OpenAI julkistaa uuden tekoälytyökalun syvätutkimukseen Kommentit pois päältä artikkelissa OpenAI julkistaa uuden tekoälytyökalun syvätutkimukseen

OpenAI on julkistanut uuden -”agentin”, joka on suunniteltu auttamaan ihmisiä tekemään syvällistä ja monimutkaista tutkimusta -alustalla. Uusi ominaisuus on nimetty osuvasti nimellä ”deep research” (syvätutkimus).

Yhtiön sunnuntaina julkaisemassa blogikirjoituksessa kerrottiin, että tämä uusi ominaisuus on suunniteltu ”ihmisille, jotka tekevät intensiivistä tietotyötä rahoituksen, tieteen, politiikan ja tekniikan aloilla ja tarvitsevat perusteellista, tarkkaa ja luotettavaa tutkimusta.” Yrityksen mukaan työkalusta voi olla hyötyä myös kuluttajille, jotka tekevät huolellista tutkimusta vaativia hankintoja, kuten autoja, kodinkoneita tai huonekaluja.

ChatGPT deep research on tarkoitettu tilanteisiin, joissa käyttäjä ei halua vain nopeaa vastausta tai yhteenvetoa, vaan tarvitsee perusteellista tiedon analysointia useista verkkosivustoista ja muista lähteistä.

Saatavuus ja rajoitukset

OpenAI tuo ominaisuuden välittömästi ChatGPT Pro -käyttäjien saataville 100 kuukausittaisella kyselyllä. Plus- ja Team-käyttäjät saavat ominaisuuden käyttöönsä seuraavaksi, minkä jälkeen se tulee Enterprise-asiakkaiden saataville. Plus-version julkaisu on suunniteltu noin kuukauden päähän, ja maksaville käyttäjille asetettujen kyselyrajoitusten luvataan olevan ”merkittävästi korkeampia” lähitulevaisuudessa.

Palvelu ei ole vielä saatavilla Isossa-Britanniassa, Sveitsissä eikä Euroopan talousalueella.

Toiminnallisuus ja kehityssuunnitelmat

Deep research -toiminto on tällä hetkellä käytettävissä vain verkkoselaimen kautta, ja mobiili- sekä työpöytäsovellusintegraatiot ovat tulossa myöhemmin tässä kuussa. Käyttäjät voivat liittää kyselyihinsä tiedostoja ja taulukoita. Vastauksen saaminen voi kestää 5-30 minuuttia.

Tällä hetkellä tulokset ovat vain tekstimuodossa, mutta OpenAI suunnittelee lisäävänsä pian upotettuja kuvia, datavisualisointeja ja muita analyyttisia tuotoksia. Suunnitelmissa on myös mahdollisuus yhdistää ”erikoistuneempia tietolähteitä”, mukaan lukien tilauspohjaiset ja sisäiset resurssit.

Tarkkuus ja rajoitukset

OpenAI myöntää, että ChatGPT deep research -työkalulla on rajoituksensa. Se voi tehdä virheitä ja vääriä päätelmiä, ja sillä voi olla vaikeuksia erottaa luotettavaa tietoa huhuista. Työkalu ei myöskään aina ilmaise epävarmuuttaan asioista ja voi tehdä muotoiluvirheitä raporteissa ja lähdeviitteissä.

Parantaakseen tarkkuutta OpenAI käyttää erityisversiota uudesta o3-”päättely”-tekoälymallista, joka on koulutettu vahvistusoppimisen avulla. Malli saavutti 26,6 prosentin tarkkuuden Humanity's Last Exam -arvioinnissa, mikä on huomattavasti parempi tulos kuin kilpailijoilla, kuten Gemini Thinking (6,2 %) ja Grok-2 (3,8 %).

Mielenkiintoista on, että Google julkisti vastaavanlaisen tekoälyominaisuuden samalla nimellä alle kaksi kuukautta sitten.

Gemini voi pian luoda Google Docs -asiakirjasi podcasteiksi Kommentit pois päältä artikkelissa Gemini voi pian luoda Google Docs -asiakirjasi podcasteiksi

laajentaa -tekoälynsä käyttöä Workspace-sovelluksissa. Pian voit muuntaa Google Docs -asiakirjasi :n luomaksi podcastiksi tai pyytää sitä lukemaan tekstisi ääneen. Tulossa on myös ”Help me refine” -työkalu, joka ehdottaa parannuksia tekstiin kommenttien muodossa.

Myöhemmin tänä vuonna Sheetsiin saadaan ”Help me analyze” -ominaisuus, joka auttaa analysoimaan taulukoita ja löytämään trendejä – kuin tekoälyanalyytikko.

Uudet Docs-ominaisuudet saapuvat lähiviikkoina, Sheets-päivitykset myöhemmin vuonna 2025.

Google Gemini ottaa käyttöön henkilökohtaisen mallin – hyödyntää hakuhistoriaasi Kommentit pois päältä artikkelissa Google Gemini ottaa käyttöön henkilökohtaisen mallin – hyödyntää hakuhistoriaasi

on julkistanut uuden -mallin, joka hyödyntää käyttäjän hakuhistoriaa tarjotakseen henkilökohtaisempia vastauksia. ”Gemini with personalization” eli ”Henkilökohtaistaminen” on nyt saatavilla verkossa Gemini- ja Gemini Advanced -tilaajille. Malli on merkitty ”kokeelliseksi”, ja se tulee ”vähitellen” saataville myös mobiililaitteille.

Uusi malli toimii yhdistämällä Geminin käyttäjän Google-sovelluksiin ja -palveluihin, alkaen hakuhistoriasta. Tavoitteena on tarjota entistä oivaltavampia ja käyttäjän tarpeisiin räätälöityjä vastauksia. ”Tulevina kuukausina” malli yhdistyy myös Google Kuviin ja YouTubeen.

Käyttäjät voivat valita tämän mallin Gemini-valikosta. Kun malli on valittu, Gemini analysoi käyttäjän syötteen ja arvioi, voiko hakuhistoria parantaa vastausta. Google korostaa, että käyttäjä ”hallitsee tietojansa” ja voi milloin tahansa katkaista hakuhistorian yhteyden Geminiin.

Hakuhistoriaa ei käytetä jokaisen syötteen kohdalla, vaan ainoastaan silloin, kun Googlen ”kehittyneet päättelymallit” katsovat sen olevan hyödyllistä.

Uusi henkilökohtainen Gemini-malli on saatavilla ”yli 45 kielellä” ja ”suurimmassa osassa maailman maita”, mutta ei Euroopan talousalueella, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Tämä uusi ominaisuus merkitsee merkittävää askelta kohti henkilökohtaisempia ja relevantimpia tekoälypalveluita.