Pikseliperjantai: Fallout -peleistä ammentava Death Trash -toimintaroolipeli Kommentit pois päältä artikkelissa Pikseliperjantai: Fallout -peleistä ammentava Death Trash -toimintaroolipeli

Retrotyylinen pikseligrafiikka on klassisen kuvataiteen jaloin muoto. Mihin suuruuteen Da Vinci olisi voinutkaan yltää, jos hän olisi keksinyt neliön muotoisen pensselin? Tässä juttusarjassa esittelen joka viikko yhden pelin, jonka pikselitaide on kiinnittänyt huomioni. Peli voi olla hyvä tai huono, uusi tai vanha, tai vasta suunnittelupöydällä. Nyt keskitytään vain ulkoasuun.

Sarjan aloittaa , vanhoista -peleistä ammentava toimintaroolipeli. Post-apokalyptisella Nexuksen planeetalla vieras organismi kaipaa ihmisyyttä ja yhdistyy koneisiin, mistä voimme olettaa seuraavan kommelluksia. Peli lupaa karua tappelua, hiiviskelyä, mustaa huumoria, haarautuvaa dialogia, eksistentiaalista kauhua, kosmista lihaa, pervoilua ja kiroilua. Siis kaikki hyvän viikonlopun ainekset.

Ohjelmoinnista ja taiteesta vastaa saksalainen Stephan Hövelbrinks. Pelin kehitys alkoi vuonna 2015, ja sen oli tarkoitus saapua Early Accessiin jo kuluvan vuoden alussa. Ei ole yllättävää, että kunnianhimoiset indiepelit viivästyvät. Odotellessa pelin voi lisätä toivelistalle Steamissa ja ammentaa painajaisia Hövelbrinksin taiteesta. Miten kaunista rumuus voikaan olla.

 

Oblivion Remastered valloittaa pelimarkkinat – myyntimenestys jo ensimmäisellä viikolla Kommentit pois päältä artikkelissa Oblivion Remastered valloittaa pelimarkkinat – myyntimenestys jo ensimmäisellä viikolla

Bethesdan klassikkopelin uusi tuleminen on saanut lentävän lähdön: on noussut jo Yhdysvaltojen vuoden 2025 kolmanneksi myydyimmäksi peliksi – heti Monster Hunter: Wildsin ja Assassin's Creed: Shadowsin jälkeen. Uudistettu versio julkaistiin yllättäen 22. huhtikuuta, ja se keräsi ensimmäisen viikon aikana yli 4 miljoonaa pelaajaa.

Peli saavutti huiman 216 784 yhtäaikaisen pelaajan huipun Steamissa, mutta luku ei edes kata koko pelaajakuntaa – julkaistiin myös :lle, Xbox Series -konsoleille ja Xbox Game Passiin. Menestyksestä tekee erityisen se, että Game Pass -pelaajat eivät edes näy virallisissa myyntitilastoissa.

Oblivion Remastered on rakennettu Unreal Engine 5:llä, ja se tuo mukanaan merkittäviä parannuksia: 4K-tarkkuus, 60 fps:n sulavuus, uudistettu taistelujärjestelmä, parempi hahmoluonti ja täysin uusi kolmannen persoonan näkymä tekevät pelistä lähes kuin uuden. Fanit puhuvat jo Oblivion 2.0:sta, vaikka itse kutsuu peliä remasteriksi.

Menestys on herättänyt toiveet muista Bethesdan klassikoiden uusintaversioista. ja New Vegas ovat vahvoilla, ja alkuperäisen 3:n suunnittelija Bruce Nesmith vihjaa, että mahdollinen remaster toisi mukanaan merkittäviä parannuksia ampumamekaniikkaan Fallout 4:n tyyliin.

Bethesda ei lepää laakereillaan – , , ja jopa Fallout-sarjan toinen kausi ovat kaikki työn alla. Oblivion Remastered näyttää kuitenkin, että klassikoiden uudelleenherättäminen voi olla juuri se, mitä fanit kaipaavat.

Falloutin alkuperäinen versio oli melkein reaaliaikainen – hintalappu olisi ollut melkoinen Kommentit pois päältä artikkelissa Falloutin alkuperäinen versio oli melkein reaaliaikainen – hintalappu olisi ollut melkoinen

Fallout 76

Falloutin toinen luojista, Tim Cain, on jälleen avannut -kanavallaan legendaarisen pelisarjan syntytarinaa. Uusimmassa videossaan Cain paljasti, että ensimmäinen -peli olisi voinut olla reaaliaikainen toimintapeli – mutta suunnitelmat kaatuivat nopeasti budjettisyistä.

Vuonna 1997 julkaistu alkuperäinen Fallout tunnetaan vuoropohjaisesta, isometrisestä pelimekaniikastaan, joka tarjosi strategista syvyyttä ja rauhallisempaa etenemistä. Cain kertoo, että Interplayn markkinointitiimi yritti painostaa reaaliaikaiseen malliin, osittain Diablon suosion innoittamana.

He pyysivät useaan otteeseen, että tekisimme siitä reaaliaikaisen. Lopulta sain heidät lopettamaan, kun näytin kuinka paljon rahaa ja aikaa siihen tarvittaisiin. – Cain kertoo videollaan.

Vaikka siirtyi vuonna 2008 ensimmäisen persoonan reaaliaikaiseksi roolipeliksi, Cain itse on yhä vahvasti sitä mieltä, että alkuperäinen Falloutin henki vaatii vuoropohjaisuutta. Hän kokee, että reaaliaikaisessa taistelussa pelaajalle tulee liikaa informaatiota liian nopeasti.

Cain on aiemmin kertonut myös alkuperäisestä suunnitelmastaan Falloutin lopetuksen suhteen, sekä siitä, miten pelin mekaniikat estivät pasifistista pelityyliä.

On jännittävää kuulla, kuinka lähellä Fallout oli saada täysin toisenlaisen muodon – ja kuinka yksi kehittäjän päätös säästi sen tunnelman, jonka fanit tuntevat tänäkin päivänä.