Peruiko koronavirus D&D-kampanjasi? — Kolme vinkkiä etäroolipelien järjestämiseen Kommentit pois päältä artikkelissa Peruiko koronavirus D&D-kampanjasi? — Kolme vinkkiä etäroolipelien järjestämiseen

Dungeons & Dragons

Suomeen tänä keväänä saapunut koronavirus muutti koko valtakunnan arkea merkittävästi. Kevät onkin kulunut sosiaalisen etäisyyden merkeissä esimerkiksi etäopinnoin, etätöin ja etävappuillen. Tyrmien ja lohikäärmeiden ystävien onneksi roolipelejä on tätä nykyä melko näppärää järjestää myös etänä. Esimerkiksi Roll20-verkkosivusto tarjoaa ilmaisen alustan peleille, ja Steamistä löytyvä Tabletop Simulator ajaa myös asiansa.

Kokosimme kolme vinkkiä etäroolipelien järjestämiseen sekä pelien elävöittämiseksi että sujuvuuden lisäämiseksi. Lähtökohtaisesti on tämän hetken etäroolipelipalveluista kattavin, sillä se on suunniteltu juurikin perinteisiä roolipelejä varten.

1. Perusta Discord-palvelin tai vastaava kommunikaatiojärjestelmä peliporukallesi

Sekä Roll20 että Steam tarjoavat sisäänrakennetun chat-ominaisuuden ja mahdollisuuden äänipuheluihin. Viestien organisoiminen on näissä kuitenkin hankalaa, ja Roll20:n sisäisen äänipuhelutoiminnon käyttäminen hidastaa pelinäkymää merkittävästi. Ääni- ja videopuheluiden kytkeminen pois päältä palvelussa pitää pelinäkymän sujuvana.

2. Hyödynnä pelipalvelusi ominaisuuksia mielikuvitusta käyttäen

Roll20 lisäsi hiljattain palveluunsa gif-animaatiotuen, joita internet on toki pullollaan. Kohtauksia on helppo elävöittää esimerkiksi liikkuvilla vihollisilla, hehkuvalla laavalattialla tai peräti dynaamisella kartalla. Fog of War -ominaisuus taas rajaa pelaajien näkemää sisältöä, jota pelinjohtaja ohjailee eri työkaluilla. Hahmot on näin helppo laittaa vaikka tiirailemaan avaimenreiästä!

Haltiasamooja Genric kurkistaa varovasti avaimenreiästä Jarto-velho mukanaan. Pelaajat näkevät vain kirkkaina näkyvät osuudet, ja kas: siellähän pilkottaa arkku!

Työkaluja löytyy moneen lähtöön, aina taustamusiikkisoittimesta automaattisiin nopanheittoihin. Tabletop Simulatorissa taas voi pelata vaikka Warhammer-pöytäpelejä, joten hyvännäköistä maastoa ja vihollista löytyy. Tutkimalla ja laatikon ulkopuolelta ajattelemalla pelipalvelut taipuvat moneen suuntaan pelin eduksi.

3. Käytä etäyhteyksien rajoitteita hyväksesi

Vaikka esimerkiksi käsillä puhuminen on vaikeampaa etänä, erityisesti ilman videoyhteyttä, erillään olosta on myös etua. Osaako yksi hahmoista kieltä, jota muut eivät ymmärrä? Kenties hämärä kauppias lähestyy kyseistä hahmoa tällä kielellä, jolloin dialogi on helppo käydä salassa yksityisviesteillä tai peräti eri puhekanavalla. Näin immersio kielimuurista säilyy, pelaajien on pakko kommunikoida soolopelailun sijaan ja etäyhteyksistä tulee hidasteen sijaan uusi taso peliin.

Löytyykö sinun muistiinpanoistasi mahtavia vinkkejä etäroolipeleihin? Kerro kommenteissa!

Dungeons & Dragons pöytäroolipeli palaa Eberroniin loppuvuodesta Kommentit pois päältä artikkelissa Dungeons & Dragons pöytäroolipeli palaa Eberroniin loppuvuodesta

Aikanaan useita palkintojakin voittanut magiaa ja teknologiaa sekoittava -fantasiamaailma saapuu Dungeons & Dragonsin viidennelle laitokselle. Debyyttinsä maailma teki kolmannen laitoksen aikaan ja oli neljännen laitoksen ”oletusmaailma”, mistä se nousikin suureen suosioon. Marraskuun 19. päivä ilmestyvä kirja sisältää ainekset pulp-tyylisiin fantasiaseikkailuihin useine helppokäyttöisine paikkoineen. Kirja esittelee myös säännöt esineiden keksimiselle ja työstämiselle uuden hahmoluokan voimin. Uutena tarinaa pyörittävänä voimana myös koko seikkailijaryhmälle yhteinen taustavaikuttaja. 16 uutta rotua ja lukuisia hirviöitä. Lisäksi kirja esittelee Eberronin maailmaan sijoittuvan kampanjan.

Critical Role pelisarja saa omat miniatyyrinsä Kommentit pois päältä artikkelissa Critical Role pelisarja saa omat miniatyyrinsä

Roolipelaamislähetyksiä tekevä Critical Role saa omat miniatyyrihahmonsa syksyllä Steamforged Gamesin julkaisemana. Laatikoita on kaksi; toinen Vox Machina -aiheinen, toinen Mighty Nein. Yhteensä erilaisia hahmoja tulee 16 kappaletta. Suositushintaa Euroissa paketille on 35 killinkiä. Pakkaukset ilmestyvät 23. elokuuta.

Vox Machina pakkaus sisältää seuraavat miniatyyrit:

 • Pike Trickfoot, the Gnome Cleric
 • Keyleth, the Half-Elf Druid
 • Percival “Percy” Fredrickstein Von Musel Klossowski de Rolo, the Human Gunslinger
 • Grog Strongjaw, the Goliath Barbarian
 • Scanlan Shorthalt, the Gnome Bard
 • Vex'ahlia, the Half-Elf Ranger
 • Trinket, the Bear
 • Vax'ildan, the Half-Elf Rogue

Mighty Neinissä seikkailevat:

 • Yasha, the Aasimar Barbarian
 • Beauregard, the Human Monk
 • Mollymauk Tealeaf, the Tiefling Blood Hunter
 • Fjord, the Half-Orc Warlock
 • Nott the Brave, the Goblin Rogue
 • Jester, the Tiefling Cleric
 • Caleb Widogast, the Human Wizard
 • Shakäste, the Human Cleric

Miniatyyrit ovat PVC-muovia eivätkä vaadi kasaamista. Ne toimitetaan kuitenkin maalaamattomina.

on julkaissut ennestään lisenssipelejä ja -miniatyyrejä sarjoille kuten Dark Souls, Resident Evil 2 ja Kickstarterissa oleva Devil May Cry.