikan lait tulee niinikään Suomesta. Noidasta on puhuttu paljon ja uskon, että Noidasta puhutaan paljon myös jatkossa. Suurin syy tähän on aidosti tuhoutuva pelikenttä ja tarkka nesteen mallinnus, joka tuo pelille pitkän elämän hyvänä pikselipelien 2D-pelimoottorina.

Pikseli- ja nestefysiikkaa on yritetty tietty ennenkin, mutta en ole itse nähnyt sitä toteutettavan näin hienostuneella ja kokonaisvaltaisella tavalla. Luolastoa valaisevan lyhdyn ja alla olevan öljykanisterin yhdistelmä on juuri niin kiehtova ja samaan aikaan kuumottava kuin sen pitääkin olla. Mitä suurempi ketjureaktio, sen suuremmalla tyytyväisyydellä sitä katselee leijaillessa pitkin käytäviä ja vähän harmitellessa sitä, että vihujen pudottaman kolikon hinta on kolmannen asteen palovamma.

Vihollisia on paljon eri kokoisia ja muotoisia. On säälittävästä nilkan pureksijasta dynamiittia heittelevään grunttiin, jättiläismadoista muihin velhoihin. Vihollisten lähelle ei halua mennä, sillä niiltä osuman ottaminen tuntuu. Peli ei varsinaisesti jakele parannuspaketteja, vaan ne pitää hoitaa taikajuomilla itse. Taikajuomia ei juoda, vaan ne kaadetaan jalkojen juurelle. Loitsut ladataan sauvoihin, joissa on jotain perusominaisuuksia kuten se, montako loitsua niihin saa ladattua, teholisät ja loihtimisajat.

Pelinä seuraa hyvin lajityyppinsä, joka on roguelike, konventioita proseduraalisesti generoitujen pelialueiden ja esineiden ja valmiiksi määriteltyjen vihollisten puolesta. Luolastoa mennään “syvemmälle”, mutta biomisiirtymät tapahtuvat teleporttien avulla. Grafiikka menee johonkin Environmental Station Alphan, jonka tekijä on ollut myös tätä peliä tekemässä ja Blackthornen väliin. Pelihahmon ohjaus lähenee kotimaiselle pelille tyypillisesti täydellistä ja äänimaailma toimii erinomaisesti.

Pelissä ei ole mitään vikaa, se on oikein hyvä, vaikka proseduraalisesti luodut graafiset kentät jättävät lopulta enemmän varaa pitkästymiselle kuin mielikuvitukselle. Minecraftin viehätys oli destruktiivisen puolen ohella nimenomaan se konstruktiivinen. Mahdollisuus rakentaa jotain omaa ja paljon samaa on esimerkiksi Monticellon tapaan orjatyöllä rakennetussa Starboundissa. Noidan suurin etu on myös sen puute, joka on itse pelin jääminen pelimoottorin varjoon. Itse uskon moottorin saavan kovan jalansijan indiekehittäjien keskuudessa jos tekijät onnistuvat jakamaan sitä eteenpäin samanaikaisesti kyllin hyödyllisellä ja houkuttelevalla tavalla. Noita on jo aika monella mittarilla menestys ja jos tekijät pelaavat korttinsa oikein, menestyksen hännälle ei ihan pian loppua näy.

Minecraft vihjaa suureen kuparipäivitykseen – kuparigolmi saattaa palata Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft vihjaa suureen kuparipäivitykseen – kuparigolmi saattaa palata

Minecraftin kehittäjä on taas herättänyt kuparin ystävien toiveet eloon. Virallisilla sosiaalisen median tileillä on julkaistu arvoituksellisia vihjeitä, jotka viittaavat pian tulevaan isoon kuparipäivitykseen. Viesteissä on muun muassa kuparin kemiallinen merkki ”Cu” sekä sen jaksollisen järjestelmän numerot, mikä ei jätä epäselväksi, että kuparista on kyse.

Kupari on ollut Minecraftissa jo vuosia, mutta se on toistaiseksi jäänyt melko vähälle käytölle. Vuonna 2021 Mojang ehdotti kuparigolmia uutena hahmona, mutta se hävisi pelaajien äänestyksessä ja jäi odottamaan parempaa hetkeä. Kuparigolmi on kuitenkin pysynyt fanien suosikkina, ja se on vilahtanut myös myöhemmissä easter eggeissä ja Mob Vote -äänestyksissä.

Yksi tuore video Minecraftin -kanavalla antaa lisää pontta kuparigolmin paluulle: pelin ohjaaja Agnes Larsson nähdään oikeassa kaivoksessa, ja videon alussa vilahtaa kuparista rakennettu talo, joka muistuttaa selvästi kuparigolmia. Tämä on herättänyt fanien keskuudessa spekulaatioita, että kuparigolmi saattaisi vihdoin saada paikkansa pelissä.

Vaikka tarkempia tietoja ei vielä ole, Mojang näyttää olevan valmiina vihjaamaan, että kupariin liittyvä päivitys on nurkan takana, kenties se sisältää kauan odotetun kuparigolmin paluun ja uusia tapoja käyttää tätä materiaalia entistä paremmin. Minecraftin maailma on siis pian entistä kuparisempi ja mielenkiintoisempi!

Minecraft saa pitkään odotetun visuaalisen päivityksen – mutta ei kaikille laitteille Kommentit pois päältä artikkelissa Minecraft saa pitkään odotetun visuaalisen päivityksen – mutta ei kaikille laitteille

Minecraft

Minecraftin tutuista pikselimaisista kuoseista tulee nyt hieman kirkkaammat ja elävämmät, kun julkaisee uuden Vibrant Visuals -päivityksen. Tämä visuaalinen uudistus on saatavilla :lle, :lle ja 5:lle sekä :lle ja Series X/S:lle, sekä tietyille - ja -laitteille. Harmi vain, että Nintendo Switchin pelaajat jäävät tällä kertaa ilman päivitystä.

Vibrant Visuals kuuluu laajempaan Chase the Skies -päivitykseen, joka tuo peliin myös uusia eläimiä kuten ratsastettavat Happy Ghast -hirviöt ja kamelien vetämiä karavaaneja. Lisäksi pelaajat voivat nyt seurata kavereitaan HUD-näytöllä, mikä helpottaa yhteydenpitoa pelimaailmassa.

Vanhemmilla konsoleilla päivityksen saa päälle manuaalisesti pelin asetuksista, mutta suorituskyky voi hieman heikentyä. PC:llä ja mobiililaitteilla tarvitaan myös melko uusia laitteistoja, kuten Android-puolella tai uudempi, iOS:llä vähintään A12-siru tai M1, ja PC:llä DirectX 12 -tuki.

Vaikka päivitys on tervetullut piristys Minecraftin visuaaliseen ilmeeseen, kaikki perinteiset ominaisuudet kuten splitscreen-moninpeli tai omat tekstuuripaketit eivät vielä toimi uuden ulkoasun kanssa. Toisaalta, päivitys tuo viimein kunnollisen -optimoinnin peliin, viisi vuotta nykykonsolin julkaisun jälkeen.