Nvidia tuo ray tracingin klassisiin peleihin Kommentit pois päältä artikkelissa Nvidia tuo ray tracingin klassisiin peleihin

Alkuvuodesta Nvidian Lightspeed Studios puhalsi uutta eloa id Softwaren legendaariseen Quake II -räiskintäpeliin RTX-uudistuksella tuoden 20 vuotiaan klassikon nykytietokoneille – ja jopa kyykyttäen ne! Nyt studiolla on suunnitelmissa uudelleenkuorruttaa useita muitakin rakastettuja peliklassikoita vuosien takaa.

Tästä suunnitelmista kielii Nvidian työnhakuilmoitus:

Valikoimme tarkasti joitakin mahtavimpia nimikkeitä viime vuosikymmeniltä ja tuomme ne ray tracingin aikakaudelle, antaen niille huippugrafiikat samalla pitäen sen pelattavuuden, mikä niistä alkujaan teki mahtavia.

Vielä ei tosin ole annettu tietoa mitkä pelit saavat tämän tulevaisuuden käsittelyn.

on teknologia, mikä antaa peleille upeat ja realistiset valojen ja varjojen visuaaliset leikittelyt. Tähän tekniikkaan tarvitaan näytönohjain mikä sitä tukee. Näitä ovat esimerkiksi Nvidian RTX-kortit. AMD tukee ray tracingia DirectX 12 kautta.

Nvidia:n uusi Arm-pohjainen APU haastaa Intelin ja AMD:n kannettavissa Kommentit pois päältä artikkelissa Nvidia:n uusi Arm-pohjainen APU haastaa Intelin ja AMD:n kannettavissa

on saamassa valmiiksi Arm-arkkitehtuuriin perustuvan APU-piirin, joka on kehitetty yhteistyössä MediaTekin kanssa. Tuoreimmat Geekbench-testitulokset viittaavat siihen, että piiri on tuotantovalmiina tai hyvin lähellä sitä. Testissä -prosessorilla, jossa on 20 ydintä ja 2,81 GHz peruskellotaajuus, saavutettiin 3 096 pistettä yhden ytimen testissä ja 18 837 pistettä moniydintestissä. Tulokset sijoittuvat samalla tasolle esimerkiksi Intelin Core i9-14900HX -suorittimen kanssa.

N1X perustuu ilmeisesti DGX Spark -piiriin, joka sisältää 20 Arm-ydintä ja Blackwell-grafiikkapiirin. Näin ollen suorituskyky voi vastata tai jopa ylittää RTX 4070 -tason mobiilinäytönohjaimia. Tämä tukee aiempia huhuja siitä, että Nvidia aikoo tuoda tehokkaan Arm-pohjaisen APU:n kuluttajalaitteisiin, mahdollisesti jo -kannettaviin ensi vuoden loppupuolella tai vuoden 2026 alussa.

Testijärjestelmässä oli poikkeuksellisen paljon muistia, 120 gigatavua, mikä viittaa siihen, että N1X voi aluksi tulla markkinoille ensisijaisesti tekoälykehittäjille ja vaativaan työasemakäyttöön. Kuluttajakannettaviin piiri voisi silti päätyä myöhemmin, mikä vaatisi on Arm -alustan laajempaa tukea, erityisesti pelikehittäjiltä.

Nvidia N1X:n myötä Arm-arkkitehtuurin asema -pelaamisessa voisi vahvistua merkittävästi, mikäli pelinkehittäjät alkavat panostaa natiivin Arm-tuen lisäämiseen. Tämä olisi suuri muutos nykytilanteeseen, jossa Windows on Arm -pelaaminen on vielä melko marginaalista.

AMD julkisti Radeon RX 9060 XT -näytönohjaimen: Edullista tehoa pelaajille? Kommentit pois päältä artikkelissa AMD julkisti Radeon RX 9060 XT -näytönohjaimen: Edullista tehoa pelaajille?

on vihdoin paljastanut uuden -näytönohjaimen Computex 2025 -tapahtumassa, jatkaen aiemmin tänä vuonna julkaistun RX 9070 XT:n jalanjäljissä. Uutuusmalli sijoittuu keskihintaluokkaan ja tarjoaa houkuttelevan yhdistelmän tehoa, muistia ja energiatehokkuutta – juuri sitä, mitä budjettitietoiset pelaajat kaipaavat.

RX 9060 XT sisältää 32 Compute Unitia ja jopa 16 gigatavua GDDR6-muistia, mikä on poikkeuksellisen paljon tällä hintatasolla – erityisesti 1080p-pelaamiseen tähtäävässä kortissa. Kortin tehonkulutus jää 150–182 watin haarukkaan, eli selvästi pienemmäksi kuin tehokkaammassa RX 9070 XT:ssä. Se viittaa myös maltillisempaan suorituskykyyn, mutta todennäköisesti myös edullisempaan hintaan.

Vaikka AMD ei ole vielä vahvistanut kortin hintaa tai julkaisupäivää, odotukset sijoittuvat noin 250–300 dollarin hintaluokkaan, missä se tulee kilpailemaan Intelin B580:n ja Nvidian RTX 5060:n kanssa. Näistä vaihtoehdoista AMD:n etuna on selvästi suurempi 16GB:n näyttömuisti – kilpailijoilla muistia on vain 8–12GB.

Jos RX 9060 XT:n suorituskyky osoittautuu kilpailukykyiseksi, voi se nousta tämän hintaluokan houkuttelevimmaksi vaihtoehdoksi erityisesti pelaajille, jotka haluavat tulevaisuuden peleihin valmiin näytönohjaimen ilman isoa hintalappua.