Noppa tuo ja noppa vie – arvostelussa Blood Bowl 3 Kommentit pois päältä artikkelissa Noppa tuo ja noppa vie – arvostelussa Blood Bowl 3

Blood Bowl 3 (Xbox Series X)

4 / 10
Hyvää Lautapelin säännöt sovitettu sujuvasti videopeliksi, paikallinen moninpeli yhdellä ohjaimella, selostajien ääninäyttely Huonoa Yksinpeli sisällön laatu ja määrä, käytännössä vaatii tilin luomisen ja internet yhteyden, ominaisuuksiltaan edeltäjäänsä heikompi, heikko tekoäly, vaikuttaa vielä keskeneräiseltä, vaikeaselkoinen käyttöliittymä, selostajien kommentit toistuvat nopeasti

Blood Bowl 3 on Cyanide Studio:n vuoropohjainen fantasia urheilu, jossa pelaaja rakentavat joukkueensa, värvää pelaajat ja halutessaan voitelee tuomarit tavoitellessaan turnauksen voittoa. Vaikka peli etäisesti muistuttaa amerikkalaista jalkapalloa, on sen fyysinen osuus, tuttuun -tyyliin, nostettu omalle tasolleen. Puhdas peli onkin harvinaisuus. On välillä vaikea erottaa, onko ottelun tarkoituksena mukiloida vastustaja kenttäsairaalaan vai viedä peliväline maaliin asti.

on selkeästi suunnattu verkossa pelattavaksi kilpailulliseksi moninpeliksi, sillä yksinpeli kampanja on lineaarinen eteneminen sponsoroitujen turnauksien läpi, jonka voittamalla saadaan turnauksen sponsori oman joukkueen taakse ja seuraava auki. Markkinointimateriaali myös painottaa verkossa pelaamista. Ilahduttavasti pelistä löytyy tuki paikalliselle moninpelille yhdellä ohjaimella, joten pelissä on ainesta porukalla pelattavaksi, mikä myös lieventää pelin heikkouksia. Tiimillä voi olla yksi sponsori kullakin hetkellä ja niillä saadaan pieniä passiivisia bonuksia, kuten lisämahdollisuuksia heittää huonosti lähtenyt noppa. Noppa on muutenkin keskeisessä roolissa, josta tarkemmin myöhemmin. Pelkästään yksin konetta vastaan pelaavat eivät saa pelistä kaikkea irti, sillä kone tekee välillä ihmeellisiä virheitä ja sen päätöksen teko on välillä raivostuttavan hidasta. Odotellessa vastustajan vuoron päättymistä voidaan kuunnella selostajien höpinöitä, mutta nekin alkavat pian toistamaan itseään. Tämä on harmillista sillä selostajien välinen läpän heitto on välillä huvittavaa ja he ovat hyvin ääninäyteltyjä. He saattavat reagoida pelaajien onnistumisiin ja virheisiin, esimerkiksi pilkata pelaajien kyvyttömyyttä nostaa pallo maasta.

I was just thinking these players looked kinda puny.

Pelaajilla voi olla taitoja ja muita kykyjä, jotka vaikuttavat ottelun kulkuun, joten mahdollisuus yrittää epäonnistunutta taklausta uudestaan. Hahmot keräävät kokemuspisteitä takataskuun, kun he tekevät onnistuneesti toiminnon kuten maalin tai olemalla ottelun paras pelaaja. Näitä pisteitä voi käyttää uusien taitojen hankkimiseen. Tosin pelaamalla offline-tilassa, tätä kokemusta ei kertynyt. Samoin kampanjan aikana voitetut rahat vaikuttivat katoavan pohjattomaan offline-tilan mustan aukkoon. Tämä tekee joukkueen kehittämisestä tulevia otteluita varten vaikeaksi, sillä vastustajien taso nousee kampanjan edetessä. Sen lisäksi kaaosta palvovilla joukkueilla voi esiintyä mutaatioita. Muuten vaikeustaso on kohtalaisen haastava ja peliin sekä sen sääntöjen sisälle pääsy vaatii hieman vaivaa.

Sua mä laitan lättyy heti kun peli alkaa niin mä lyön!

Ennen ottelun alkua on mahdollisuus ostaa erilaisia tasoittavia asioita, kuten lahjoa tuomareita, lisää nopan uudelleenpyöräytyksiä ja erilaisia taikoja. Sen lisäksi voidaan vuokrata lisäpelaajia ja tähtipelaajia väliaikaiseksi avuksi. Nämä ostot eivät merkkaa mitään ottelun päättymisen jälkeen. Ottelussa pelataan kahdeksan kierrosta per puoli ja kullakin kierroksella on kaksi minuuttia aikaa tehdä kaikki liikkeet. Sen lisäksi on seitsemän minuutin aikapankki koko ottelun ajalle, jota voi käyttää, jos juuri sillä kierroksella tarvitaan lisäaikaa.

Aloituspotkun jälkeen alkaa varsinainen ottelu, jonka aikana kukin pelaaja voi joko liikkua tai suorittaa toimintoja kuten poimia tai heittää palloa (tai tietyissä tapauksissa joukkuetoveria) ja taklata vastustajaa. Taklaukseen vaikuttaa montako oman joukkueen pelaajaa on vieressä. Pelissä hahmojen ja kentän hallinta on keskeisessä asemassa, tuoden mukaan oman strategisen elementtinsä. Jos joukkueen pelaajat kootaan yhteen ryppääseen niin nokkela vastusta kiertää heidän helposti. Sen kierroksen aikana voidaan kerran juosta ja taklata tai käyttää muita kertakäyttöisiä esineitä tai taikoja. Epäonnistuminen toiminnossa tarkoittaa vuoron päättymistä, joten ensimmäisenä toimintona ei kannata yrittää sitä mikä on epäonnistunut aikaisemmin. Toimintojen onnistumiseen käytetään nopanheittoa simuloivaa järjestelmää, joka ottaa huomioon hahmon ominaisuudet. Noppia voidaan tilanteen mukaan heittää useampaa, jolloin niistä voidaan valita paras lopputulos. Hahmoilla on erilaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat onnistumisen todennäköisyyksiin. Hahmot voivat liikkua kiinteän määrän ruutuja kentällä ja tarvittaessa voidaan ottaa muutama lisäruutu, jos noppa suo. Olisi hienoa jos sääntöjä voisi kerrata pelin sisällä, sillä tutoriaali ei opeta kaikkea ja kaikkien kuvakkeiden merkitystä ei avata. Näin ollen niiden merkitys pitää opetella käytännössä, ottelun aikana.

Some of those players are kinda small… oh wait they're on the ground.

Taklauksen jälkeen noppa määrää jäädänkö pystyyn, jäädäänkö lepäilemään maahan seuraavaan kierrokseen asti vai pidemmäksi aikaa. Sen lisäksi pelaajat voivat loukkaantua tai kuolla. Koska noppa määrää melkein kaiken onnistumisesta, tämä voi turhauttaa, kun palloa kuljettava pelaaja kompastuu kengännauhoihinsa ennen maalialuetta ja pallo pomppii suoraan vastustajan käteen. Ottelun yhteydessä satunnaiset tapahtumat kuten fanien kannatus, joka parantaa joukkueen motivaatiota, tai säätilan muutos mikä vaikuttaa pallon käyttäytymiseen. Vuorojen jälkeen ottelu päättyy lopputuuletuksin ja vähän kiinnostaa tietoa antavan ruudun kautta pelin valikkoihin. Tässä olisi ollut parantamisen aihetta, esimerkiksi taklatut pelaajat olisivat voineet animaatiossa haastaa riitaa vastustajan kanssa.

Pois edestä, maali ei odota!

Graafisesti peli ajaa asiansa, vaikka muihin peleihin verrattuna se näyttääkin vanhahtavalta. Animaatiot ovat kelvollisia mutta toistavat itseään hyvin nopeasti. Hahmomallit eivät pahemmin kärsi, vaikka kameraa vietäisiin lähemmäs hahmomalleja ja myös tekstuurit ovat tarkat. Hahmot tunnistetaan heti Warhammer sarjan hahmoiksi. Hieman ihmeellisesti taklauksien, ottelun aloituksen ja muiden tapahtumien kohdalla käytetyt välivideot saattavat pätkiä. Joukkueen ja sen pelaajien ulkonäköä voidaan muokata erilaisilla väreillä ja kuvioilla. Valitettavasti samaa ei voida sanoa pelin luettavuudesta ja hahmoja on välillä vaikea erottaa toisistaan, etenkin jos kamera viedään korkealle. Tämä vaikuttaa muuhunkin kuin pelaajien erottamiseen toisistaan, esimerkiksi valittava toiminto ja hahmojen taidot esitellään kuvakkeilla. Hahmojen taidot ja muut erikoiskyvyt on nähtävissä pelaajakortista mutta sitä varten on tihrustettava tarkasti ja opeteltava ulkoa mitä mikin kuvake tarkoittaa. Erikseen laajennettava kortti teksteillä olisi tervetullut lisäys. Kehittäjät ovat tunnustaneet tämän, sillä tähän on luvattu tulevan parannuksia. Kentillä on myös pieniä yksityiskohtia kuten huvittava puinen kamera jolla ”CabalVision” tallentaa ottelun. Voidaankin sanoa, että vaikka peli ei graafisessa mielessä häikäise niin siinä on hieman omanlaatuista vetovoimaa.

Pelin äänet ajavat asiansa. Ottelut alkavat samalla fanfaarilla ja päättyvät samalla fanfaarilla joka kerta. Muutama lisäkappale olisi hyvä lisä, sillä äänet eivät eroa edes eri joukkueiden välillä. Musiikit ovat teemaan sopivia mutta eivät jää mieleen kuten muut saman Warhammer pelien sävellykset, kuten WH40K: Mechanicus ja WH40K: Darktide.

Touchdowns are coming, studio wizard has promised at least one before final whistle.

Pelistä kiinnostuneiden kannattaa odotella hetki ja seurata tilannetta sillä osa pelin toiminnallisuudesta ja ominaisuuksista julkaistaan vasta myöhemmin. Peli on siis tuotu markkinoille ennen kuin se on valmis mutta sehän on tänä päivänä pelin henki. Arvosteluhetkellä julki olleen virallisen suunnitelman mukaan myöhemmin tulossa on muun muassa luettavuus parannuksia, kolme uutta joukkuetta, mahdollisuus pelata muiden alustojen pelaajien kanssa ja sääntö muutoksia. Kieltämättä olisin halunnut nähdä ainakin sääntö ja pelimekaaniset parannukset jo julkaistussa versiossa. Sen lisäksi silloin alkaa virallinen turnaus missä pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan. Ilmeisesti sarjan edellinen, Blood Bowl 2, tarjoaisi paremmin vastinetta rahalle.

F1 24 -peli saapuu toukokuun lopulla – mukana uudistettu hallittavuus ja uratila Kommentit pois päältä artikkelissa F1 24 -peli saapuu toukokuun lopulla – mukana uudistettu hallittavuus ja uratila

F1 24

Formula 1 -virtuaalikisojen ystävät voivat iloita, sillä julkaistaan jo toukokuun 31. päivä -lle ja konsoleille. Uutuutena pelaajat pääsevät kokemaan entistä realistisemman ajokokemuksen uuden EA SPORTS Dynamic Handling -mallin ansiosta. Myös suosittu uratila on saanut ison päivityksen, ja nyt pelaajat voivat kisata jopa vuoden 2024 F1 -kauden kuljettajina.

Pelin kehitystyössä on ollut mukana kolminkertainen maailmanmestari Max Verstappen, joka toimii myös pelin Champions Editionin kansikuvana. Uusi EA SPORTS Dynamic Handling -malli tekee auton hallinnasta entistä realistisempaa ja ennustettavampaa. Parannuksia on tehty jousitukseen, rengasmallinnukseen, aerodynamiikkaan sekä moottorin ja auton säätömahdollisuuksiin. Kuljettajat saavat entistä enemmän palautetta autosta esimerkiksi kurvissa kääntyessä ja jarruttaessa.

Myös pelikarttoihin on tehty päivityksiä. Esimerkiksi Silverstone on saanut mittavan päivityksen vastaamaan todellista kilparataa. Päivityksiä on tehty myös Spa-Francorchampsin, Lusailin ja Jeddahin ratoihin. Uutta on myös se, että pelissä kuullaan oikeaa kuljettajien radiokeskustelua kilpailun aikana. Lisäksi pelipäivitykseen kuuluu uusi lähetysgrafiikkapaketti, joka lisää kisapäivän tunnelmaa.

”Uusi käsittelymalli mahdollistaa auton suorituskyvyn maksimoinnin. Realistiset fysiikat antavat pelaajille luottamusta kilpailla pyörä pyörää vastustajiensa kanssa. Ura-tilan uudistukset ovat suurimmat sitten vuoden 2016, ja ne tarjoavat pelaajille entistä enemmän vaihtelua myös radan ulkopuolella.”

kertoo Codemastersin luova johtaja Lee Mather.

Uratilassa pelaajat voivat nyt valita vuoden 2024 F1 -kauden kuljettajan, lupaavan F2 -kuljettajan, legendaarisen ex-kuljettajan tai luoda oman kilpailijauran. Ura-tilassa on myös uusia ominaisuuksia, jotka vievät pelaajat entistä syvemmälle F1 -maailmaan:

  • Kerää mainetta: Rakenna mainetta onnistumalla kisoissa ja suorittamalla kisapäivän tehtäviä.
  • Sopimustavoitteet: Tavoitteiden saavuttaminen voi auttaa uuden sopimuksen tekemisessä tai siirtymisessä kilpailevaan talliin.
  • Kehitys: Kuljettajan maine vaikuttaa myös tallin tukeen. Mitä parempi maine, sitä motivoituneempi talli.
  • Saavutukset: Lyhyiden tavoitteiden lisäksi kuljettajilla on myös pidemmän aikavälin tavoitteita, kuten esimerkiksi palkintokoroitussijojen tai maailmanmestaruuden saavuttaminen.
  • Kisaile kaverin kanssa: Liity kaverin kanssa kahden pelaajan Ura-tilaan ja kisatkaa joko yhdessä tai toisia vastaan.
  • Haasteura: Täydellinen tapa aloittaa ennen 24 kilpailun kautta. Pelaa valitsemallasi F1 -kuljettajalla lyhyissä minikaudella.

F1 World tekee paluun moninpeli-tilana. Pelaajat voivat liittyä suosikki-tallinsa ja -kuljettajansa kannattajaksi Podium Pass -kauden aikana. Myös My Team -tila palaa peliin, ja Champion Editionin pelaajat saavat käyttöönsä kaksi uutta legendaarista kuljettajaa, James Huntin ja Juan Pablo Montoyan.

F1 24 ilmestyy toukokuun 31. päivä , /S, , ja PC:lle (EA App, Epic Games Store ja Steam).

Mega Man saapuu Exoprimal -dinoräiskintäpeliin uuden kauden myötä – katso traileri Kommentit pois päältä artikkelissa Mega Man saapuu Exoprimal -dinoräiskintäpeliin uuden kauden myötä – katso traileri

Exoprimal x Mega Man

Suosittu dinosauruspeli on juuri polkaissut käyntiin neljännen kautensa, tuoden mukanaan pelaajille runsaasti uutta sisältöä. Päivitys tuo mukanaan uusia pelimuotoja, lisävarusteita sekä erikoisyhteistyön Mega Man -pelien kanssa.

Pelaajat voivat nyt luoda omia pelimuokkauksia omilla säännöillä ja kutsua kavereita mukaan uniikilla koodilla. Vauhdikkaammasta toiminnasta pitävät voivat hypätä uuteen Quick Brawl -pelimoodiin. Haastetta kaipaaville tiimipelaajille on tarjolla uusi 10 hengen yhteistyömuoto nimeltä Time Loop Rebellion, jossa pelaajat taistelevat hirmuisaa Leviathan-petoa vastaan.

Mega Man -yhteistyö tuo hauskaa twistiä Exoprimal-peliin. Pelaajat voivat nyt muokata exopukunsa ulkoasua Mega Manin, Air Manin ja Yellow Devilin teemojen mukaisesti. Lisäksi luvassa on 19. huhtikuuta alkaen uusi Mega Man -teemainen tehtävä, jossa pelaajat kohtaavat omituisen muotoa muuttavan robotin toisesta ulottuvuudesta.

Mega Man -sisällön lisäksi päivitys tuo peliin valikoiman uusia exopukuja, kuten voimakkaan uuden liekinheitinrigit. Pelaajat voivat myös hankkia uusia beta-panssarivaihtoehtoja, jotka tarjoavat erilaisia aseita ja taistelutyylejä, sekä valikoiman pienempiä moduuleja hahmojen tuunaamiseen. Kannattaa pitää myös silmällä erikoisia rajoitetun ajan palkintoja!

Exoprimal on saatavilla :lle, :lle, /S:lle, :lle ja :lle. Peli on ikärajamerkitty PEGI 16.