Pelialan järjestöpomo tiukkana – “Tarvitsemme 500 pelialan asiantuntijaa viikon sisällä Suomeen!” Kommentit pois päältä artikkelissa Pelialan järjestöpomo tiukkana – “Tarvitsemme 500 pelialan asiantuntijaa viikon sisällä Suomeen!”

Control

Suomalaisen pelialan etujärjestö :n johtaja KooPee Hiltunen on Seriouslyn Playtika -kaupan ja Remedy Entertainmentin Control -pelin julkaisun ryydittämän peliviikon jälkimainingeissa myös huolissaan alan tulevaisuudesta.

Osaajapula on vaivannut pelialaa jo pitkään, mutta työlupaprosessien hidastuminen on entisestään vaikeuttanut tilannetta. Pelialan näkemyksen mukaan Suomeen on kiireesti saatava 500 uutta peliasiantuntijaa, jotta myönteinen kehitys on turvattu tulevina vuosina.

“Suomen on luotava selkeä ja jouheva prosessi ulkomaisille asiantuntijoille, jotta kykenemme saamaan 500 pelialan asiantuntijaa vaikka viikon sisällä Suomeen sitten, kun yritykset heidät maailmalta löytävät”, vaatii Neogames Finland ry:n johtaja KooPee Hiltunen. “Saimme prosessien sujuvoittamisen hyvään alkuun edellisen hallituksen kanssa ja olosuhteisiin nähden olisi suotavaa, ettei tuore hallitus pudottaisi palloa. Rinteen hallituksen aikana jonot myös asiantuntijoiden kohdalla ovat kuitenkin kasvaneet kasvamistaan.”

Tuoreelta hallitukselta odotettiin kuluvalla hallituskaudella kaikkiaan 100 miljoonan euron panostuksia työperäisen maahanmuuton pullonkaulojen helpottamiseen. Lopulta hallitukselta heltyi 35 miljoonaa. Neogames on aiemmin julkaissut omat teesinsä vuosille 2019-2024 ja pelialan näkemyksen mukaan pelialan yhtenä tärkeimmistä haasteista on tehdä Suomesta maailman halutuin paikka asiantuntijatyöskentelyyn. Ilman ulkomaalaisia huippuosaajia Suomi ei pysty säilyttämään asemaansa yhtenä peliteollisuuden kärkimaista. Kilpailukyvyn ylläpito vaatii ennen kaikkea maahanmuuttoprosessin byrokratian sujuvoittamista.

Elokuun lopulla ilmestynyt on Remedyn viimeisin virstanpylväs.

Neogames toivookin tuoreelta hallitukselta kunnianhimoa. Tavoitteena tulisi olla koko oleskelulupaprosessiin kuluvan ajan lyhentäminen useista kuukausista vain seitsemään päivään. Nyt hallitus tähtää kuukauteen, mutta lupauksista huolimatta suomalaisten pelistudioiden palkkaamien ulkomaisten asiantuntijoiden saaminen töihin Suomeen kestää kokonaisuudessaan lähemmäs puoli vuotta. Myös pelialalla, jonka asiantuntijoihin saatavuusharkintaa ei sovelleta, jonot ovat kasvaneet koko ajan valtionhallinnon resurssipulan takia.

“Olemme joutuneet rekrytoinnissa hylkäämään joitakin kandidaatteja, koska emme olisi saaneet heitä Suomeen töihin riittävän ajoissa,” sanoo Suomen vanhimman pelistudio Housemarque Oy:n henkilöstöjohtaja Anu Tukeva. “Olisi todella hyödyllistä Suomelle, jos hallitus pystyisi pikaisesti nopeuttamaan maahanmuuttoprosessia. Näin saisimme Suomeen enemmän koulutettuja, hyvin palkattuja asiantuntijoita veronmaksajiksi. Näihin työtehtäviin ei löydy tarpeeksi työvoimaa Suomesta. Yritykset käyttävät paljon resursseja saadakseen näitä veronmaksajia perheineen Suomeen. He myös varmistavat, että työntekijät ovat täällä oloonsa tyytyväisiä ja jäävät Suomeen.”

Suomen peliala on vakaa, mutta sen suurin kasvun haaste on jatkuva pula osaavasta työvoimasta. Suomen pelialalla on nyt noin 3 200 työntekijää ja näistä peräti 27 prosenttia on ulkomaalaisia. Työntekijöiden kokonaismäärä on kasvanut kahdessa vuodessa noin 16 prosenttia ja ulkomaalaisten määrä peräti 75 prosenttia. Suomessa tapahtuva koulutus tuottaa osaavaa työvoimaa, mutta juuri nyt pula on kokeneesta työvoimasta. Sitä löytyy riittävästi vain ulkomailta ja siksi maahanmuuttoprosessin haasteet iskevät kipeästi suomalaisiin peliyrityksiin.

Remedyltä lupaavia uutisia Max Payne -uusinnoista ja Control 2 -pelistä Kommentit pois päältä artikkelissa Remedyltä lupaavia uutisia Max Payne -uusinnoista ja Control 2 -pelistä

Max Payne 2

Kotimainen on kertonut, että 1 & 2 -uusintojen sekä 2:n kehitys on edennyt seuraavaan vaiheeseen. Sekä Max Payne että Control ovat suomalaisen pelitalon suosituimpia brändejä.

Vuonna 2022 Remedy ilmoitti yhteistyössä pelisarjan kustantaja Rockstar Gamesin kanssa tekevänsä remaket kahdesta 2000-luvun alun toimintasuositusta, Max Payne ja : The Fall of Max Payne. Nämä elokuvamaisiin tunnelmiin tähtäävät kolmannen persoonan ammuntapelit uudistetaan täysin yhdeksi peliksi Remedyin Northlight-pelimoottorilla :lle, :lle ja /S:lle. Toisaalta on vuonna 2019 ilmestyneen toimintaseikkailupelin odotettu jatko-osa, jonka kehityksestä kerrottiin ensimmäisen kerran vuonna 2021.

Uusimmassa talousraportissaan Remedy paljasti, että Max Payne 1 & 2 -uusinto siirtyi täyteen tuotantovaiheeseen toisen vuosineljänneksen aikana, kun taas Control 2 siirtyi ”tuotantovalmiuteen”. Max Payne -remaken osalta korostettiin, että kehittäjät ovat työskennelleet pelin alkupuolen pelattavan version parissa keskittyen ”tärkeisiin erottaviin pelattavuusominaisuuksiin”. Lisäksi studiolla on nyt pelattava versio Control 2:sta, joka sisältää ”useita tärkeitä ominaisuuksia” ja jossa tuotantoa laajennetaan jatkossa. Raportissa todetaan myös, että Control 2:n varhainen versio kävi läpi ”laajamittaisen sisäisen pelitestauksen” palautteen keräämiseksi.

Remedyllä oli myös taloudellisesti hyvä toinen vuosineljännes. Yhtiö kertoi tehneensä 10,3 miljoonan euron liikevaihdon, mikä on 16,2 prosentin kasvu verrattuna samaan ajanjaksoon edellisenä vuonna. Lisäksi suomalainen kehittäjä totesi odottavansa liikevaihdon ja käyttötuloksen kasvavan loppuvuonna verrattuna viime vuoteen. :n fyysisen julkaisun lokakuussa voidaan olettaa olevan tässä avainroolissa.

Aiemmin toukokuussa Remedy perui uuden pelin, projekti Kestrelin, keskittyäkseen sen sijaan nykyisiin brändeihinsä. Tämä vankkumaton sitoutuminen vakiintuneisiin brändeihin antaa ymmärtää, että fanit voivat odottaa Alan Wake -studion antavan kaikkensa tuleville Max Payne 1 & 2 -uusinnoille ja Control 2:lle.

Max Payne -uusinnoista saatiin lisätietoja – kehitysbudjetti samaa luokkaa kuin Alan Wake 2:ssa Kommentit pois päältä artikkelissa Max Payne -uusinnoista saatiin lisätietoja – kehitysbudjetti samaa luokkaa kuin Alan Wake 2:ssa

Max Payne 2

on paljastanut tietoja hartaasti odotetuista -uusinnoista. Pelien kehitysbudjetti on samaa luokkaa kuin hiljattain julkaistussa -pelissä.

Remedy tekee yhteistyötä Grand Theft Auto- ja Red Dead Redemption -peliyhtiön Rockstarin kanssa uuden luodakseen uudet versiot ensimmäisistä Max Payne -peleistä :lle, sekä viimeisimmän sukupolven konsoleille. Remedy vastaa kehitystyöstä, kun taas Rockstar rahoittaa projektia kokonaisuudessaan. Max Payne -uusinnot kehitetään samalla Remedy Northlight -pelimoottorilla, jota käytettiin myös ja Alan Wake 2 -peleissä.

Myös alkuperäiset Max Payne -pelit syntyivät Remedy ja Rockstarin yhteistyön tuloksena, Remedy vastasi kehitystyöstä ja Rockstar julkaisi pelit. Rockstar jatkoi myöhemmin kehittämällä -pelin.

Remedy ei ole vielä paljastanut Max Payne 1 ja 2 uusintojen tai Alan Wake 2:n kehitysbudjettia, mutta analyytikot arvioivat kokonaishinnan olevan 70 miljoonaa euroa, josta 20 miljoonaa euroa olisi käytetty markkinointiin.

Talouskatsauksessaan Remedyn toimitusjohtaja Tero Virtala kertoi, että Alan Wake 2 on ”kerännyt jo merkittävän osan Epic Games Publishingin tekemistä investoinneista” myytyään yli miljoona kappaletta vuoden 2023 loppuun mennessä. Alan Wake 2 on nopeiten myynyt Remedy-peli, joka julkaistiin digitaalisena versiona 27. lokakuuta 2023 PC:lle Epic Games Storen kautta, :lle ja /S:lle.

Max Payne 1 ja 2 uusintojen kehitystiimin osalta Virtala kertoi, että tiimi on tehnyt merkittävää edistystä vuoden aikana.

Näiden lisäksi Remedyllä on työstössä -jatko-osa sekä , joka on neljän pelaajan co-op spin-off Control -pelistä. Tulevilla peleillä ei ole vielä varmistettuja julkaisupäivämääriä.