”Palmujen alla mun hyvä olla on” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 2 Kommentit pois päältä artikkelissa ”Palmujen alla mun hyvä olla on” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 2

on Errori.netin toinen uusi artikkelisarja, jossa toimittajamme poimii joka viikko kasaan kourallisen jollain tapaa hänen omaa elämäänsä mullistaneita pelisävellyksiä. Kappaleet ovat voineet riemastuttaa, vihastuttaa tai aiheuttaa monia muita vahvoja reaktioita, mutta ennen kaikkea, ne ovat jääneet elämään ikuisina korvamatoina omaan sisimpäänsä. Ne soivat kuin päättymättömältä kasetilta, joka ei koskaan mene solmuun.

Toisen artikkelisarjan valinnat pienten nippelitietojen kera voit katsastaa tästä alta:

DuckTales – The Moon Theme

”The Moon Theme” on Hiroshige Tonomuran säveltämä kappale ikivihreään DuckTales -videopeliin vuonna 1989. Tonomura on japanilainen säveltäjä, joka on toiminut Capcomin ja Taiton palveluksessa, mutta valitettavasti kovinkaan tunnetusta tekijästä ei tässäkään tapauksessa puhuta. Melkoisen hitin hän silti on onnistunut säveltämään, sillä vielä vuosikymmeniäkin myöhemmin The Moon Theme tunnustetaan yhdeksi kaikkien aikojen pelimelodioista. Kulttimainetta sillä löytyy siis vaikka muille jakaa!

Full Throttle (Intro)

Full Throttle on yksi niistä peliteoksista, jonka intro on yksi kaikkien aikojen päheimmistä, kuten nuoriso tapaa sanoa. Kiitoksena siitä kuuluu myös erittäin rokkaavan musiikin, jonka taustalla häärii jenkkiläinen jo vuonna 1999 toimintansa lopettanut rockpumppu Gone Jackals. Yhtyeen vuonna 1995 julkaistu ”Bone To Pick”-albumi onkin tuotettu yhteistyössä LucasArtsin kanssa nimenomaan Full Throttlea silmällä pitäen ja täten siitä tulikin kyseisen yhteistyön vuoksi yhtyeen menestyneimmistä albumeista, joka sai kuuluvuutta ensimmäistä kertaa sitten myös rajojen ulkopuolellekin.

Grand Theft Auto – Theme

Allekirjoittaneella on hyvin lämpimät suhteet kaikkeen 80-lukuiseen teemaan. Täten täytyy myös tunnustaa, että GTA-sarjan ehdoton suosikkini on Vice City. Viimeisenä nostatuksena viikon artikkeliosiossa tahdonkin tuoda esille kyseisen pelin introna toimivan ”Theme From Vice Cityn”. Kappaleen on säveltänyt silloinen Rockstarin hovimuusikkona tunnettu Lex Horton. Onnistunut kiteytys useastakin kasariteemaisesta tunnarista saa hymyn huulilla ja sielun irtaantumaan kohti lämpimiä Miami Beachin rantoja. Mikäs siinä sitten palmujen alla köllötellessä, sillä palmujen alla mun hyvä olla on.

Teksti: Jaakko Nygård

Kommentoi

”Lapsuuden traumaa ja iloa” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 1 Kommentit pois päältä artikkelissa ”Lapsuuden traumaa ja iloa” – Pelimusiikin ikivihreät, osa 1

on Errori.netin toinen uusi artikkelisarja, jossa toimittajamme poimii joka viikko kasaan kourallisen jollain tapaa hänen omaa elämäänsä mullistaneita pelisävellyksiä. Kappaleet ovat voineet riemastuttaa, vihastuttaa tai aiheuttaa monia muita vahvoja reaktioita, mutta ennen kaikkea, ne ovat jääneet elämään ikuisina korvamatoina omaan sisimpäänsä. Ne soivat kuin päättymättömältä kasetilta, joka ei koskaan mene solmuun.

Ensimmäisen artikkelisarjan valinnat pienten nippelitietojen kera voit katsastaa tästä alta:

Theme

Duke Nukemin klassisen tunnusbiisin on säveltänyt yhdysvaltalainen säveltäjä Lee Jackson, joka toimi 3D Realmsin musiikki- ja ääniohjaajana vuosina 1994-2002. ei ole Jacksonin ainoa merkkiteos, sillä hän on käyttänyt terävää sävellyskynäänsä mm. Stargunnerin & Shadow Warriorinkin parissa. Yhdysvaltalainen thrash-jätti on tehnyt kyseisestä kappaleesta varsin menevän coveroinnin, jonka vuoksi useat elävätkin siinä uskossa, että kyseessä on edellä mainitun yhtyeen säveltämä tunnuskappale. Oli miten oli, menevä se ainakin on ja kieltämättä aina kun sen kuulee, tekee mieli kaivaa legendaarinen naftaliinista oitis!

XCOM: Terror From The Deep (GEOSCAPE)

Kun herran vuonna 1995 Leijonat voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa, allekirjoittaneen jo huomattavasti vanhemmat velipojat olivat hankkineet DOS:lle XCOM-sarjan uusimman teoksen ”Terror From The Deep”. Pienelle pojalle ei suinkaan riittänyt yöunien menettäminen pelkän pelimateriaalina näkemisestä, ei suinkaan! Monille vanhoille pelaajille lienee tuttu pelin Geoscape-teema, jossa on omalla tavalla jotain niin karmivaa, että näin vanhemmallakin iällä meinaa tulla ns. äitiä ikävä sen kuullessaan. Kappaleen takana ovat brittiläiset säveltäjät John Broomhall & Allister Brimble. Miekkosten sävelkynää on sittemmin kuultu mm. myöhemmissäkin XCOM-peleissä, mutta muina tunnettuina esimerkkeinä mainittakoon vielä monille tunnetut Driver- sekä Carmageddon-pelisarjat.

Crash Bandicoot Theme

Kivana vastapainona edelliseen, lisätään tämän viikon artikkelisarjan viimeiseksi valinnaksi hyvän mielen nostatusta Crash Bandicootin tahtiin. Kyseisen teeman on säveltänyt yhdysvaltalainen Josh Mancell, jonka sävellyskynän jälkiä on kuultu pelimaailman lisäksi myöskin television sekä elokuvamaailmankin puolella hyvinkin laajasti. Hänet on palkittu televisiotyöstään vuosina 2002-2003 Daytime Emmy-palkinnolla Clifford the Big Red Dog -sarjan musiikeista. Pelimaailmassakaan Josh ei ole jäänyt yhden hittituotteen ihmeeksi. Hänen kynänsä jälki kuuluu myös Jak and Daxter-pelisarjan soundtrackeilla.

Kommentoi

Rockstar leikkaa transfobista sisältöä Grant Theft Auto 5:stä ja GTA Onlinesta Kommentit pois päältä artikkelissa Rockstar leikkaa transfobista sisältöä Grant Theft Auto 5:stä ja GTA Onlinesta

on poistanut transfobisen sisällön Grand Theft Auto Onlinesta ja Grand Theft Auto 5 -remasterista, mukaan lukien Captain Spacetoy -nuken, jossa on vaihdettavat sukuelimet, ja ”drag queen:it”, jotka olivat yökerhon ulkopuolella.

Muutoksesta Captain Spacetoy -nukkeen raportoi aiemmin tässä kuussa käyttäjä JayProspero , joka jakoi kuvan, jossa verrattiin kuvia Onlinen 4 -versiosta PlayStation 5:n E&E -laajennetun ja parannetun version kanssa. Captain Spacetoy -toimintahahmo, jossa on ”aseteltava oksennussuunta” jää seinälle, mutta vaaleanpunaiseen puseroon pukeutunut ja lupaava ”vaihdettavat sukuelimet” on selvästi poissa.

Kirsty Cloud fanisivuston GTANetin ylläpitäjä huomautti myös Twitterissä, että Cockatoos-yökerhon ympärillä esiintyneet ”trans-pilakuvat” on myös poistettu. Mallit ovat edelleen käytettävissä ohjaajatilassa, mutta niiden valintaikkunat on kuitenkin poistettu käytöstä.

Grand Theft Auto V

ei kommentoinut muutosten syitä (tai edes myöntänyt, että ne oli tehty), mutta ne tapahtuivat useita kuukausia sen jälkeen, kun Out Making Games, Iso-Britanniassa toimiva pelialalla työskentelevien LGBTQ+ -ihmisten tukiryhmä, lähetti avoimen kirjeen studiolle, jossa sitä kehotetaan ”poistamaan transfobiset elementit” -remastereista. OMG sanoi, että kirje johtui syyskuun 2021 Kotaku -kappaleesta, jossa Rockstaria kehotettiin ”jättämään vuoden 2013 transfobia taakseen”.

Ryhmä kiitti Rockstaria päivityksestä uudessa viestissä ja myönsi, että vaikka muutokset saattavat tuntua vähäisiltä, ​​ne ovat merkityksellisiä ja vaativat todennäköisesti paljon vaivaa.

”Grand Theft Auto V on hurjan suosittu peli, jolla on miljoonia pelaajia ympäri maailmaa, ja tällä muutoksella voi olla valtava vaikutus tapaan, jolla nämä pelaajat näkevät transihmiset.” ”Kiitos kaikille Rockstarilla, jotka asettivat tämän ongelman etusijalle – olemme itse pelien kehittäjiä ja ymmärrämme, että tällaiset pienetkin muutokset vievät koordinoitua aikaa ja vaivaa.”

:n remasteroitu versio julkaistiin PlayStation 5:lle ja Xbox Series XS:lle 15. maaliskuuta. Ei ole selvää, onko sisältömuutos tehty myös PC-versioihin.

Kommentoi