Parhaat kannettavat pelaamiseen Kommentit pois päältä artikkelissa Parhaat kannettavat pelaamiseen

Pelikannettavat

Parhaita kannettavia pelaamiseen tutkaillessa useimmille tulee vastaan liian monta vaihtoehtoa, joiden välillä voi olla vaikea tehdä valintaa. Lopulta päätös onkin ostajan itsensä ja tällöin tulee arvottaa itse muutamia seikkoja, joihin kuuluvat tietenkin kannettavan tehot, hinta mutta myös monia muita seikkoja. Valmistajat ja jälleenmyyjät kehuskelevat kannettavia usein testitulosten perusteella, mutta niihinkään ei kannata sokeasti luottaa.

Yksinkertaisesti paras pelikannettava on sellainen, joka pyörittää pelaajan laatutasoa ajatellen sopivan jouhevasti niitä pelejä, joita kannettavan ostaja haluaa pelata. On toki totta, että erilaiset komponentit tulevat olla laadukkaita sekä kestäviä, sekä mahdollisimman tehokkaita. Eri komponenteille tehdyt testit eivät kuitenkaan kerro sitä, että toimivatko ne toisten komponenttien kanssa hyvin yhteen.

Kannattaa myös miettiä, tarvitseeko kannettavan tehoa johonkin muuhunkin harrastukseen, kuten vaikkapa kryptovaluuttojen louhintaan ja moneen muuhun laskennallista tehoa vaativaan tekemiseen.

Arvosteluita seuraamaan

Parhaiten saakin selville kannettavan laadun arvosteluilla, joissa niitä on “rääkätty” uusimmilla peleillä, jotka vaativat esimerkiksi grafiikalta paljon. Toisaalta toiset haluavat pelata pelejä, joissa visuaalisuus ja graafinen tehokkuus ei ole kaikki kaikessa. Tällaisia voivat olla vaikkapa vanhatkin strategiapelit, jotka ovat muuten monimutkaisia ja laajoja.

Kuten tämänkin artikkelin kohdalla on käynyt, on tähän asti puhuttu vain graafisesta tehosta ja muuten tehokkaasta koneesta. Pelaamisen tunnelmaan vaikuttaa myös monet muut asiat. Niitä ovat näytön laadun (joka ei välttämättä tarkoita esim. pikselimäärää ja resoluutiota, vaan kuvan tasaisuutta ja värien erottelua) ohella myös äänentoisto eli kannettavan sisältämä äänikortti ja kaiuttimet (joskin useimmat pelaavat kuulokkeilla) ja vaikkapa näppäimistön tuntuma.

Joillekin voi olla tärkeää myös kannettavan muotoilu eli se, miltä laite näyttää. Tämä on ihan aiheellinen seikka, sillä pelikannettavasta tulee joka tapauksessa maksaa useita satoja euroja, jos haluaa saada laatua eikä muovista markettikannettavaa.

Kun kaikki yllä mainitut seikat ovat kannettavassa niin sanotusti kohdallaan tarkoittaa se sitä, että kovin vikaan ei valinnassa mennä. Mutta edelleen tärkeintä on se, mitä kannettavalla aikoo pelata ja valita kone sen mukaan.

Emolevy ja näytönohjain tärkeimpiä

Tärkeimmät komponentit tehokannettaviin ja pelikannettaviin ovat RAM-muistin lisäksi emolevy ja näytönohjain. Todella tehokkailla emolevyillä voi harrastaa myös jotain muuta, joka vaatii runsaasti laskentatehoa. Esimerkiksi monet pelaajat harrastavat kryptovaluuttoja (kuten Ethereum) ja niiden louhintaa. Louhinta vaatii tehoa emolevyltä enemmän kuin useat pelit ja tämän ovat haistaneet myös komponentteja ja tietokoneita valmistavat yritykset.

Esimerkiksi tietokonevalmistaja on suunnitellut ja valmistanut emolevyn nimeltä ASUS B250 Mining Expert. Se on siis nimeään myöten valmistettu louhimista varten. Muut tehokkaat emolevyt tulee käyttäjien itse optimoida, jotta ne soveltuvat louhintaan, mutta tätä emolevyä ei. ASUS B250 Mining Expert on siitäkin mielenkiintoinen emolevy, että sen tuen piirissä on jopa 19 eri näytönohjainta – tällaista ei heti tule vastaan missään. ASUS tunnetaan myös korkeasta laadusta muidenkin komponenttien ja tietokoneiden parissa, joten kyseessä on varma laatuostos kryptovaluutta -friikeille, jotka seuraavat Ethereum -kurssituloksia silmä kovana, mutta miksei myös pelaajille.

Näytönohjaimista kannattaa edelleen vuonna 2021 luottaa GeForce-näytönohjaimiin, jotka ovat hallinneet pelikannettavien ja -tietokoneiden näytönohjainten kärkisijoja jo vuosikymmeniä. Esimerkiksi GeForce RTX 3060 – 3080 on erinomainen komponentti näytönohjaimien parista tehokannettavalle. Nämä näytönohjaimet ovat tunnettuja ultratehokkaasta suorituskyvystä. Ne ovat syöneet sisäänsä Ampere – NVIDIAN toisen sukupolven RTX-arkkitehtuurin, joissa niiden RT- ja Tensor-ytimet, SM-monisuorittimet ja kehuttu, erityisen nopea G6X-muisti varmistaa pelaajille kunnon sessiot vaativinkienkin pelien parissa.

MSI julkaisi uuden kannettavien sarjan RTX 5070- ja 5060 -näytönohjaimilla Kommentit pois päältä artikkelissa MSI julkaisi uuden kannettavien sarjan RTX 5070- ja 5060 -näytönohjaimilla

on tuonut markkinoille uuden malliston kannettavia tietokoneita, joissa on mukana uusimman sukupolven GeForce RTX 5070- ja 5060 -näytönohjaimet. Sarja on suunnattu erityisesti pelaajille ja sisällöntuottajille, jotka kaipaavat tehokasta ja modernia laitetta ilman kompromisseja.

Uusi RTX 50 -sarja tarjoaa tehoa ja älyä

Uusissa malleissa käytetyt näytönohjaimet perustuvat NVIDIA:n tuoreeseen Blackwell-arkkitehtuuriin. Tarjolla on entistä parempaa suorituskykyä, tekoälykiihdytystä ja grafiikkaa, joka tukee uusinta DLSS 4 -tekniikkaa ja säteenseurantaa. RTX 5070 lupaa jopa 20 % enemmän potkua kuin edellinen sukupolvi, kun taas RTX 5060 tasapainottaa suorituskyvyn ja energiatehokkuuden.

Crosshair: näyttävää designia ja raakaa suorituskykyä

Crosshair-sarja tekee paluun uusitussa muodossa. 18-tuumainen QHD+ 16:10 -näyttö 240 Hz:n virkistystaajuudella tarjoaa sulavan pelikokemuksen, ja touchpadin muotoiluun on upotettu Crosshairin kirjaimet ”C” ja ”H”. Näissä malleissa hyrrää joko Core Ultra 9 275HX- tai Ryzen 9 8945HX -suoritin, ja näytönohjaimeksi voi valita RTX 5070:n tai 5060:n. Suorituskykyä boostaa MSI OverBoost, joka nostaa tehon jopa 170 wattiin. Tarjolla on kolme eri kokovaihtoehtoa: 16″, 17″ ja 18″.

Katana: uudistunut ulkonäkö ja entistä enemmän tehoa

Myös Katana-sarja on saanut kasvojenkohotuksen. Midnight Gray -väri ja uusi kuvioitu lohikäärmelogo tuovat siihen särmää, ja sormenjälkiä hylkivä pinta pitää koneen siistinä. Sisuksissa sykkii jopa Intel Core i9-14900HX- tai AMD Ryzen 9 270 -prosessori. RTX 5070 ja 5060 ovat molemmat saatavilla näihin malleihin, ja teho yltää parhaimmillaan 115 wattiin Extreme Performance -tilassa. Koot: 15″ ja 17″.

Cyborg: futuristinen valinta tekniikkanörteille

Cyborg-sarja tuo valikoimaan cyberpunk-henkisen designin ja läpinäkyviä yksityiskohtia. Eksoskeletaaliset kaaret ja Cyborg Heart -logo viimeistelevät rohkean ilmeen. Sisällä pyörii joko Intel Core 7 240H tai AMD Ryzen 7 260, ja näyttiksenä toimii RTX 5060. Tarjolla 15″ ja 17″ mallit.

Stealth: minimalistista tyyliä ja kevyttä kannettavuutta

Niille, jotka kaipaavat hillitympää muotoilua ilman, että suorituskyky kärsii, Stealth-sarja on varteenotettava vaihtoehto. RTX 5070 -näytönohjaimella varustetut koneet sopivat hyvin liikkuvaan elämäntapaan ja minimalistiseen tyyliin.

Saatavuus

Kaikki uudet mallit ovat nyt myynnissä valituilla jälleenmyyjillä Suomessa. Mallistosta löytyy vaihtoehto monenlaisiin tarpeisiin — olit sitten hardcore-pelaaja, sisällöntuottaja tai tyylikkyyttä arvostava käyttäjä.

Kaksi laadukasta indie-peliä Backpack Hero ja Figment ladattavissa ilmaiseksi PC:lle Kommentit pois päältä artikkelissa Kaksi laadukasta indie-peliä Backpack Hero ja Figment ladattavissa ilmaiseksi PC:lle

tarjoaa tällä viikolla ilmaiseksi kaksi helmeä -pelaajille: sekä . Tarjoukset ovat voimassa 3.–10. heinäkuuta 2025, joten muista hakea molemmat ajoissa kirjastoosi.

Backpack Hero – Taktinen roguelike, jossa voitto riippuu repun sisällön järjestelystä

Backpack Hero on indie-dungeon crawler -rogalike, jossa painopiste ei ole vain kerättävissä esineissä vaan myös niiden sijoittelussa reputauluun. Optimoi reppusi sijoittelu – esimerkiksi miekat ja kevyt panssari toimivat paremmin, kun ne ovat oikeassa paikassa. Samalla kehität kaupunkiasi Haversack Hilliä tutkimiseen kerätyillä resursseilla. Voit ladata pelin ilmaiseksi täältä.

Figment – Musikaalinen pulmaseikkailu surrealistisessa mielimaailmassa

Figment on uniikki pulma-seikkailu, joka sijoittuu ihmismielen surrealistiseen maailmaan. Pelaaja ohjaa Dustya, rohkeuden ääntä, joka pyrkii kukistamaan painajaisia musikaalisten taistojen ja värikkään grafiikan avulla. Voit ladata pelin ilmaiseksi täältä.

Epic jatkaa viikoittaista ilmaispeliperinnettään ja ensi viikolla luvassa ovat sekä Figment 2: Creed Valley.

Kiinnostuitko? Lataa molemmat pelit itsellesi viimeistään 10. heinäkuuta, sillä sen jälkeen ilmaistarjous päättyy. Backpack Hero sekä Figment ovat normaalisti noin 20 euron hintaisia, mutta nyt ne saa ilmaiseksi, mikä on mainio mahdollisuus kokeilla indie-seikkailuja.